M-am simțit cu musca pe căciulă zilele astea, pusă în situația ingrată de a nu rezona cu protestele, deși clamasem de câteva ori p-aci că oamenii nu știu să-și revendice drepturile. Poftim, acum sunt în stradă, ce mai vrei?
Mi-am dat seama cu ocazia asta că ieșitul în stradă nu e totul sau oricum nu oricând. După 20 de ani de delăsare, nepăsare, acceptare sau falsă indignare, în care ți-ai lăsat dinții să cadă în loc să mergi regulat la dentist, ieși acum în piață ca să-ți arăți gingiile bolnave: uite în ce hal m-a adus Băsescu! Jos cu el! Păi tu unde ai fost când trebuia să te speli pe dinți?
Cu riscul de a-i supăra pe unii dintre cunoscuții pe care-i văd pe Facebook foarte înfierbântați – „trebuie să vii acolo ca să vezi cum e, să-ți dai seama ce înseamnă, ce emulație, ce energie pozitivă, ce unitate!” – trebuie să spun că nu rezonez cu revolta asta, nici nu mă udă de emoție o coloană de protestatari care se îndreaptă spre piață ca să „rezolve lucrurile”. Nu pentru că Băsescu&clasa politică n-ar avea nicio vină, ci pentru că nici noi nu suntem neprihăniți.
Spre deosebire de protestele din lumea arabă noi nu mai avem azi scuza din 89, a tiraniei totalitarismului. Spre deosebire de protestele din Occident nu avem nici măcar scuza că suntem o națiune prosperă, acaparată de o mână de politicieni și bancheri hrăpăreți care au provocat criza globală. Noi suntem doar o țară de mâna a doua în care maximum 10% din populație refuză să înțeleagă că restul de 90 râde tâmp la mărgelele colorate de la colonizatori.
A cere acum, în stradă, altă clasă politică e echivalent cu a cere o altă țară. Pentru că actuala clasă politică nu e importată din Congo, e rezultatul credulității, al prostiei, șmecheriei și nepăsării de care am dat toți dovadă în ultimii 20 de ani. Începând tot de la o emulație, emanație, contestație care ne-au unit euforici în stradă în 1989. Ulterior am aflat că am fost manipulați atunci, dar nici măcar asta nu ne-a revoltat din nou. Am preferat să votăm tot timpul cu răul cel mai mic, cu punga de mălai sau deloc și am refuzat să ne implicăm, pentru că politica e ceva care pute.
Desigur că acum nu are niciun rost să ne mai referim la trecut cu „dacă am fi protestat la timp de fiecare dată când ni s-au încălcat drepturile nu s-ar fi ajuns aici”. Dar putem s-a facem de acum încolo. Deși observ că unii deja se dau cu curul de pământ indignați că Arafat a decis să se întoarcă la minister. După ce l-au sanctificat pentru onoarea arabă, îl înjură că n-are orgoliu românesc. Unii sunt chiar dezamăgiți, că ei pentru ce au protestat, dacă arafatul se dă înapoi cu puterea?
Două chestii m-au enervat zilele astea mai tare: discursul lemnos al politicienilor – care umblă acum cu dialogul în gură, precum mireasa cu pata virginității pe cearceaf – și unele discursuri motivaționale din media, care au pretenția că inventează societatea civilă. Pare că niciunii nu vor să învețe ceva în ceasul al 12-lea.
Pentru ambele tabere de „virgini” am aceeași întrebare, mă tem deloc originală: până acum ce ați făcut? Unde ați fost în ultimii 5-10 ani, ați lipsit cumva din localitate? Politicienii și-ai asumat răspunderea profitând de apatia cetățenilor, care au preferat să plece scârbiți în vacanță decât să meargă la vot. Sau să dea din umeri cu lehamite – oricum nu se schimbă nimic, n-ai cu cine, mă! – în fața unor măgării mai mari făcute de clasa politică decât pretextul înlăturării lui Arafat.
Pentru că, vedeți voi, puterea vă răspunde acum la protest, după motivul invocat inițial: v-ați supărat că l-am dat afară pe Arafat? Poftim, l-am pus înapoi și vă invităm la dialog, ce mai vreți?
Păi hai să vedem pe cine poate invita guvernul la dialog? Sindicatele? Patronatele? Opoziția? Vă reprezintă vreunii pe voi, revoltații din piață? Nu cred. Poate ar fi bine să vă întrebați de ce nu vă reprezintă? Unde ați fost cât toți ăștia au făcut regulile în numele vostru? De ce sună acum invitația la dialog a lui Boc precum cataroiul ăsta înfipt în gâtul lui CRBL?
A, vreți să-i rupeți capul lui Băsescu. De ce nu i l-ați rupt acum patru ani? Că era același, dar „duduia” economia.
Vreți să-și dea demisia. De ce nu ați ieșit la vot în 2009 ca să faceți diferența și să iasă Geoană? Nu vă plăcea nici Geoană. Păi dreptul la asociere încă e garantat prin constituție. Puneți-vă dorințele pe o hârtie și ieșiți oricând în piață și strângeți adepți. Mergeți la vot, absenteismul electoral a fost constant de 40-50% în ultimul deceniu în România.
Vreți libertate. Ați avut-o tot timpul, dar ați ales doar drepturile, nu și îndatoririle de cetățean.
Vreți taxe mai mici. Dar salarii și pensii mai mari.
Vreți pedepsirea corupților. Dar 75% dintre bucureșteni fac blatul pe mijloacele de transport în comun, ca să dau cel mai „nevinovat” exemplu.
Vreți să trăiți bine! Ironic, nu? Pentru asta l-ați ales de fiecare dată, dar chiar și după atâția ani vă încăpățânați să credeți că asta se poate face de sus în jos și nu invers. Chiar și acum, la proteste, așteptați să apară liderul provindențial. Așteptați să facă el o vrajă și să curgă laptele și mierea. Ei bine, treziți-vă, nici Băsescu nu e un zân, nici noi nu suntem Frumoasa din pădurea adormită. Iar ca să trăim mai bine trebuie să punem toți osul, în fiecare zi: să muncim, să fim vigilenți, să ne controlăm permanent conducătorii pe care-i alegem, să nu facem nici noi ceea ce nu ne dorim să facă ei și mai ales să nu-i investim cu atâta încredere ca pe Dumnezeu. Pentru că nici ăla nu-ți bagă în traistă.
Dacă acel lider ar fi existat ar fi fost el în locul protestatarului pe coperta Time. De aceea, dacă e să găsesc totuși un beneficiu al acestui protest aparent fără cap și coadă este tocmai unul didactic. Pentru ambele tabere. Politicul să învețe că totuși mămăliga mai și scuipă câteodată. Iar noi să învățăm să nu mai fim mămăligi.
„Iar ca să trăim mai bine trebuie să punem toți osul, în fiecare zi: să muncim, să fim vigilenți, să ne controlăm permanent conducătorii pe care-i alegem, să nu facem nici noi ceea ce nu ne dorim să facă ei și mai ales să nu-i investim cu atâta încredere ca pe Dumnezeu.”
Dollo, ai uitat cel mai mportant indemn:”sa gandim!”:).
In Romania sunt doua probleme:
1.Statul nu te va lasa sa te ridici prin munca cinstita. Munceste tu cinstit in Romania, vezi cat folos o sa ai? De fapt, cred ca stii rezultatul;). Statul te vede din oficiu ca pe un infractor, asa ca te pedepseste preventiv cu taxe si birocratie aiurea.
2. „Cei de sus” te vad ca pe o vita incaltata buna de muls, ba mai mult iti ard si niste bice pe spinare de nu le poti duce, daca misti in front(vezi cazul Arafat). Pentru ei, dreptul tau se rezuma la a fi de acord cu ei. Daca nu, esti prost. Asa gandesc absolut toti politicienii din Romania. (Iar in legatura cu „Zeus”: Crezi ca lui ii pasa de tine, Dolores Benezic, sau de oricare alt cetatean oarecare? Crezi ca isi vede functia de presedinte ca pe un sacrificiu/datorie pentru si de dragul romanilor? LOL, de la el te poti astepta sa te numeasca „tiganca imputita” si sa-ti confiste camera, daca indraznesti sa-i faci o poza(doar iti place sa pozezi, nu?). )
Cum rezolvi tu, cetateanul de rand, problemele astea? Eu zic ca nu poti.
Singura solutie ar fi un politician cu bun simt(un bonus ar fi daca ar avea si maniere de domn, nu de tovaras), de preferat de dreapta, cu idei clare in cap si care sa se ghideze dupa principiul „mai bine o cocioaba intr-o gradina, decat un palat intr-o groapa de gunoi”. Cand apare respectivul/respectiva, il/o votez. Daca nu, cred ca o sa votez numai independenti necunoscuti, desi as putea la fel de bine sa votez cu ochii inchisi sau sa nu votez de loc.
Tu, cetățean obișnuit, nu interacționezi zilnic cu Zeus. Dar interacționezi cu funcționari publici, cu șef-tu și cu instituții de care poate ești nemulțumit. Dacă ești nemulțumit soluția e să sancționezi atunci acele chestii care ți se întâmplă – ți se cere șpagă, ești discriminat sau dat afară pe nedrept, ți se încalcă un drept consfințit într-un contract – nu să taci și să înghiți din lașitate sau din comoditate. Ce spun eu aici e că dacă fiecare pe felia lui ar fi mai responsabil și vigilent, multe chestii aparent mărunte, dar care construiesc imaginea de țară coruptă în care nimic nu merge, nu s-a mai întâmpla. A ieși o dată la 20 de ani în stradă ca să strigi împotriva capului țării, când tu poate nu-ți plătești impozitele sau nu ai avut curajul să te bați pentru o chestie minoră care ți s-a întâmplat, e la fel de inutil cu a spera să câștigi la Loto dacă nu ai jucat.
Normal că politicienilor nu le pasă de tine, dacă tu însuți nu-i faci să le pese.
Like!
Dollo eu am mers, si merg, pe chestiile astea pana in panzele albe(na ca tot la chestii marinaresti am ajuns) :). Adica facut 300 de km in plus, indoit INCA un set de jante la masina(platii 2000 de Euro pe ele-aduse de la Bucuresti, noroc ca le-am gasit si pe alea in Romania, nu erau cine stie ce, niste jante R18), pierdut o zi de concediu in Romania pentru recuperat certificat de inmatriculare, si tot n-am dat mita. Greseala pentru care am platit? N-avu-i rovineta la mine. O luai cu greu pana la urma (de la posta) dupa ce am umblat din PECO-n PECO. :))
Nu da-n mine ca nu mi-am luat rovineta imediat la intrarea in tara. Am intrat in tara la 11 noaptea, „m-au prins” la Cluj, vineri dupa-masa, in drum spre Deva. Asa ca m-am intors de la Deva la Cluj pentru ce am scris mai sus. Si, apropo, au patit-o si cei de la AC-DC cu rovineta, dar ei au dat mita, ca altfel ratau concertul de la Viena. Tu ce parere ai? Trebuia aplicata legea in cazul lor, fara mila(asta inseamna ca ar fi trebuit sa ramana cu camioanele in Romania pana lunea urmatoare, cel putin)? Intelegi de ce da lumea mita in Romania acum?
M-am plans de chestia asta ca genereaza coruptie la ministerul de interne, la CNADR, la ministerul transporturilor. Respunsul: nu e treaba lor. De fapt, eu cred ca asta le asigura venituri personale si lor;).
Spune-mi tu cum sa-i fac pe politicieni sa le pese de chestia asta? Ascult:).
A, recunosc, am dat 20 de euro la un doctor DUPA ce a facut o chestie, ca m-am simtit recunoscator. Dar datul dupa, fara sa ti se ceara, e tot mita? Chestia e ca numai in Romania „ma simt” sa dau la doctori ceva. In vest doctorii s-ar simti profund insultati. Oare care e problema Romaniei aici?
„Iar noi să învățăm să nu mai fim mămăligi”, inchei tu articolul. Iar eu iti spun: exact asta se intampla astazi in piata, oamenii invata sa nu mai fie mamaligi.
Mai e un lucru: protestele de azi nu sunt o consecinta directa a faptului ca aia de la putere fura, ca e o coruptie si asa mai departe, astea-s deja lucruri vechi (nu mai putin grave din acest motiv) Ele sunt in primul rand o consecinta a derapajelor democratice ale actualei puteri din ultima vreme iar pentru asta inca nu s-a inventat o alta cale democratica de a le opri in afara iesitului in strada, aici sau aiurea. Protestul in strada face parte din democratie. Altfel, tu chiar n-ai trecut deloc prin piata?
Ba da, am trecut prin piață. Eu cred că protestele sunt o răbufnire a unor chestii sedimentate în timp, nu numai a derapajelor din ultima vreme. Dovadă diversitatea revendicărilor pe care le afișează oamenii acolo. Și care nu țin (numai) de derapajele echipei Băsescu-Boc, ci de rodul „muncii” de 20 de ani a întregii clase politice. Altfel, vom vedea mâine dacă supărarea vine doar de la derapajele PDL. Revoltații vor avea ocazia să fraternizeze sau nu cu USL-iștii care trebuie să se retragă și ei undeva de la mitingul ce va ține până la orele 19.00.
Salut. Eu sunt de acord cu oamenii din strada, am fost si eu si o sa mai merg. Un singur lucru iti spun, gandete-te ca esti un tanar medic, un rezident si prietena/nevasta ta este tot rezident. Parintii nu au posibilitatea sa va ajute foarte mult si nu stai nici in orasul natal, asa cum este cazul multora. Ai un salariu de 800 RON si prietena ta la fel. Acum fa un mic calcul si ia in calcul chiria la o garsoniera, mancarea, transportul telefonul, intretinerea…. Dupa ce iti faci un calcul o sa realizezi ca ti-ai depasit bugetul, si asta ti-o spune un om care a facut si ceva consultanta financiara.
Si nu te mai gandi sa-ti iei si haine sau sa iesi la o bere pt ca nu ai nici o sansa 😉 Vrei sa pleci si in concediu…….. bafta.
Si apropos de alegeri, eu am incercat sa votez si SURPRIZA, dupa 3 ore mi-am dat seama ca nu am nici o sansa pt ca la Coltea, unde era o sectie de votare pt cei din alte orase, erau grupuri de persoane care stateau la coada si cand ajungeau la intrarea in sectie se intorceau la capatul cozii. Sa-ti spun ca si la gara de nord era la fel si la filaret tot aceeasi problema. In strainatate era cam la fel, si asta o stiu de la un amic plecat in olanda, unul care a vrut sa voteze si nu a putut, acelasi om care fost si in piatazilele astea.
Parerea mea despre romania este ca suntem o tara e prosti si prostii sunt manipulati cu usurinta, no offence, dar pana la urma si prostul se satura de minciuni.
N-aș vrea să te dezamăgesc, dar toți am început de la -1, salarii mici, stat într-un dormitor cu soțul, într-o casă a altora, mers în vacanță cu conserve în rucsac. Cred că e debutul în viața de adult al oricărui om care nu s-a născut cu lingurița de argint în gură. Dar prin anii 90, când trăiam eu acest început, nu era dictatorul Băsescu la putere, e drept 😉
Dollo, ai punctat foarte bine.
Trăiască cârdăşia naţională între „asupriţi” şi „asupritori”!!! Că, la urma urmei, ambii excelează în posturile pe care şi le-au ales. Unii se fac că luptă pentru binele naţional, după cum ceilalţi se fac că luptă pentru ţară civilizată. În particular, fiecare-şi vede pe mai departe de „matrapazlâcurile” lui…
Felicitari Dollores ! Si prietenilor !Toți aveți dreptate; gândiți frumos și normal, dar încercați să respectati și alte puncte de vedere; încercați să priviți, matur, acest uriaș ”complex” și consecințele… Da, am fost niște mămăligi, iar acum am explodat. Aveam nevoie de o scânteie care să ne scoată în stradă. Împotriva sistemului; a instrăinării întregii țări etc, etc. Și, credeți-mă, vă respect și vă înțeleg, o respect și o prețuiesc mult pe Dollores, dar a sosit momentul să amendăm putregaiul acumulat, aroganța, luxul exorbitant și îmbuibarea celor care nu ne-au dorit binele niciodată. Eu sunt solidară cu manifestanții; cu durea și amărăciunea lor. Toți vrem să ne redobândim România. Ce ne împiedică s-o facem ?
un articol bun, o abordare rationalista si nu emotionala bazata pe mentalitate de turma. insa nu ar strica evitarea generalizarii ilogice.
[…]e rezultatul credulității, al prostiei, șmecheriei și nepăsării de care am dat toți dovadă în ultimii 20 de ani. […]
Nu sunt credul, nici prost, nici smecher si nici nepasator, nu eu i-am facut presedinti pe iliescu, constantinescu, basescu. Si chiar daca as fi, nu esti tu telepat omniscient ca sa stii ca toata lumea e vinovata. E o curba a lui gauss in toate populatiile. Unii sunt retardati, altii mediocri si altii inteligenti. In actualitate retardatii au ajuns majoritarii iar inteligentii sunt pe cale de disparitie.
Si inca ceva, te iluzionezi daca crezi ca faci lumea mai buna mergand la vot. E verosimil si plauzibil ca parte dintre cei care protesteaza acum sunt exact idioti care au pus stampila pe basescu ca sa il faca presedinte. Oamenii ar trebui sa invete sa isi asume greselile si sa fie responsabili nu sa latre aiurea pe strada si sa perturbe linistea publica.
Parte dintre sclavii care s-au lasat subjugati de basescu se vor lasa subjugati si de papagali precum ponta si antonescu. Si peste 8 ani vor scanda jos ponta si jos antonescu ca atat ii duce pe ei mintea lor retardata care nu stie sa invete din greselile trecutului.