Ziua 7: Facerea de bine e ca recensământul fără CNP

Azi am recenzat prin telefon o persoană care se afla la coadă la moaștele sfântului x. CNP-ul încă era facultativ.

Cine a zis că facerea de bine e ca … treaba aia cu mama, cred că a fost recenzor. La mine a fost așa:

– una din persoanele recenzate chiar în prima zi, și care declarase senină că nu locuiește „decât ea” acolo, m-a sunat azi ca să mă roage să trec din nou că i-a mai crescut o colegă de apartament. Persoana locuia demult acolo, dar… nu intrăm în amănunte.

– nimeni n-a mai vrut azi să dea CNP-ul, de parcă le-aș fi cerut PIN-ul de la cardul de salariu. Când am ajuns acasă am văzut la știri că CNP-ul e iar obligatoriu. Să vezi ce le fac mâine la ăia care-mi deschid ușa…

– la blocul meu în sfârșit a apărut un afiș (cel din imagine) cum că vine „recensămîntul”. Ca să-i ușurez munca recenzoarei care n-a dat p-aci până azi, plus că eu eram în „pelerinaj” pe la recenzații mei exact la orele alea, am făcut o aroganță și i-am lăsat toate formularele gata completate, cu „vorbă” să-mi lase altele în loc necompletate, ca să le înlocuiesc pe cele luate din mapa mea. Pentru că fiecare recenzor are un număr de formulare „pe inventar”. În realitate recenzoarea mea venise cu ele gata completate în mare parte, și a intrat în panică atunci când i s-au cerut la schimb unele „virgine”. Așa că a stat ca să copieze de pe formularele mele datele pe formularele ei, parțial completate, și eu am rămas pe cap cu niște formulare pe care trebuie să le raportez ca greșite, pentru că mi-am depășit atribuțiile și am presupus că toți recenzorii sunt ca mine. A, și doamna cu pricina se plângea că nu a reușit să facă nici jumătate de bloc. Păi dacă s-a apucat în a 7-a zi, când și Dumnezeu s-a odihnit…

Recensământ la coadă la moaștele sfântului X

V-am povestit despre primul caz, pentru că asta m-a pus pe gânduri azi. Oare câți oameni din cele 70 de familii pe care le-am recenzat eu deja mi-au ascuns adevărul? Și cât de relevant va fi recensământul în acest context? Ca recenzor n-ai cum să verifici dacă omul spune adevărul, nici să-i scotocești casa după locatari nedeclarați.

După cum nu-l poți obliga nici să-ți mai dea CNP-ul, când la TV spune fiecare ce-i trece prin cap. Azi dimineață la ProTV zicea că nu mai e obligatoriu, ba chiar că recenzorii trebuie să fie rechemați de fiecare familie care vrea să i se șteargă CNP-ul. Acum, seara, la același post zice că INS s-a sucit, și zice că CNP e iar obligatoriu, și că recenzorii trebuie chemați de ăia care au refuzat să dea CNP-ul, ca să-l scrie. Să vă mai zic că nouă ca recenzori INS nu ne-a zis nimic e deja o pierdere de timp. Oamenii pe teren te tratează ca pe ultimul prost, ei fac ce zice la TV.

Azi am nimerit la o bătrânică drăguță, care mi-a devenit dragă când am văzut-o câte procese de conștiință își făcea dacă să declare că fata pe care o are în chirie îi dă bani sau stă „cu titlul gratuit”. Evident că primea bani, dar la negru, deci avea o jenă dacă să spună asta la recensământ. „Spuneți dumneavoastră cum e mai bine?”, mă întreba la aproape fiecare întrebare. Vă las pe voi să ghiciți ce variantă a ales? 🙂 Pariez că mulți dintre voi nu veți ghici :))

Tot azi am mai avut o premieră. Am recenzat o persoană prin telefon, pentru că la ora la care eram în gospodăria ei (20.30) ea era la coadă la Patriarhie, la nu știu care moaște. Nu-i spunem numele sfântului ca să-i protejăm identitatea 😛 (chiar, pe sfânt oare l-o recenza cineva, că i se poate întocmi fișă de persoană temporar prezentă la nevoie) Femeia mi-a răspuns cu amabilitate la întrebări despre facultate, master, ocupație și loc de muncă, în timp ce avansa la coadă la moaște. Pe fundal se auzea cântatul unui preot și la un moment dat au început să bată clopotele. Nu vă mai pun să ghiciți ce a declarat la religie că asta e prea ușoară.

Mâine vă povestesc despre o chestie pe care am constatat-o la majoritatea recenzaților, apropos de cuvintele folosite în formulare și cum percep oamenii noțiunile respective. Dar astă seară mă retrag că sunt cam obosită. Deh, în a 7-a zi, chiar și voi ăștia fără religie știți ce s-a întâmplat, nu? 😛

P.S. Da, m-am declarat fără religie, în caz că vă întrebați. Ăsta a fost motivul pentru care am și ținut să fiu recenzată.

 

Citiți jurnalul meu de recenzor:

Cum s-a facut instruirea recenzorilor – partea 1, Care-i capul familie tale? Si cum se închina el?

Cum s-a facut instruirea recenzorilor – 2, Recensamantul, treaba romaneasca

Ziua 1, certitudinile și pixul recenzorului șef

Ziua 2, dragă, eu unde dorm?

Ziua 3, azi am recenzat (și) o plăcintă cu dovleac

Ziua 4, si chinez, si ateu, si friguros

Ziua 5, dimineața, la TV CNP-ul nu e obligatoriu, pe teren nu se stie

Ziua 5 bis, scrieți „fără religie”, să nu mai dea ăștia bani la biserică

Ziua 6: Cum au făcut turcii

Ziua 7: Facerea de bine e ca recensământul fără CNP

Ziua 8: Dumneata scrie ce trebuie, eu mă fac că nu văd și semnez

Ziua 9: Azi am anulat o căsătorie

Ziua 10: Cine-l recenzează pe Boc?

Tags: , , , ,

42 Responses to “Ziua 7: Facerea de bine e ca recensământul fără CNP” Subscribe

  1. Ioana 25/10/2011 at 23:56 #

    Scarbita. Definitiv.

  2. Ana 26/10/2011 at 00:04 #

    Facultate, master si statea la coada la moaste?!? Si eu care credeam ca atatia ani de studiu ar trebui sa aiba efecte pozitive asupra creierului…

    • dAImon 26/10/2011 at 01:00 #

      look, a virgin!

    • Simona Mona 26/10/2011 at 02:52 #

      ANA,ADICA DACA AI MASTER SI FACULTATE NU TREBUIE SA MAI STAI LA COADA LA SFINTELE MOASTE?

      • Cristi 26/10/2011 at 10:59 #

        Evident ca NU! Daca ai o facultate + master inseamna ca deja ai invatat ca PENTRU A FI MAI SANATOS TREBUIE SA FACI SPORT, NU SA PIERZI ORE IN SIR LA „SFINTELE MOASTE”. Si putem extrapola mai departe la fericire, noroc, cam ce se „cere” la „sfintele moaste”, in zilele de azi. (i.e. decat sa te rogi la fericirea cuiva, mai bine i-ai spune ca-l iubesti, asta chiar l-ar fi face fericit).

        Sa revenim, daca oamenii ar avea notiuni de baza de statistica, ar vedea ca majoritatea oamenilor care traiesc mult si sanatos (nu precum niste legume stresate cu sapte boli la 60 de ani) nu stau in biserica, ci muncesc sau fac miscare. Si nu sunt crestini.

        Abia astept sa vina recenzoru sa ma declar fara religie. Sunt uimit de ipocrizia asa-numitilor crestini (nu zic de tine Simona, ca nu te cunosc).

        • Bogdan C 26/10/2011 at 11:49 #

          Ateismul: credinta ca la inceput nu exista nimic, si nimic nu i se intampla nimicului, si apoi nimicul a explodat fara motiv, ca prin magie, creand totul, si apoi o parte a totului s-a rearanjat singura, fara absolut nici-un motiv, in bucatzele care se auto-reproduc si care apoi au format dinozaurii. E perfect logic. Ateismul – credinta omului inteligent. Traducere de aici:
          http://www.demotivationalposters.org/image/demotivational-poster/0903/atheism-hey-mark-no-tunneling-here-demotivational-poster-1236691505.jpg

          Parerea mea e ca ateii dau dovada de lipsa de inteligentza. A privi lumea, in toata complexitatea ei, si a crede ca totul s-a realizat intamplator, printr-o evolutie nedirijata, e ca si cum ai privi Statuia Libertatii si ai crede ca e rezultatul eroziunii apei si vantului.

          • Alui 26/10/2011 at 12:02 #

            „Parerea mea e ca ateii dau dovada de lipsa de inteligentza.”
            Dar sigur au mai multa decat vizitatorii de moaste. Ti-o spune un crestin!

          • umoristu 26/10/2011 at 12:34 #

            Nu am vazut inca masteranzi sau doctoranzi frecind diploma de capacul de la cutia cu oase de mort 🙂
            Doar oameni simpli, cu portofele si flori si piese de lenjerie.
            pt sanatate, maica, si bunastare :)))

          • Cristi 26/10/2011 at 14:08 #

            „E perfect logic. Ateismul – credinta omului inteligent … Parerea mea e ca ateii dau dovada de lipsa de inteligentza”.
            Sunt derutat, spui ca ateii sunt inteligenzi, apoi afirmi contrariul – si ti se pare „perfect logic” – Hotaraste-te! Eu insa iti zic – coeficientul de inteligenta iti este dat la nastere si nu are legatura cu religia!

            Parerea mea este ca ai scris numai prostii. Nu meriti o replica, dar orice om are dreptul la a doua sansa (pana ei ereticilor li se dadea o a doua sansa inainte sa fie arsi pe rug de „crestini”):

            Reciteste ceea ce ai scris si rumega pe indelete tampeniile de acolo. Iar diseara cand ajungi acasa deschide Discovery in loc de Realitatea TV. Sunt un bun punct bun de start. Apoi o carte de istorie, o biblie…

    • Alui 26/10/2011 at 11:57 #

      Cu 100.000 de absolventi la Spiru Haret, normal ca unii soferi de taxi sau vanzatoare in piata au masterul.

    • Andi 26/10/2011 at 17:16 #

      Ai putea ramane surprinsa ca sunt multi medici si chiar si cercetatori cu doctorat in neuroscience care in urma studiilor pe care le-au facut si-au intarit credinta…

      • Alui 26/10/2011 at 17:52 #

        Da-ne si noua niste exemple concrete:)!

  3. Gilbert 26/10/2011 at 01:28 #

    Aha! Deci țara asta se conduce cu teveu’! Nu contează ce zice legea, contează ce zice pe sticlă…

    Ana, tu nu te uiți la teveu? N-ai avut curiozitatea să urmărești vreo ședință a parlamentului? Ți-ai fi dat seama ce efecte uimitoare au avut anii de „studiu”, atât asupra creierului aleșilor cât și a neamurilor lor… 😉

    • Dollo 26/10/2011 at 12:07 #

      Da, cu TV-ul se guvernează cel mai bine

    • Ana 26/10/2011 at 22:36 #

      Nu mai am „teveu” de 10 ani. Si nici radio. Sunt mai la curent cu ce se intampla pe alte planete decat cu ce se intampla in tara asta…

  4. Dodo 26/10/2011 at 08:20 #

    Daca se declara atee dna de la moaste este ca-ti scapa telefonul din mana? 🙂

    • Dollo 26/10/2011 at 12:07 #

      Cred că :))

  5. umoristu 26/10/2011 at 09:14 #

    Deci, si de ce nu as boicota o atare babiloneala si harababura?
    Mai mult ca sigur si „politicile publice” vor fi gindite, proiectate si implementate cu tot atita „profesionism si grija pt cetatean” precum a fost organizat si desfasurat si recensamintul.
    Cu o mica diiferenta…factura „politicilor publice”, ineficienta autoritatilor si birocratia…alea se vor sparge tot in buzunarul si capul si nervii mei.
    Vor urma 10 ani de „politici publice” exact dupa chipul si asemanarea recensamintului.
    Scapa cine poate.

    • Dollo 26/10/2011 at 12:08 #

      Ca și până acum

  6. Alexandra 26/10/2011 at 09:24 #

    Pe mine nu m-a intrebat de CNP, daca intr-un final se decid ca era musai cine-i vinovat? Io poate ca l-as fi dat, dar nu m-a intrebat nimeni.

  7. ciuciu 26/10/2011 at 09:56 #

    Ai scris gresit aici: Să vezi ce le fac mâine la ăia care-mi deschid ușa…
    Suna aiurea, cred ca era corect : celor sau alora ; esti ruda cu Tariceanu sau Geoana? Deci…. mai citeste si tu inainte sa te apuci sa scrii si sa te publice ziarele ca mai sunt si altii care vor crede ca asa se scrie corect si e pacat.

    • Dollo 26/10/2011 at 12:11 #

      Nu mai am timp să citesc, scrisul îmi mănâncă tot timpul 🙂

  8. catalin 26/10/2011 at 11:11 #

    O curiozitate am si eu :
    Un recenzor semneaza vreun contract de confidentialitate pentru datele preluate de la mine ?
    Si daca raspunsul ar fi da, pot sa vad si eu acel contract ?

    Pentru ca sunt multe date care ating intimitatea mea.

    • Dollo 26/10/2011 at 12:11 #

      Semnează, dar contractul este confidențial…

  9. Paranoicu' lu' peste 26/10/2011 at 11:41 #

    Paradoxul 1: Oamenii de care isi bate joc INS (atat recenzori cat si recenzati) cu informatii contradictorii sunt oamenii care au platit pentru acest recensamant, pentru ca e finantat din bani publici.

    Paradoxul 2: S-a ajuns la situatia in care, cel putin in teorie, un cetatean onest care deschide usa si raspunde politicos intrebarilor recenzorului dar nu da CNP-ul (de comun acord cu recenzorul) e cu risc mai mare pentru amenda decat un cetatean care se preface ca nu e acasa cand suna recenzorul. Argumentul cu „nu faceti ca la televizor” ar tine daca spuneau Tom si Jerry ca nu trebuie CNP. A spus reprezentantul oficial al INS, timp de trei zile, pe toate posturile TV.

    Paradoxul 3: Dureaza mai mult colaborarea INS-autoritati in vederea emiterii de amenzi spre oamenii care nu au CNP completat, decat colaborarea cu aceleasi autoritati intru obtinerea CNP-urilor lipsa, pe baza celorlalte informatii din formularul P.

    Si nu in ultimul rand, daca ne lasau pe cei care putem sa ne recenzam singuri online, acum ar fi fost o simpla chestiune de re-logare in sistem si completat si CNP-ul, in loc sa se intrebe daca sa trimita din nou recenzorii la milioane de locuinte.

Trackbacks/Pingbacks

  1. Recensamant, ziua a saptea: Facerea de bine e ca recensămntul fără CNP | Stiri online - Revista presei | Stiri EUL.ro - 26/10/2011

    […] Cine a zis ca facerea de bine e ca treaba aia cu mama, cred ca a fost recenzor. La mine a fost asa: una din persoanele recenzate chiar in prima zi, si care declarase senina ca nu locuieste "decat ea" acolo, m-a sunat azi ca sa ma roage sa trec din nou ca i-a mai crescut o colega de apartament. Persoana locuia demult acolo, dar nu intram in amanunte. Nimeni n-a mai vrut azi sa dea CNP-ul, de parca le-as fi cerut PIN-ul de la cardul de salariu. Cand am ajuns acasa am vazut la stiri ca CNP-ul e iar obligatoriu. Sa vezi ce le fac maine la aia care-mi deschid usa! La blocul meu in sfarsit a aparut un afis cum ca vine "recensamintul", scrie Dollores Benezic pe blogul Dollo.ro […]

Leave a Reply

Oldies but goldies

Dacă ai vrea să trăiești doar atât cât poți

maini

Când mai vedeți reclame cu bătrâni râzând cu toată placa într-o lumină caldă, solară, să știți că ăia nu sunt nici români, nici la azil. Și poate nici așa bătrâni 😉

Cât valorează un om? Dar după moarte?

sidonia cu geo bogza si miron

Cum am descoperit-o pe Sidonia Drăgușanu – scriitoare, ziarist freelancer în timpul războiului, activistă feministă, sfătuitoarea doamnelor, prietena domnilor – deși o uitase toată lumea, inclusiv Uniunea Scriitorilor

Dacă Traian ar fi vrut să cucerească Dacia în 2013…

turnulete

… l-ar fi oprit jandarmii să urce la cetatea Sarmizegetusa Regia, pe motiv că e închisă între decembrie și februarie, și astfel geneza poporului român ar fi așteptat primăvara

Depre ziduri

pano

și oamenii care se încăpățânează să le construiască și să repete istorii de care omenirea ar trebui să se rușineze.

De ce ea? (2)

tarau-curte

Cazul Daniela Tarău: viața în arestul Capitalei, pentru un om care se știe nevinovat, ancheta lui Cristian Panait și procesul absurd, în care niciun judecător nu catadicsea să citească dosarul.

Nu s-a furat, așa s-a votat. Și numărat

voturi2

Cum am fost observator la numărătoarea voturilor într-o secție de votare din București și mi-am revenit din iluziile cetățenești pe care le aveam.