Cea mai mămoasă rețetă de tobă

O procedură grețoasă, o combinație de ingrediente urât mirositoare, dar un rezultat care bate toate mezelurile oricât ar fi ele de „tradiționale”. Tobă ca la mama acasă, by mama însăși.

Eu multă vreme nu am mâncat tobă, deși mama a făcut-o aproape mereu la fel. Poate că în copilărie mi se părea că amestecul ăla de carne, slănină, zgârciuri și șorici e ceva grețos. Ceea ce li se pare multora încă. În ultimii ani, însă, gusturile mi s-au schimbat, ca și interesul pentru secretele din bucătăria mamei. Așa că azi am participat pentru prima dată la facerea tobei. M-am convins că e grețos, într-adevăr, dar numai la făcut. La mâncat e al naibii de gustos.

 

 

Ingredientele ar fi următoarele:

– un sfert de căpățână – părțile cu șorici și cărniță de pe fălcuțe

– două limbi

– patru rinichi

– o ureche (pentru zgârci)

– câteva bucăți de carne cu slănină (dar nu prea groasă) și șorici tăiate de pe burtă

– o inimă

Toate de porc, evident. Plus mațul în sine, care poate fi stomacul porcului sau „mațul curului”, după cum denumește mama intestinul gros, ceea ce, firește, sporește grețoșenia despre care vă spuneam. Dar asta numai dacă aveți imaginație bogată 😀

Mațul se curăță bine, se spală pe ambele părți și se lasă în apă rece cu ceapă tocată, ca să-i iasă mirosul. Vă imaginați ce miros, da?

E, același miros, la puterea a zecea, emană din rinichii ăia fierți, în toată bucătăria și casa, atunci când puneți la fiert toate ingredientele pentru tobă. Veți fi tentați să le aruncați, crezând că sunt stricate. Dar nu sunt. Fiți stoici și mergeți până la capăt.

Înainte de a le pune la fiert trebuie să le țineți în apă rece, măcar câteva ore, ca să iasă din ele tot sângele. Pe rinichi în mod special mama îi curăță de nervuri (îi scobește cumva) și-i spală insistent, ca să scoată cât mai mult din urina rămasă în ei. Și cu toate astea mirosul emanat e tot ăla. Dacă ar fi să judecăm după mirosul emanat în timpul fierberii vă asigur că nimeni n-ar mai mânca tobă vreodată.

În fine, în apa în care-i fierbeți puneți o mână de sare – sau de Delikat, ceea ce e cam același lucru – și o ceapă sau două tăiată în patru. Unii mai pun și ficat între ingrediente. Mama nu pune pe motiv că la fiert de fărâmițează. Ea îl preferă la grătar sau cel mult făcut lebăr. Deși nu face.

După ce s-au fiert le scoateți pe o tavă, așteptați să se răcească și le tăiați în bucăți nici prea mici, ca la salata Boeuf, nici prea mari. Ca în imagine.

Când le-ați tocat pe toate le amestecați cu mirodenii: sare (gustați să vedeți dacă le mai trebuie, poate și-au luat suficientă sare în timpul fierberii), piper (și măcinat și câteva boabe), foi de dafin sfărâmate, cimbru și oregano. Unii pun și usturoi, căței întregi sau tocați. Dau gust bun tobei, dar e foarte probabil să se înverzească la fiert. Vor arăta inestetic și deloc apetisant când veți tăia toba. Așa că mama a renunțat de data asta să pună usturoi.

Apoi purcedeți la umplut „mațul curului” cu amestecul 😀

Umplerea se face manual, nu merge repede ca la cârnați, și trebuie să aveți în vedere că mațul nu se îndeasă prea tare. Pentru că va fi fiert și apoi presat și trebuie să aibă elasticitate. Dar insistați să băgați umplutură în toate cotloanele.

Când e gata umplut coaseți mațul la gură cu ață groasă (sau subțire pusă în mai multe rânduri) ca să nu vă iasă umplutura afară în timpul fierberii.

Pentru că da, se fierbe din nou, de data asta ca să producă o legătură între ingredientele tocate din interior, dar și ca să se fiarbă mațul. Pe care nu-l veți mânca, dar dacă nu e bine fiert, se strică în timpul păstrării tobei și capătă un miros pe care chiar că nu-l veți putea înghiți.

A doua fierbere are loc în aceeași zeamă în care au fiert și ingredientele (sper că n-ați aruncat-o) timp de 20 de minute. Aveți grijă cum manevrați toba când e gata, ca să nu se rupă învelișul, că după ce e fiartă nu se mai coase. Așa caldă cum o scoateți de la fiert o așezați pe o suprafață plană – un fund, o tavă – peste ea puneți altă suprafață plană și apoi o greutate deasupra ca să se preseze. Noi am așezat două baxuri cu apă a câte 8 kg fiecare, deci 16 kg în total. Aveți puțintică răbdare până când rămâne în echilibru greutatea deasupra tobei, pentru că având o formă dodoloață e posibil ca greutățile de deasupra ei să nu stea drept, ci să se încline. Asta nu e bine, că o să vă iasă o tobă strâmbă, tasată într-o parte și gâlmoasă în alta. Așa că stați un pic lângă greutate, sprijinind-o până când își găsește ea echilibrul, iar cele două suprafețe plane între care e pusă toba, să fie paralele.

Gata. O lăsați acolo de pe o zi pe alta, de preferat undeva la rece, în balcon. Când s-a întărit și presat suficient o înveliți în hârtie și o băgați la frigider. O tăiați feliuțe și o mâncați cu muștar. Sau chiar cu usturoi, dacă vă lipseşte cel ce trebuia pus în interior.

E bun, bun! Nu se mai simte niciun miros grețos, vă asigur. Hai, că dacă vă apucaţi acum, de Crăciun facem schimb de impresii 🙂

P.S. A, și zeama în care ați fiert ingredientele și toba la final, puteți să o folosiți încă o dată, dacă faceți și cârnați. O puneți în carnea de cârnați. Noi am aruncat-o pentru că făcusem deja cârnații în week-end, cum v-am spus.

 

Etichete: , , , ,

14 comentarii la “Cea mai mămoasă rețetă de tobă” Subscribe

  1. ileana 22/12/2011 at 20:47 #

    Foarte tare. Deja am lesinat de pofta. Notez reteta.

    • Dollo 22/12/2011 at 21:39 #

      Să-mi spui cum ți-a ieșit

      • Ileana 19/12/2016 at 11:39 #

        Mi-au iesit doar ochii :))))

  2. George Lacatus 22/12/2011 at 21:22 #

    Acum ma trimiteti si dupa toba????????
    Nu mai postati tot felul de mancaruri deastea pe care le face mama, ca inca nu am ajuns la ea acasa. Postati de luni incolo, ca sa am si eu in frigider. In rest, sper sa sughitati cu spor!

    • Dollo 22/12/2011 at 21:39 #

      Mai simplu e s-o trimiți pe Ochelaristă la mine :))

  3. Anonymous coward 23/12/2011 at 11:25 #

    Sau cu hrean 🙂

  4. mircea 23/12/2011 at 13:19 #

    Auzi dom’le: sa-i indesi inima, ficatii si limba in matul curului!
    Reteta asta-i luata din vre-un manual de tortura si executie din vremea inchizitiei?

    • Cristina 04/11/2015 at 00:27 #

      Ce Sa-ti Spun …..ce am Mai ras!

  5. Liviu Filip 23/12/2011 at 13:44 #

    Bancile iau sapte piei de pe oameni, Dollo ia doua limbi si patru rinichi de pe un porc;). Sau o fi fost porcu mutant?! O mai ramas ceva din el saracu’?:)

  6. Escu 24/12/2011 at 23:28 #

    Haide bre, mai sta cineva sa prepare toba in casa ? Mi se pare chin sa bucataresti atata, pentru ceva care se gaseste la orice supermarket…

    • Dollo 25/12/2011 at 12:03 #

      chestie de gust. pe mine nu mă atrag tobele din comerț

    • Cristina 04/11/2015 at 00:24 #

      Esti un Mare tantalau……si Stii de ce?….ca esti ceea Ce mananci….

  7. ghiță 22/10/2015 at 11:34 #

    Sa vedeți dacă o dai 2sau 3 zile la fum cum e

  8. jeny 10/12/2015 at 19:59 #

    nu trebuie sa pui nici o presa peste toba, pentru ca fierbi si soric si iese un pic gelatinoasa ca racitura, daca pui presa iese mai uscacioasa

Lasă un comentariu

Anunță-mă prin email când apar comentarii noi.
Te poti abona si fara sa comentezi.

Oldies but goldies

Generaţia „Silicon Valley” de România, după 50 de ani

Politehnica Bucuresti, Falcultatea de Electronica si Telecomunicatii - Generatia 1960 - numai vise

Au absolvit în 1960 Politehnica. Erau 150. Mai târziu unii au emigrat și au ridicat cu creierele lor celebra Silicon Valley din California. Cei care au avut cu adevărat vână de aventurieri au rămas aici, în România. Acum mai sunt vreo 50.

Plasturii lui Negoiță – cât au costat și de ce s-au dezlipit

lipire-plasturi

50.000 de bucățele de „not so safety walk” cumpărate de la 3M au fost lipite bucată cu bucată de oamenii ADPB, pare-se la fel de prost cum a fost gândită toată lucrarea de pe Bulevardul Unirii

Fatalismul mioritic se tratează cu drujba

diana

Vă mai amintiți că în Drumul Taberei începuse construcția unei noi linii de metrou? Asta e povestea oamenilor care i-au împins liniile și peroanele mai pe mijlocul bulevardului, ca să nu le afecteze pomii.

Cum le iertăm greşiţilor noştri

Roland Jahn, intre dosarele Stasi

Şeful arhivelor Stasi din Berlin a aflat, când şi-a văzut dosarul, că avocatul care-l apăra era informatorul securităţii. Acum le predă lecţii de organizare şi de iertare trimişilor din ţările arabe care s-au trezit că au eliberat arhivele şi nu ştiu cum să le mânuiască

Și ce ne-a dat nouă UE? Mai mult ne-a luat!

dabuleni

Cum se vede Uniunea Europeană de la margine, de pe malul românesc și mai prost al Dunării – de la Cazane până la Dăbuleni.

Skopje, Macedonia: sărăcie și statui pe datorie

Prometeu, turiștii și clădirea parlamentului în plan secund

Premierul macedonean ia credite externe ca să clădească identitatea națională cu statui și clădiri impozante, în timp ce țara are 30% șomeri, iar oamenii emigrează ca să trăiască mai bine.