Cum ajungi rapid la mare

egreta egreta
Bineînțeles că nu pe ciotul de autostradă cu care vă păcălesc ăștia care taie panglici aiurea pe câmp. Tot drumurile făcute înainte de 89 sunt de bază.

B ineînțeles că nu pe ciotul de autostradă cu care vă păcălesc ăștia care taie panglici aiurea pe câmp. Tot drumurile făcute înainte de 89 sunt de bază. Pentru că cineva mi s-a plâns zilele trecute că a făcut 8 ore!! de la sau până la mare, am zis să vă divulg secretul drumului meu de maxim patru ore, cu opriri de poze și admirat egretele, mânjii sau măgărușii din Dobrogea. Și e valabil atât pentru sudul litoralului, cât și pentru Constanța. Așadar, citiți și dați copy/paste, că vă prinde bine și la anul. Sau așteptați autostrada până la Constanța… 😀

Mergeți pe Autostrada soarelui până când se termină. O oră și un pic, cu o medie de 130 de km la oră. Când ieșiți (plătiți 5 lei taxa de autostradă), nu vă lăsați îmbiați de anunțurile repetate ale autorităților, cum că e deschis traficul pe autostradă pe porțiunea Murfatlar-Lazu, că porțiunea aia e la mama dracu și nu vă ajută prea tare, exact ca și autostrada Transilvania între Turda și Gilău. Drumul spre Constanța va fi la fel de aglomerat, dacă nimeriți în plin avât turistic.

Deci când ieșiți de pe autostradă, în giratoriul de la Cernavodă faceți stânga spre Cochirleni – Ion Corvin. Deși nu pare, ăla e drumul care vă va scoate în sudul litoralului (sau chiar la mijlocul lui), în două ore-jumate maxim trei.

Există varianta lungă și varianta scurtă, varianta pentru sudul litoralului și aia pentru Constanța.

egreta
 
 
A doua localitate prin care treceți –  Rasova – are o mare varietate de păsăret, și pe Dunăre și pe mal 😉 Egretele și lebedele sunt de urmărit. Dacă nu opriți, măcar așa din mașină aruncați-le un ochi. În rest, drumul e pitoresc, câmpuri fertile, capre, cai, mânji, măgari, cârduri de gâște, săteni în ușa birtului. Viteza legală în unele localități e 30 de km la oră, probabil pentru că șoseaua e traversată adesea de gâște, dar satele sunt pustii. La fel și drumul. Sunt destul de multe curbe, dealuri, văi, dar pe mare parte din drum se poate merge constant cu 90.
 
În Cobadin aveți prima opțiune: mergeți drept până la Topraisar (aproape de Techirghiol) și de acolo aveți drumul European 675 care vă duce ori până la Constanța, ori până la Negru Vodă.

A doua opțiune ar fi să o luați în sud la Cobadin, și să tăiați podișul pe un alt drum, cam anonim pe hartă, dar bun.

Noi am ales varianta ”anonima” (pe prima am parcurs-o în anii trecuți), drumul județean pustiu și bun. Când ajungeți în Movila Verde să n-o luați spre Independența, ci faceți stânga. Drumul nu e bine semnalizat. Cam de acolo mai sunt  45 de km până la Mangalia și urmează o mică porțiune cu gropi, dar nu ca alea din București primăvara. Acceptabile.

În Plopeni faceți dreapta spre Negru Vodă. Drumul e excelent de aici. Când ajungeți la intersecția cu Europeanul 675 faceți dreapta spre Mangalia sau, dacă vă răzgândiți și vreți să ajungeți la Techirghiol-Constanța, faceți stânga.

Pentru Mangalia, în Negru Vodă faceți stânga spre Albești, și după 20 de km sunteți la ieșirea din Mangalia spre 2 Mai și Vama Veche.

Noi am plecat de la 10 din București, a durat jumătate de oră să ieșim din oraș și să ajungem la autostradă. La 14.00 am fost în curte la Mioara, în 2 Mai. Și am mâncat o ciorbă de burtă cu ardei iute și un ostropel de pui.

Restul e istorie 🙂

Cernavoda,A2 - Lazu,A2 - ruta alternativaP.S. Varianta pentru Eforie, Constanța ar fi asta: Cochirleni-Ion Corvin-Cobadin-Ciorcârlia de Sus-ciotul de autostradă Murfatlar-Lazu. Asta pentru că tot ați plătit taxa de autostradă la Cernavodă, și-i faceți o bucurie și lu Boc dacă mergeți pe autostrada lui, care pe Google Maps apare cu A4 😀

 

Etichete: , , , ,

5 comentarii la “Cum ajungi rapid la mare” Subscribe

  1. Escu 23/08/2011 at 22:13 #

    bune..de tinut minte. eu stiu una pe la mircea voda – castelu – lumina – navodari..si de acolo spre corbu.

  2. George Lacatus 24/08/2011 at 06:42 #

    Buna postarea asta. Practica. Iar faza cu opt ore e pe bune. A patit-o un prieten comun, jurnalist, care s-a intors acum doua duminici de la mare. Si-a povestit cosmarul pe FB si pe blogul sau. Povestea ca a parcurs o portiune de vreo 10 km in doua ore.

    • Dollo 24/08/2011 at 07:37 #

      Păi și în cazul ăsta e ca și traficul din București, toată lumea se înghesuie pe marile bulevarde, în timp ce străduțele laterale sunt pustii. Să explorăm patria, zic, și vom avea surprize 🙂

  3. Unuplusnoua 25/08/2011 at 17:19 #

    Am facut pe drumul propus de tine, din Managalia pana la Bucuresti putin peste 3 ore duminica seara. +

    • Dollo 25/08/2011 at 20:47 #

      înseamnă că nu v-ați oprit să admirați egretele 😉 dar ați admirat midiile din Bulgaria 🙂 Cam cât se face până la ferma aia, din Vamă?

Lasă un comentariu

Oldies but goldies

Cum a distrus Oprescu o investiție de 14 milioane de euro, deturnând 5 milioane

oprescu_telegondola

Pentru o datorie de 5 milioane de euro a RATB către Metrorex, Primăria Capitalei preferă să arunce la coș o investiție de 14 milioane de euro, parte a unui proiect mai amplu, de 35 de milioane de euro, făcut din credite externe.

Raiul există și e în patrimoniul UNESCO

plitivice19

… sub numele de Parcul natural Plitvice, din Croația

Moartea iedului, mănânc și trăiesc

cioban-ied

Ciobanul mi-a zis să nu mă uit, că la ei femeile pleacă de acasă când se taie mieii. Am decis să nu-l ascult. Credeam că o să fiu mai tare ca Labiș și n-o să mai pot mânca după asta.

Pur și simplu Norvegia

16

Impresii de călătorie din Norvegia, încă o țară care nu suferă vreo comparație cu România.

Perla Harghitei din Călărași (V)

noi

Povestea casei din lemn de la Harghita și minunații unguri de la Ecowoodenhouses care au construit-o

(II) Prostituatele, distracție și sursă de venit pentru polițiști

politie-prostituate

Partea a doua din interviul cu „Profesoara”, una dintre cele mai vechi prostituate din București. După anii de glorie din comunism și zorii revoluției capitaliste, vin anii de hărțuire democratică din partea poliției și jandarmeriei