Scrie-i parlamentarului tău şi spune-i ce te doare

Cine are parlamentari să le scrie, cine nu, să şi-i caute. Nu-i lăsaţi aşa nebăgaţi în seamă în prag de alegeri. Că aşa o să vă trateze şi ei după aia, tot mandatul.

Am fost aseară la o întâlnire organizată de Asociaţia pentru Tehnologie şi Internet, pe tema „Mai există viaţă privată pe Internet?”. Una din întrebările moderatorului a fost dacă ştie cineva din adunare numele a măcar doi europarlamentari români cărora am putea să le scriem şi să le cerem să ia poziţie la Bruxelles, în legătură cu Directiva privind retenţia datelor.

Câţiva s-au gândit instant la EBA şi la Becali (dacă EBA le-o avea cu Internetul, mă cam îndoiesc că la Becali a ajuns vreun bit până acum). Eu mărturisesc că o uitasem pe EBA, şi mă gândisem iniţial la Vadim şi Gigi. Pe măsură ce ne întrebam unii pe alţii a mai gravitat în sală şi numele Monicăi Macovei. Cineva a zis că parcă aveam şi unul bun la agricultură, dar ulterior s-a lămurit că Cioloş e comisar, nu europarlamentar. Ce mai, concluzia a fost nu numai că habar n-avem cine ne reprezintă pe la Bruxelles, dar nici nu ne trece prin cap să-i deranjăm cu vreo solicitare, dacă tot îi ţinem pe banii noştri acolo.

Plecând de la întâlnirea aia m-am întrebat dacă eu ştiu măcar cine sunt parlamentarii aleşi în circumscripţia mea, în Parlamentul României. Habar n-aveam. Cinstit. Aşa că am intrat frumos pe www.parlament.ro să-mi aflu senatorii şi deputaţii de Bucureşti. Aşa am aflat că unul dintre ei tocmai a ieşit din puşcărie (Voicu de la PSD). Pe alţii îi cunosc, că am colaborat cu ei ca ziarist. Mă întreb dacă ar conta asta când le voi scrie. Oricum, am decis să stric nişte emailuri pe adresele lor, să văd ce iese.

Spre deosebire de alte popoare mai versate în democraţia asta participativă, noi nu suntem obişnuiţi deloc să punem presiune pe politicieni. Iar dovada că cine cere primeşte – sau oricum nu piere – este faptul că şi anul ăsta 20% din amendamentele aduse la bugetul pe 2012 vizează tot bani pentru construţia sau renovarea de biserici. Europa arde şi parlamentarii români cer 150 de milioane de lei pentru biserici. Şi asta se întâmplă în fiecare an din ultimul deceniu. Deci, dacă cei 20.000 de popi din România au o asemenea influenţă asupra parlamentarilor români, vă daţi seama ce influenţă ar avea cele şapte milioane de români care au acces la internet şi pot trimite emailuri pe adresele senatorilor şi deputaţilor?

Ce ziceţi, comitem o aroganţă? Aşa, în prag de an electoral, când politicianul român devine brusc mai aplecat spre problemele electoratului.  Eu o să le scriu parlamentarilor mei şi le cer să iniţieze o lege prin care să elimine finanţarea cultelor de la bugetul de stat, iar banii să fie redistribuiţi la educaţie şi sănătate. O să vă ţin la curent cu ce răspunsuri primesc.

P.S. Fotografia e luată de pe site-ul PNL sector 6, care îşi invită astfel alegătorii să le scrie la partid. Nu ştiu dacă o fi o metaforă vizuală sau aşa se aşteaptă liberalii să primească depeşe de la popor.

Etichete: , , ,

12 comentarii la “Scrie-i parlamentarului tău şi spune-i ce te doare” Subscribe

 1. Claudiu Minea 08/12/2011 at 19:49 #

  Lui Adrian Nastase? 🙂

  • Dollo 08/12/2011 at 20:05 #

   Năstase e deputat de Prahova, dupa cum apare pe site. Eu mă limitez la bucureştenii mei, dar dacă e al tău, scrie-i tu şi spune-ne ce zice 🙂

 2. Liviu Filip 08/12/2011 at 20:20 #

  OK, si pe noi astia din afara cine ne reprezinta?
  Oricum, iata ce i-as cere eu parlamentarului respectiv:
  1)abolirea legilor discriminatorii intre cetatenii romani din tara si cei din afara(ex. noua lege a adoptiilor, nu permite romanilor din strainatate decat adoptia copiilor pentru care nu s-a gasit o familie adoptatoare din Romania in doi ani, desi sunt 67.000 de copii abandonati si 1700 de familii interesate sa adopte in Romania).
  2) abolirea tuturor reglementarilor de circulatie prin care se retine certificatul de inmatriculare al masinilor in cazul contraventiilor(soferii din alte judete sunt pusi pe drumuri(le sparte ale patriei) ca sa-si recupereze certificatele in persoana(nu se poate altfel, posta, reprezentant, etc)).
  3) Interzicerea finantarii cultelor de la stat in numele toturor cetatenilor (pe principiul „dragoste cu forta nu se poate”). Daca vor, pot sa faca ca in Germania, cine se declara credincios sa plateasca impozit special pt. biserica lui.
  4) eliminarea birocratiei. Daca o institutie a statului are nevoie de o hartie de la o alta institutie a statului(cazier, dovezi de plata a taxelor, etc), hartia respectiva sa fie ceruta intre institutii, nu sa fie pus cetateanul pe drumuri.

  • Liviu Filip 08/12/2011 at 20:34 #

   P.S. Lui Voicu nu mai trebuie sa-i scrii ce vrei. Probabil stie deja:).

  • Dollo 08/12/2011 at 20:40 #

   Exista si parlamentari alesi in circumscriptia romanilor din strainatate. Cauta pe site si ii gasesti la final, dupa Bucuresti. Bune cererile tale.

   • Liviu Filip 08/12/2011 at 21:15 #

    Eu am scris deja pe temele respective urmatorilor:
    Basescu, ministerul de interne, ministerul transporturilor, Oficiul roman pentru adoptii. Rezultate? S-ar fi vazut daca erau, nu?
    Succes cu parlamentarul(desi nu-ti dau prea multe sanse)! :)(cam amar)

 3. Escu 08/12/2011 at 20:26 #

  sa facem putin „spam”… de la vreo 7 milioane de utilizatori… ca ei ne bombardeaza cu fluturasi si calendare in cutiile postale!

  • Dollo 08/12/2011 at 20:42 #

   Ei, nu sunt asa optimista ca ar scrie 7 milioane, dar macar un milion daca ar scrie si ar fi bine

 4. janina 08/12/2011 at 20:28 #

  Sa stii ca habar n-aveam ce parlamentari am in Constanta.
  M-am uitat pe site-ul parlamentului, mi-a sarit in ochi fratele primarului Mazare si gata, m-a apucat lehamitea.

  • Dollo 08/12/2011 at 20:41 #

   Baga un email la domnu Mazare, cu lamaie 🙂

 5. ileana 10/12/2011 at 01:15 #

  Foarte buna ideea. Ma apuc de scris. La mine in sectorul 3 nu stiu cine e, dar dau eu de el, nu-mi scapa.

  • Dollo 10/12/2011 at 01:30 #

   Scrie-le la toţi din Bucureşti, ca sunt pusi la gramada pe site, nu pe sectoare.

Lasă un comentariu

Oldies but goldies

De ce ea? (2)

tarau-curte

Cazul Daniela Tarău: viața în arestul Capitalei, pentru un om care se știe nevinovat, ancheta lui Cristian Panait și procesul absurd, în care niciun judecător nu catadicsea să citească dosarul.

Recursul la argumente

ilusion

De ce în 2017 e nevoie să le explici unora că oamenii sunt egali în fața legii și au aceleași drepturi indiferent de rasă, sex sau etnie – pentru că la televiziunea națională vine un avocat al poporului și neagă Holocaustul, și nimeni nu-l contrazice, deși avem și o lege care-l face pasibil de pușcărie pentru asta.

Pentru Dan. Și pentru toți cei care au murit „ca fraierii” la Revoluție

O bunică de pe strada care-i poartă numele lui Dan

Azi e doar un nume de stradă în Berceni. Pe ea locuiesc oameni. Probabil unii dintre ei s-au enervat acum câțiva ani când au fost nevoiți să-și schimbe buletinele pentru că primăria le schimbase numele străzii.

Cât ne-a costat înflorirea sectorului 3, în campania electorală 2016

begonia1

Primarul Negoiță a cumpărat gazon la preț dublu față de piață, apoi l-a tăiat și aruncat ca să planteze în loc begonii. Cât au costat ele și de ce primarul refuză să spună?

Dacă Traian ar fi vrut să cucerească Dacia în 2013…

turnulete

… l-ar fi oprit jandarmii să urce la cetatea Sarmizegetusa Regia, pe motiv că e închisă între decembrie și februarie, și astfel geneza poporului român ar fi așteptat primăvara

Biblioteca națională s-a deschis, dar nu funcționează

Biblioteca Națională Samsung

Biblioteca te păcălește că-ți face legitimație online, dar nu ți-o face decât la sediu, îți zice pe site că are anumite cărți, dar în depozit ele nu există, și nu împrumută cărți acasă. Niciodată. Avem un sediu ultracentral și modern de 100 de milioane de euro, doar ca suport pentru o reclamă Samsung deocamdată.