Să umiliți bine!

Poporul român se comportă de veacuri așa, cu liderii săi. La fel și cu valorile. Dar nici cu Băsescu nu mi-e rușine. El a primit în toți anii ăștia exact ce a dat, și ceva în plus, din partea casei.

În prima zi în care am plecat de la Cotroceni, plec din viaţa politică. Mi-a ajuns. A fost, cel puţin în ultimii ani, din 2007 până acum, a fost cea mai umilitoare perioadă din viaţa mea, jignit de dimineaţa până seara, de tot soiul de oameni, pe televiziuni, prin adunări publice. Funcţia de preşedinte a reprezentat pentru mine cea mai mare umilinţă a vieţii mele”, a spus Traian Băsescu azi la emisiunea „După 20 de ani”, difuzată de ProTV.

Nici n-a închis bine gura omul, că internetul și televiziunile au început să fiarbă pe tema asta. Ce, mă, te simți umilit? Păi de ce mai stai, mă, de ce nu pleci, ce, te ținem noi? Du-te pe Lună, mă, că acolo nu te umilește nimeni!… etc

Climax-ul a fost atins când Băsescu a rostit fraza: „Ne place, nu ne place, cum era ea, cu tocuri înalte, cu pantaloni strâmţi, a avut cea mai bună absorbţie a fondurilor europene. Îmi doresc să ajungă şi noii miniştri la rata de absorbţie a Ministerului Dezvoltării”. Ei, atâtea glume porcoase și misogine câte s-au făcut pe Internet, pe seama „absorbției” doamnei Udrea, nici o autobază de șoferi în călduri n-ar fi reușit să producă. Am citit „luări de poziție” pe tema asta scrise chiar și de femei (pentru mine e o mirare constantă, ce e în capul unei femei care atacă o altă femeie pe criterii din astea?).

O anumită vină în această umilință publică pe care o acuză Băsescu azi i se datorează. Pe sistemul „semeni vânt, culegi furtună”. Nici el n-a fost vreo ușă de biserică. Pe vremea când era ministru al transporturilor a dat jos două guverne, cu scandal. Ca primar al Capitalei n-a fost opozant de-al lui să nu încaseze mișto-uri sau chiar umilințe. Pe viceprimarii din 2000 i-a trimis la ascuțit creioane de la prima întâlnire, nici măcar n-a stat la discuții să vadă dacă ăia erau capabili de ceva.  Ca președinte, nu i-a rezistat niciun consilier în ăștia șapte ani la Cotroceni. Oameni care au lucrat cu el de-a lungul vremii sunt unanimi: Băsescu e un  individ care nu-și urmărește decât propriul interes, se folosește de oameni atâta timp cât îi sunt utili apoi îi aruncă. Poate că e doar frustrarea unora, după ce s-au simțit folosiți, dar poate că e și ceva adevăr la mijloc. N-or fi toți de vină, numai el nevinovat.

Totuși, Băsescu nu a devenit așa după ce a fost ales, ci a fost ales tocmai pentru că era așa. Pentru că era popular, al dracu, iute ca ardeiul (simbolul lui electoral), le zicea bine, ne răcorea, pe noi ăștia umiliți zi de zi, și respectați doar în ziua alegerilor. Care dintre cei care l-ați votat nu ați gândit asta atunci? După patru ani cu gomosul Năstase și două mandate jumate cu comunistul de Iliescu, miștocarul de Băsescu părea alegerea perfectă, omul care vorbea pe limba poporului. Iar poporul i-a răspuns.

Băsescu a primit în toți anii ăștia exact ceea ce a dat, și ceva în plus, din partea casei. Poporul român se comportă de veacuri așa, cu liderii săi. La fel și cu valorile. Știți pe cineva în istorie care să fi fost apreciat, urmat, susținut unanim de popor, în timpul vieții sale? Noi ne-am trădat conducătorii, i-am executat, i-am înjurat, i-am bârfit, i-am coborât din funcțiile lor în colbul drumului, ca să nu uite că noi i-am pus acolo, noi suntem poporul suveran. Ne-am câștigat acest drept, de a ne înjura conducătorii, cu destule războaie și revoluții. Poate că ni se trage din vremea când conducătorii ne-au fost impuși din afară, dar asta nu ne-a făcut să-i prețuim mai mult pe cei ridicați dintre noi. O încrâncenare mai mare în a demola, decât are poporul român, mai rar. Poporul român o urăște până și pe Andreea Esca, pentru că e femeie, câștigă legendar de mult, a fost pusă pe nedrept în cartea de istorie și apare la TV. E la îndemână pentru a fi înjurată. De ce nu?

Ce e trist pentru noi, ca popor (că până la urmă liderii vin și pleacă), e faptul că nu ne învață nimeni că respectul se câștigă, dar se și oferă. Nu poți să-i ceri unui conducător să te respecte, să te conducă, să te scoată din rahat, să te reprezinte cu demnitate, atâta vreme cât tu ții cu tot dinadinsul să-l tăvălești prin troacă ori de câte ori ai vreo nemulțumire.

Nu putem aștepta să ne vindece cineva de misoginism și discriminare, dacă noi, cot la cot femei și bărbați, juisăm de plăcerea de a umili orice femeie dintr-o funcție publică. Dacă e frumoasă – că a ajuns acolo cu curu (sau gura, după fantezia celui care înjură), dacă e urâtă – că cine o fi pus-o p-asta, că e urâtă cu spume. Gândiți-vă, există vreo femeie, în politica românească de după 89, care să nu fi fost atacată doar pentru că e femeie?

Băsescu însuși e tipul care a promovat poate cele mai multe femei în politică, dar a continuat să fie un misogin și uneori chiar mitocan cu jurnalistele de exemplu. E adevărat că și pe ele le-a mâncat limba, dar acum e prea târziu să mai calculăm cine a aruncat primul piatra. Toți bărbații care azi au făcut glume despre absorbante și sex oral pe seama Elenei Udrea nu se gândesc, pesemne, că asta li se va putea întâmpla și soțiilor sau fiicelor lor, vreodată. După cum nici Ponta nu cred că s-a gândit azi, de exemplu, când a declarat ca un papagal că pentru poporul român e o umilință că îl are ca președinte pe Băsescu. Timpul nu iartă pe nimeni, iar Ponta, dacă va ajunge vreodată să conducă țara asta, va primi exact ce au primit și ceilalți lideri dinaintea lui: zero respect, infinite așteptări și înjurături, indiferent ce va face.

Poporul român își merită liderii și viceversa. Nu știm să admirăm, să sprijinim, să respectăm, și chiar să criticăm constructiv. La noi nu se folosește expresia des întâlnită pe afară „is nothing personal”. Nu, la noi totul e personal, ura e personală, viscerală, seculară. Urâm sincer și cu sete pe oricine ajunge să se ridice mai sus cu o treaptă decât media. Nu întoarcem celălalt obraz pentru că religia lui „ba p-a mă-tii!” e mai mișto, chiar dacă e păguboasă.

Și totuși, parcă ieri ne striga Băsescu, din Piața Universității, desfăcând șampania de Revelion: „Vă iubesc!” și „Să trăiți bine!”. Ce ne-o fi stat în cale?

 

Tags: , , ,

23 Responses to “Să umiliți bine!” Subscribe

  1. VAXXi 11/03/2012 at 22:42 #

    Să știi că-ntrebarea asta mi-am pus-o și eu destul de des. Bântui mult pe forumuri de discuții de toate felurile și din mai multe domenii.

    Pe alea din afară, inventează unul o trăznaie (bună, rea, nu contează). Unii o critică (relativ constructiv), alții o admiră, alții doar își dau cu părerea. Pe forumurile românești, în 3 pagini de discuție inevitabil se-ajunge la o „smardoială de tastatură”, fără nici o legătură cu subiectul inițial.

    La un zbor, mi s-a întâmplat să văd doi români certându-se pe spațiul de bagaje de deasupra scaunelor. În TREI MINUTE s-a ajuns la „ce știi tu dom’le, de câte ori ai zburat tu cu avionul, vrei să-ți arăt câte ștampile am în pașaport?”

    Per total, un popor frustrat și dornic de afirmare rapidă, pe cât posibil fără prea multă muncă, ce se complace în situația din jur fără a-ncerca s-o schimbe și urându-l instantaneu pe cel care i-o ia înainte, în loc să fie motivat să-l întreacă cinstit.

    Voilà 🙂

    • Dollo 12/03/2012 at 07:40 #

      Da, aseară am văzut emisiunea „Garantat 100%”, cu Amos Oz, și zicea omul ăla că evreii sunt și mai greu de guvernat ca noi 🙂

      • Escu 12/03/2012 at 14:56 #

        am uitat sa ma uit la emisiunea aia…bine ca mi-ai adus aminte.

  2. Radu Vasile 12/03/2012 at 05:29 #

    Ai dreptate, Basescu e acelas, iar umilintele le primeste de la cei care nu l-au iubit nici in 2004, nu il iubesc nici acum.
    E drept ca sunt unii care voteaza avand niste asteptari gresite si cand asteptarile lor gresite nu sunt indeplinite, schimba macazul.
    Acestia nu vor vedea niciodata ca asteptarile lor ii privesc pe ei insisi si ei ar trebui sa rezolve ceva mai intai.
    Din pacate aceste exemplare sunt cele mai vocale si tind sa isi impuna parerea prin orice metoda si cale.
    Ceea ce am vazut in ianuarie anul acesta nu a fost decat o repetitie pentru ce va urma in noiembrie decembrie cand, daca actuala putere castiga din nou, pe fondul unor pretextate fraude, opozitia va iesi in strada si va recurge la violente pentru a-si impune parerea.

    • Dollo 12/03/2012 at 07:34 #

      Eu zic că ce am văzut în ultima vreme tot vedem de mulți ani. Pare că nimic nu ne place, niciodată

  3. irina 12/03/2012 at 06:03 #

    A nu se confunda presa si televiziunile cu poporul. Nu de alta, dar cine mai are timp sa asculte si poporul? Presa si televiziunile au interesele lor (ca si presedintele) iar noi nu avem prilejul sa mai vedem/ascultam si altceva decit ceea ce ni se serveste zilnic in ziare si la televiziuni. Iar forumurile sunt pline de postaci (ca suntem intr-o campanie electorala permanenta) sau de persoane cu probleme psihice (ca tot este internetul liber pentru toata lumea).

    • Dollo 12/03/2012 at 07:32 #

      Irina, și asta e drept, deși am auzit și la popor expresii ca „lasă-l încolo și pe ăla, că s-a umplut de bani/n-a făcut nimic pentru noi/etc”. Ca să nu mai zic de intoleranța populară. De curând am constatat cât de intoleranți sunt niște membri ai familiei mele, deși nu i-aș fi bănuit.

  4. Motanul Revoltat 12/03/2012 at 09:42 #

    Orice greseala se plateste. Basescu a facut atat de multe încât as umple pagini întregi enumerandu-le. Cele mai mari: refuzul de a da drumul la construcția de autostrăzi pe când era ministrul transporturilor, promovarea fiicei in Parlamentul European, implicarea prea mare in guvernare(a fost un fel de Putin cu un p.m. marioneta), fara a sti ce face. Cât despre Udrea, o fi atras ea cele mai multe fonduri europene, dar cât(media a fost 1.5% la un moment dat) si cu ce rezultate? Sub Basescu am avut cel mai inept guvern de după revoluție(cu Boc p.m.). Bilantul lui Basescu e per total, negativ. Si sincer, idea de a mari acum, înainte de alegeri, salariile cu 15%(de ce? oricum nu mai vrea sa facă politica, iar asta sigur nu salvează PDL-ul), îl face sa-si piardă si ultima urma de respect din partea mea.

    • Dollo 12/03/2012 at 15:34 #

      Greșeala se plătește, nu trebuie și umilit omul pentru ea, asta era ideea, nu? 🙂

      • Motanul Revoltat 13/03/2012 at 12:19 #

        Pai critica(mai ales in public) cam genereaza un sentiment de umilire celui criticat, sau? Insa cred ca tu te referi la „laturile” aruncate de Antene. Eu unul suport mai usor o vizita la dentist decat prostia de tipul celei difuzate de antene. Nu m-am putut uita niciodata la ei.

  5. Dumnezero 12/03/2012 at 09:44 #

    Eu am o problema cu liderii si as vrea sa fie desfintate toate functiile acestea de tip individ in varful piramidei. Nu am de ce sa-l umilesc, dar nu am nici de ce sa-l respect, mai ales ca-mi amintesc acea seara din 2009 si nu pot sa spun ca a castigat democratic.

    Si, ironic, pentru mine e ceva personal. Din cauza legilor sustinute de Basescu a trebuit sa-mi inchid firma si sa aduc bani de acasa (si nu sunt bogat in nici un fel), in timp ce am urmarit cum alti tineri antreprenori au suferit asemanator, pierzand tot produsul muncii legitime si onorabile din ultimii ani.

    Minciunile acestui betiv oricum nici nu mai au cum sa-l faca mai putin respectabil. Da, poporul roman nu stie sa respecte anumite institutii si umileste persoane de la varf. Si? Organizarea societatii trebuie sa fie bazata pe calificare si viziune, nu pe orgoliu si statut.

    • Dollo 12/03/2012 at 15:35 #

      Tu ai o problemă cu liderii, eu însă constat că sunt din ce în ce mai mulți oameni care simt nevoia de lideri. Chiar și de unii care să le spună ce să creadă, cum să gândească etc.

  6. Motanul Revoltat 12/03/2012 at 11:43 #

    „Nici el n-a fost vreo ușă de biserică. Pe vremea când era ministru al transporturilor a dat jos două guverne, cu scandal. Ca primar al Capitalei n-a fost opozant de-al lui să nu încaseze mișto-uri sau chiar umilințe. Pe viceprimarii din 2000 i-a trimis la ascuțit creioane de la prima întâlnire, nici măcar n-a stat la discuții să vadă dacă ăia erau capabili de ceva. Ca președinte, nu i-a rezistat niciun consilier în ăștia șapte ani la Cotroceni. Oameni care au lucrat cu el de-a lungul vremii sunt unanimi: Băsescu e un individ care nu-și urmărește decât propriul interes, se folosește de oameni atâta timp cât îi sunt utili apoi îi aruncă. ”

    Cam asa se comporta un psihopat(cica 4% din populatie e). Unui psihopat nu-i functioneaza o parte a creierului responasbila cu autocontrolul. O asemenea persoana n-are remuscari niciodata, minte foarte credibil, linge-n sus, improasca-n jos pe scara profesionala, isi asuma „succesurile” altora, da vina pe altii pentru greselile personale, e incredibil de ambitios, dar deca ajunge in pozitia dorita e total incompetent. Nu zic ca Basescu ar fi psihopat, ca doar l-am vazaut plangand de mila lui Stolo:), dar e interesant de stiut. Poate ar trebui ca de acum incolo, toate persoanele care urmeaza sa fie numite in functii de conducere in stat, at trebui sa aiba un scan RMI la cap, sa fim siguri ca nu sunt psihopati(si un test cu detectorul de minciuni dupa ce li s-a injectat „serul adevarului”). As fi curios sa stiu cine ar mai ramane in politica in cazul asta:).

    • Motanul Revoltat 12/03/2012 at 11:46 #

      Is curios sa stiu de ce momentariul de mai sus apare cu „awaiting moderation”, dupa ce primul comentariu a aparut direct.

      • Escu 12/03/2012 at 15:01 #

        pentru ca scrii prea repede si prea mult (intre comentarii) e o chestie automata a blogului.(anti spam)

        • Motanul Revoltat 12/03/2012 at 15:07 #

          Intrebarea nu era pentru tine(dacat daca esti Dolo si-ti comentezi la propriul blog) :).

      • Dollo 12/03/2012 at 15:38 #

        Nu știu de ce a intrat în moderare, probabil Escu știe mai bine că el e de meserie. Ți l-am validat destul de repede, totuși, de ce ești așa nerăbdător? 😛

    • Dollo 12/03/2012 at 15:37 #

      Cred că fusese la un moment dat ideea asta, cu consultul psihiatric al candidaților. Habar n-am dacă se întâmplă, bănui că nu. Însă eu cred că tu exagerezi.

      • Motanul Revoltat 13/03/2012 at 12:25 #

        „Însă eu cred că tu exagerezi.”
        Poate. Insa inchipuieti ce aer proaspat ai respira fara alde Vadim si Becali (si poate Crin) in politica. BTW, daca totusi se faceau testele astea, Hitler, Stalin, Pol Pot(si Basescu:p) n-ar fi ajuns niciodata la putere.

  7. Crestin bun 12/03/2012 at 20:17 #

    Mie mi se pare normal ca sa stiu sigur pe mana cui ma las pe urmatorii 4 ani pana la urmatoarele alegeri. Marii alesi depun un juramant la investire, dar in epoca asta moderna trebuie dublat de un control si de un test cu detectoru.

  8. Jocuri copii 13/03/2012 at 19:03 #

    Dollo, ar fi interesant un articol de la tine cum ai fi tinut tu interviul daca erai in locul colegilor tai, ce alte intrebari ai fi pus in locul lor vis-a-vis de raspunsurile pe care le-a dat Basescu de-a lungul interviului. Nu e ceva riscant, e doar o realitate virtuala pana la urma. Si e un exercitiu interesant si pentru cititorii blogului tau.

    • Dollo 13/03/2012 at 19:12 #

      Nu am comentat în legătură cu întrebările și interviul în sine. De unde ai tras această concluzie? În plus, Băsescu e un personaj suficient de versat cât să spună fix ce vrea el să comunice atunci când e în fața unui microfon. Nu văd nimic rău/greșit nici în întrebări, nici în răspunsuri.

  9. jeso 19/03/2012 at 18:22 #

    dintre toti presedintii, base are cele mai multe examene psihologice , fiind comandant de nava.
    ceilalti presedinti au fost exceptati pe motiv de boala.
    hai c-am zis-o !
    ce-mi place de mine !
    haaa haaa haaa

Leave a Reply

Oldies but goldies

Eu sunt lucrător sexual, legea e o curvă

sexworker

Interviu în 3 episoade cu „Profesoara”, una dintre cele mai vechi prostituate din București. Azi, începuturile – „Epoca de aur”, când comunismul tolera prostituția, marca era mai tare ca dolarul iar clientul era domn.

De ce nu plecăm din România

Mâini de români - copiii culegători de afine din Pasul Prislop

Dacă despre curajul și nerăbdarea celor care pleacă s-a tot scris, teama, lenea, sentimentalismul și, de ce nu, curajul de a rămâne al celorlalți a fost lăsat în umbră.

Ziua 2: Dragă, eu unde dorm? că mă întreabă recenzorul….

Ospitalitate, dar nu degeaba

Dacă vă calcă recenzorul oferiți-i, vă rog eu, un pahar cu apă. Nici nu știți ce nevoie are!

Doctorul cu 2000 de pacienţi şi 350 de oi

doctorul

Medicul Emil Crişan a făcut medicina de drag, dar a moştenit şi dragostea de animale de la strămoşii săi, aşa că azi îşi împarte priceperea între oameni şi animale.

Stăm prost cu nervii

sacrificat

O jumătate de oră într-un autobuz Mercedes, în cel mai bogat oraș al țării.

Ce ar fi de văzut/făcut în Portugalia

Porto, râul Douro și un pod făcut de Eiffel

Vizitat Lisabona, Porto, Estoril, Sintra, Coimbra, Fatima, Obidos&co; lăfăit pe plajele din Algarve, mâncat fructe de mare sau ce vă poftește apetitul, băut vin verde, ascultat Fado live, simtit bine pe bani putini