Și dacă eram beat, trebuia să mă bată?

Dacă ai băut, chiar și câteva beri, îți pierzi drepturile cetățenești în fața polițistului?

„Emil Baboi a fost încătuşat şi legat de calorifer. I s-a luat şi telefonul mobil care nu i-a mai fost înapoiat. Apoi, timp de câteva ore, poliţiştii l-au lovit cu pumnii şi picioarele cu scurte pauze “între reprize”. Baboi nu ştie câţi poliţişti l-au bătut pentru că din poziţia în care fusese imobilizat, nu vedea decât picioare. Bărbatul crede că loviturile au încetat pe la 5.00 – 5.30. Când s-a trezit pe la ora 8.00, era aşezat pe un scaun, i se scoseseră cătuşele, îl dezbrăcaseră de haină şi cămaşă şi îl stropiseră cu apă. Era plin de sânge pe faţă şi pe pantaloni. Pe la 8.30-9.00 poliţiştii l-au dus la parchetul de pe lângă Judecătoria sectorului 2 pentru a obţine, probabil, ordonanţă de reţinere. Numai că procurorul de serviciu l-a trimis pe Baboi la spital şi apoi acasă şi i-a recomandat să îşi scoată certificat medico-legal iar pe poliţişti i-a invitat să părăsească biroul.”

E un fragment din raportul făcut de APADOR-CH, pentru cazul Emil Baboi versus polițiștii de la Secția 9 București, care l-au bătut într-o noapte pe motiv că era beat. Omul e taximetrist și pentru că băuse și-a chemat concubina să-l ia cu mașină cu tot de la cârciumă. Cazul Baboi, ca și cazul Marinescu, deși nu conțin aceeași cantitate de alcool ingerată, pun o întrebare legitimă: dacă ai băut, chiar și câteva beri cum a fost cazul Marinescu, ți-ai pierdut drepturile cetățenești în fața poliției? „Și dacă eram beat, presupunem prin absurd, cum zic ei, trebuia să mă bată?” se întreabă Șerban Marinescu.

Problema vine din faptul că aceste drepturi și garanții cetățenești nu sunt stipulate exact în legile poliției și jandarmeriei. Dacă ești „condus” la secție pentru identificare, legea nu spune că polițistul trebuie să-ți citească drepturile, sau că trebuie să-și acorde asistență medicală sau că trebuie să te lase să-ți suni rudele. Spune doar că polițistul nu are voie să te bată. ȘI ce dacă? Mai ales că și dacă bat, polițiștii nu recunosc după. Cazul Baboi, ca și Marinescu, se află de ani de zile pe rolurile instanțelor.

Soluția stă în modificarea legii. Ca să vedeți cum ar trebui modificate legile și dacă susțineți ideea, mergeți aici.

Până atunci, luați aminte, când te întâlnești cu brațul legii e bine să nu emani mai multe grade decât are polițistul!

Etichete: , , , , , , ,

One Response la “Și dacă eram beat, trebuia să mă bată?” Subscribe

  1. Motanul Revoltat 15/02/2012 at 14:42 #

    Ce sa mai comentez? Tara lu’ „clockwork orange”! Acolo solutia la problema criminalitatii a fost sa-i faca pe criminali politisti.

Lasă un comentariu

Oldies but goldies

Cu cât ne-a botezat Samsung Biblioteca Națională

Biblioteca Națională Samsung

Statul român plătește un credit de 104 milioane de euro pentru clădirea Bibliotecii Naționale, iar firma Samsung și-a pus numele pe ea, cu câteva televizoare în valoare de 300.000 de euro. O afacere marca Ministerul Culturii și Patrimoniului Național.

Eu sunt lucrător sexual, legea e o curvă

sexworker

Interviu în 3 episoade cu „Profesoara”, una dintre cele mai vechi prostituate din București. Azi, începuturile – „Epoca de aur”, când comunismul tolera prostituția, marca era mai tare ca dolarul iar clientul era domn.

Când un gard pe mijlocul drumului e cel mai smart lucru din oraș

bucuresti

Gabriela Firea are mai multe atuuri decât au avut predecesorii ei: un buget mare, un consiliu obedient, guvernul de aceeași culoare politică și marele talent de a vorbi ca la televizor. Este un mister de ce nu reușește mai mult decât niște paranghelii jenante.

Cum a salvat Vodafone caii din Deltă

Cai din Letea

Ca un violator care promite să ia fata de nevastă, ca să nu facă pușcărie, Vodafone promite să hrănească cu 20.000 de euro caii salvați de alții anul trecut. După ce le-a folosit imaginea fără să-i întrebe, ca să-și facă publicitate.

Când și de ce s-au dat ultimele amnistii în Europa

oug_gratiere-curcan

De la Ceaușescu, în 1988, care voia să fie iubit, la Vaclav Klaus, în 2013, care a vrut să scape niște corupți, Europa a trecut prin mai multe aministii și grațieri colective. Președinții care le-au dat nu s-au bucurat, însă, de simpatia populară.

Minune, în decembrie în sectorul 3 au răsărit părăluțele

flori-negoita

În triunghiurile decupate în gazonul din sectorul 3 astă vară, s-au ofilit begoniile și au răsărit părăluțele. O afacere horticolă de 49 de euro/mp fără TVA.