Bifați aici ca să vă iau datele

Când v-ați făcut un cont pe o rețea de socializare sau pe un site oarecare, ați citit cu atenție termenii și condițiile sau ați bifat direct căsuța cu „sunt de acord” și ați mers mai departe?

Eu mărturisesc că am avut tentative de a citi polologhia aia dar am sfârșit invariabil bifând căsuța. Din două motive: mi se părea că ia prea mult timp cititul ăla, și știam că dacă nu dau accept nu pot să fac contul. Deci, cumva, și dacă citești și dacă nu, tot acolo ajungi. Dacă vrei contul ăla.

Prin urmare trăim și pe net cam într-o dictatură a ălora care fac contractele, ca și în realitate. Cum nu poți să negociezi contractul cu Orange, Electrica, Romtelecom, Boom sau cu Volksbank (:D), cam așa e și cu Facebook, Twitter, Linkedin, Youtube, sau alte site-uri unde vrei să fii și tu, pe motiv că e la modă sau că toți (ne)cunoscuții tăi sunt acolo. Spre deosebire de contractele din lumea reală, de astea virtuale te cam poți lipsi, dacă ai suficientă voință. Sau, în unele cazuri, site-urile cu pricina îți oferă o iluzorie intimitate, prin câteva setări de care mulți dintre noi habar nu avem, însă.

Dacă vrei să influențezi politicile europene în materie de contracte virtuale și politici de confidențialitate în comerțul online, poți pierde 15 minute cu sondajul ăsta, care face parte dintr-un proiect finanțat european, pentru măsurarea cunoștințelor despre „privacy” ale consumatorilor de Internet. Nu vor fi de fapt 15 minute pierdute, pentru că după ce îl completezi îți cam dai seama în cât de multe situații ai semnat ca primarul pe diverse site-uri și ți-ai lăsat astfel urmele personale pe acolo.

Sondajul e online toată luna septembrie. România este parte a acestui proiect prin Asociația pentru Tehnologie și Internet. Sunt curioasă ce vor spune rezultatele.

Tags: , , , , ,

One Response to “Bifați aici ca să vă iau datele” Subscribe

  1. Kitana 07/09/2011 at 14:11 #

    si eu sunt curioasa ce rezultate vor iesi, daca esti pe faza sa ni le spui si noua la momentul potrivit

Leave a Reply

Oldies but goldies

Românul s-a născut poet, de aia e mai lent

casca

Când o lucrare unică intră pe mâinile unor muncitori români termenele contractuale devin opționale. Totul în România durează mai mult, zice spaniolul șef de șantier. Dar la final iese o operă brâncușiană, zice inginerul român

Meșterul român: manualul sunt eu! (IV)

turnare placa

În care se face, în sfârșit, fundația casei și se vorbește despre hachițele meșterului român, despre cât de priceput e și cât se cere plătit. La final, un scurt video demonstrativ.

Ziua 7: Facerea de bine e ca recensământul fără CNP

Cuvantul recenzorului de la blocul meu

Azi am recenzat prin telefon o persoană care se afla la coadă la moaștele sfântului x. CNP-ul încă era facultativ.

Minune, în decembrie în sectorul 3 au răsărit părăluțele

flori-negoita

În triunghiurile decupate în gazonul din sectorul 3 astă vară, s-au ofilit begoniile și au răsărit părăluțele. O afacere horticolă de 49 de euro/mp fără TVA.

(III) Clientul român e mitocan și nespălat

sexwork is work

Ultima parte a interviului cu „Profesoara” – una dintre cele mai vechi prostituate din București – face un portret robot al clientului român, de la gunoier și căcănar, până la politician și preot.

Recursul la argumente

ilusion

De ce în 2017 e nevoie să le explici unora că oamenii sunt egali în fața legii și au aceleași drepturi indiferent de rasă, sex sau etnie – pentru că la televiziunea națională vine un avocat al poporului și neagă Holocaustul, și nimeni nu-l contrazice, deși avem și o lege care-l face pasibil de pușcărie pentru asta.