Ce faci când vezi un om murind

Și mai ales când știi exact că n-ai ce să faci, cum să acționezi ca să-l salvezi. Când e vorba de un animal există cuvântul „eutanasie”. Ca să-i curmi suferința. Dar când vezi un copil de 7 ani, nu mai mare decât o cameră de filmat, agonizând înfometat, abandonat de părinți, târându-se prin praf și scâncind, ce-ți trece prin cap în momentele alea? În alea 6 minute de așteptare, în care expiră viața unui copil din Somalia.

Știu, o să ziceți că ce mă f^%e grija de copiii care mor în Africa. Așa e. De fapt mă întreb și de ce naiba te mai duci acolo, ca ziarist? Somalia e așa de când aud eu de ea la TV. Nici colectele publice făcute de UNICEF nu au succes pentru Somalia din cauza situației conflictuale perpetue de acolo. Și atunci ce rost mai au filmele astea? În afară de sharuit pe Facebook, la ce mai sunt bune?

Știu, mai există legenda cu fotograful ăla care a luat premiul Pulitzer pentru poza cu copilul muribund pe care-l ciugulește vulturul, tot în Somalia parcă, și care fotograf s-ar fi sinucis după o vreme, fiind chinuit de frustrarea că în loc să-l salveze pe copilul ăla a preferat să-l pozeze. Așa, și cum ar fi putut să-l salveze? Ce mai e de salvat aici, în imaginile astea?

Eu una nu pot să nu mă întreb totuși, ce au făcut ziariștii ăia străini după ce s-a încheiat filmarea? Sau negrul ăla de prin partea locului, care o ține prevenitor pe doamna bine hrănită care scâncea în fundal? O ține ca să nu se arunce la pământ de disperare sau ce? Zău, chiar nu pricep de ce se întâmplă lucrurile din filmul ăsta.

Etichete: , , , ,

14 comentarii la “Ce faci când vezi un om murind” Subscribe

  1. Raluca 06/08/2011 at 21:52 #

    Pai cum de ce se intampla lucrurile din filmul asta…? Ca sa le iasa ziaristilor reportajul… Hai mai, Dolly, ca esti ziarista… Si eu ma intrebam de ce ma trimit sa-i filmez pe-aia inundati, care ramasesera fara case si plangeau cu apa pana la gat, ca oricum nu-i ajuta nimeni daca ii filmam eu… „esti proasta” mi-a zis un editor, „ca sa iasa jurnalul, cum de ce?”…

    • Dollo 06/08/2011 at 23:53 #

      Da, comparația cu inundațiile noastre e bună, tot un lucru care se întâmplă de „secole” și nu se face nimic pentru asa…

  2. Daniel 06/08/2011 at 22:04 #

    Pai asta e trend-ul ziaristilor/reporterilor actuali, indiferent de nationalitate sau trust de presa : sa socheze cu orice pret ! Si asta in numele audientei, rating-ului, acoperiti fiind de sloganele inventate tot de ei : „asta se cere!” sau „sa traga un semnal de alarma!” sau „asta-i realitatea!”
    In filmuletul asta sunt absolut cinici cum filmeaza la cativa cm de copilasul ala muribund…..
    Ce e mai tragic e ca nu mai functioneaza nici solutia „nu-ti place, schimba canalul” pentru ca pe toate posturile e la fel……

    • Dollo 06/08/2011 at 23:54 #

      Chestia e că Somalia nici măcar nu mai „vinde”. De ceva vreme. E mai aproape criza noastră decât foamea lor, totuși.

    • Xanaxdu 08/08/2011 at 14:20 #

      Lasati-o putin mai moale cu generalizarile despre jurnalisti: sint nenumarati ziaristi care mor in zonele de razboi (numele Tim Hetherington si Chris Hondros va spun ceva? Nu? Pacat), ca noi sa stim cam ce se intimpla acolo, dincolo de linia oficiala de la Teveu. Ia ginditi-va cum era daca la Revolutia din ’89 nu am fi primit decit informatii de la TVR1? Sau daca din Romania ar fi vesti in lume doar de la Antene, etc?

      Exista jurnalisti care literalmente isi dau viata pentru un reportaj de calitate, ca sa ne ofere o alta versiune despre ceva ce noua ni se baga in cap deja cenzurat sau practic nu ne intereseaza (din nou, cautati Tim Hetherington pe net, si filmul lui „Restrepo”, si discursul lui cind a primit pemiul Worl Press Photo, parca – legat de „de ce” face meseria asta. Cautati si povestea lui Chris Hondros
      http://digitaljournalist.org/issue0511/dis_hondros.html).

      Ani de zile am mers la expozitiile World Press Photo, si am imagini care m-au urmarit dupa aceea mult timp, exact pentru ca autorii lor au evitat cliseele (de tip copiii din Somalia, smd), asa ca mai usor cu bagatul tuturor ziaristilor in aceeasi oala. Nu tot jurnalismul in lumea asta e la fel ca cel romanesc si ca tabloidele…

      Pe de alta parte, si eu sint satula de faptul ca inca din copilarie tot aud de Somalia si nu se intimpla nimic. La ce bun atitea fundatii, FAO, ONU, Bill and Miranda Gates Foundation, Médécins sans Frontieres, samd, cand de fapt tot acelasi rahat e in Africa de o vesnicie? O chestie care ma vexeaza pe mine e sa vezi cum atita foamete este pe lumea asta, in timp ce la Holiwood se fac filme jenante (Transformers 2,3,4) cu bugete care ar acoperi foamea in nu stiu cite tari africane. Cum e posibil?

  3. Ioana 07/08/2011 at 11:13 #

    Nu le-o propovaduit nush cand un papa binevoitor despre prezervative si cat de nocive sunt ele, si ca fac nush ce boli si sa nu le foloseasca? Ca sa nu mai vorbesc de anticonceptionale…se intampla ce tre „sa se inmulteasca” mumos, d-aia. Mi-i mila de nu mai pot de ei, dar cum poti sa lupti impotriva idioteniei absolute?!

    • Xanaxdu 08/08/2011 at 14:28 #

      Hai sa fim seriosi, doar nu crede cineva ca aia nu folosesc prezervative din cauza papei? Cind ei crapa de foame, nu cred ca le da mina sa cumpere si sa se gindeasca la prezervative…La ei facutul de copii e o forma de supravietuire a speciei, cum era in Europa nu mai departe de un secol in urma: facem multi, ca poate o parte din ei o sa supravietuiasca…

      Mai apoi, facutul de copii e o forma de entertainment (si asta se aplica si anumite categorii de co-nationali): cind esti atit de sarac, ce distractie sa ai, alta decit hanky-panky? Raminind la exemplul co-nationalilor, mai e si ideea ca pentru fiecare copil primesti ajutor de la stat, deci, Evrika, sa facem cit mai multi.

      …Papa saracul a avut o contributie minora in toata catastrofa asta (polonezii sint catolici pina la loc comanda, dar asta nu inseamna ca au un purcoi de kinderi in batatura. Si chiar si irlandezii au incetat cu procreerea pe banda rulanta in ultimele zeci de ani – chit ca la irlandezi multiplicarea avea si un substrat politic, dincolo de cel religios…)

  4. Ioana 07/08/2011 at 11:23 #

    …papa sau ma rog, alt lider artistic de religie axata pe „orice embrion are dreptul la viata” – na, viata, stergeti-va cu ea la cur acu…

    • Kitana 07/08/2011 at 14:50 #

      da , papa era ala

  5. Dragos B 08/08/2011 at 21:04 #

    „Știu, mai există legenda cu fotograful ăla…”

    Kevin Carter. Nu-i legenda, e ‘pe bune’.

    • Dollo 08/08/2011 at 22:04 #

      Da, stiu că fotograful și poza sunt pe bune, nu sunt sigură în privința motivului sinuciderii, n-am văzut biletul de adio…

  6. Dragos B 09/08/2011 at 09:52 #

    Motivul sinuciderii in toate cazurile nestiut ramane. A, cã vin o armata de psihologi si una de psihiatri si fac presupuneri bazate pe cercetare stiintifica… Tot nestiut ramane…

  7. simona 17/08/2011 at 04:43 #

    probabil nu ai vazut ca exista si o parte a 2a 🙂 https://www.youtube.com/watch?v=nAA2YA_-L9o&feature=related (asta pt ca te intrebai ce au facut oamenii aia dupa ce au terminat filmarea…)

    • Dollo 17/08/2011 at 09:46 #

      Da, lor le-a fost suficient un soi de cămin cultural pe post de biserică. Nouă ne trebuie o a doua casă a poporului – Catedrala neamului… Interesant, merci pentru link.

Lasă un comentariu

Oldies but goldies

Mama mi-a zis să nu mă duc, dar eu nu și nu…

parapanta3

Cu parapanta e ca și cu un bărbat, prima dată nu e bine, dar ceva te face să mai vrei măcar o dată 😉

Peru: buricul incașilor, capcana turiștilor

machupicchu12

Ca să vizitezi Machu Picchu – casa de vacanță a lui Pachacuti, omorât de spanioli cu varicelă, descoperită 500 de ani mai târziu de un american – trebuie să bagi 140 de dolari în pușculița din Bermude a vreunui politician peruan, pe cel mai scump bilet de tren din lume.

Minune, în decembrie în sectorul 3 au răsărit părăluțele

flori-negoita

În triunghiurile decupate în gazonul din sectorul 3 astă vară, s-au ofilit begoniile și au răsărit părăluțele. O afacere horticolă de 49 de euro/mp fără TVA.

Dacă-ți iubești copilul

adam si eva

Dacă s-ar face un referendum pentru introducerea în Constituție a dreptului de a fi tras de curent, probabil mi-ar fi greu s-o conving pe mama să nu meargă să voteze. Dar pentru ăsta din 6-7 octombrie nu a trebuit să-i explic că dragostea are forme atât de diverse, încât nu e treaba omului s-o înghesuie într-un tipar alb-negru

Nu există o legătură între creșterea avuției bisericii și calitatea vieții enoriașilor

oti

Interviu cu fondatorul Asociației Secular Umaniste din România, Atila Nyerges, despre religie, credință, știință și imoralitatea legăturii dintre biserică și politicieni, pe la spatele poporului prezumat credincios.

Jurnalul unei pisici de garsonieră

toshiba cu bile

Best of #pisicaToshiba 2017, foto, video și cugetări adânci 😉