Udrea vrea să știe „cine cu cine”, prin hotelurile patriei

Ca să țină pasul cu „actualele realități ale activității turistice”, Ministerul Turismului inventează Sistemul Integrat de Evidenţă a Turiştilor, din care se va ști în timp real cine unde se duce, cât stă și cu cine doarme în unitățile de cazare ale României

În timp ce o mână de oameni, preocupați să ne scoată din dictatură, nu-l lasă pe Oprescu să înlocuiască bordurile de la Universitate, ministrul turismului și dezvoltării regionale, Elena Udrea, pune la cale o măsură de control a turiștilor care se cazează în hotelurile și pensiunile țărișoarei. Mai exact, ea vrea să implementeze un sistem național electronic de evidență a turiștilor, în care fiecare hotelier sau proprietar de pensiune e obligat, sub amenințarea unor amenzi consistente, să înscrie fiecare turist care-i calcă pragul, cu nume, prenume, serie de buletin/pașaport/carnet de marinar, perioadă de cazare și scopul călătoriei.

Proiectul de hotărâre de guvern se găsește pe site-ul ministerului, și are o perioadă de consultare publică de 10 zile, începând de pe 20 ianuarie când a fost postat. El modifică o hotărâre din 2001 a executivului, care introdusese fișele pe care orice turist le completează la hotel. Doamna Udrea spune, în expunerea de motive de pe site, că hotărârea aceea nu mai corespunde cu „actualele realități ale activității turistice”, și-și laudă inițiativa, care va ajuta la cunoașterea în timp real a numărului turiștilor dintr-o zonă, a gradului de ocupare a unităților turistice, dar și la prinderea urmăriților general sau a infractorilor dați în consemn.

Prin urmare, infractori sau nu, toți vom fi tratați ca atare în urma implementării Sistemul Integrat de Evidenţă a Turiştilor (SIET). Hotărârea nu spune nimic despre modul în care va fi gestionată această uriașă bază de date și cine va avea acces la ea. Peste zece zile guvernul va adopta hotărârea, iar în următoarele 3 luni de la publicarea în Monitorul oficial toți operatorii de turism vor fi obligați să se înscrie în acest SIET (altfel sunt pasibili de amendă între 10.000 și 20.000 de lei). Apoi, pe măsură ce primesc turiști, vor raporta conștiincios în SIET numele acestora, datele personale, când au venit, cu cine și cât au stat în hotelul respectiv (amenda pentru neraportare e cuprinsă între 5.000 și 10.000 de lei).

Mai mult, nimeni nu va avea voie să primească musafiri în camera de hotel, peste noapte, dacă aceștia nu sunt luați în evidență de recepționer, cu nume, date personale, scopul și durata vizitei – și raportați ulterior la SIET. Ministerul Turismului vrea să fie un Big Brother peste Ministerul de Interne, la care erai până acum obligat să raportezi vizitele unor persoane străine.

Ah, și încă una dintre obligațiile pe care orice operator de turism le are, conform noii reglementări, este să „asigure ordinea, liniştea publică şi bunele moravuri în structurile de primire turistică”. S-au dus dracu escapadele amoroase ale românilor plecați în delegație!

Chiar, oare cât o costa să ceri informații din SIET despre cazarea soțului/soției? Dar despre niște persoane publice?:D

 

Etichete: , , , , ,

25 comentarii la “Udrea vrea să știe „cine cu cine”, prin hotelurile patriei” Subscribe

 1. Motanul Revoltat 23/01/2012 at 14:57 #

  „Operatorii economici proprietari sau administratori ai structurilor de primire turistice şi
  personalul de la recepţia acestora au obligaţia să informeze organele de poliţie despre apariţia în
  structura de primire turistică a persoanelor care au săvârşit infracţiuni şi care au fost date în
  urmărire, precum şi a altor persoane cunoscute ca traficanţi, turbulenţi, prostituate, proxeneţi etc.”

  etc?!!! Adica toata lumea la gramada:) Si de unde are hotelierul access la baza de date a politiei cu persoanele date in urmarire, traficanti, turbulenti, prostituate, proxeneti, etc? Oare hotelierii vor avea access direct la cazierul oaspetilor?

  Oare unde as putea sa-i trimit doamnei Udrea un cadou de ziua ei(o talanga faina din Elvetia)?

  • Motanul Revoltat 23/01/2012 at 17:26 #

   Oare ar fi bine sa-i traga cineva de maneca pe cei de la guvern, ca dau o lege inaplicabila(nu cred ca hotelierii o sa aiba acces la cazierul oaspetilor) si interpretabila(„etc”)? Parca vad faza ca vine politia la un hotelier concurent cu „cineva important” si-i da amenda ca n-a raportat toti oaspetii:). Sau ca preventiv, hotelierii vor raporta pe toata lumea la politie, iat politia o sa fie innecata in anunturi, asa ca o sa ignore anunturile importante.
   Probabil, autorii legii au vrut sa spuna(dar probabil nu stapanesc prea bine limba romana;) ca hotelierii sa anunte politia daca observa un comportament ilegal al oaspetilor. Atat. Oricum asta ar fi o chestie de bun simt, nu ar trebui pusa specific in legea asta.

 2. Claudiu Minea 23/01/2012 at 15:23 #

  Care e legatura intre titlul articolului si continutul lui?

  • Dollo 23/01/2012 at 15:28 #

   Păi citește și conținutul ca să afli 🙂

 3. Tudor 23/01/2012 at 15:49 #

  Sa intelegem ca sfarsitul e aproape pentru Udrea? Ar fi o idee ca „Prostu’ moare de grija altora” sa se aplice in cazul ei :))

 4. Claudiu Minea 23/01/2012 at 16:05 #

  Am citit, dar nu am inteles…

  • Motanul Revoltat 23/01/2012 at 16:45 #

   Asa am si eu o colega. Citeste carti in germana. Da nu stie germana:)). Asa si tu.

 5. bogdan 23/01/2012 at 16:26 #

  Claudiu, legatura e ca distinsa autoare crede ca Udrea vrea evidenta asta pentru a vedea cine cu cine … Ca de, de la o anumita nuanta de blond in sus, asta e singura chestie interesanta… N-ai ce-i face…

 6. dani 23/01/2012 at 16:33 #

  pentru Claudiu: citeste pana cand o sa intelegi(mai intaii verifica daca ai habar sa citesti)

 7. camil 23/01/2012 at 16:46 #

  păi 1) baza aceea de date va fi prilej de licitații „cu dedicație” pentru cine trebuie.
  2) chiar și numărați, înregistrați și amprentați, turiștii și pelerinii n-or să se înmulțească; ba dimpotrivă.

 8. Claudiu Minea 23/01/2012 at 16:49 #

  Acum am inteles, toata administratia ar trebui sa intre in conservare pentru ca sunt manifestatii…

  • Claudiu Mata 23/01/2012 at 18:11 #

   N-ai inteles fix nimic. Eesti un troll pedelist de cacat.

 9. Lia 23/01/2012 at 16:52 #

  Mai,

  parca si raposata avea curiozitati din astea…. „pornografice ” . 🙂

 10. ady 23/01/2012 at 19:58 #

  nu am citit proiectu’ cu pricina, da’ asa, la prima vedere (vederea lu’ dollo) mie mi se pare ca incalca intr-un mare fel drepturile recunoscute romanilor prin legea privin protectia datelor personale 677/ nu mai stiu anul.

  ca nedumerire personala: politia, jandarmeria si alte „organe” ce mai fac daca operatorii de turism sunt aia ca prind diversi interlopi si/sau infractori, plus ca asigura ordinea si ce mai trebuie ei sa asigure acolo.

  e o vorba din batrani: prostu’ nu e prost destul, pana nu e si fudul. asa si cu tanti asta.

Lasă un comentariu

Oldies but goldies

De ce ea? (2)

tarau-curte

Cazul Daniela Tarău: viața în arestul Capitalei, pentru un om care se știe nevinovat, ancheta lui Cristian Panait și procesul absurd, în care niciun judecător nu catadicsea să citească dosarul.

Nostalgii maso-comuniste de 1 Mai

steaguri

O frântură dintr-o zi grea, muncitorească, a unui chelner hâtru de la Restaurantul Riviera din Parcul 23 August.

Nu s-a furat, așa s-a votat. Și numărat

voturi2

Cum am fost observator la numărătoarea voturilor într-o secție de votare din București și mi-am revenit din iluziile cetățenești pe care le aveam.

Biblioteca națională s-a deschis, dar nu funcționează

Biblioteca Națională Samsung

Biblioteca te păcălește că-ți face legitimație online, dar nu ți-o face decât la sediu, îți zice pe site că are anumite cărți, dar în depozit ele nu există, și nu împrumută cărți acasă. Niciodată. Avem un sediu ultracentral și modern de 100 de milioane de euro, doar ca suport pentru o reclamă Samsung deocamdată.

De ce țin oamenii cu PSD

flyere

Deoarece în multe județe e cel mai mare angajator. Pe banii noștri, baronii PSD patronează instituții de stat supradimensionate cu angajați fictivi care muncesc în realitate pentru partid. Înțelegeți de ce se oftică Dragnea că el e singurul fraier judecat pentru o astfel de faptă pe care o practică cu succes toți colegii lui în continuare?

Îmi pasă de turci, dar de noi mi se rupe

proteste-turcia

Mai știe cineva azi de ce au ieșit revoltații noștri la Universitate în iarna lui 2012? Merge sănătatea mai bine? Țara e mai bine guvernată? Au ieșit din foame cetățenii ăia însetați de demnitate?