Ziua 6: Cum au făcut turcii

Visul erotic al oricărui recenzor: „Strada pustie, nu circulau decât recenzorii și poliția. Au ieșit doi din casă și i-au arestat, doamnă, pe cuvântul meu!”

Știți cum au făcut turcii, doamnă? Eram în Turcia acum câțiva ani și am văzut. Ne-au spus: luați-vă mâncare, apă, sucuri și stați în hotel N-aveți voie să ieșiți afară două zile. Cine iese e arestat! Am zis, fugi dom-le de aici, ce e asta? Și când colo, așa era. Era recensământ. Strada pustie, nu circulau decât recenzorii și poliția. Au ieșit doi din casă și i-au arestat, doamnă, pe cuvântul meu!”.

Domnul poartă un maieu negru cu „guler” din aur și o cruce. Și pe degete are ceva auriu, dar nesemnificativ. Tocmai și-a băgat câinele în cealaltă cameră și m-a poftit în bucătărie. E mai mult decât cooperant, într-un bloc devenit ostil de la o zi la alta, în materie de CNP. Azi nu mi-a mai dat nimeni CNP-ul, „dacă tot nu mai e obligatoriu”… Fraieri ăia care l-au dat deja! Domnul cu maieu negru însă are o problemă. El stă acolo, dar n-ar vrea să fie recenzat acolo, ci la casa pe care o revendică în alt oraș. Îmi povestește despre procese, interlopi, politicieni, judecători implicați, un roman polițist de capă, spadă și jurnale de știri din alea cu „breiching niuz”, senzațional, exclusivitate și tot tacâmul. Zice că sigur o să aud de cazul lui în curând la TV, că e pe cale să izbândească în lupta cu hidra mafiotă care i-a furat casa.

S-a consultat cu avocatul care i-a zis că n-ar fi bine să fie recenzat la altă adresă decât aia pentru care luptă în justiție. Eu încerc să-i explic că în felul ăsta nu va fi recenzat nicăieri, că dacă acolo nu stă, nu are cum să fie recenzat. Zice că are el grijă, a „vorbit cu cine trebuie”. Totul e aranjat.

Șeful nu încetează să mă uimească cu profunzimile sale

Ziua de azi a fost grea. Pe de-o parte ne-au chemat la Școala x. „Dacă aveți întrebări, nelămuriri”, zice șefu. El sigur n-are niciuna, că și azi era la fel de convins că oamenii trebuie să dea CNP-ul, doar că între timp se apucase să mai citească și el formularele și mi-a zis că i se par aberante unele întrebări. Cum ar fi alea despre materialul din care e făcut blocul. „Adică ce mare lucru, dacă întrebi omul din ce e făcut blocul, de ce nu ți-ar spune și CNP-ul?” zice șefu.

În realitate am pierdut timpul degeaba acolo, că era doar întâlnirea recenzorilor șefi, care trebuiau să învețe cum se vor centraliza datele după 31, când se încheie recensământul. Dar cum șeful meu e cel mai special dintre toți, înțelesese că trebuie să ne cheme și pe noi, recenzorii. Iar dintre toți am venit eu, care am tot felul de întrebări, și un altul care găsise prea multe familii pe teren, comparativ cu câte i se alocaseră, și voia să protesteze.

Coordonatoarea i-a zis să se spele pe cap cu ele, că el s-a angajat să fie recenzor, nu l-a obligat nimeni, și cui să mai dea ea acum să recenzeze, că și așa nu are destui recenzori. El a zis că nu are cum să-i recenzeze pe toți că îi ia cel puțin o oră la fiecare familie. M-am băgat și eu în seamă și i-am zis că bate câmpii, că doar nu le numără firele de păr. Coordonatoarea a zis și ea că nu poate să dureze atât că la ea a durat zece minute când a venit recenzorul, și ce naiba face el o oră? Omul s-a enervat și a început să țipe, spunând că poate eu oi fi speedy gonzales …

Dacă tot eram acolo să ridic probleme am întrebat-o și eu pe coordonatoare cine mă recenzează și pe mine, că la noi în bloc n-a călcat niciun purtător de geantă albastră. Ea mi-a zis că s-a săturat de atâtea întrebări, că de când a început recensământul ea nu mai are viață, nu-și mai poate ține orele, că cineva a pus pe biletele din ușile oamenilor numărul ei și o sună populația din sector ca la gară. Zicea că și la WC a ajuns să se ducă cu telefonul după ea. Până la urmă mi-a zis că persoana care ar trebui să recenzeze blocul meu e chiar în custodia șefului meu. Care habar nu avea.

Inutil să vă mai povestesc că l-am lăsat pe șefu într-o totală confuzie când am plecat, pentru că i se cereau niște date despre recenzorii pe care-i are el în custodie, și el dădea din umeri, cu tabelul recenzorilor în față: „și eu ce să fac acum? eu nu am cum să-i sun că nu mai am credit și niciunul nu are număr de Orange”.

Dați doamnă cu biciu-n mine!

Revenind la oile mele, domnul cu maieu negru mi s-a împotrivit până la capăt, așa că i-am recenzat doar familia. Totuși, el îi admira pe turci, că au făcut un recensământ „calumea” , „cu biciul doamnă, așa se fac lucrurile, nu ca la noi”. N-am înțeles dacă a fost o invitație sau doar o simplă fantezie de-a lui neîmplinită. Dar timpul alocat de mine per familie recenzată nu mi-a permis să stau ca să aflu…

Azi am recenzat primii atei din bloc (o familie) și un personaj important în lumea academică. Omul m-a privit cu înțelegere și mi-a răspuns la întrebări, dar a promis că o să-l întrebe pe ăla de le-a făcut „ce dracu a fost în capul lui”. Pesemne îl cunoaște. Cu ocazia asta m-am gândit pentru prima dată cum o fi ăla care a făcut întrebările din formular, și cum s-o simți el când vine recenzorul să-i pună lui propriile întrebări. O fi ca un scriitor care-și vede cartea ecranizată sau ca un părinte care nu se mai înțelege cu copilul pe care l-a făcut?

Citiți jurnalul meu de recenzor:

Cum s-a facut instruirea recenzorilor – partea 1, Care-i capul familie tale? Si cum se închina el?

Cum s-a facut instruirea recenzorilor – 2, Recensamantul, treaba romaneasca

Ziua 1, certitudinile și pixul recenzorului șef

Ziua 2, dragă, eu unde dorm?

Ziua 3, azi am recenzat (și) o plăcintă cu dovleac

Ziua 4, si chinez, si ateu, si friguros

Ziua 5, dimineața, la TV CNP-ul nu e obligatoriu, pe teren nu se stie

Ziua 5 bis, scrieți „fără religie”, să nu mai dea ăștia bani la biserică

Ziua 6: Cum au făcut turcii

Ziua 7: Facerea de bine e ca recensământul fără CNP

Ziua 8: Dumneata scrie ce trebuie, eu mă fac că nu văd și semnez

Ziua 9: Azi am anulat o căsătorie

Ziua 10: Cine-l recenzează pe Boc?

Etichete: , , ,

88 comentarii la “Ziua 6: Cum au făcut turcii” Subscribe

  1. Paranoicu' lu' peste 25/10/2011 at 17:03 #

    Ia te uita, tocmai scapara Israelienii, la liber, pe Internet, baza de date cu informatii biometrice despre 9 milioane de locuitori:

    Biometric details of 9 million israelis hits web

    Sa dam CNP-ul ca nu-i problema, este? Si, parca spunea cineva si ca datele astea sunt prelucrate (sau stocate) in Israel?

    • Dollo 25/10/2011 at 22:13 #

      Păi și la englezi s-a întâmplat o chestie similară

      • Paranoicu' lu' peste 25/10/2011 at 22:50 #

        Si asta o face o chestie in regula? Daca s-a mai intamplat inseamna ca e normal, de asteptat?

        Vad ca ne tot spun in ziare ca la INS exista un VPN si o baza de date Oracle si totul e impenetrabil. Dupa cum demonstreaza toate exemplele, si dupa cum a fost cazul si in Israel, tehnologia te apara doar pana la un punct: ala unde incepe prostia (sau reaua-credinta, sau, de ce nu, o combinatie) umana.

        Ca s-a intamplat in Israel este iarasi interesant si amuzant, pentru ca unul din argumentele „specialistilor” care ies in presa e ca acolo vor merge datele noastre, deci sunt sigure.

        Iar „argumentul” cu „CNP-ul meu e deja intr-o gramada de locuri” e penibil rau. E la fel ca „daca si-asa orasul e poluat pot la fel de bine sa fumez”. Nu! Tocmai pentru ca e poluat nu trebuie sa iti adaugi o grija, un pericol in plus, fumand.

  2. Anca 25/10/2011 at 17:51 #

    Vad ca e o mare dezbatere pe concediul de crestere a copilului, asa ca mă bag si eu. Cum „buimacul” meu n-a fost deloc buimac, va chiar foarte reținut, politicos au cu bun-simt cum rar am întâlnit, totul a mers repede si bine. Am fost amândoi de acord ca CIC echivaleaza cu persoana ocupată, cu locul de munca acolo unde i s-a rezervat timp de un an-doi si cu nr de ore lucrate trecute in contract. Altfel trebuia sa trec 24/7. 🙂 Doar ca am ales la asistenta sociala ceva de genul „alte compensatii” sau asa ceva.
    Cat despre CNP, sa fim seriosi, știi bine ca aveam in redacție baze de date cu toate CNP-urile din Bucuresti; nu cred ca „oamenii de bine” de care se tot tem circumpspectii de serviciu așteptau cu sufletu’ la gura recensamantul ca sa aibă datele la un clic distanță, au ei alte surse. 😀

    • Dollo 25/10/2011 at 22:07 #

      Logic așa ar fi, dar ce te faci că avem chiar noi colege care s-au întors din concediul maternal doar ca să semneze „demisia” de la locul de muncă la care teoretic ar fi fost înregistrate în ultimii doi ani… Ca să nu mai zic că eu am avut și casnice care au ținut să declare câte ore lucrează în gospodărie, so…

  3. o .... recenzata 25/10/2011 at 20:48 #

    azi e iar obligatoriu CNP-ul. De la INS citire!!

  4. o .... recenzata 25/10/2011 at 20:50 #

    Institutul de statistica isi contrazice purtatorul de cuvant declararea CNP la recensamant este obligatorie

    • Dollo 25/10/2011 at 22:03 #

      Da, degeaba, îi mai convinge mama lui Ștefan cel Mare pe oameni să-și dea CNP-ul acum. Nimeni nu mai vrea după ce a auzit că nu mai e obligatoriu

      • eugenie 25/10/2011 at 22:11 #

        dollo, te rog să vii cu portocale la mine la puşcărie, acolo unde mă voi găsi la iarnă, din cauză că nu am dat CNPu. eu nu mai înţeleg nimic, şi nici măcar nu sunt turmentată. e da, e nu, e da, e nu. în ziua când a trecut recenzorul pe la mine era nu…

        • Dollo 25/10/2011 at 22:14 #

          Stai liniștită, că nu la pușcărie te bagă, ci te trimite la muncă, să faci bani pentru amendă :))

          • eugenie 25/10/2011 at 22:30 #

            întrebarea este – dacă eu o sun pe recenzoare să îi dictez CNPu, ea cum îl scrie, când eu am semnat deja în acea casetă goală? şi dacă mâine revine INSu cu declaraţia, îi spun iar să îl şteargă??? to be or not to be :))))

          • Dollo 25/10/2011 at 23:36 #

            Da, să facem din recenzor o minge de ping-pong, ca să se simtă și el bine 🙂 Îți dai seama că nimeni nu va amenda pe nimeni, după atâtea bâlbe prostești… nu merită să te consumi cu așa ceva.

      • o .... recenzata 25/10/2011 at 22:15 #

        eu i-as fi dat CNP-ul, da’ n-a vrut sa-l ia! Cica „datele se culeg doar pentru ala de e sef in casa, doamna! Unde sa va trec?!? Atatea hartii am primit” Si a plecat . Si din 4 cati suntem doar unu e „persoana” cu formular aferent completat. Restul…. mobilier :)) Da-l mai astept…. pana pe 31 mai e….

        • Dollo 25/10/2011 at 23:35 #

          Asta n-am mai auzit-o, păi fiecare persoană din casă trebuie să aibă un formular de persoană, din ăla de culoare roșie…

          • o ....recenzata 26/10/2011 at 09:38 #

            asa am zis si eu. Dar cand m-a luat cu „haideti doamna, serios, unde sa va trec? Doar aveti studii superioare ! Spuneti-mi UNDE?!?” am zis ca poate nu stiu eu ce si cum e particularitatea la recensamantul asta. Si am cedat (ce altceva puteam face? sa-i smulg geanta sa completez eu formularele?) Si am sunat la primarie sa intreb, ca deh, netu’ mai da rateuri am zis eu. Si…. il mai astept …. dupa cum ziceam mai devreme….

  5. tanase elena 25/10/2011 at 22:55 #

    Dollo draga vreau sa-i spun ca si eu sunt recenzor… Pataniile tale sunt propriile mele patanii asa cum Calinescu spune ca Creanga in Amintiri povesteste copilaria universala… asta ca o mica paranteza…Vreau sa-ti spun ca esti bucuria sufletului meu dupa o zi obositoare ( la recenzat deh!!!) si rid in hohote…Si apropos de CNP – azi am intilnit o doamna recenzata de subsemnata care m-a rugat din „toata inima” sa-i sterg CNP de pe formulare – „ca a spus d-na azi de 3 ori la televizor ca daca nu vrem sa le dam sa va cautam sa le stergeti, eu nu stiam asta cind ati venit la mine (adica in 1 zi), asa ca….”
    Asa ca-i tare??? nu stiu care de fapt: doamna, mai marele de la statistica care a „proclamat” neobligativitatea prez. CNP,vremurile, legiuitorii, recenzorii-sefi, pilele de tot felul, virstele, apartenente politice…..sau eu ca inca mai am putere de reactie la ceea ce ma inconjoara, macar printr-un ris sanatos cind citesc pe forumul acesta.
    Parerea voastra? Hai, ca am glumit, fiti seriosi…….

    • Dollo 25/10/2011 at 23:38 #

      Lasă că mâine te cheamă ca să i-l pui la loc :))

  6. Paranoicu' lu' peste 26/10/2011 at 00:27 #

    E adevarat ca un CNP identifica unic un individ, insa aproape la fel de bine poate fi identificat unic un individ folosind combinatia , informatii care se completeaza in formularul P.

    Probabilitatea sa fie gasite doua persoane cu aceeasi combinatie mentionata mai sus este aproape zero, si, in orice caz, irelevanta in scopuri statistice.

    • Paranoicu' lu' peste 26/10/2011 at 00:29 #

      N-am reusit sa postez corect, combinatia despre care vorbeam este: nume / data nasterii / localitatea unde s-a nascut persoana.

  7. nedatatorul de CNP 26/10/2011 at 08:42 #

    Acum vad ca pe voi recenzorii v-au cam canalizat pe o directie (caci nu vreau sa folosesc cuvinte grele ca spalat pe creier caci ar fi exagerat totusi). Pe de alta parte daca lumea nu doreste sa dea mai multe informatii decat : numarul si numele persoanelor din locuinta+datele de nastere+localitatea, eventual locul de munca ( si asta e semne de intrebare) de ce sa nu aiba posibilitatea asta ?
    Intrebare: De ce nu isi ia statul asta informatiile acestea din registrele folosite la generaraea buletinelor/certificatelor de nastere -(minus) cele de deces ? Ce face statul cu pletora aceea de informatii din fomular – caci pentru un studiu pur statistic sunt cam prea amanuntite. Ca sa nu ma lungesc – din cauza faptului ca niste boi au hotarat ca ei vor sa aiba toate informatiile despre o resedinta si oamenii din ea cu lux de amanunte -asta nu inseamna ca noi trebuie sa fim si obligati sa le dam.

  8. dana 26/10/2011 at 22:27 #

    Esti tare Dollo! esti purtatoarea noastra de cuvant…si suspectez ca suntem la aceeasi circumscriptie…ca prea se potrivesc multe..esti cumva la 16?…daca nu sunt indiscreta..
    Cand faci centralizatoarele? …mie imi e groaza de cum se va sfarsi haosul asta…

    • Dollo 26/10/2011 at 23:20 #

      Ha, ha, nu cred, parcă pe tabla clasei am văzut scrisă altă cifră, dar nu mă îndoiesc că lucrurile sunt similare în multe circumscripții.

Trackbacks/Pingbacks

  1. Recensamant, ziua a sasea: Stiti doamna cum au facut turcii? – 60919th Edition « RP stiri - 25/10/2011

    […] doi din casă și i-au arestat, doamnă, pe cuvântul meu!”, scrie Dollores Benezic pe blogul Dollo.roBy economie.hotnews.ro Yaab No tags for this […]

  2. Atitudine de recenzor - Blogul lui Noru - 25/10/2011

    […] astăzi am citit zâmbind despre aventurile lui Dollo ca recenzor (citiţi toată seria, e […]

Lasă un comentariu

Oldies but goldies

Dumnezeu preferă proștii

catedrala

A te mai opune acum Catedralei Neamului echivalează cu a cere demolarea Casei Poporului. Istoria ne arată că în 25 de ani nu am învățat valoarea prevenției în tratarea bolilor, nici a dezbaterii publice în luarea deciziilor.

Ziua presei: Cum pui pe butuci o publicație

free press

Îi interzici secțiunea cea mai profitabilă, sub pretextul săvârșirii unei infracțiuni, apoi tărăgănezi ancheta penală și procesul până când concurența îi ia locul. La final nici nu mai contează verdictul judecătorului. Se întâmplă în România.

Ce caută englezii în Grecia

karaoke

În timp ce milioane de estici se dau peste cap să emigreze în vest ca să facă bani, englezi, germani sau canadieni vin în Grecia ca să trăiască decent, în căutarea unui stil de viață care nu le mai e accesibil în propriile țări.

Plasturii lui Negoiță – cât au costat și de ce s-au dezlipit

lipire-plasturi

50.000 de bucățele de „not so safety walk” cumpărate de la 3M au fost lipite bucată cu bucată de oamenii ADPB, pare-se la fel de prost cum a fost gândită toată lucrarea de pe Bulevardul Unirii

Nu s-a furat, așa s-a votat. Și numărat

voturi2

Cum am fost observator la numărătoarea voturilor într-o secție de votare din București și mi-am revenit din iluziile cetățenești pe care le aveam.

În așteptarea telefonului de la Angela Merkel

tausance-bun

Ce mai face echipa care l-a ajutat pe Iohannis să strângă un milion de like-uri pe Facebook și să ajungă președinte