Să-ți bagi ficații în tartă, nu alta

Un amestec de ficăţei de pui, ciupercuţe proaspete, ceva verdeţuri pentru arome, smântână, caşcaval şi un strop de condimente cât să ai după ce stinge un spriţ sau o bere rece.

Mama a făcut-o pentru prima dată și nu a respectat întocmai rețeta citită pe undeva. Pentru că așa e ea inovatoare în bucătărie 🙂 Dar ce a ieșit a fost atât de bun încât cred că autorul rețetei originale ar trebui să ia aminte aici. Un amestec de ficăţei de pui, ciupercuţe proaspete, ceva verdeţuri pentru arome, smântână, caşcaval şi un strop de condimente cât să ai după ce stinge un spriţ sau o bere rece.

Aşadar, mai întâi a făcut o cocă simplă, dintr-un ou, un pahar cu smântănă și făină cât cuprinde (cu un praf de sare). Frământat, întins o foaie pentru tapetat tava de tartă, și păstrat ceva pentru bretelele de așezat în grilaj deasupra.

Compoziția: jumătate de kg de ficăței de pasăre, tot atâtea ciupercuțe, două cepe, niște morcov și câteva roșii coapte.

Tocați ceapa, morcovul, le căliți, adăugați ficații și ciupercile, tăiate cubulețe, și le căliți în continuare. La final adăugați roșiile tocate, mărar, pătrunjel, condimente ca la drob (sare, piper, ceva praf de chili sau ardei iute tăiat mărunt, câțiva căței de usturoi zdrobiți și ce vă mai place), două ouă bătute, câteva linguri cu smântână și mult cașcaval ras. Amestecați bine toată compoziția și turnați-o în tava de tartă (tapetată cu coca, da?).  Deasupra faceți un grilaj din cealaltă foaie de cocă, precum în imaginea alăturată. Băgați totul la cuptor și după aproape o oră e gata. Lăsați să se răcească înainte de a o tăia, ca să nu se sfărâme.

Vă spun cu mâna pe inimă și lingându-mă pe buze că gustul e minuat, blatul ușor crocant, iar pentru variație puteți să așezați alături pe farfurie un castravete murat de vară sau un ardei copt. Ca să vă taie greața, că totuși umplutura tartei îți cam bagă ficații la idei 🙂

Etichete: , , ,

6 comentarii la “Să-ți bagi ficații în tartă, nu alta” Subscribe

  1. Farfuridi 24/07/2011 at 16:41 #

    well….well…. ma repet, nu? 😀

    • Dollo 24/07/2011 at 21:32 #

      Good good 🙂

  2. Glass and Iron 23/09/2011 at 12:35 #

    Mmmmm :).
    O singura intrebare, mai ales ca spui ca este ceva inovativ : in paragraful 4, fraza care incepe cu „La final adăugați roșiile tocate […]” – adaugi oua DUPA ce dai deoparte tigaia sau IN TIMP ce este inca pe foc ? Deci : „La final” inseamna ca stingi focul si adaugi celelalte ingrediente ? Sau cat inca mai este pe foc ?

    Multumesc. O sa incerc !

    • Dollo 23/09/2011 at 15:06 #

      „La final” se referă la perioada de după călirea cepei, ficaților și ciupercilor, dar în timp ce tigaia e tot pe foc adaugi toate alea: roșiile, ouăle, smântâna și mirodeniile. Pentru că ele nu necesită mult timp pentru călire, dar tigaia poate fi tot pe foc în timp ce toate se amestecă omogen. Abia … la final de tot stingi și torni compoziția în tavă 🙂 Capisci? 🙂 Să-mi zici cum ți-a ieșit.

  3. Motanul Revoltat 29/02/2012 at 13:28 #

    Dolo, esti sigura de cantitati? Ca eu mai bag cateodata cate 500 de grame de ciuperci tocate in tigaie si se umple cu varf:). Unde mai pui si cele 500g de ficat de pui? Cuptorul la ce temperatura tre sa fie? Eu cred ca ma descurc, il pun la 220° si mai uit pe geam sa vad cand e gata(si de obicei miroase bine), dar sunt multi care nu au facilitatile astea:).
    P.S. Eu n-o sa bat oole:), cred ca gustul e mai bun daca albusul si galbenusul nu sunt prea amestecate. Daca apuc, fac astazi felu’ asta si-ti zic daca mi-a placut.

    • Dollo 29/02/2012 at 16:43 #

      Depinde cât de mare ai tava, mama întotdeauna gătește la ochi. Ciupercile călite oricum se micșorează. Improvizează și tu, că de aia ești bucătar 😛

Lasă un comentariu

Oldies but goldies

Generaţia „Silicon Valley” de România, după 50 de ani

Politehnica Bucuresti, Falcultatea de Electronica si Telecomunicatii - Generatia 1960 - numai vise

Au absolvit în 1960 Politehnica. Erau 150. Mai târziu unii au emigrat și au ridicat cu creierele lor celebra Silicon Valley din California. Cei care au avut cu adevărat vână de aventurieri au rămas aici, în România. Acum mai sunt vreo 50.

O zi la probațiune

alb-negru

Ce face un VIP condamnat cu suspendare, când ajunge în biroul consilierului de probațiune, unde trebuie să-și demonstreze îndreptarea: răspunde la telefon cu „dragă, sunt în oraș, la un interviu, vorbim mai târziu” 😉

Nostalgii maso-comuniste de 1 Mai

steaguri

O frântură dintr-o zi grea, muncitorească, a unui chelner hâtru de la Restaurantul Riviera din Parcul 23 August.

Scrisoarea pe care n-a mai primit-o Eugen Ionescu

dosarul-profesorul

Povestea profesorului Ion Nițulescu – un „element dușmănos” față de orânduirea socialistă – și a delatorilor săi, dintre care numai securistul șef mai trăiește azi bine mersi, măncându-și pensia într-o vilă somptuoasă chiar în satul natal al victimei sale

Cum a distrus Oprescu o investiție de 14 milioane de euro, deturnând 5 milioane

oprescu_telegondola

Pentru o datorie de 5 milioane de euro a RATB către Metrorex, Primăria Capitalei preferă să arunce la coș o investiție de 14 milioane de euro, parte a unui proiect mai amplu, de 35 de milioane de euro, făcut din credite externe.

Depre ziduri

pano

și oamenii care se încăpățânează să le construiască și să repete istorii de care omenirea ar trebui să se rușineze.