Un week-end cu spumă

La Bruxelles. Dați fuga repede până la primărie, că mai prindeți o halbă până la închiderea standurilor

Subţiri sau mai dolofane, mai parfumate sau mai aromate, blonde, brune sau arămii – pe toate le puteţi vedea şi mai ales degusta, în acest weed-end, dacă treceţi prin Bruxelles, în Grande Place. Braserii mai mici sau mai mari din toată Belgia – circa 50 la număr, s-au reunit pentru trei zile în cadrul celei de-a 13 ediţii a Sărbătorii Berii, în punctul zero al capitalei Europei.

de Carmen Dinu

Dacă vă place berea, atunci puteţi degusta nu mai puţin de 350 de sortimente de bere, fie în ambalajul tradiţional (sticle de diverse forme şi culori), fie la halbă.

Nu ştiu unde se află Belgia în statisticile privind consumul de bere, dar sigur in aceste zile ea se află în top, cu atâtea sortimente la dispoziţia amatorilor băuturii cu sau fără spumă.

Iubitorii de tradiţii nu puteau rata parada organizată prin centrul oraşului de producătorii de bere, cu vehicule şi şarete istorice ale braseriilor, în paralel cu grupurile muzicale şi reprezentanţii producătorilor de bere, îmbrăcaţi în costume tradiţionale, (un fel de emblemă a firmei).

Pentru a putea degusta diferitele sortimente de bere este nevoie să achiziţionaţi jetoane – dopuri de sticle de bere. “Plătind” 2 sau 3 jetoane veţi primi o sticlă sau un pahar de bere, în funcţie de sortiment. 1 jeton costă 1 euro. Casa se închide cu 2 ore înainte de ora închiderii oficiale a standurilor. Un jeton de 2 euro pentru pahar trebuie achiziţionat de asemenea (un fel de garanţie că vizitatorul nu va pleca cu paharul din care a băut berea). De altfel, un control al eventualelor bagaje pe care le deţineţi este prevăzut la ieşirea din perimetru şi nimeni nu se supără.

Organizatorii spun că anul trecut evenimentul a atras 75.000 de vizitatori, recordul fiind stabilit la ediţia din 2009, când nu mai puţin de 84.000 persoane au venit la degustat bere belgiană.

Este o cifră impresionantă pentru un spaţiu destul de redus. Week-end-ul berii este  organizat de Asociaţiile producătorilor de bere în colaborare cu oraşul Bruxelles.

  

Etichete: , , ,

One Response la “Un week-end cu spumă” Subscribe

  1. Ioana 05/09/2011 at 12:19 #

    Ai de capu’ meu de pofta mi-ai facut:) In vacanta din octombrie sigur ne mai facem un drum pana la Bruxelles, ca pe aici berea belgiana (aia ca lumea) parca ii aur lichid atata-i de scumpa.

Lasă un comentariu

Oldies but goldies

„Căpșunarii” care construiesc metroul din Drumul Taberei

Faur, Gheorghe și Vișovan în fața scutului cu care vor săpa tunelul de metrou

Au plecat de 10-20 de ani din țară, s-au specializat în săpat tuneluri în Spania sau Italia, și acum vin ca specialiști „străini”. Vestea proastă e că vor să plece înapoi. Sunt dezamăgiți că România nu a ajuns Europa din urmă cât timp ei au fost plecați.

Rulată Germania

marcela

Cum mi-am înscris mașina nemțească în România și am trăit să povestesc despre asta

(III) Clientul român e mitocan și nespălat

sexwork is work

Ultima parte a interviului cu „Profesoara” – una dintre cele mai vechi prostituate din București – face un portret robot al clientului român, de la gunoier și căcănar, până la politician și preot.

Metodologia bătutului în ușă

suricate

Sau cât de mult seamănă românul cu americanul, când trebuie să-și dea zăpada din fața casei sau să facă front comun cu vecinii în fața autorităților

Tata

tata

Mama, aplecată asupra crucii lui, exclamând cu o imperceptibilă urmă de satisfacție: „Deh, Nelule, ai murit așa cum ai trăit, ca un câine!”. Mi-am dat seama că ea nu l-a iertat niciodată.

Skopje, Macedonia: sărăcie și statui pe datorie

Prometeu, turiștii și clădirea parlamentului în plan secund

Premierul macedonean ia credite externe ca să clădească identitatea națională cu statui și clădiri impozante, în timp ce țara are 30% șomeri, iar oamenii emigrează ca să trăiască mai bine.