De ce păzesc jandarmii biserica?

De ce are nevoie Biserica Ortodoxă Română de protecția jandarmilor în relația zilnică a lui Dumnezeu cu credincioșii?

Un asistent social de la ARAS a fost agresat verbal și bruscat de niște jandarmi, la Patriarhia Română. A fost umilit și amendat cu 100 de RON pentru că n-a vrut să răspundă la apelativul „ia dă, bă, buletinul!” și să se legitimeze între două operațiuni foarte personale: rugăciune și aprins lumânări pentru morți. Citiți relatarea omului pe blogul APADOR-CH, care îl ajută să conteste amenda.

Ce mi se pare mie dubios în toată povestea asta este ce caută totuși Jandarmeria Română, cu efective de pază – plătite din bani publici, cu siguranță – să facă ordine într-o „instituție publică de drept privat”, după cum se autodefinește Biserica Ortodoxă Română, atunci când n-are ea chef să dea socoteală pentru banii încasați de la buget?

Înțeleg necesitatea forțelor de ordine la manifestațiile de largă respirație religioasă, în care drept-credincioșii se calcă în picioare ca vitele ca să pupe un oscior de moaște sau să „apuce” primii apă sfințită din tulumbele pompierilor. Atunci jandarmii asigură ordinea, ca la orice manifestație publică. Și chiar au declarat în câteva rânduri că le e mai greu să relaționeze cu creștinii la sărbătorile religioase decât să țină piept ultrașilor pe stadioane.

Dar chiar și pe timp de pace să fie nevoie permanent de serviciile jandarmilor la întâia biserică a națiunii? La instituția care întrunește peste 80% din adeziunile de credință ale cetățenilor români? La biserică, acolo unde mergi smerit ca să te reculegi, să te rogi să fie pace în lume și să aibe ăla micu note mari la școală, iar bărbatul succes în afaceri? De ce e nevoie să fie jandarmi în incinta Patriarhiei Române? Ce rost are un jandarm între impetuozitatea credinciosului și Dumnezeu?

Sau de ce are nevoie postul TV Trinitas, de exemplu, de pază cu jandarmi la poartă? E și serviciul ăsta în rând cu restul cheltuielilor publice de care beneficiază televiziunea privată a BOR, care folosește personalul și echipamentele televiziunii publice? Sau or fi rămas jandarmii în virtutea inerției acolo, de când păzeau fostul Parlament al României, clădire donată Patriarhiei anul trecut, de premierul Boc, ca să aibă și ea un palat, până se mută în templul ăla pe care și-l înalță în spatele Casei Poporului?

Tags: , , ,

29 Responses to “De ce păzesc jandarmii biserica?” Subscribe

  1. Moshu din Iasi 20/03/2012 at 09:19 #

    Ehei Dollo… Dacă nu știi în fiecare oraș BOR beneficiază gratis de o sumedenie de ”servicii” din partea Consiliilor Locale – verifică!

    Iar ca să te intrig – cere o factură Eon pentru Patriarhie – vezi dacă primești…!?!

    • Dollo 20/03/2012 at 13:50 #

      Moshule, știu că beneficiază inclusiv de terenuri moka, nu numai de bani și alte facilități. Din păcate nici consiliile locale nu sunt atât de transparente ca să putem centraliza toate beneficiile BOR de pe urma statului. Pe asta cu Eon nu am prea înțeles-o, dacă poți să zici mai concret, ca să aflăm noutăți 🙂

  2. Moshu din Iasi 20/03/2012 at 19:03 #

    Păi, intrebam dacă ai văzut vreo factura Eon pe adresa Patriarhiei (ori a vreo unei biserici)… Eu zic că nu ai să vezi – încearcă și uimește-ne…!

  3. cami 28/03/2012 at 13:02 #

    Daca ma uit bine…cred ca pot gasi raspunsul la intrebarea ta chiar in poza postata de tine, in spatele jandarmilor. Vad acolo vreo 5 persoane dornice sa se mantuiasca…Dumnezeu stie de ce…ca doar sunt fara pacate, imbracate decent in fustele lor lungi si inflorate..si cu muulte buzunare(goale?!)

  4. elvira 05/05/2013 at 15:55 #

    Nimic si nimeni nu va putea scoate ghearele bisericii infipte in gatul acestei natii.Nici nu merita sa comentez mai mult.Toti sfarsim prin a ne supune.

Leave a Reply

Oldies but goldies

Când religia contrazice nevoile societății – eșecul german

biserica catolica

Biserica are monopol pe protecția socială în anumite zone din Germania, așa cum vrea și România să facă. Nemții își dau seama, după 50 de ani, că au greșit.

Ziua 2: Dragă, eu unde dorm? că mă întreabă recenzorul….

Ospitalitate, dar nu degeaba

Dacă vă calcă recenzorul oferiți-i, vă rog eu, un pahar cu apă. Nici nu știți ce nevoie are!

Meșterul român: manualul sunt eu! (IV)

turnare placa

În care se face, în sfârșit, fundația casei și se vorbește despre hachițele meșterului român, despre cât de priceput e și cât se cere plătit. La final, un scurt video demonstrativ.

Când un gard pe mijlocul drumului e cel mai smart lucru din oraș

bucuresti

Gabriela Firea are mai multe atuuri decât au avut predecesorii ei: un buget mare, un consiliu obedient, guvernul de aceeași culoare politică și marele talent de a vorbi ca la televizor. Este un mister de ce nu reușește mai mult decât niște paranghelii jenante.

Diferența dintre șpagă și cadou, versiunea polițistului de la rutieră

malecon

O lecție de anticorupție de la doi români indignați, pentru doi polițiști cubanezi înfometați. Plus ultimele experiențe din Cuba, hai, luați de citiți, ca să plec și eu acasă 😉

Nostalgii maso-comuniste de 1 Mai

steaguri

O frântură dintr-o zi grea, muncitorească, a unui chelner hâtru de la Restaurantul Riviera din Parcul 23 August.