Ce-ţi răspund parlamentarii, dacă le scrii pe email: failure, cetăţene!

Adresele de email ale senatorilor şi deputaţilor au ruginit pentru că nu le scrie nimeni. Dacă tot suntem o naţiune de protestatari din tastatură, vă provoc să daţi copy/paste pe ele şi să le cereţi să nu mai finanţeze bisericile, ci şcolile şi spitalele. Şi la scrisoare puteţi să daţi copy/paste :)

Z ilele astea Parlamentul dezbate bugetul pe 2012, în plen Le-am scris parlamentarilor mei, aşa cum vă spuneam aici, şi le-am cerut să nu mai finanţeze bisericile, să redirecţioneze banii către şcoli şi spitale.

Sunt 11 senatori (ar fi 12 cu Voicu de la PSD proaspăt eliberat din închisoare) şi 27 de deputaţi de Bucureşti. Teoretic fiecare are o adresă oficială de la Senat sau Camera Deputaţilor. Excepţie fac Cristian Ţopescu (PNL) şi Dan Voiculescu (PUR). Lor le-am scris prin interpuşi, lui Ţopescu la PNL şi la adresa de yahoo a unei asistente probabil, iar lui Voiculescu pe adresa site-ului personal.

Trebuie spus că site-ul Senatului e făcut special ca să te descurajeze să-ţi contactezi senatorul. Lăsând la o parte că se încarcă foarte greu, are datele senatorilor ascunse prin biografii, ceea ce presupune o documentare descurajantă pentru omul de rând –  să aştepţi să se deschidă fiecare pagină de senator în parte, apoi biografia, şi acolo eventual să nu găseşti adresa. Asta arată şi cât de mulţi oameni le scriu, şi ce interes au ei să fie contactaţi. Zero.

Deputaţii par mai deschişi la comunicare, aşa că pe site-ul Camerei este o pagină anume unde găseşti toate datele de contact ale tuturor deputaţilor, în ordinea alfabetică a judeţelor. Acolo sunt şi alte adrese de email decât cele oficiale. Adică cele personale ale deputaţilor.

Comparativ, în ţări mai deştepte ca a noastră, există fie site-uri speciale care îţi oferă ocazia să le scrii aleşilor tăi, fie pe site-urile parlamentelor sunt „butoane” de contact care îţi uşurează accesul la emailul MP-ului.

Revenind la lupii noştri, le-am trimis scrisorica mea pe toate adresele. Mi s-au întors 21 de mesaje „failure”. 18 de la Camera Deputaţilor, două de la adrese personale ale deputaţilor şi unul de la Senat. Bilanţul nu e rău pentru o primă încercare. Tot mai am speranţa că mesajul meu a ajuns la jumătate dintre deputaţi (cei care aveau şi adrese personale) şi la toţi senatorii (pentru că failure a fost doar la adresa oficială a Ancăi Boagiu, care era singura senatoare care-şi trecuse şi adresa personală de gmail pe site-ul Senatului).

Nu mă aştept ca parlamentarii mei să facă ce le-am cerut imediat sau să-mi răspundă. Măcar să nu voteze amendamentele care dau şi mai mulţi bani la biserică, şi tot ar fi un câştig. Dar ca să fie totuşi un mesaj luat în seamă ar trebui ca scrisoarea mea să nu fie singulară.

Deci, dacă vreţi să procedaţi ca mine, vă ofer „cado” adresele culese de mine (ca să nu mai munciţi să le copy/paste de aici şi de aici). Şi tot cadou vă ofer şi scrisoarea personalizată, care e în mare scrisoarea deschisă adresată de Asociaţia Secular Umanistă din România, Parlamentului. Din păcate adresele sunt doar de la Bucureşti, pentru parlamentarii din restul ţării va trebui să munciţi să le culegeţi singuri de pe site-urile de care v-am spus.

***

Scrisoarea:

Doamnă/domnule parlamentar,

Finanţaţi Educația și Sănătatea, nu Bisericile!

 

Mă numesc XY şi sunt bucureşteancă, cetăţean al circumscripţiei electorale Bucureşti, pe care o reprezentaţi în Parlamentul României. Întrucât în aceste zile sunteţi chemaţi, în plen, să votaţi bugetul ţării pe 2012 vă cer, în calitate de cetăţean, să ţineţi cont şi de voinţa mea. Vă rog să stopaţi finanţarea cultelor religioase şi redirecţionaţi aceste fonduri către Educaţie şi Sănătate.

An de an, sute de milioane de lei din bugetele centrale și locale sunt deturnate de la nevoile reale ale țării spre a se cumpăra „bunăvoința” ierarhilor bisericești. Deși Sănătatea este subfinanțată, deși salariile profesorilor sunt reduse, deși se închid școli și spitale, BOR și celelalte cultele religioase cunosc un tratament privilegiat, cu toate că:

  • dispun de o avere estimată la peste 3 miliarde de euro și obțin profituri consistente din activitățile economice desfășurate,
  • beneficiază de scutiri de taxe și impozite și de monopol în domeniul comercializării obiectelor de cult,
  • încasează importante sume de bani fără a emite documente fiscale,
  • nenumărate biserici și mânăstiri nu-și achită minimul de datorii fiscale către stat, în multe cazuri având întârzieri de ani de zile,
  • pentru activități de asistență socială folosesc doar o foarte mică parte a banilor primiți de la stat; de exemplu, conform rapoartelor de activitate ale BOR, în 2009 și 2010, Biserica Ortodoxă a cheltuit pentru „activitatea social-filantropică”  doar 10% din subvențiile bugetare primite.

Am citit că în dezbaterea bugetului pe comisii parlamentarii au depus 600 de amendamente prin care cer bani pentru biserici, şi numai 80 de amendamente pentru finanţarea spitalelor. Vă cer ca înainte să votaţi bugetul să vă gândiţi de ce anume are nevoie România ca să se dezvolte: de medici şi profesori buni, de oameni sănătoşi şi de tineri bine pregătiţi sau de biserici şi preoţi care ne ţin prizonieri în mentalităţi medievale?

Pentru a avea în minte mai clar tabloul finanţării cultelor de la buget, vă rog să nu uitaţi că:

  • Statul plătește salarii, impozite, asigurări de sănătate și contribuții sociale pentru aproximativ 46.000 de reprezentanți ai cultelor (17.000 de preoți, 19.000 personalul neclerical și 10.000 de profesori de religie), un număr aproximativ egal cu cel al medicilor din România
  • Fondurile bugetare alocate anual pentru plata preoților și a celorlalți reprezentanți ai bisericilor sunt de 750 milioane de lei (aproximativ 172 milioane de euro),
  • Pentru comparație, acești bani ar permite:
    • creșterea cu aproape 60% a salariilor medicilor sau
    • construirea, în numai doi ani, a unui spital regional de urgență sau
    • reabilitarea secțiilor de obstetrică-ginecologie și neonatologie din 60 de spitale sau
    • realizarea anuală a 25 km de autostradă sau
    • acordarea, gratuită, a unui laptop performant fiecarui copil care începe școala

În speranţa că veţi ţine cont şi de dorinţa mea de cetăţean al României, vă asigur de respectul meu şi de faptul că voi merge şi în 2012 la vot, aşa cum am făcut-o de fiecare când au fost organizate alegeri.

XY

Bucureşti, adresa…

***

Lista cu adresele de email ale parlamentarilor de Bucureşti:

Senatori

Ecaterina Andronescu – ecaterina.andronescu@senat.ro

Crin Antonescu – crin.antonescu@senat.ro

Vasile Blaga – vasile.blaga@senat.ro

Anca Boagiu – anca.boagiu@gmail.com, anca.boagiu@senat.ro

Cristian Diaconescu -cristian.diaconescu@psd.ro

Radu F Alexandru – radu.f.alexandru@senat.ro

Gabriel Mutu – gabriel.mutu@senat.ro

Sergiu Nicolaescu – snicolaescu@gmail.com

Cristian Radulescu – cradulescu@senat.ro

Cristian Topescu – pnl@senat.ro, adriana_chivu2005@yahoo.com

Dan Voiculescu – cabinet@danvoiculescu.ro

Deputaţi

Andon Sergiu – sergiu.andon@cdep.ro, avocat_sergiuandon@yahoo.fr

Sulfina Barbu – sulfina.barbu@cdep.ro

Daniel Budurescu – daniel.budurescu@cdep.ro, BUDURESCU@primariasector1.ro

Doina Burcău – doina.burcau@cdep.ro, doinaburcau@yahoo.com

Costică Canacheu – canacheu@cdep.ro, canacheu_costicapd@yahoo.com

Dumitru Chiriţă – dumitru.chirita@cdep.ro, dumitruchirita@yahoo.com

Cătălin Croitoru – catalin.croitoru@cdep.ro

Damian Florea – damian.florea@cdep.ro, damianflorea@gmail.com

Daniel Geantă – daniel.geanta@cdep.ro

Alina Gorghiu – alinagorghiu@yahoo.com, deputat@alinagorghiu.ro

Florina Jipa – jipaflorinaruxandra@cdep.ro, jipa_florinaruxandra@yahoo.com

Dănuţ Liga – dliga@cdep.ro

Rodica Nassar – rodica_nassar@cdep.ro, rodicanassar@yahoo.com

Oana Niculescu Mizil – oana.niculescu@cdep.ro

Brânduşa Novac – brindusa.novac@cdep.ro

Ludovic Orban – ludovic.orban@cdep.ro

Theodor Paleologu – theodor.paleologu@cdep.ro

Cristian Petrescu – cristian.petrescu@cdep.ro, crpetrescu@yahoo.com

Cornel Pieptea – cornel.pieptea@cdep.ro

Ştefan Pirpiliu – stefan.pirpiliu@cdep.ro, stefan@pirpiliu.ro

Georgian Pop – gpop@cdep.ro

Florian Popa – florian.popa@cdep.ro, fpopa@ucd.ro

Silviu Prigoană – silviu.prigoana@cdep.ro

Radu Stroe – radu.stroe@cdep.ro

Elena Udrea – elena.udrea@cdep.ro

Aura Vasile – aura.v@cdep.ro, auravasile2006@yahoo.com

Dan Radu Zătreanu – dan.zatreanu@cdep.ro, zatreanu@netmail.ro

Scrieţi-le şi voi dacă sunteţi de acord cu ce am zis eu acolo. Dacă vreţi altceva, scrieţi-le oricum, măcar să vă faceţi mâna şi să le forţăm o reacţie. Dacă le scrie o singură bloggeriţă nebună nu va avea efect, dar dacă le scriu cât mai mulţi români cu acces la Internet, putem obţine nişte reacţii. Plus că nu ne costă nimic, doar un pic de timp virtual, ca şi când am da de vreo 40 de ori like pe Facebook pentru o petiţie online. De data asta există şanse ca „petiţia” să ajungă acolo unde trebuie.

 

Etichete: , , , , , , ,

21 comentarii la “Ce-ţi răspund parlamentarii, dacă le scrii pe email: failure, cetăţene!” Subscribe

  1. VAXXi 14/12/2011 at 12:24 #

    Nu vreau să fiu răutăcios, dar tot ce vei obține este mai mult spam pe adresele ăstora înșirați mai sus (deoarece adresele de email sunt listate în clar). Din moment ce ai zis că ți s-au întors erori la 21 din … 37 mailuri, adică peste 50%, sper că-ți dai seama că nu ia nimeni în serios „imeilurile astea”.

    România încă este și va fi mult timp țara numărului de înregistrare a documentului și a ștampilei.

    • Dollo 14/12/2011 at 12:47 #

      37 de nume, dar adrese sunt mai multe. S-au întors cele de pe adresele cu Camera Deputaţilor. Dacă te uiţi acolo majoritatea au şi alte adrese. La alea a ajuns cu siguranţă mesajul. Nu eşti răutăcios, eşti aşa cum mă aştept să gîndească mulţi 🙂 Categoria ne lăsăm păgubaşi pentru că avem impresia că nu rezolvăm nimic.

      • VAXXi 14/12/2011 at 13:49 #

        Nț, ideea nu e să ne lăsăm păgubași (nu mi-a plăcut Miorița din liceu), ci să faci eforturi într-un mod care va fi luat în seamă. Un email se șterge cu o apăsare de tastă, 10 mii de mailuri tot c-o apăsare de tastă, o petiție online tot c-o apăsare de tastă. O scrisoare e un pic mai greu de ignorat, 10 mii de scrisori deja se văd. Desigur, cel mai greu de ignorat este o cărămidă-n geam 🙂 asta era ideea.

        • Dollo 14/12/2011 at 18:21 #

          Aş merge pe cărămidă, deşi geamurile de la Casa poporului sunt cam sus, dar cum zice şi Moga… nu ştiu ei cât de sus putem noi să sărim 🙂 Ideea cu scrisoarea în plic mi se pare cam la fel, pentru că şi 10.000 de plicuri dacă trimitem, tot la maculatură pot să ajungă, ba poate nici nu le deschid de frica antraxului. Plus că dacă pui omul modern să meargă la poştă, din start îi ia mai mult timp decât dacă ar trimite un email din scaunul personal.

  2. open mind 14/12/2011 at 12:56 #

    Din cate stiu, foarte multi politicieni au cont pe Facebook. Mi se pare ca ar fi mai rapid, mai sigur si mai vizibil un mesaj postat chiar pe wall-ul lor. Vor fi siliti sa aiba o reactie, nu se mai pot fofila.

    • Dollo 14/12/2011 at 18:23 #

      Cred că au mai mult ăştia tineri, nu îl văd pe Iliescu, Blaga sau Andronescu pe Facebook. Dar e o idee şi asta 🙂

  3. TNH 14/12/2011 at 14:10 #

    Tocmai am terminat de trimis. Din cinci senatori și deputați, unul nu avea adresa validă (era de genul @senat.ro), doi nu aveau deloc date de contact, iar la biografie nu era scris niciun rând (!) Ultimii doi probabil că au primit mesajul. Oricum am scurtat corpul mesajului ca să nu se plictisească și să dea delete înainte să termine de citit. Sper.

    P.S. Pentru că doi primitori mi se par ca o picătură într-un ocean, am mai trimis o dată mesajul, de data asta către grupurile parlamentare ale PDL, PSD și PNL. Ca la mesajul către senatori, de la grupul PDL am primit notificare de failure la transmitere. Nu că jegoșii de la alte partide ar fi mai OK, dar totuși…

    P.P.S. Către grupul UDMR n-am încercat să transmit pentru că nu intru în target-ul lor, își dau seama după nume (deși i-am votat o dată pe nemernici).

    • Dollo 14/12/2011 at 18:25 #

      Eu la Bucureşti nu am avut UDMR, dar oricum ăia sunt ceva mai orientaţi spre progres decât ai noştri, în materie de culte. De aia a luat Boc Secretariatul pentru Culte din subordinea Ministerului Culturii, când a pus un ungur ministru 🙂 Îţi mulţumesc că eşti alături de mine trimiţând emailuri!

      • TNH 14/12/2011 at 18:59 #

        Oh, dar eu n-am trimis al doilea mesaj către grupul parlamentarilor ce reprezintă zona mea.

        Neah, eu am trimis mesajul către pdl[at]senat.ro, psdpc[at]senat.ro și pnl[at]senat.ro, nu înainte de a schimba formularea „cetățean al circumscripției electorale Cutare” cu „cetățean al României”.

        Teoretic toți parlamentarii au primit e-mailul meu, cu excepția pedeliștilor care ori sunt sabotați de nenea de la IT, ori sunt la ciolan și nu-i interesează ce vor oamenii de rând.

  4. Bogdan 14/12/2011 at 15:21 #

    Foarte misto … sa inteleg ca raspunsul de Failure a venit de la adresele de email gazduite la Senat si Cdep, nu la cele personale…

    Ok, deci daca nu vor pe email .. atunci o sa incercam pe facebook ! 🙂

    • Dollo 14/12/2011 at 18:26 #

      Da, toate adresele de la cdep.ro au dat failure, şi una de la senat.ro. Ar trebui făcut un research, câţi parlamentari or avea cont pe facebook. Nu cred că sunt aşa mulţi.

  5. MariusCC 14/12/2011 at 16:08 #

    Tea Party anyone?
    Cam asa ceva au facut in SUA cei din TP:
    – un centru unde poti suna, iar ei te conecteaza cu parlamentarul care te reprezinta (telefonic).
    – toata treaba sustinuta din donatii.

    Crezi ca ar merge asa ceva in RO? Sa-i sunam pe parlamentarii pina ii timpim (desi multi sint gata timpiti)?

    • Dollo 14/12/2011 at 18:27 #

      Păi da, dar ar trebui sunaţi pe mobil, că la ce rezistenţă la stres au secretarele la noi, mai repede clacăm noi decât ele 🙂

  6. Sorin 14/12/2011 at 18:01 #

    Lasand la o parte „accesibilitatea” parlamentarilor nostri (nici o surpriza aici), as vrea sa va informez ca demersul Dvs. este gresit pe fond. Finantarea Bisericii de catre stat a inceput in timpul lui Cuza, in contra-partida cu secularizarea unei mari parti a averii Bisericii. Cuza nu a respectat dreptul la proprietate privata dar a oferit o compensatie, relativ modesta [averea respectiva provenea din donatii, asta este, dreptul donatorilor]. Detaliile sunt mai complicate, ideea in mare este insa ca BOR are un statut diferit de celelalte culte datorita acestei secularizari.
    PS: Nu sunt preot si nu am nici un interes material legat de BOR.

    • Dollo 14/12/2011 at 18:30 #

      Cunosc motivaţia „seculară” a finanţării bisericii, dar între timp lumea şi chiar România au mai evoluat. S-au produs retorcedări, inclusiv averile bisericii s-au mai „întremat” cât să-şi permită să se autofinanţeze din donaţiile credincioşilor.

    • Liviu Filip 14/12/2011 at 19:12 #

      Robii tigani erau tot proprieatatea privata a bisericii ortodoxe GRECESTI cu filiale in tarile Romane. Bisericile au fost despagubite cu o gramada de bani( un galben de tigan, parca), si tot asa au fost despagubite pentru terenuri, paduri, lacuri, etc. Acum BOR a luat terenurile inapoi( in Transilvania bisericile ortodoxe n-au pierdut nimic, ca n-au avut mimic, ba chiar au primit ce nu era al lor de la Greco-catolici) n-ar fi normal sa restituie banii primiti despagubire?
      Jos hotii BOR!

    • MariusCC 14/12/2011 at 19:58 #

      Sorine tata, nu te opreste nimeni sa cotizezi la mafiotii de la BOR cit vrei tu.
      Problema e cu noi astia de mai muncim si ne-am saturat ca din banii nostri sa traiasca tot felu de puturosi.
      BOR are statut de Cosa Nostra: au access la decizii politice, nu platesc absolut nici un impozit, iar pe cei care se iau de ei ii executa (macar la figurat daca nu in realitate).
      Iar despre cit te fura statul roman ca angajat se pot scrie romane: in momentul in care ai iesit pe poarta firmei, statul iti opreste 46% din munca. Din ce ramine (daca nu fumezi, nu bei, nu te dai cu masina si nu ai proprietati) iti mai ia 24%.

  7. open mind 14/12/2011 at 23:15 #

    http://mixich.ro/?p=173

  8. Liviu Filip 15/12/2011 at 09:44 #

    Ecaterina Andronescu, Crin Antonescu, Dan Voiculescu, Sulfina Barbu, Silviu Prigoana, Elena Udrea. Oare are sens sa le scrii? 🙂

  9. Horeca Romania 16/12/2011 at 14:36 #

    Ca sa fie clar pentru toata lumea, cei 17.000 de preoti din Romania, dupa cifra data de Dollo, iau bani in viata unui cetatean (ca sa nu zicem ca un preot „mulge” un cetatean roman) al Romaniei de trei ori: la botez, la nunta si la inmormantare. La un calcul simplu, raportat la populatia Romaniei si am pus 19 milioane, vin cam 1.118 cetateni pe cap de preot. Deci, inmultit cu 3 evenimente din viata unui om (minim), apoi cu tariful perceput pentru fiecare tip de eveniment, va las pe voi sa calculati… Si cand ii auzim ca se vaieta ca au remuneratie mica…

  10. Liviu Filip 21/12/2011 at 13:35 #

    Delivery Failure Report
    Your message: Fw: Intrebari in legatura cu legea xxxxx
    was not delivered to: secretariat@xxxxxxxxx.ro
    because: 510 None of the mail servers for the destination domain have so far responded.

    Ouch! 🙂

Lasă un comentariu

Oldies but goldies

A venit toamna, acoperă-mi gresia cu niște antiderapant

placi

Robert Negoiță, iubitorul primar al sectorului 3, a lipit bucățele de material antiderapant pe plăcile de gresie de pe Bulevardul Unirii – pe care a dat 10 milioane de euro – ca să nu-și rupă trecătorii picioarele când merg să-și plătească impozitele.

Ziua 2: Dragă, eu unde dorm? că mă întreabă recenzorul….

Ospitalitate, dar nu degeaba

Dacă vă calcă recenzorul oferiți-i, vă rog eu, un pahar cu apă. Nici nu știți ce nevoie are!

Fatalismul mioritic se tratează cu drujba

diana

Vă mai amintiți că în Drumul Taberei începuse construcția unei noi linii de metrou? Asta e povestea oamenilor care i-au împins liniile și peroanele mai pe mijlocul bulevardului, ca să nu le afecteze pomii.

Consilierul Victor Stan: cum să mă adoptați, doamnă, dar ce, sunt câine?

victor ion stan

În proiectul „Nu aștepta supereroi, cere-ți orașul înapoi”, orice bucureștean poate să adopte un consilier general și să-l întrebe ce face el pentru oraș. Eu l-am adoptat pe Victor Stan, unul dintre veteranii consiliului, și așa a decurs prima mea discuție cu el.

De ce nu plecăm din România

Mâini de români - copiii culegători de afine din Pasul Prislop

Dacă despre curajul și nerăbdarea celor care pleacă s-a tot scris, teama, lenea, sentimentalismul și, de ce nu, curajul de a rămâne al celorlalți a fost lăsat în umbră.

Jurnalul unei pisici de garsonieră

toshiba cu bile

Best of #pisicaToshiba 2017, foto, video și cugetări adânci 😉