Glume de vameși

După valurile de arestări cu ocazia „festivalului” Schengen și după ce NYT a divulgat lumii întregi ce-și dorește el de ziua lui, vameșul româno-bulgar se autoironizează și taie chitanțe pentru vignete.

Am trecut de vama românească în câteva minute. Vameșul ne-a verificat buletinele, talonul mașinii, aproape fără să se uite la pasageri. Mama era emoționată. Prima ieșire din țară și nu luase o piatră în gură.

După ce trecem de no men-s land vine vama bulgărească. O gheretă mică, la geam un nene în uniformă de vameș, care vorbea stricat românește, dar vorbea. Cu altul. Despre arestați și despre „păi cine face pușcaria? cine nu are bani face, nu așa?!” Așa, încuviințează și celălalt, care pleacă în plata lui.

Dau bună ziua și-l întreb pe vameș dacă de la el trebuie cumpărată vigneta aia de 5 euro sau 10 leva. De la el. Tastează numărul mașinii în computer și-mi capsează data de valabilitate a vignetei. Deși intrăm dimineață și ieșim seara din Bulgaria, e musai să plătim cel puțin 7 zile de vignetă.

Îl întreb dacă totuși nu vrea să ne vadă și buletinele, talonul, ceva… ?

– Nu, doamna, noi suntem vameși, noi avem treaba cu banii, nu cu buletinele.

Mi se pare o glumă reușită, aproape la fel de reușită ca aia din New York Times de luna trecută pe vremea asta, prin urmare râd cu toată gura. El era totuși serios, așa că râsul meu se taie într-un zâmbet indecis. Vameșul continuă:

– Poliția are treaba cu buletinele.

Apoi zâmbește șugubăț. Îi ieșise gluma 😉

Poliția bulgară ne aștepta, 30 de km mai încolo, într-o margine de drum prost și lăsat așa într-un total sictir față de turistul român care-i invadează vară de vară, și le plătește câte 5 euro minim la vamă.  De vreme ce el nu avea treabă cu banii, ci doar cu actele, polițistul nu era deloc vesel. Ne-a cerut, într-adevăr, buletinul, talonul și permisul. Apoi ne-a dat bună ziua și ne-a zis să plecăm.

Nu știu de ce nu ne primesc triștii ăia în Schengen, că uite ce haioși suntem! Le-am face viața cu siguranță mai frumoasă.

 

P.S. Iertare pentru întârzierea cu votul pentru clubul cărții. Promit să-l facem mâine, luni. Acum abia am picat de pe drumul de la Bulgari, unde fusei ca s-o scot și pe mama în lume pentru prima dată. Am văzut „Castelul” reginei Maria de la Balcik și am mâncat scoici la celebra scoicărie de la Dalboka. Vă povestesc zilele astea cum fu.  Am intrat doar ca să vă spun că vameșii bulgari sunt mișto. 

Etichete: , , ,

5 comentarii la “Glume de vameși” Subscribe

 1. TNH 03/10/2011 at 16:03 #

  Și în România e la fel, rovinieta e pe minim 7 zile pentru autoturisme și pentru autovehiculele de transport marfă până în 3,5 t inclusiv. Nu contează că vii din Ungaria dimineața și până seara intri În Bulgaria, rovinieta o plătești pe 7 zile.

 2. Xanaxdu 03/10/2011 at 16:08 #

  A propos de vignette: Mi se pare ca la fel e si in Austria (minim 7 zile), si in Slovacia (parca tot 7 zile). In Ungaria, minima era de 4 zile, dar mi se pare ca si ei au ridicat la 7 zile – nu sint sigura, eu am varianta anuala pentru Ungaria.
  De o zi cred ca nu are nici o tara – in plus, in Croatia si in Portugalia, unde am fost in vara asta, si plata autostrazilor se face cu porti („platesti pe cit ai mers”), sumele platite intr-o zi sint de doua-trei ori mai mari decit platesti in Ungaria pentru vignetta pe 10 zile.
  Asa ca aici mi se pare ca lumea se plinge cam mult pentru nimic: prefer sa platesc 5 euro pentru 7-10 zile, chiar daca stau doar o zi in tara respectiva, decit sa platesc 4-7 euro pentru fiecare 100 km de autostrada parcursi.

  • Dollo 03/10/2011 at 19:20 #

   Păi lasă că în Bulgaria n-am parcurs niciun metru pe autostradă, iar cum sunt drumurile alea pe care am mers eu nu meritau nici măcar 1 leva, darmite 5 euro

   • Gilbert 04/10/2011 at 05:58 #

    Deci nu s-a schimbat nimic nici măcar la ei? 🙂

 3. Matelotu' 23/02/2012 at 17:45 #

  1. Dela 01.01.2007 pe frontiera cu Bulgaria si Ungaria NU MAI SANT LUCRATORI VAMALI … birourile vamale au fost desfiintate datorita intrarii in UE. La fel si la bulgari si unguri.

  2. Cei intalniti acolo sant de la Politia de frontiera (se ocupa cu controlul documentelor persoanelor si a mijloacelor de parcurs) si cei de la Compania de drumuri care dau vigneta pentru taxa de drum.

  3. Vamesul si Plitistul de frontiera NU VAND VIGNETE PENTRU TAXA DE DRUM in niciun punct de trecere a frontierei (nici chiar la bulgari).

  Dollo, cred ca ar trebui sa faci iesiri mai dese din tara si mai ales sa te informezi ,,din trei surse”, conform deontologiei, inainte sa scrii … doar esti jurnalist (cel putin eu asa am dedus) … daca lucrai in agricultura ma i intelegeam …

Lasă un comentariu

Oldies but goldies

Cum a salvat Vodafone caii din Deltă

Cai din Letea

Ca un violator care promite să ia fata de nevastă, ca să nu facă pușcărie, Vodafone promite să hrănească cu 20.000 de euro caii salvați de alții anul trecut. După ce le-a folosit imaginea fără să-i întrebe, ca să-și facă publicitate.

Visiting Transilvania: “Traditional roma people on the left!”

Port traditional la un copil care cersea in Sighisoara

Turul bisericilor fortificate săseşti din Transilvania a fost, pentru cei şase ziarişti, o ocazie să cunoască România reală, cu drumuri proaste, cu monumente dărăpănate, cu prea mulţi “roma people” în locuri în care li se spunea că au trăit “the saxons”, dar şi cu oameni ospitalieri şi calzi, cu mâncare multă şi gustoasă, şi cu peisaje fabuloase.

Meșterul român: manualul sunt eu! (IV)

turnare placa

În care se face, în sfârșit, fundația casei și se vorbește despre hachițele meșterului român, despre cât de priceput e și cât se cere plătit. La final, un scurt video demonstrativ.

Autorizația de construcție – când primăria e mai parolistă decât arhitectul (II)

unelte

În țara lui „așa se face”: dom profesor îți face o onoare cu forța, iar producătorul îți zice, voalat, că proiectantul tău e praf; Și se întâmplă că ne dispare din proiect și al treilea structurist

Dacă Traian ar fi vrut să cucerească Dacia în 2013…

turnulete

… l-ar fi oprit jandarmii să urce la cetatea Sarmizegetusa Regia, pe motiv că e închisă între decembrie și februarie, și astfel geneza poporului român ar fi așteptat primăvara

Din câte încercări reușește un nevăzător să intre la metrou

florin georgescu metrou2

Din cel puțin două, la fel ca noi ăștia care nu nimerim să băgăm cartela cum trebuie în noii turnicheți. Asta de când s-a lansat aplicația gratuită Tandem acces, care le permite nevăzătorilor să folosească metroul ca toată lumea