Vrem religie în școală, dar de ce?

OK, 86% dintre români vor să se predea religia în școală, conform unui sondaj făcut de Soros. Ce nu spune cercetarea asta este de ce? Update - sfaturi pentru parinti

OK, 86% dintre români vor să se predea religia în școală, conform unui sondaj făcut de Soros. Ce nu spune cercetarea asta este de ce? Ce cred oamenii ăștia care vor asta că se va rezolva cu predarea obligatorie a religiei în școli? Și nu ca istorie a religiilor, ci conform confesiunii elevului. Deci îndoctrinare religioasă, începând din clasa I până în a 12-a. Ce vor aduce României aceste cursuri?

 

***

Update: în timp ce politicienii se înghesuie să se închine la deschiderea noului an școlar, Asociația Secular Umanistă din România (ASUR) a dat un comunicat important pentru părinți.

„În școli nu se studiază Istoria Religiilor. Din contră, predarea se face de o manieră confesională, la orele de religie elevilor prezentându-li-se insistent doctrina unui singur cult. În practică, de cele mai multe ori, este vorba de doctrina BOR.

  1. Religia se studiază an de an, săptămână de săptămână, începând cu clasa I. Timp de 12 ani, copiii sunt obligaţi, de facto, să participe la cel puțin o oră de religie în fiecare săptămână. Religia este singura materie, cu excepția Limbii Române / materne și a Matematicii, care se studiază în absolut toți anii de învățămînt preuniversitar.
  2. Salarizarea profesorilor de religie, mulți dintre ei preoți, nu este asigurată de către culte ci grevează bugetul Ministerului Educației. În sistem există cca. 12.000 de profesori de religie, iar anual fondul de salarii pentru aceștia se ridică la aproximativ 30 milioane de euro.
  3. Deși sunt plătiți de către Stat, profesorii de religie sunt direct subordonați ierarhiei religioase locale. De asemeni, cultele controlează atât programa de învățământ cât și conținutul manualelor de religie.
  4. În multe școli se practică spovedaniile și împărtășaniile de grup; elevii fiind duși cu clasa la biserică și obligați să participe la aceste ritualuri.
  5. Continuă să fie în circulație manuale de religie ce promovează violența fizică și psihică asupra copiilor.
  6. Copiilor, inclusiv celor din clasele primare, li se repetă obsesiv despre “păcat”, “iad” și “diavoli”, inducându-li-se ideea că nerespectarea cu strictețe a “poruncilor” îi condamnă la “osânda veșnică”.

Pentru evitarea potențialelor abuzuri împotriva acelor copii care studiază totuși religia, recomandăm părinților acestora:

  • să ceară referințe despre persoana care predă orele de religie
  • să solicite planurile lecțiilor care urmează a fi predate copiilor
  • să discute periodic cu copilul și să îi explice de ce la orele de religie i se predau lucruri în contradicție flagrantă cu cele învățate la celelalte materii
  • să fie atenți la apariția unor modificări radicale de comportament a copiilor (dezvoltarea unor obsesii legate de moarte, de păcat, de iad, tulburări de somn sau de nutriție, înstrăinare de prieteni etc.) și, dacă este cazul, să apeleze la consiliere psihologică

În România sunt 18.300 de biserici; doar 4.700 de școli generalestau la dispoziția copiilor!”

Dacă vreți să aflați mai multe îl găsiți integral aici.

Etichete: , , , ,

36 comentarii la “Vrem religie în școală, dar de ce?” Subscribe

  1. Laur 13/09/2011 at 14:01 #

    Draga (…?)Dollo, îmi cer scuze dacă te-am jignit, dar nu știu cu ce? Si nu am avut nicio intenție.
    Nu este vorba de principiile mele, ca nu ar fi respectate. Dar totuși sunt și alți mulți oameni, în procent destul de mare care au alte opinii. Am înțeles de la început ca o sa „deranjez” respectabilii oameni de cultura ce își dau cu părerea pe acest „blog”- nu fac aluzie la DumneZERO, ci sa se înțeleagă exact ce am scris . Înțeleg foarte bine ca tu ești administratora și moderatoarea acestui site. Iți respect, sincer, opinia și linia pe care o imprimi acestui site. Nu vreau sa intru în polemica, cu nimeni, dar presupun ca postările de aici sunt libere, cenzurate doar în mod pozitiv, adică sa nu apară publicate vorbe urate, înjurături, etc… Nu spun eu ce sa faci cu banii tai, viata ta sau cum sa administrezi acest site.
    Acum sa mă scuzi dacă îndrăznesc sa spun, ca nimeni nu ți-a băgat mana în buzunar ca sa dai la biserica. Poate greșesc, dar nu cred, ca nu ai dat și nu vei da niciodată nimic la biserica; dar sa mai te întreb ,așa din curiozitate, de cate ori ai fost la biserica în ultimii 5 ani sau cu ce scop ai fost?
    Dar o sa zici; Statul dă și din banii mei la biserici. Ai perfecta dreptate dar când am spus „As fi curios sa cunosc raportul dintre cat se fura în tara asta și cat a ajutat statul la “finanțarea religiei”” m-am gândit, procentual per cult, se AJUTA bisericile, nu am pomenit la vreun cult anume, și cat se fura în diverse moduri de către aleșii neamului nostru, neputând fi nici măcar comparate sumele.
    Cum poți sa spui: „- suntem fix ca pe vremea răposatului, când ni se spunea ce să citim, ce să vizionăm, ce să gândim, doar că acum ne spun mai mulți, nu unul singur. Iar religia este unul dintre ăștia care ne silește să gândim într-un fel.”
    Pai cred ca: ori te faci ca nu pricepi din ceea ce am spus, doar ești fata citită, ori ești rău intenționată. Am spus foarte clar și repet(citez): <<>>…îmi pare rău ca mă repet, dar poate iei itelesul strict la ceea ce spun și nu răstălmăci cele spuse de mine. Si TRADUC mai pe înțelesul tău, știu ca nu dă bine cu filosofia ta, dar ca sa nu te contrazici încă odată trebuie sa ști, sa cunoști cat mai mult din toate domeniile ca sa poți lua o decizie corecta mai târziu, adică trebuie sa cunoști bine, în cazul tău(vostru, Asur, etc) ca sa poți combate, că altfel cazi în fata unora în culmea penibilului, mai ales când ești chiar învrăjbita și vrei sa iți impui imperativ punctul de vedere. Te(va) cred ca nu iți pica bine ceea ce spun dar cam asta se întâmpla: observi, poate, ca nu am pomenit de vreun cult anume ci am pomenit în general de biserica.
    In ceea ce privește salarizarea preoților, căzusem și eu în aceeași eroare pe care o susțineți că preoții ar lua salariu integral de la stat; primesc o contribuție de la Stat de aprox. 30% din salarium, în medie. Unii de la tara cu puține familii sau mănăstiri o primesc dubla iar alții din orașe unde au mai multe familii nu primesc deloc. Apropos, dacă ești de bună credință, întreabă și tu un popă să vezi cat ia de la Stat sau dacă nu, atunci mai citește legile tarii și interpretați-le așa cum ar trebui. Ca tot ai pomenit de Cuza și de secularizare, ar trebui sa știți foarte bine și condițiile în care s-au săvârșit. Pune-ți mana pe cărțile alea „înapoiate”de istorie și vedeți cum s-a întâmplat . Secularizarea s-a făcut în acord Stat-Biserica; nu unilateral așa cum susțineți, chiar dacă nu a fost în deplin acord cu Biserica. Si dacă tot ești tu o drăguță, cu intenții bune de a informa corect poporul poate ni le spui și noua, bineînțeles toate condițiile si nu așa spicuite după cum vrei tu și „respectabilii oameni de mare valoare culturala” de la Asur, că tot ne faci trimitere în aceasta direcție. Vezi, tu trebuie sa înțelegi, ca nu toată lumea e DumneZERO. Dar aveți un aliat cu voi, dacă vrei sa îl cunoști ai adresa mea de contact. Am bunul simt sa nu îl fac public pentru ca altfel ai spune ca fac discriminare.
    Si acum hai sa fim serioși cum poți sa susții așa ceva, te citez: „Și lasă banii ăia pe care-i plătim toți la buget să se ducă la spitale, la școala fiului tău, că sunt sigură că are nevoie destule.” Cu tot respectul iți spun „habar nu ai” de ce nu se fac scoli, spitale, etc, dar ești fată deșteaptă, ca zici tu, ca ne-a dat Dumnezeu creier să mai și gândim. Acum depinde de fiecare cat își folosește materia cenușie pe care o deține.

    DumneZERO eu cred, cu părere de rău, ca tu nu ai evoluat din cadrul unei altei subspecii, ar trebui sa evoluezi în cadrul speciei supreme Homo Sapiens Sapiens. Ca sa nu mai bați câmpii pe „cloud”; mai pune mana și citește „nenorocita” aia de Istorie a României, Universală și chiar a Religiilor cu ti-ar plăcea ție, dacă nu ai răbdare, cu seninătate iți spun, fără sa te jignesc așa cum faci tu, mai pune-o pe bunica-ta sa iți citească seara înainte de culcare. Dar vezi tu! Cred ca nu ai ajuns nici măcar la vremea poveștilor, dar la lucruri mai serioase care impun o responsabilitate. Nu este creștinește ce iți spun: dar as fi invidios pe tine dacă s-ar împlini cu tine cuvintele Scripturii: „Fericiți cei săraci cu duhul ca a acelora este împărăția cerurilor”

    Am spus ce am crezut eu de cuviința, cu respect, va salut pe toți. Dar mi-ar părea rău sa mai aud copii sau oameni maturi care spun ce zice Alexandra în postul de mai sus care credeau în babau și alte mituri care nu își au nici pe departe rostul în sânul Bisericii.

    • Andreea 13/09/2011 at 21:02 #

      Domnule, tu chiar nu ai auzit ca vorba lunga e saracia omului? Chiar nu era nevoie de atata efort sa demonstrezi cat de indoctrinat esti, cat de putin stii ce inseamna o discutie si mai ales ce complex grav de inferioritate transpare din aerul asta superior pe care ti-l arogi. Sunt atatea alte bloguri pe care poti comenta in voie despre cat de buna e religia in viata omului si ce bine a facut ea omenirii, esti ridicol sa ceri asta exact unde vezi contrariul.

    • Dollo 13/09/2011 at 22:27 #

      Laur, discuția cu tine e pe atât de sterilă pe cât de cronofagă. Nu ne aduce niciunuia dintre noi beneficii. Și deocamdată ceea ce cred eu nu-ți aduce ție vreun prejudiciu, în schimb ceea ce crezi tu mă costă și pe mine și pe mulți alții din țara asta, niște bani pe care personal nu doresc să-i dau la biserică. Prefer să-i dau la doctori, de exemplu, dacă ar fi să pot alege, ca să nu mai plece din țară și să fie mulțumiți cu sistemul medical din România. Dacă ai avea o problemă medicală și tu ai vrea să mergi la un medic bun, nu te mulțumești doar cu ultima împărtășanie, sunt sigură. Acei „doar 30%” din salariile popilor costă bugetul sute de milioane de euro anual. Chiar cred serios că se pot face multe alte lucruri utile societății cu banii ăștia.
      În rest, nu are rost să ne mai consumăm, e evident că fiecare crede ce vrea, pace ție! 🙂

      • Sebastian 04/03/2012 at 14:13 #

        Draga Dollo,

        AI dreptate prin a-ti dori o separare a Statului de Biserica: Banii din taxe ar trebui sa ajunga la taxe si nu la salariile preotilor. Preotii si Biserica sunt reprezentantii lui Dumnezeu in slujba oamenilor, si nu reprezentantii statului in slujba oamenilor.

        Dar referitor la spitale, daca vei studia istoria, vei descoperii ca spitalele pe care ai vrea tu sa le finantezi sunt datorita crestinilor care s-au ingrijit de bolanvi. Ei au fost primii care au infiintat astfel de case de ajutorare a celor nevoiasi si infirmi. In Roma antica, daca un oras era lovit de o epidemie, orasul era parasit, si toti bolanvii lasati sa moara. Crestinii au inteles ca ei trebuie sa aiba grija de cei care nu pot sa aiba grija de ei insusi, de cei respinsi de societate. Astfel au infiintat primele case destinate ingrijirii bolnavilor, orfanilor si batranilor.

        Poate te gandesti ca oamenii de atunci erau inculti, inapoiati, si nu priveau viata ca si noi astazi, de aia nu aveau spitale. Dar stim ca romanii au avut un grad foarte inalt de dezvoltare si tehnologic dar in special intelectual. Dreptul juridic folosit de noi azi are foarte multe izvoare in dreptul roman folosit acum 2000 de ani.

        Observam astfel ca spitatele, orfelinatele si casele de batrani, pentru care tu ai vrea sa dai bani, se datoreaza crestinilor si a invataturilor crestine si nu unei iluminari superioare sau a inteligentei umane iluminate.

        Este o problema cand statul si biserica se amesteca, dar tatunci sa rezolvam problema respectiva, si nu sa atacam crestinismul ca si credinta si invatatura.

Lasă un comentariu

Oldies but goldies

Raiul există și e în patrimoniul UNESCO

plitivice19

… sub numele de Parcul natural Plitvice, din Croația

Biblioteca națională s-a deschis, dar nu funcționează

Biblioteca Națională Samsung

Biblioteca te păcălește că-ți face legitimație online, dar nu ți-o face decât la sediu, îți zice pe site că are anumite cărți, dar în depozit ele nu există, și nu împrumută cărți acasă. Niciodată. Avem un sediu ultracentral și modern de 100 de milioane de euro, doar ca suport pentru o reclamă Samsung deocamdată.

Ice age cu comision bancar argentinian

perrito moreno

Trecerea granițelor din Argentina în Chile și retur sau comisioanele bancare nesimțite l-ar face și pe un eurosceptic să iubească UE.

Nu s-a furat, așa s-a votat. Și numărat

voturi2

Cum am fost observator la numărătoarea voturilor într-o secție de votare din București și mi-am revenit din iluziile cetățenești pe care le aveam.

Megastructuri și mini-popoare

catedrala2

Cum ne privesc turiștii care ne vizitează Casa Poporului. Ce diferență e între uimirea lor și a noastră când le vizităm catedralele lor, vechi de secole. Și la ce ne ajută clădirile astea impunătoare pe noi, oamenii de rând.

Regrete eterne fără semnul exclamării

Discuție despre pronumele de politețe pe marginea unei jerbe mortuare în Piața de flori George Coșbuc: se zice „nu vă vom uita niciodată” sau „nu te vom uita, fată?” 😉