Cum cojești o banană?

De la vârf, de la coadă sau deloc?

Dacă tot am stabilit cum se pune hârtia igienică la budă, să mai statuăm o regulă vitală pentru omenire. Cum se cojește o banană?

Astă seară, la o petrecere, am cojit o banană. Mă așteptam la alte glume legate de modul în care mănânci o banană, dar nu la remarca unui tip de la masă, care a exclamat: ha, și tu ai copilărit pe vremea lui Ceaușescu, se vede după cum cojești banana!

Tipul zice că toți copiii crescuți cu portocale doar de Crăciun au învățat să decojească bananele de la vârf, când toată lumea (civilizată?) le cojește din capătul celălalt, unde e coada, și de unde, cică, s-ar coji mai ușor.  Sau oricum, dacă nu mai ușor, măcar acolo, la coadă, nu găsești acel moț negru pe care îl arunci din vârful bananei.

Eu una nu-mi amintesc să fi fost un modus operandi în privința asta înainte de 89. Poate că așa mi-o fi arătat mama – na, dacă mama nu te învață să cojești banana, atunci cine? 😀 – dar până astă seară nu am văzut pe nimeni să o cojească din capătul celălalt. Ba, l-am văzut pe Kevin Spacey, în K-Pax, mâncând bananele cu tot cu coajă, cu o poftă care îți lăsa gura apă.

Ajunsă acasă am googălit problema și am aflat că maimuțele ar coji bananele de la vârf și nu de la coadă. Deci, ori noi eram niște maimuțe pe vremea lui Ceaușescu, și am rămas cu aceleași obiceiuri, ori ăștia de le cojesc de la coadă nu se trag din maimuțe ca noi, ci sunt direct făcuți de Dumnezeu 😀

Așadar, luați de votați ca să vedem care de unde se trage, apoi priviți la clipul de mai jos, ca să vedeți cum se cojește în japoneză 🙂

Cum cojiți banana?

Vezi Rezultatele

Cum sa cojesti banana japoneza!

Etichete: , ,

24 comentarii la “Cum cojești o banană?” Subscribe

  1. Ioana 11/02/2012 at 12:05 #

    De la coada, clar, si juniorul tot de la coada o cojeste, uraste varful negru de la varf:)

  2. Ioana 11/02/2012 at 12:17 #

    Am o nedumerire: nu se zice totusi „a decoji”, adica dai coaja jos?
    de fapt, eu zic de obicei „curata banana”, nu „coji”, nici „decoji”.

    PS: sa faci si un sondaj „cum curatam portocalele”, aici in Franta le taie in doua, cu coaja cu tot si le mananca cu lingurita:) Cand m-au vazud taind capacelul de la varf si facand petale din coaja cu cutitul, s-au mirat intensiv:)

    • Dollo 11/02/2012 at 12:24 #

      Da, am avut și discuția asta la masa cu banana. Cică portocalele se curăță mușcându-le de fund 🙂 Sunt valabile ambele variante, a coji și a decoji. Chiar și a beli 😛

  3. zibusor 13/02/2012 at 14:09 #

    Mi-aduc aminte de banane pe vremea lui Ceasca. Erau necoapte si a trebuit sa le tinem ceva timp pana le-am putut manca. Poate are legatura cu asta: de la coada se poate decoji banana doar cand e coapta bine, ori niciodata nu ajungeau la stadiul asta :d

  4. Cati 14/02/2012 at 11:43 #

    Hehe, si daca v-as zice ca eu o tai pe jumatate si o cojesc de la taietura in jos? Asta pentru ca o impart cu cineva drag, ca tot e Valentine’s Day 😉

  5. lupul 15/02/2012 at 15:51 #

    Eu cand eram mic de mana si prindeam banane prin casa la Tulcea , stiam ca se belesc de la mot insa , aici la capitala , aia mai cu cultura , zic ei, mi-au spus ca spaniolii o decojesc de la coada…de parca spaniolii sunt lideri la inghitit banane….oricum nu cred ca e asa important de unde o incepem , bine e ca avem ce termina…

  6. Liv 16/02/2012 at 17:06 #

    De la varf 😀 Parca asa e un echilibru, ca o tii frumusel de coada cand o mananci.

Lasă un comentariu

Oldies but goldies

Sărăcia se învață în familie și e ocrotită de stat

teclas

În Deltă oamenii se zbat ca peștii pe uscat: nu au de lucru, dar fac copii ca să trăiască din alocații. Copiii lor le vor călca pe urme. Needucați, necalificați, vor fi următoarele generații de votanți cu sacoșa.

Stăm prost cu nervii

sacrificat

O jumătate de oră într-un autobuz Mercedes, în cel mai bogat oraș al țării.

Biblioteca națională s-a deschis, dar nu funcționează

Biblioteca Națională Samsung

Biblioteca te păcălește că-ți face legitimație online, dar nu ți-o face decât la sediu, îți zice pe site că are anumite cărți, dar în depozit ele nu există, și nu împrumută cărți acasă. Niciodată. Avem un sediu ultracentral și modern de 100 de milioane de euro, doar ca suport pentru o reclamă Samsung deocamdată.

Viața și moartea într-un sat românesc. În 2012

Ale lor mâini bătrâne

Despre mutarea clasei muncitoare de la oraș la sat, înmormântarea organizată de firma de pompe funebre a preotului, despre UE care ne obligă să nu mai ținem mortul în casă, dar noi vrem să facem economie. Și despre politicieni.

Ziua 7: Facerea de bine e ca recensământul fără CNP

Cuvantul recenzorului de la blocul meu

Azi am recenzat prin telefon o persoană care se afla la coadă la moaștele sfântului x. CNP-ul încă era facultativ.

Generaţia „Silicon Valley” de România, după 50 de ani

Politehnica Bucuresti, Falcultatea de Electronica si Telecomunicatii - Generatia 1960 - numai vise

Au absolvit în 1960 Politehnica. Erau 150. Mai târziu unii au emigrat și au ridicat cu creierele lor celebra Silicon Valley din California. Cei care au avut cu adevărat vână de aventurieri au rămas aici, în România. Acum mai sunt vreo 50.