Absolvind școala de „nurse”

O dirigintă de la Colegiul de asistente Fundeni le vinde elevilor lucrările de diplomă ca să nu se mai obosească ei să caute altele pe net.

Vă amintiți de fata care nu știa să deschidă un site deși avea laptop de vreo doi ani? Acum a absolvit Colegiul de asistente medicale de la Fundeni și trebuie să-și susțină lucrarea de diplomă. Ieri, ducându-mă la mama, am deschis de curiozitate lucrarea legată în coperte din piele albastră, cu litere aurii, care stătea pe laptopul ei. Și m-a lovit drept între ochi, încă de pe pagina doi, un citat agramat din Platon, urmat de altul din Hipocrate. „Sa le dati oamenilor orice, daca nu le dati sanatate,nu ve-ti fi facut nimic pentru fericirea lor.” – zicea nea Platon de Fundeni, dintr-un motto lățit pe lucrarea fetei.

O pagină mai încolo, altă celebritate a Internetului dădea declarații – Florence Nightingale. Despre „nursing” și importanța lui. De acolo înainte, în text se dezlănțuie o avalanșă de „nurse” cât e lucrarea de lungă.

M-am amuzat, m-am indignat, mi-am închipuit că lucrarea aia e copy/paste după ce găsise și ea pe Google, apoi am tăbărât pe fată de cum a intrat pe ușă:

– Ia spune, ce înseamnă „nursă”?

– Nursă? Nu știu… un pește?

– E pește, păi și ce caută peștii în lucrarea ta de diplomă?, o admonestează autoritar mama, cu un ton care mi-a amintit de copilăria mea 🙂

– Aaa, acolo… înseamnă asistentă.

– Și de ce n-ai scris asistentă?

– Păi ce știu io, așa au scris ăia!

– Păi cine ți-a scris lucrarea?, preiau eu ostilitățile.

– Niște doctori, cred.

– Are și niște greșeli chiar pe prima pagină, nu le-ai văzut?

– A, e plină de greșeli și în text, dar ce să-i fac eu? Așa ni le-a dat.

– Cine?

– Diriga, ea ni le-a dat la toți, ne-a zis să le legăm, să le copiem pe CD și să le predăm la școală. Am dat vreo două milioane și ceva pe lucrare, plus vreo 300.000 pe tipărit și legat și gata. Nu m-a costat mai mult de trei milioane tot. Lasă, abia aștept s-o dau și să scap, că m-am săturat!

– Deci ea v-a dat-o pe hârtie și voi trebuie s-o copiați pe CD? Câte pagini are?

– E, nu știu, dar ce am scris-o pe toată? Am copiat și eu un rând da, două ba, că doar nu eram nebună s-o copiez pe toată!

Avem așadar un colegiu de stat, în care profesorii dau pe brânci încercând să învețe elevii cum să scape repede și eficient de bătaia de cap numită examen de absolvire. Cu bani. Nu e de mirare că fata asta nu știa să deschidă un site pe calculator, de vreme ce diriginta le-a dat chiar ea lucrările de diplomă gata făcute de alții, ca să nu se mai obosească să caute pe net și eventual să bage bani prin alte buzunare.

Diriga asta, medic stomatolog de profesie (n-am înțeles ce treabă are ea să fie profesor la școala de asistente, dar poate nu știu eu cum se formează o nursă), are așa:

– cabinet propriu de stomatologie, de unde încasează bani,

– e profesoară la școala de „nurse” de unde ia bani (salariul ăla de căcat de la stat),

– vinde lucrările de diplomă ale altora, din generațiile anterioare probabil, și ia bani de la generațiile actuale. Dacă clasa are 30 de elevi, ori 300 de lei lucrarea, diriga asta tocmai a câștigat 9.000 de lei. Iar colegiul ăsta de nurse are multe clase, și cu taxă, și bugetate de stat.

Îndrăznesc să sper că nu toți profesorii or fi făcut la fel ca ea, dar ce ne poate motiva să credem asta, totuși?

Iar profa asta probabil protestează că are salariu de mizerie și-l înjură pe Funeriu că vrea să reformeze învățământul. Eu le-aș ura ăstora ca ei, care au avut și au pe mână viitorul țărișoarei, să ajungă când le-o fi lumea mai dragă într-un spital, pe mâna unei nurse școlite de ei, și aia să le confunde branula cu sonda de pipi. Doar așa, că nursingul e fun.

Etichete: , , , , , , , ,

21 comentarii la “Absolvind școala de „nurse”” Subscribe

 1. Escu 07/08/2011 at 21:45 #

  In mod sigur o sa ajunga la mana unei „nurse”…

  • Dollo 08/08/2011 at 10:03 #

   Partea proastă e că toți vom ajunge acolo 😀

 2. Béranger 07/08/2011 at 22:24 #

  Pizda aia proastă n-a fost în stare nici să pună spaţiu după punct sau virgulă. Până şi cel mai prost analfabet, când învăţa să scrie, lăsa dracului (pe hârtie!) spaţiu. Mi-e aşa o silă de jegurile astea oligofrene…

  • Dollo 08/08/2011 at 10:03 #

   Păi ea nu a intervenit deloc asupra textului, cum l-a primit, așa l-a copertat. Mă îndoiesc că pe CD, unde a copiat o parte, o fi făcut vreo corectură.

 3. Raluca 07/08/2011 at 23:18 #

  Aoleu… sa fugim!!

  • Dollo 08/08/2011 at 10:03 #

   Tu stai acolo unde esti, că ești bine :))

 4. dAImon 08/08/2011 at 02:59 #

  Asta e practică generalizată peste tot în şcolile care ar trebui să înveţe oamenii ceva „practic”. Eu am ajutat o cunoştinţă să-şi redacteze cu diacritice ceva lucrare despre cum se „plantează” şi leagă stâlpii de telefonie – tot aşa, primită de la dirigintă. Lucrare care ar fi trebuit să fi fost făcută din cunoştinţele practice ale omului.

  Să-ţi bagi p*la-n spirt … 🙂

  • Dollo 08/08/2011 at 10:04 #

   Nici la practică nu au excelat ăștia, nu-ți face iluzii. Cum au făcut lucrările de diplomă, așa au făcut și practica în cei trei ani de școală.

 5. ro-personale 08/08/2011 at 07:39 #

  Prefer sa mor direct fara sa am posibilitatea sa fiu „salvat” de nurse sau de doctorii care au scris lucrarea nurselor!

  • Dollo 08/08/2011 at 10:05 #

   Dacă ești cuminte poate ți se îndeplinește 🙂

 6. blo 08/08/2011 at 10:27 #

  sora-mea a facut un colegiu de „nurse” acum multi ani, dar stiu ca ajunsese la 40 de kile in perioada licentei, de la cat statea noptile si invata. bine, ea a terminat cu media 10, 10 si la licenta, faza este ca inca din timpul scolii, atunci cand fac practica, cei din spitale le cunosc si le fac oferte de munca.
  o „nursa” d-asta cretina, proabil ca va incepe sa se planga de sistemul de cacat si de faptul ca nu-si gaseste job.
  de sora-mea trageau vreo 3 asistente-sefe din 3 spitale diferite.
  asa ca printre tampitele care fac o scoala de asistente doar ca sa aiba posibilitatea sa plece din tara, mai exista si oameni daruiti pentru asa ceva. pentru ca iti spun sincer: sor-mea sux pe toate celelalte planuri, dar ca asistenta, este cea mai buna.

 7. Kitana 08/08/2011 at 11:10 #

  eu cand mi-am facut prima lucrare de licenta am scris-o cu mana de vreo 3 ori, pt ca stateam cu profu si o tot corectam si o refaceam, n-aveam internet si bateam biblioteca toata ziua buna ziua……ala a fost un 10 pe merit , nu ca acum copy-paste de pe net si nici macar nu esti in stare sa o corectezi

 8. Ioana 08/08/2011 at 16:23 #

  Las’ ca nici la profi nu-i mai roz situatia: am absolvit faculta in 2000 si aveam la „practica” 4 ore de predat romana si 4 la engleza, si dupa aia esti „profesor”, ce naiba poti sa faci altceva decat copy-paste ca sa iti ajuti elevii?! Ca ma indoiesc ca o data trecut concursul de titularizare unde trebuia sa inveti pe de rost (eventual copiezi referate de la aia din anii trecuti) o tona de cacaturi cineva ar fi devenit profesor „adevarat”

  In Franta pana anul trecut era un an intreg de practica, 8 ore pe saptamana de predat si 2 zile faceai tu cursuri teoretice. Treaba s-a „pozitivat”: treci concursul si te arunca in scoala cu 18 ore de predat, fara sa fi vazut in viata ta cum se incropeste un curs sau se evalueaza un elev.

  • Dollo 08/08/2011 at 22:09 #

   Nimeni nu știe cum să-și facă lucrarea de diplomă, nu e o rușine, de aia există îndrumători, ca să te învețe. Nu să copiezi, ci cum să faci. La fel și cu practica, până la urmă de aia există chemare la unii, ca să compenseze lipsurile școlii cu pasiune. Niciunul dintre neajunsurile astea n-ar trebui să justifice furtul și șpaga camuflată.

   • Ioana 09/08/2011 at 14:24 #

    Cu pasiune manci o ciocolata, nu faci o meserie. Pasunea vine dupa ce stii sa faci bine ceea ce vrei sa faci, or daca practica e egala cu zero si pentru indrumatori, de unde rezultate mai acatarii la elevi/studenti?! Nu ca le iau apararea, dar „garbage in, garbage out”, nici o mirare pentru mine.

 9. Dragos B 08/08/2011 at 20:40 #

  Partea ‘frumoasa’ e ca ‘nursã’ exista in DEX (cel tiparit)
  cu mentiunea ‘rar’. Exista si-n DOOM2 cu mentiunea ‘invechit’.

  • Dollo 08/08/2011 at 22:06 #

   Nu știam, interesant, deci nu e totuși un pește 😉

 10. Roxana 25/08/2011 at 17:23 #

  Hehe.. vezi mai jos. Se pare ca nursa de la cap se-mpute, bat-o norocul de limba romana!

  http://www.contabilitateafirmei.ro/cor/cor_nursa_de_psihiatrie.htm

  • Dollo 25/08/2011 at 20:29 #

   :)) tare asta, nu știam. Probabil e făcut așa „european” ca să le fie mai ușor să-și găsească „job”-uri afară după ce iau diplomele de nurse:)

Lasă un comentariu

Oldies but goldies

Povești de la capătul lumii

vapor expeditie antarctica

Fin del mundo – sau curul lumii cum îi mai zic argentinienii – e la fel de scump ca Londra. Dar au pinguini, lei de mare și balene în fața casei.

Maidanezul antrenat să fie Saint Bernard

Codruț și nepotul lui, Vasile

Codruț a fost cules de pe străzile din Craiova, în 2004, și a devenit azi unicul maidanez cu atestat de câine de căutare și salvare din dărâmături. O performanță la care ajung maximum 10% din câinii de rasă la nivel internațional.

USR, mai bine nu se poate

candidati-scena

Am fost la congresul USR ca să-i cunosc mai bine pe oamenii pe care-i susțin. Am vrut să înțeleg de ce Nicușor Dan ține cu dinții și de progresiști și de conservatori, și cum s-a tranșat soarta partidului prin alegerea celor mai buni 21 de oameni care să-l conducă.

Când Manhattanu era un soi de Ferentari…

Martha-Cooper-Kids

… iar Martha Cooper, prima femeie fotograf de la New York Post. Azi e septuagenară, dar se aleargă cu poliția și grafferii prin Brazilia ca la tinerețe. Și vine la București în 13-15 octombrie la Make a Point

De ce picură în Casa Poporului

casa poporului senat

Un accident umed a fost descoperit ieri, pe Facebook, în Parlament. Pentru că am apucat s-o cunosc pe mama Casei Poporului înainte să moară, vă invit să citiți un text din care veți afla și voi cum e când se sparge o țeavă în Palat, cum intră zăpada în birouri iarna, de ce unii zic că ar fi nevoie de termopane noi, câtă apă, curent și nervi consumă Casa Poporului ca să fie ceea ce este: locul în care cei mai iubiți fii ai poporului muncesc zi de zi pentru propășirea noastră, a tutulor.

Fără dosar cu șină la Consulatul Boliviei

20180224_105612

Aventurile birocratice din lumea care nu vrea să înțeleagă avantajele renunțării la vize turistice.