Prima dată se fac panourile de semnalizare. Apoi se ard niște afișe cu „Guvernul României” – pe sistem „acest părculeț a fost făcut de primarul X” – la loc vizibil, pe podurile care traversează autostrada. Să nu rateze cumva vreun șofer această informație. Iar la un moment dat, dacă poporul e nerăbdător, îi dai drumul să și circule pe un sens, împărțindu-l frățește în două sensuri mai înguste.
Că doar nu l-au făcut Decebal și Traian pe poporul ăsta lăfăindu-se pe autostrăzi cu patru benzi. Dar musai, prima dată faci panourile de semnalizare. Nu vrei să se rătăcească turiștii pe rețeaua ta de autostrăzi, nu?
Da, am fost în week-end la mare. La dus am folosit ruta despre care vă spusesem aici, până la Techirghiol. Patru ore fix, cu oprit, gustat ceva la botul mașinii, hrănit cățeii de pe traseu, cumpărat struguri direct din via de la Cochirleni, admirat Dunărea secată de la Rasova.
Când ne-am întors am zis că tot nu ne-am dat și noi pe autostrada lui Boc, dintre Lazu și Murfatlar, botezată șmecherește și A4, atât pe panourile de semnalizare dinainte de Lazu, cât și pe harta Google. Așa că ne-am aventurat. Când am intrat pe ea am înțeles și care e gluma cu A4. Aia va fi autostrada care leagă Constanța de Tulcea și mai departe… nu se știe. Cel puțin așa arată indicatoarele deja montate. Că A4 merge spre Tulcea-Hârșova, iar A 2 spre București. Precum vedeți, la răscruce de autostrăzi se vede că A4 duce spre o zare senină. A2 se pierde și ea spre apus, cu un asfalt bun, dar fără garduri motiv pentru care indicatorul de viteză zice să nu o calci mai mult de 80 km/h că e posibil să dai peste niște vaci (vaci n-am văzut, dar oi erau taman la Cernavodă, la intrarea pe autostrada aia adevărată, le adăpostise ciobanul sub pod).
Tulcea e tăiată de pe indicatoare, iar Bucureștiul se întrerupe brusc la Murfatlar, de unde poți s-o iei înapoi pe unde v-am zis eu sau să folosești vechiul drum între Constanța și Cernavodă. În total, până la București, cu tot cu autostrada A4, tot patru ore am făcut. Și fără atâtea opriri.
Prin urmare, indicatoarele le avem. Autostrăzile ne mai trebuie și suntem gata.
Ai uitat sa mentionezi primul pas si cel mai profitabil : studiul/iile de fezabilitate , etc ! Aia e marea smecherie ! Aaaaaa…….ca dupa aceea, cand incep lucrarile propriu-zise se constata `nshepe mii de probleme nerezolvate, nu mai conteaza cine si cum a facut studiile alea ! Banu s-a incasat, n-au decat sa scoata alti bani din buget si sa se plateasca pentru alte studii care sa analizeze aceste probleme, iar daca vrei si solutii pentru aceste probleme, evident, alti bani……..and so on, and on, and on……
Industria studiilor a depășit deja faza pe autostrăzi, acum prosperă de capul ei ca domeniu, nici nu mai e nevoie să mai vină după ea ceva. Studiul și atât 🙂