Dacă tot am stabilit cum se pune hârtia igienică la budă, să mai statuăm o regulă vitală pentru omenire. Cum se cojește o banană?
Astă seară, la o petrecere, am cojit o banană. Mă așteptam la alte glume legate de modul în care mănânci o banană, dar nu la remarca unui tip de la masă, care a exclamat: ha, și tu ai copilărit pe vremea lui Ceaușescu, se vede după cum cojești banana!
Tipul zice că toți copiii crescuți cu portocale doar de Crăciun au învățat să decojească bananele de la vârf, când toată lumea (civilizată?) le cojește din capătul celălalt, unde e coada, și de unde, cică, s-ar coji mai ușor. Sau oricum, dacă nu mai ușor, măcar acolo, la coadă, nu găsești acel moț negru pe care îl arunci din vârful bananei.
Eu una nu-mi amintesc să fi fost un modus operandi în privința asta înainte de 89. Poate că așa mi-o fi arătat mama – na, dacă mama nu te învață să cojești banana, atunci cine? 😀 – dar până astă seară nu am văzut pe nimeni să o cojească din capătul celălalt. Ba, l-am văzut pe Kevin Spacey, în K-Pax, mâncând bananele cu tot cu coajă, cu o poftă care îți lăsa gura apă.
Ajunsă acasă am googălit problema și am aflat că maimuțele ar coji bananele de la vârf și nu de la coadă. Deci, ori noi eram niște maimuțe pe vremea lui Ceaușescu, și am rămas cu aceleași obiceiuri, ori ăștia de le cojesc de la coadă nu se trag din maimuțe ca noi, ci sunt direct făcuți de Dumnezeu 😀
Așadar, luați de votați ca să vedem care de unde se trage, apoi priviți la clipul de mai jos, ca să vedeți cum se cojește în japoneză 🙂
Cum sa cojesti banana japoneza!
De la coada, clar, si juniorul tot de la coada o cojeste, uraste varful negru de la varf:)
Am o nedumerire: nu se zice totusi „a decoji”, adica dai coaja jos?
de fapt, eu zic de obicei „curata banana”, nu „coji”, nici „decoji”.
PS: sa faci si un sondaj „cum curatam portocalele”, aici in Franta le taie in doua, cu coaja cu tot si le mananca cu lingurita:) Cand m-au vazud taind capacelul de la varf si facand petale din coaja cu cutitul, s-au mirat intensiv:)
Da, am avut și discuția asta la masa cu banana. Cică portocalele se curăță mușcându-le de fund 🙂 Sunt valabile ambele variante, a coji și a decoji. Chiar și a beli 😛
Mi-aduc aminte de banane pe vremea lui Ceasca. Erau necoapte si a trebuit sa le tinem ceva timp pana le-am putut manca. Poate are legatura cu asta: de la coada se poate decoji banana doar cand e coapta bine, ori niciodata nu ajungeau la stadiul asta :d
Hehe, si daca v-as zice ca eu o tai pe jumatate si o cojesc de la taietura in jos? Asta pentru ca o impart cu cineva drag, ca tot e Valentine’s Day 😉
Eu cand eram mic de mana si prindeam banane prin casa la Tulcea , stiam ca se belesc de la mot insa , aici la capitala , aia mai cu cultura , zic ei, mi-au spus ca spaniolii o decojesc de la coada…de parca spaniolii sunt lideri la inghitit banane….oricum nu cred ca e asa important de unde o incepem , bine e ca avem ce termina…
De la varf 😀 Parca asa e un echilibru, ca o tii frumusel de coada cand o mananci.