Mama a făcut-o pentru prima dată și nu a respectat întocmai rețeta citită pe undeva. Pentru că așa e ea inovatoare în bucătărie 🙂 Dar ce a ieșit a fost atât de bun încât cred că autorul rețetei originale ar trebui să ia aminte aici. Un amestec de ficăţei de pui, ciupercuţe proaspete, ceva verdeţuri pentru arome, smântână, caşcaval şi un strop de condimente cât să ai după ce stinge un spriţ sau o bere rece.
Aşadar, mai întâi a făcut o cocă simplă, dintr-un ou, un pahar cu smântănă și făină cât cuprinde (cu un praf de sare). Frământat, întins o foaie pentru tapetat tava de tartă, și păstrat ceva pentru bretelele de așezat în grilaj deasupra.
Compoziția: jumătate de kg de ficăței de pasăre, tot atâtea ciupercuțe, două cepe, niște morcov și câteva roșii coapte.
Tocați ceapa, morcovul, le căliți, adăugați ficații și ciupercile, tăiate cubulețe, și le căliți în continuare. La final adăugați roșiile tocate, mărar, pătrunjel, condimente ca la drob (sare, piper, ceva praf de chili sau ardei iute tăiat mărunt, câțiva căței de usturoi zdrobiți și ce vă mai place), două ouă bătute, câteva linguri cu smântână și mult cașcaval ras. Amestecați bine toată compoziția și turnați-o în tava de tartă (tapetată cu coca, da?). Deasupra faceți un grilaj din cealaltă foaie de cocă, precum în imaginea alăturată. Băgați totul la cuptor și după aproape o oră e gata. Lăsați să se răcească înainte de a o tăia, ca să nu se sfărâme.
Vă spun cu mâna pe inimă și lingându-mă pe buze că gustul e minuat, blatul ușor crocant, iar pentru variație puteți să așezați alături pe farfurie un castravete murat de vară sau un ardei copt. Ca să vă taie greața, că totuși umplutura tartei îți cam bagă ficații la idei 🙂
well….well…. ma repet, nu? 😀
Good good 🙂
Mmmmm :).
O singura intrebare, mai ales ca spui ca este ceva inovativ : in paragraful 4, fraza care incepe cu „La final adăugați roșiile tocate […]” – adaugi oua DUPA ce dai deoparte tigaia sau IN TIMP ce este inca pe foc ? Deci : „La final” inseamna ca stingi focul si adaugi celelalte ingrediente ? Sau cat inca mai este pe foc ?
Multumesc. O sa incerc !
„La final” se referă la perioada de după călirea cepei, ficaților și ciupercilor, dar în timp ce tigaia e tot pe foc adaugi toate alea: roșiile, ouăle, smântâna și mirodeniile. Pentru că ele nu necesită mult timp pentru călire, dar tigaia poate fi tot pe foc în timp ce toate se amestecă omogen. Abia … la final de tot stingi și torni compoziția în tavă 🙂 Capisci? 🙂 Să-mi zici cum ți-a ieșit.
Dolo, esti sigura de cantitati? Ca eu mai bag cateodata cate 500 de grame de ciuperci tocate in tigaie si se umple cu varf:). Unde mai pui si cele 500g de ficat de pui? Cuptorul la ce temperatura tre sa fie? Eu cred ca ma descurc, il pun la 220° si mai uit pe geam sa vad cand e gata(si de obicei miroase bine), dar sunt multi care nu au facilitatile astea:).
P.S. Eu n-o sa bat oole:), cred ca gustul e mai bun daca albusul si galbenusul nu sunt prea amestecate. Daca apuc, fac astazi felu’ asta si-ti zic daca mi-a placut.
Depinde cât de mare ai tava, mama întotdeauna gătește la ochi. Ciupercile călite oricum se micșorează. Improvizează și tu, că de aia ești bucătar 😛