Ziariștii români utilizează Internet Explorer

Utilizatorii de Internet Explorer au IQ-ul mic, dar puța mare, pe măsura tupeului cu care publică un „hoax” ca pe o știre reală

Acum câteva zile toate site-urile de știri din România râdeau cu titluri de-o șchioapă de utilizatorii de Internet Explorer care ar fi mai slabi la IQ decât ăia care folosesc Opera, în timp ce ăia care se dau pe net cu Chrome, Firefox sau Safari ar fi și ei mai deștepți, dar doar cu un pic peste medie.

Era citat un studiu științific făcut de niște cercetători din Vancouver, grafice comparative cu situația de acum cinci ani, link către locul de unde puteai să descarci studiul, ce mai, știre beton bazată pe dovezi irefutabile, științifice carevasăzică.

Dezvăluirea, făcută pe 28 iulie de site-ul ăsta, a fost înghițită pe nemestecate de presa română, începând cu 30 iulie. Gândul, Realitatea, Jurnalul național, Capital, Antenele, Financiarul, și alte site-uri de care n-a auzit nimeni, dar se dau drept ziare online, titrau știrea despre prostia utilizatorilor de Explorer. Până și Mediafax, o agenție de știri despre care aveam iluzii de profesionalism, dă pe 31 iulie știrea, citându-și fratele de trust – Gândul. Supratitlu: „Un studiu controversat” – fără să spună în text dacă și cine îl contestă, de vreme ce tot era controversat în titlu.

Nu vă imaginați că ziariștii străini n-au dat știrea. BBC, The Telegraph și o mulțime de site-uri specializate pe tehnologia informației au mușcat „studiul”.

Ei bine, în final s-a dovedit că cine zice ăla e.

Pe 3 august autorul farsei, Tarandeep Gill, scrie pe același site – făcut special ca să popularizeze falsul studiu – de ce s-a apucat să-i denigreze pe utilizatorii de IE: că era frustrat pe faptul că variantele 6.0 și 8.0 ale IE erau incompatibile cu noile aplicații pe care voia să le instaleze pe site-ul lui, și ca un dezvoltator web ce se află e sigur că și alții din branșa asta îi dau dreptate. Că e foarte greu să lucrezi cu variantele alea de Explorer și ca un fan al lui Richard Dawkins care este el, a vrut să testeze un pic și intelectul uman. Ceea ce a și reușit, păcălind o jumătate de lume printr-un studiu făcut „ca la carte”, cu grafice și limbaj științific, ca să muște ziaristul din el fără să se întrebe de unde vine gustul de carton.

I guess what I said was exactly what people wanted to hear. The “meme” spread so fast, it was becoming virtually impossible for me to track all the news sites/blogs that were covering my story. So, in the end I just went off to relax for the long weekend, and by the time I was back, people have started to uncover the hoax. ” – zice autorul farsei.

Gill și-a cerut scuze în final, spunând că totul e doar un „hoax”, că n-a vrut să-i jignească pe utilizatorii de Explorer, dar că speră ca în urma acestei farse măcar 100 de oameni să renunțe să mai folosească respectivul browser, cel puțin de dragul programatorilor care se chinuie să facă site-uri compatibile cu toate browserele. The Telegraph sugerează chiar că ar fi primit amenințări de la „exploriști”, de asta și-ar fi cerut scuze așa umil.

Firesc, BBC, The Telegraph și toate site-urile străine publică o nouă știre în care recunosc că au luat țeapă. Din România numai Realitatea.net a fost suficient de onestă să admită asta, chiar pe 3 august. Restul afișează încă știrea „controversată” pe site-urile lor, fără nici cea mai mică intenție de corectare. Și suntem în 8 august. A trecut o săptămână.

Spera cineva astă primăvară că ziariștii români vor învăța ceva din lecția administrată de Zoso, cu postarea aia în care sugera că sindicalistul Marius Petcu ar fi tac-su. Vax! N-a învățat nimeni nimic, pentru că ziaristul român nu e prost, el are întotdeauna dreptate, de aceea nu-și cere scuze niciodată. Speră doar că știrile false publicate azi, vor muri odată cu ziarul de mâine. Uite că nu mai e așa, în era Internet Explorer nimic nu se uită, totul rămâne la îndemâna publicului. Utilizator de IE, Firefox, Mozila, Chrome, Opera sau orice altceva. Rușine, băi colegilor, mi-e rușine că am fost colegă cu unii dintre voi!


Etichete: , , , ,

16 comentarii la “Ziariștii români utilizează Internet Explorer” Subscribe

 1. Raluca 08/08/2011 at 23:02 #

  Chiar ma gandeam cum poate sa existe un studiu care sa-i jigneasca pe oameni asa fatis… si sa mai atace si IE-ul… :))
  Independent de asta… literele alea mici scrise cu alt caracter care apar la mijlocul cate unui cuvant din titlurile tale sunt intamplatoare sau au o semnificatie anume… ? 🙂

  • Dollo 09/08/2011 at 09:03 #

   probabil e de la browserul tau, ce folosesti?:p serios acum, caracterul asta de litera de la titlu nu e recunoscut de toate browserele la fel sau de toate sistemele de operare. s-ar putea sa vezi mai bine titlurile (adica normal) de pe un alt comp cu win xp sau cu alt browser

 2. George Lacatus 09/08/2011 at 07:58 #

  A mai fost si teapa aia a lui times new roman, cu Haiti – Tahiti, care tot asa, au muscat-o multi, inclusiv un mare post de televiziune francez. deci, se poate 😀

  • Dollo 09/08/2011 at 09:05 #

   eu nu le-am reprosat ca au luat tzeapa, se poate intampla, ma supara faptul ca nu au recunoscut dupa, ca si colegii lor de la case mai mari (bbc)

 3. Kitana 09/08/2011 at 10:24 #

  eu am si explorerul si chromul :d

  • Kitana 09/08/2011 at 10:25 #

   adica le folosesc pe ambele, am unele chestii in care merg cu explorerul, restul cu chrom

 4. Raluca 09/08/2011 at 10:35 #

  Nu spun ce browser folosesc, ca imi deconspir IQ-ul… :))

 5. Oana 09/08/2011 at 10:38 #

  Dollo, cred ca ai mare dreptate. Eu cu urechile mele aud acelasi post dimineata si seara cum „acopera” o stire si o prezinta diferit. Dimineata zic ca nu era, la stirile serii zic ca era. Fara ca macar sa clipeasca. Asa ca da, sunt de acord ca nu-si mai verifica sursele si in nici un caz nu au curaj sa recunoasca cand au gresit. Felicitari ca ai scris despre asta. Fie vorba intre noi, studiul asta mi s-a parut dubios inca de la inceput. :))

 6. Dumnezero 09/08/2011 at 11:59 #

  Simpatizez deplin cu autorul hoax-ului

 7. Xanaxdu 09/08/2011 at 13:22 #

  Acuma, sa fim seriosi: cite articole nu apar pe toate canalele media care incep cu „un grup de cercetatori a stabilit/descoperit/dovedit”? Am avut cindva un curs de ‘Academic Writing’, unde una din sedinte era exact dedicata acestui subiect: cum te hotarasti daca o stire (cu precadere de pe net) e credibila sau nu. In general, daca stirea nu spune de unde, cind, cum si prin ce metoda au descoperit cercetatorii chestia asta, eu imi cam bag picioarele in ea. Acuma sigur, daca o vezi pe BBC, te gindesti ca e credibila (deci nici BBC nu mai e ce a fost 🙁 ).

  Pe de alta parte, nu stiu cum a putut sa faca asa cariera o stire de doi lei. Ii vazusem si eu titlul pe un site, dar mi s-a parut ceva atit de trivial, incit nu am catadicsit sa o citesc in detalii. La fel ca o stire recenta care spunea ca ‘un grup de cercetatori’ au stabilit ca femeile prefera sa renunte la sex timp de o luna, decit la dusul zilnic si la ciocolata. Ei nu mai spune? Care femei? Din ce tara, din ce grup de virsta, samd? Sau stirea ca „cercetatorii polonezi” au descoperit ca barbatul ideal este/arata ca Christian Bale (nu zau?), si cite si mai cite…Astea sint stiri de tip Libertatea, e o prea mare pierdere de vreme si sa citesti titlul, darmite sa intri in detalii…

  • Dollo 09/08/2011 at 17:00 #

   Așa e, e din ce în ce mai greu să verifici tot ce apare pe net, iar „din trei surse” a murit cam pe vremea când a murit și tiparul cu plumb. De asta zic că nu ne strică la toți să mai zicem din când în când „am greșit, scuze!”

 8. spufi 09/08/2011 at 14:07 #

  …eu cred ca daca s-ar face un sondaj pe bune am avea supriza sa descoperim ca chiar exista o corelatie intre browser si IQ 😀
  asta nu inseamna ca trebuie absolutizate rezultatele (numai proștii folosesc IE, gen) but still… eu cred ca aceasta corelatie exista (pornind de la niste observatii personale adunate de-a lungul ultimilor trei ani, de cand alternativele la IE si-au dovedit fara dubiu superioritatea)

  • Dollo 09/08/2011 at 16:59 #

   Cred că există, dar nu știu dacă neapărat IQ mai mic sau pur și simplu nepricepere sau neinformare. Și eu folosesc alte browsere, dar nu pentru că aș fi avut timp să constat că IE nu e bun, ci pentru că am avantajul să trăiesc cu cineva care se pricepe și mi-a zis că „alea sunt mai bune” 😉

   • spufi 10/08/2011 at 10:18 #

    O alta statistica ar demonstra ca intr-o societate cu acces atat de facil la informatie, oamenii cu IQ mai mare sunt „mai informati” decat ceilalti (nu conteaza ca cineva le-a suflat informatia sau si-au cules-o singuri)

 9. Gilbert 10/08/2011 at 01:01 #

  „Studii” de’astea „ştiinţifice” circulă multe şi pe la noi. Şi tare mai sunt de folos în creşterea „pe baze ştiinţifice” a vânzărilor. Exact cum a dovedit-o şi Gill: lumea înghite orişice (dacă marmotele o învelesc corespunzător…)

  • Dollo 10/08/2011 at 11:56 #

   Păi de la voi a pornit și ăsta, din Vancouver 😉

Lasă un comentariu

Oldies but goldies

De ce ea?

tarau-victoriei-an

Povestea neromanțată a unei românce care a făcut pușcărie nevinovată, ca urmare a unui lanț de erori judiciare, deschis în 2000 de o anchetă a procurorului Cristian Panait, închis abia după 15 ani de procese

În așteptarea telefonului de la Angela Merkel

tausance-bun

Ce mai face echipa care l-a ajutat pe Iohannis să strângă un milion de like-uri pe Facebook și să ajungă președinte

Și ce ne-a dat nouă UE? Mai mult ne-a luat!

dabuleni

Cum se vede Uniunea Europeană de la margine, de pe malul românesc și mai prost al Dunării – de la Cazane până la Dăbuleni.

De ce nu plecăm din România

Mâini de români - copiii culegători de afine din Pasul Prislop

Dacă despre curajul și nerăbdarea celor care pleacă s-a tot scris, teama, lenea, sentimentalismul și, de ce nu, curajul de a rămâne al celorlalți a fost lăsat în umbră.

De ce ea? (3)

tarau-victoriei

Viața de după: reabilitarea, mai grea decât pușcăria, a muncit la negru pentru că nu o angaja nimeni, victoria de la CEDO și rejudecarea procesului în țară, pierderea și regăsirea dosarului, apariția unor „victime” noi atrase de ideea de potențial câștig, facultatea de drept, doctoratul și victoria finală.

Maidanezul antrenat să fie Saint Bernard

Codruț și nepotul lui, Vasile

Codruț a fost cules de pe străzile din Craiova, în 2004, și a devenit azi unicul maidanez cu atestat de câine de căutare și salvare din dărâmături. O performanță la care ajung maximum 10% din câinii de rasă la nivel internațional.