Am avut azi drum pe Calea Victoriei și am vrut să intru la Muzeul Național de Istorie, la expoziția de fotografii despre cutremurul din 4 Martie 1977. Era ora 16.25 și când să dau să intru pe ușa muzeului mă oprește, îngrijorat, ofițerul de la intrare:
– La expoziția foto vreau să merg și eu
– Da, dar a închis la casierie, nu se mai poate
– Păi văd că muzeul e deschis (erau unii care se uitau la pozele de la cutremur, chiar în holul central)
– Da, muzeul e deschis până la 17.00, dar trebuie să vă luați bilet de intrare, și la casierie a închis la 16.30….
– Și de la ce oră deschideți dimineața?
– De la 9.00
Ceva din aranjamentul ăsta pare cam dubios: ori cine a decis găzduirea expoziției în MNIR nu știa la ce oră se închide muzeul – totuși, clasa muncitoare din Românica iese de la serviciu după ora 16.30 – ori li se cam rupe de audiența expoziției.
A doua chestie care mi se pare dubioasă este ora asta funcționărească la care se închide o instituție destinată, totuși, turismului. Înțeleg că turistul străin ar avea timp să ne vizioneze istoria națională oricând, între orele 9.00-16.30, dar dacă vreau și eu, român sadea, să-mi mai delectez ochiul obosit de muncă, ba cu cloșca cu puii de aur sau cu niște scene de luptă de pe columna lui Traian, sau chiar cu o expoziție tematică precum asta cu Gânditorul, cu care deduc că muzeul vrea să-și revitalizeze imaginea, ce fac, mă învoiesc de la serviciu?
Dacă domnii de la muzeu chiar vor să aducă lumea la ei „acasă”, și în restul anului, nu numai în noaptea albă a muzeelor, ar face bine să mai angajeze pe cineva la casierie, mă gândesc. Altfel, ca să răspund la întrebarea din titlu, aș zice că momentan Muzeul Național de Istorie a României îi folosește doar ca loc de muncă doamnei care vinde bilete la casierie. Între 9.00 și 16.30. Un servici călduț, elegant, cu carte de muncă. Uite așa se scrie istoria.
Nu e dubios, e cat se poate de normal: biletele se vand de regula pana la jumatate de ora inaintea inchiderii expozitiei fiindca daca nu ai ajuns acolo cu jumatate de ora inainte de inchidere oricum nu ai timp sa o vezi. Iar cei care vor sa se duca la muzeu si sunt la serviciu in timpul zilei se duc in weekend – nu numai la noi se procedeaza asa, ci in toata lumea. Muzeele sunt inchise lunea si/sau martea si sunt deschise in weekend, ca si teatrele.
In plus, muzeul asta – ca toate muzeele dealtfel – ne foloseste tuturor si in afara orelor in care este deschisa expozitia, prin munca de cercetare care se face acolo. In afara de doamna de la casa de bilete pe care o vezi tu mai sunt si foarte multi specialisti pe care nu ii vezi, care lucreaza pe santiere arheologice, scriu carti si articole, fac programe educative, ateliere si cursuri pentru copii – si toate astea fac parte din munca lor la muzeu. Du-te la un muzeu cu mai mult de jumatate de ora inaintea inchiderii si incearca sa privesti expozitia nu ca pe o adunatura de obiecte insirate in vitrine, ci ca pe un tot gandit in asa fel incat sa te ajute sa inveti si sa pui datele istorice intr-un context si o sa vezi ca iesi mai castigata, chiar daca te costa mai mult de jumatate de ora.
Maria, nu neg munca din spatele doamnei de la casierie, desigur că eu am redus la absurd problema din cauza acestui program. Se pare că nu m-am exprimat suficient de clar: nu m-a deranjat jumătatea de oră diferență. Pe asta am înțeles-o, e logică. Mi se pare absurd să închizi un muzeu de rangul ăsta la mijlocul zilei, când abia de la acea oră oamenii ies de la serviciu. Poate vor să se mai ducă la muzeu și alții, nu numai turiștii. Muzeele din întreaga lume nu cred că închid la 16.30. Am mai constatat aberația asta și la Biserica neagră din Brașov, de exemplu, când am fost cu un grup de turiști străini. Am ajuns la 16.00 ca să ne zică doamna de la bilete „la revedere”. Crezi că ar fi așa un capăt de țară dacă ar închide la 18.30 de exemplu? Sau, Doamne ferește, chiar la 20.00…
Dollo, imi pare rau dar cred ca te oftici degeaba. Cam asta e programul muzeelor in toata lumea. Sunt foarte putini amatori localnici de vizita la muzeu seara, in timpul saptamanii. Programul e astfel facut incat sa se incadreze intr-un schimb(8ore). Turistii daca vin, oricum vin in timpul zilei.
Atunci ar trebui să facă program special pentru expoziții din astea sporadice, cum e asta de foto. La Muzeul țăranului, de exemplu, sunt găzduite periodic expoziții foto, care se adresează mai mult localnicilor decât turiștilor. Și programul de vizitare este foarte generos. Până la urmă poți să ieși în oraș și în cursul săptămânii, după program, ca să vezi o expoziție, nu e musai să aștepți week-end-ul. Altfel nu văd rostul expozițiilor în cursul săptămânii.
Aici ai 100% dreptate: macar pentru astefle de expozitii TEMPORARE, ar trebui sa fie program prelungit!
OK, inteleg ca bancile, de exemplu, nu sunt de loc interesate de conturile si depozitele unor amarateni ca mine, nevoiti sa mearga la servici in fiecare zi, deci isi permit un program “boieresc” – de la 9 la 17, sambata inchis!
Dar institutiile culturale, turistice, precum muzeele?!
Ratiunea lor de a fi este tocmai primirea vizitatorilor, care in cursul sapatamanii sunt LA LUCRU!
Motanule, eu zic sa cauti orarul de la Luvru. Si mai vorbim. Sper ca e un exemplu reprezentativ pentru muzee. Eu zic ca nu are de ce sa se inchida la 16.30.
Sapaturi arheologice ? hahaha..ce gluma buna. E doar o singura firma cu care statul are contract de sapaturi…iar ce priveste facultatea de istorie…afla ca NU are sectie de arheologie… ci doar 1 curs. Ma refer la ce se intampla in Bucuresti.
Asa se face, casa de bilete se inchide mai devreme pentru ca ultimii care au cumparat bilete sa vada ceva.
De exemplu cumperi bilet la 16.55 si dupa aia o sa scrii ofuscata pe bolg ca ai fost fraierita si ca ai dat banii degeaba ca nu ai vazut nimic……..romanii astia niciodata nu sunt multumiti :))
Sa consultam site-ul institutiei:
Miercuri – Duminică: program de vară: 1000 – 1800; program de iarnă: 900 – 1700;
Luni, Marţi: închis;
Programul de vară este valabil din ultima duminică a lunii martie până în ultima duminică a lunii octombrie;
Casa de bilete se închide cu 30 de minute înaintea închiderii programului de vizitare.
Iti recomand si MNAR. Bineinteles in week-end, ca e ceva de vazut.
Acum poti sterge articolul.
Mulțumesc pentru recomandări.
Nu știu situația din București, dar în Viena acesta este programul „Muzeului de Istorie a Naturii”:
Naturhistorisches Museum Wien
open: thursday – monday 9 a.m – 6.30 p.m.
wednesday 9 a.m. – 9 p.m.
closed: tuesday
Și mie mi s-a întâmplat să ajung cu o jumătate de oră înaintea închiderii, dar am fost întrebată frumos daca aș dori să văd ceva în mod special, deoarece 30 de minute nu ajung pentru o vizită completă, iar ei ar putea să mă îndrume să ajung mai repede la expoziția dorită.
Ar fi frumos dacă ar reuși ca o zi pe săptămână să fie deschis mai mult, ca să poată să ajungă și cei care stau în București, nu numai turiștii.
Voila! mersi Denisa 🙂
Un program pina la ora 18 ar fi logic.
Orarul Ermitajului:
Opening hours:
Tuesday – Saturday:
10.30-18.00
Sunday and public holidays:
10.30-17.00
Orarul MOMA:
Hours
Sunday 10:30 a.m.–5:30 p.m.
Monday 10:30 a.m.–5:30 p.m.
Tuesday Closed
Wednesday 10:30 a.m.–5:30 p.m.
Thursday 10:30 a.m.–5:30 p.m.
Open until 8:30 p.m. the first Thursday of every month
Friday 10:30 a.m.–8:00 p.m.
Saturday 10:30 a.m.–5:30 p.m.
Luvru:
Horaires :
Ouvert tous les jours de 9 h à 18 h sauf le mardi
Nocturnes jusqu’à 21 h 45 le mercredi et le vendredi
Muzeul de Arta Timisoara:
Program vizitare:
Marti-Duminica: 10.00-18.00
Luni: Inchis
dollo, se vede treaba ca muzeele-s pentru copii…
restul ne putem pune pofta in cui, pentru ca ne-am facut mari sau ne facem timp in week-end!
e buna ideea DeniseiC cu o zi program prelungit.
se pare că e o idee aplicată deja în alte țări
muzeul ala in general chiar exista degeaba. inafara de santierele arheologice, cate or ma fi, si expozitiile temporare destul de dese nu face aproape nimeni nimic acolo. si stiu din surse sigure. o parte din motiv e si ca renovarea care a inceput prin 2004 nu s-a terminat si nici nu o se termine prea curand din cauza lipsei de fonduri.
in alta ordine de idei, orele de functionare sunt relativ normale. din experienta mea de vizitat muzee la Amsterdam, imi amintesc ca majoritatea muzeelor se inchideau pe la 17-18. cu exceptia Anne Frank House, privat, care se inchidea poate pe la 20. pe de alta parte, exista oricand posibilitatea de a vizita muzeele sambata sau duminica.
Românii? Românii o dată pe ani sunt poftiți la muzee: în noaptea albă a muzeelor 😛