Bifați aici ca să vă iau datele

Când v-ați făcut un cont pe o rețea de socializare sau pe un site oarecare, ați citit cu atenție termenii și condițiile sau ați bifat direct căsuța cu „sunt de acord” și ați mers mai departe?

Eu mărturisesc că am avut tentative de a citi polologhia aia dar am sfârșit invariabil bifând căsuța. Din două motive: mi se părea că ia prea mult timp cititul ăla, și știam că dacă nu dau accept nu pot să fac contul. Deci, cumva, și dacă citești și dacă nu, tot acolo ajungi. Dacă vrei contul ăla.

Prin urmare trăim și pe net cam într-o dictatură a ălora care fac contractele, ca și în realitate. Cum nu poți să negociezi contractul cu Orange, Electrica, Romtelecom, Boom sau cu Volksbank (:D), cam așa e și cu Facebook, Twitter, Linkedin, Youtube, sau alte site-uri unde vrei să fii și tu, pe motiv că e la modă sau că toți (ne)cunoscuții tăi sunt acolo. Spre deosebire de contractele din lumea reală, de astea virtuale te cam poți lipsi, dacă ai suficientă voință. Sau, în unele cazuri, site-urile cu pricina îți oferă o iluzorie intimitate, prin câteva setări de care mulți dintre noi habar nu avem, însă.

Dacă vrei să influențezi politicile europene în materie de contracte virtuale și politici de confidențialitate în comerțul online, poți pierde 15 minute cu sondajul ăsta, care face parte dintr-un proiect finanțat european, pentru măsurarea cunoștințelor despre „privacy” ale consumatorilor de Internet. Nu vor fi de fapt 15 minute pierdute, pentru că după ce îl completezi îți cam dai seama în cât de multe situații ai semnat ca primarul pe diverse site-uri și ți-ai lăsat astfel urmele personale pe acolo.

Sondajul e online toată luna septembrie. România este parte a acestui proiect prin Asociația pentru Tehnologie și Internet. Sunt curioasă ce vor spune rezultatele.

Etichete: , , , , ,

One Response la “Bifați aici ca să vă iau datele” Subscribe

  1. Kitana 07/09/2011 at 14:11 #

    si eu sunt curioasa ce rezultate vor iesi, daca esti pe faza sa ni le spui si noua la momentul potrivit

Lasă un comentariu

Oldies but goldies

Regrete eterne fără semnul exclamării

Discuție despre pronumele de politețe pe marginea unei jerbe mortuare în Piața de flori George Coșbuc: se zice „nu vă vom uita niciodată” sau „nu te vom uita, fată?” 😉

În așteptarea telefonului de la Angela Merkel

tausance-bun

Ce mai face echipa care l-a ajutat pe Iohannis să strângă un milion de like-uri pe Facebook și să ajungă președinte

Și ce ne-a dat nouă UE? Mai mult ne-a luat!

dabuleni

Cum se vede Uniunea Europeană de la margine, de pe malul românesc și mai prost al Dunării – de la Cazane până la Dăbuleni.

De ce nu plecăm din România

Mâini de români - copiii culegători de afine din Pasul Prislop

Dacă despre curajul și nerăbdarea celor care pleacă s-a tot scris, teama, lenea, sentimentalismul și, de ce nu, curajul de a rămâne al celorlalți a fost lăsat în umbră.

„Căpșunarii” care construiesc metroul din Drumul Taberei

Faur, Gheorghe și Vișovan în fața scutului cu care vor săpa tunelul de metrou

Au plecat de 10-20 de ani din țară, s-au specializat în săpat tuneluri în Spania sau Italia, și acum vin ca specialiști „străini”. Vestea proastă e că vor să plece înapoi. Sunt dezamăgiți că România nu a ajuns Europa din urmă cât timp ei au fost plecați.

Discuție cu o viitoare ziarizdă/piarizdă. Trizdă!

A fost odata copiutza - sursa foto: http://www.cheatingculture.com

Pentru cine zicea că presa e plină de ingineri, făcuți ziariști de ocazie, am un mesaj încurajator: vine tare din urmă generația copy/paste. Hold your breath!