Să nu credeți că vă iau în balon, dar uite că după ce m-a amenințat vreo juma de an, prietena mea Carmen, rezidentă prin minunatul Benelux, m-a lovit adineauri cu niște impresii din vacanța ei în Franța. Și a promis că mai are multe de povestit. Așa că așteptați-vă să mai citiți aici reportaje scrise de ea. Povestea de azi, cu baloanele, se repetă la fiecare doi ani în Franța, așa că dacă plănuiți de pe acum o vacanță în 2013 prin zonă, să nu ratați spectacolul ăsta colorat.
P.S. Știu pe câțiva dintre voi care au avut anul ăsta vacanțe frumoase prin țărișoară sau pe afară, așa că vă invit să le împărtășiți și cu ceilalți cititori de dollo.ro, nu fiți zgârciți 🙂 Vă aștept cu mici texte și poze, în care să ne povestiți unde, cum și ce ați făcut în vara asta. Hai, suntem și noi un pic interactivi, ce ziceți?
***
O lume cu capul in nori
de Carmen Dinu
Mii de pasionati se aduna, in fiecare an, timp de 10 zile, la Baza aeriana Chambley din regiunea franceza Lorena, (fosta baza militata a NATO, n.r.), situata in inima Parcului Natural Regional, «convocati» de o pasiune comuna – zborul cu balonul. O aventura veche de peste 200 de ani, care a reunit si anul acesta la Chambley, la „Lorraine Mondial Air Ballon” peste 1100 de piloti, din 50 de tari, si circa 1000 de montgolfiere, dar si multi admiratori ai zborului cu capul in nori. Aerodromul de la Chambley gazduieste aceasta reuniune la fiecare doi ani, iar pentru editia 2011 au fost realizate amenajari noi pentru numerosii sai vizitatori: hangare noi, construite la marginea celor trei piste de aterizare, un turn de control complet renovat si o parcare gratuita cu 8000 de locuri. La fiecare editie zeci de novici sunt initiati in arta zborului cu balonul, primind si un certificat de „botez cu zborul cu balonul”.
O baza NATO reconvertita in aerodrom
Lorraine Mondial Air Ballons a fost initiat de Philippe Buron-Pilâtre, urmas al fizicianului Pilâtre de Rozier. El a construit, in 1783, impreuna cu fratii Montgolfier, primul balon cu aer cald, cu care a efectuat primul zbor la 1000 de metri, deasupra orasului Paris.
La editia anterioara, presedintele Consiliului Regional Jean-Pierre Masseret anunta ca vor fi investite 6 miloane euro pentru transformarea bazei respective intr-un centru sportiv pentru sporturile aeronautice.
In fapt, regiunea a cumparat baza militara, pentru 650.000 euro, pentru ca apoi sa se lanseze intr-o serie de investitii pentru adaptarea infrastructurii, amenjarea bazei pentru competitii permanente si infiintarea unei scoli pentru piloti.
In plus, Lorena este prima regiune din Franta care s-a dotat, in 1986, cu un balon, si pe care il foloseste in cadrul strategiei sale de comunicare cu si catre cetatenii regiunii.
Record mondial pentru zboruri cu baloanele
Un nou record mondial al zborului simultan cu baloane a fost inregistrat cu aceasta ocazie : 343 montgolfiere aliniate pe trei linii au survolat zona.
Recordul a fost consemnat de Christophe Dzelebdzic, de la Palatul de Justitie din orasul Briey, mandatat special pentru a omologa recordul.
Circa 20 de baloane nu au fost contabilizate, fiind in afara liniilor de demarcatie prevazute pentru inregistrarea recordului.
Din motive de securitate, organizatorii au impus pilotilor sa respecte o distanta mai mare intre nacele, de circa 30 de metri, pentru a evita orice acrosaj din cauza vantului puternic de 4 noduri la sol.
La editia precedenta, din 2009, 329 baloane cu aer cald s-au aliniat la start, pe doua linii, pe o lungime de 4,8 km.
***
Reuniunea in cifre :
Un spectacol care te face sa visezi prin frumusetea lui si statistici pe masura :
– circa 1000 de baloane participante
– peste 1100 piloti de pe toate continentele, reprezentand 67 de tari
– 400.000 de vizitatori asteptati in decurs de 10 zile
– o echipa organizatorica din care fac parte 250 de voluntari
– o parcare noua cu 8.000 de locuri
– reconfigurarea unui adevarat oras aeronautic, pe o suprafata de 300 hectare
– un program original cu numeroase manifestari pentru copiii si tineri
– invitati speciali aeronautul elvetian Bertrand Piccard si francezul Jean-François Clervoy, nascut nu departe de Chambley.
Organizatorii au prevazut 2 zboruri pe zi (dimineata si seara) pentru grupuri de baloane, zboruri nocturne (in fiecarea seara, la ora 21,00), seri de astronomie, proiectii de filme in aer liber, botezul aerului, demonstratii aeronautice, mini-montgolfiere, expozitii, conferinte, ateliere de constructie si seminarii pe tema disciplinelor aeronautice.
TARIF la Mondial Air Ballons: intrarea este libera si parcarea gratuita.
Etichete: baloane cu aer cald, Baza aeriana Chambley, Carmen Dinu, Franta, Lorena, Lorraine Mondial Air Ballon
astea nu-s impresii din vacanta. e o amarita de stire rompres sau agerpres sau cum i-o mai zice, cu 2 intertitluri.
Poarta spre afirmare îți e deschisă și ție, anonimule 😉
nu, nu m’e 😀 ca sa zic asa. me’a fost, da’ am trantit’o dupa mine, mai dah damuuuult. desigur, acuma am si io blogu’ meu, da’ n-am venit aici sa-i fac reclama.
btw, s’a inchis beranger 🙁
Păi „reclama-te”, e liber și dinspre partea asta 🙂 Dacă noi nu ne lăudăm, cine s-o facă? Într-adevăr, Beranger a închis mustăria, dar mai vine oarece pâlpâire dinspre el și pe alte canale, cum ar fi twitter 🙂
i don’t give a twit on shitter… or was it the other way round?
„400.000 de vizitatori asteptati in decurs de 10 zile”…
Wow! Păi nu cred că adună Udrea atâta popor în 10 zile, nici dacă strânge toate algele alea ori îi ameninţă că le pune bocul la tâmplă 🙂
Adunăăă, că uite numai cele patru autobuze etajate de plimbat turiștii prin București și au adunat 200 de turiști în 2 zile. Dacă se încordează și pune și niște baloane pe traseu, să vezi cum se adună gură cască:)
Aha! Deci 200 în două zile? Cool! Şi a realizat şi economie la baloane 🙂
de aer cald :))