Bifați aici ca să vă iau datele

Când v-ați făcut un cont pe o rețea de socializare sau pe un site oarecare, ați citit cu atenție termenii și condițiile sau ați bifat direct căsuța cu „sunt de acord” și ați mers mai departe?

Eu mărturisesc că am avut tentative de a citi polologhia aia dar am sfârșit invariabil bifând căsuța. Din două motive: mi se părea că ia prea mult timp cititul ăla, și știam că dacă nu dau accept nu pot să fac contul. Deci, cumva, și dacă citești și dacă nu, tot acolo ajungi. Dacă vrei contul ăla.

Prin urmare trăim și pe net cam într-o dictatură a ălora care fac contractele, ca și în realitate. Cum nu poți să negociezi contractul cu Orange, Electrica, Romtelecom, Boom sau cu Volksbank (:D), cam așa e și cu Facebook, Twitter, Linkedin, Youtube, sau alte site-uri unde vrei să fii și tu, pe motiv că e la modă sau că toți (ne)cunoscuții tăi sunt acolo. Spre deosebire de contractele din lumea reală, de astea virtuale te cam poți lipsi, dacă ai suficientă voință. Sau, în unele cazuri, site-urile cu pricina îți oferă o iluzorie intimitate, prin câteva setări de care mulți dintre noi habar nu avem, însă.

Dacă vrei să influențezi politicile europene în materie de contracte virtuale și politici de confidențialitate în comerțul online, poți pierde 15 minute cu sondajul ăsta, care face parte dintr-un proiect finanțat european, pentru măsurarea cunoștințelor despre „privacy” ale consumatorilor de Internet. Nu vor fi de fapt 15 minute pierdute, pentru că după ce îl completezi îți cam dai seama în cât de multe situații ai semnat ca primarul pe diverse site-uri și ți-ai lăsat astfel urmele personale pe acolo.

Sondajul e online toată luna septembrie. România este parte a acestui proiect prin Asociația pentru Tehnologie și Internet. Sunt curioasă ce vor spune rezultatele.

Etichete: , , , , ,

One Response la “Bifați aici ca să vă iau datele” Subscribe

  1. Kitana 07/09/2011 at 14:11 #

    si eu sunt curioasa ce rezultate vor iesi, daca esti pe faza sa ni le spui si noua la momentul potrivit

Lasă un comentariu

Oldies but goldies

Generaţia „Silicon Valley” de România, după 50 de ani

Politehnica Bucuresti, Falcultatea de Electronica si Telecomunicatii - Generatia 1960 - numai vise

Au absolvit în 1960 Politehnica. Erau 150. Mai târziu unii au emigrat și au ridicat cu creierele lor celebra Silicon Valley din California. Cei care au avut cu adevărat vână de aventurieri au rămas aici, în România. Acum mai sunt vreo 50.

Cu prejudecățile la Roma

Vaticanul după ploaie

Cum am cheltuit pensia pe o lună a mamei la o masă de fițe la Pierluigi în Roma

Sărăcia se învață în familie și e ocrotită de stat

teclas

În Deltă oamenii se zbat ca peștii pe uscat: nu au de lucru, dar fac copii ca să trăiască din alocații. Copiii lor le vor călca pe urme. Needucați, necalificați, vor fi următoarele generații de votanți cu sacoșa.

Skopje, Macedonia: sărăcie și statui pe datorie

Prometeu, turiștii și clădirea parlamentului în plan secund

Premierul macedonean ia credite externe ca să clădească identitatea națională cu statui și clădiri impozante, în timp ce țara are 30% șomeri, iar oamenii emigrează ca să trăiască mai bine.

Secretul Rozaliei din Criţ: “Ne-a ferit Dumnezeu de emigrare aicea, că avem mult de lucru”

Minunata ciorba ardeleneasca a adunat Europa la aceasi masa

Cu timpul oamenii au constatat că activităţi pe care noi le considerăm plictisitoare, pentru că le facem zi de zi, pot fi vândute foarte bine străinilor, care nu le-au văzut niciodată

Respect pentru sfânta prostie națională

prostie

Senatorii Ficățel și Miki Șpagă vor să ne oblige să le arătăm respect, printr-o lege care ne va măsura sentimentele și va sancționa prompt abaterile de la sentimentele sănătoase, naționale, de iubire și respect față de tot ce e românesc, creștin și … tricolor