N u e rețetă de la mama, e de la turcul de peste drum, care face cea mai bună supă de linte pe care am gustat-o eu vreodată. Înțeleg că la ei acasă se numește Kırmızı Mercimek Çorbası. Aci, în pașalâcul din Vitan, de unde-i vin turcului cei mai mulți clienți la prânz, se cheamă supă de linte roșie. Și-i bună rău, vă spun! Iar ceea ce o face așa de bună este exact ceea ce nu te-ai gândi: gustul răcoritor de mentă și aroma amețitoare de chimen. Cum să pui mentă în ciorbă? ar zice mama. Dar ce știe ea!
Azi am făcut, așadar, două chestii pe care le pusesem de gând toată săptămâna: supa de linte și pregătirea de primăvară a dulapului cu haine – bocancii la cutii, hainele groase în valize, scos în față bluze subțiri și pantofi ușori. Operațiunea asta și busuiocul răsărit în ghivecele de pe pervaz (semănat de Dragobete 😛) sunt cele mai sigure semne de primăvară la mine în garsonieră 🙂
Revenind la supă. Am folosit așa:
– o ceapă mare
– doi morcovi și jumătate de păstârnac (n-am avut unul întreg)
– două linguri cu pastă de roșii
– vreo trei linguri cu ulei de măsline (pentru călit ceapa și morcovii)
– o linguriță cu ghimbir
– două lingurițe cu chimen măcinat
– o lămâie
– două ouă
– doi litri de supă de legume sau vită (sau apă și folosiți un cub de supă, dacă vă e lene să faceți altă supă înainte).
Ostilitățile decurg destul de ușor. Înainte de orice puneți lintea într-un castron și turnați apă rece peste ea. Trebuie spălată în câteva ape. O să vedeți că tot iese ceva albicios din ea.
Tăiați ceapa cât puteți de mărunt (eu nu pot prea mărunt), dați morcovii și păstârnacul prin răzătoare (aia mică dacă vreți o supă fină, aia mare dacă vreți să iasă mai repede) și încingeți oala în care aveți de gând să le puneți pe toate. Turnați uleiul de măsline, apoi ceapa, morcovul și păstârnacul, presărați niscai sare și învârtiți-le un pic acolo pentru câteva minute.
Tot acum adăugați chimenul pisat, cele două linguri cu pastă de roșii și după ce le mai căliți împreună un minut adăugați lintea spălată și cei doi litri de apă cu cubul de supă aferent (exact, cine naiba stă să facă altă supă de legume ca s-o pună în supa de linte?). Puneți capacul și așteptați 35-40 de minute ca să fiarbă tot, la foc mic.
La final rezultatul va fi o explozie a boabelor de linte. Luați oala de pe foc. Bateți cele două gălbenușuri într-un castron, adăugați peste ele apă rece, sare și piper, și turnați totul peste supă. Stoarceți și lămâia, apoi luați o mână de mentă uscată și striviți-o în palme până când se face pudră. Aruncați totul în oală. Gustați și vedeți dacă e suficient de: sărată, piperată, mentolată. Așa trebuie să fie, picantă și răcoritoare.
Dacă vreți puteți să băgați blenderul în priză și să pasați lintea aia explodată, ca să obțineți o supă cremă fină. Eu n-am mai avut chef, pentru că în final arată și se simte la gust fix ca supa turcului de peste drum. Deci am nimerit-o.
După ce mai stă în oală, în timp ce se răceste, supa devine mai groasă. Așa că data viitoare când mai fac o să pun mai multă apă. Trebuie mâncată fierbinte, însă. Micile scame negre din ea sunt fărâme de mentă.
M-am simțit la final ca Elaine în episodul ăla din Seinfeld, când găsise rețetele de supă ale lui Soup nazi. „No more soupe for you today! Next!” Dar turcul nostru nu e așa rău, dimpotrivă. Nici eu nu sunt Elaine, dimpotrivă 😉
* Ca să vă divulg și secretul mentolului, trebuie să admit că am folosit menta de la Andrei. Mai aromată ca menta de pe câmpurile lui n-am gustat din altă parte.
Arata foarte bine!
gustul e mai bun 🙂
Unde e locanta turcului in Vitan ?
Ca i-as face si eu o vizita !
Pe Nerva Traian, la parterul unui bloc, nu știu exact numărul. Dar cum mergi spre Timpuri noi, cu o stație de tramvai înainte, e pe stânga, vis a vis de blocul maroniu și școala generală… cred că 86. E o cantină practic, dar vinde și pentru acasă.
Coriandrul, unde e coriandrul?
n-am avut, și nici nu știu dacă chiar lipsește. ai făcut cu coriandru?
Da, si imi place f. mult. Incearca o data sa inlocuiesti chimenul cu coriandru spart/macinat.
ai uitat sa pui ghimbirul; oare ar fi iesti mai buna?
am uitat să zic, dar am pus o linguriță cu ghimbir în același timp cu chimenul și bulionul. probabil că atunci se putea pune și coriandru, dar n-am știut. data viitoare încerc.
Aha, deci de dumneaei imi spuneai sambata :). Las ca incerc, si-asa in momentul asta mi-e foame si imi ploua in gura. Poate de data asta nu uit sa cumpar ghimbir :).
Da, asta era. Dacă îi faci omului supă din asta cred că ai șanse să învingi în toate negocierile 😉
Kırmızı Mercimek Çorbası.
Kirmizi = rosu,
Corbasi ~= ciorba
Mercimek inseamna prin deductie logica ca e linte.
Uite cum invata omu’ turceste de la tine.
Mai există și Google translate 😛
cu linte verde merge?
Merge că oricum aia roșie nu face și zeama roșie, trebuie să-i pui niscai bulion ca să se înroșească.
mulțumesc 🙂