Cunosc câteva dintre persoanele care au semnat comunicatul ăsta și am lucrat cu unele dintre organizațiile listate la final. Am o părere bună despre ele și cred că adună niște oameni de bine care fac mult mai multe pe felia lor decât toate miile de manifestanți și politicienii din țara asta la un loc.
De aceea îmi pare rău când dau căutare pe Google „inculți și ciumpalaci” și prima pagină de rezultate afișează link-uri care duc spre articole despre ONG-urile astea și chiar pe site-urile lor. La prima vedere a comunicatului nici eu nu m-am prins de implicațiile acelui titlu neinspirat – „Noi, viermii-inepți, inculți și ciumpalaci – protestăm!”. Până când un tip mai hârșâit în comunicarea asta online mi-a arătat implicațiile. Goagăl nu doarme și te etichetează așa cum vrei tu. Când cineva o să caute acum „ciumpalac” pe internet o să dea de toată societatea civilă a României. O fi bine, o fi rău?
Asta e una din acele ocazii în care societatea civilă ar fi trebuit să ia o gură de aer și să numere în gând până la 100 înainte de a răspunde cu „Ba p-a mă-tii!”. O eroare de comunicare, în opinia mea, care n-o ridică nici mai sus pe scara valorilor față de Baconschi&co, nici nu ajută în vreun fel mișcarea populară. A refuza să te așezi la masa dialogului cu un mitocan e una – perfect de înțeles – dar a-i spune asta folosind cuvintele lui de parcă tu nu știi altele, și însușindu-ți apelativele lui, chiar și așa, în bășcălie, arată că nici tu nu te gândești mai mult ca el înainte de a deschide gura.
Cred că palma ar fi fost mai usturătoare pentru șeful „diplomaților” Baconschi dacă ONG-urile i-ar fi demonstrat că știu a scrie și vorbi mai bine decât el. Eu aș fi forțat chiar o demitere a lui în acest context.
Altfel, conținutul comunicatului e bun și coerent, dar replici de genul „noi viermii, inculții și ciumpalacii” sunt bune pentru scandat în piață, că doar asta pare că produce revolta în ultimele seri: replici spumoase pentru Twitter și Fb, spiritualitate de pancarte și strigături pline de nerv. OK, am demonstrat că suntem deștepți și miștocari, acum ce facem?
Nu știu de ce dialogul în România ultimilor 20 de ani nu poate fi decât așa isteric sau cel puțin hormonal, chiar și la cel mai înalt nivel.
subscriu la cele scrise de tine si mai adaug o varianta. Practicata in exces si fara discernamant e la fel de daunatoare: dialogul ironic.
Asa cum prietenul tau te-a facut sa provesti problema dinspre Google, voi incerc sa-ti prezint si eu aceasta problema dinspre (unul din) semnatarii anuntului respectiv:
a) Tactica PDL este sa convinga pe toata lumea ca cei care demonstreaza in piata sunt niste marginali, niste rebuturi ale societatii. Nu sunt primii si nici ultimii care apeleaza la aceasta tactica (Iliescu in 90 este o trimitere evidenta insa de fapt in multe batalii se foloseste aceasta tactica, a decredibilizarii adversarului). Printr-o ironie amara, Antena 3 il ajuta acum pe Basescu si pe PDL in aceasta directie, din cauza ca s-au trezit si USL-istii ca Piata striga si impotriva lor.
b) Daca organizatiile respective ar fi stat la masa simulacrului de dialog cu Baconschi, ar fi ajutat foare mult PDL-ul in demersul lor: vedeti, ar fi spus Boc&comp., adevarata societate civila discuta cu noi civilizat, nu se da in stamba pe strada. Ii vom ignora, pentru ca adevaratele probleme nu se ridica in strada, etc.
c) la fel ca in 90, singura solutie este incerci sa revalorizezi epitetele depreciative folosite de putere si sa le transformi in renume, pentru a recredibiliza demonstrantii din strada.
Ce efect are aceasta tactica la nivelul Google, cred ca e mai putin important acum. Tough shit, cum ar zice americanu. Nu le poti rezolva pe toate dintr-o lovitura. Oricum, ciumpalac e un cuvant proaspat, iar sensul sau primar, derogatoriu, poate fi lesne inlocuit cu cel pozitiv si uite asa poate dormi si lumea linistita de grija lui Google.
Marius, eu n-am zis că trebuia să vă așezați la masă cu Baconschi, ci că trebuia să fiți mai atenți cu titlul. Atâta tot. În rest comunicatul și atitudinea mi se par potrivite. Goggle e doar un motor de căutare aparent neimportant care vă ajută să vă păstrați mai mult timp „nickname-”ul ăsta de ciumpalaci pe care tu îl consideri nou. Dacă te uitai încă de acum câțiva ani la emisiunile lui Mircea Badea ai fi constatat că nu e nou deloc.
Îmi exprim rezerva asupra modului cum a fost lansat de media epitetul de ciumpalac, nu a mai contat autorul, dacă este politician sau jurnalist, a fost preluat cu entuziasm şi mândrie încercându-se asocierea cu fenomenul Piaţa Universităţii şi golan din 1990. 🙂
Idunno … daca-ti aduci matale aminte, huliganii de demult din P-ta Universitatii, prin insusirea apelativului folosit de Iliescu, au reusit sa-i dea un sens pe care nu-l avea pana la vremea aia in RO. Care sens ce-i drept intre timp s-a pierdut.
Limba evolueaza, asa ca nu stii ce-o sa ajunga sa fie ciumpalacu’ in ziua de maine. Da’ de acord, suna ca pasta – de-aia nici nu cred c-o sa prinda.
de unde ideile astea tari ?