O emoție birocratică îi înfioară zilele astea pe pensionarii României, printre care și mama. Se înghesuie toți să depună la Casa de pensii cereri pentru restituirea banilor pe care statul i-a încasat samavolnic din pensiile lor, pentru a finanța curva asta de lux care este sănătatea publică. Concret, în foamea de bani din 2010 Guvernul a dat o ordonanță care prevedea că de la 1 ianuarie 2011 pensiile mai mari de 740 de lei vor fi taxate cu 5,5% cota de asigurări de sănătate. Știm că pensionarii sunt cei mai bolnăvicioși, și dacă nu sunt bolnavi sunt ipohondri, și tot aglomerează spitalele cu pretențiile lor. Deci să plătească, zise Guvernul Boc.
Iată cum sună textul ordonanței: „Contribuția datorată de pensionarii ale căror venituri din pensii depășesc 740 de lei este de 5,5% aplicată asupra acestor venituri și se virează odată cu plata drepturilor bănești asupra cărora se calculează de către cei care efectuează plata acestor drepturi. Prin aplicarea acestei cote nu poate rezulta o pensie netă mai mică de 740 de lei.” – articolul 7 din OUG 107/2010 pentru modificarea și completarea Legii nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătății.
Textul e ambiguu. Ca limba română. Nu e foarte clar dacă se calculează 5,5% din toate veniturile sau doar din cele care depășesc 740 de lei. Dacă ar fi vrut să fie clar, ar fi putut să scrie așa la lege: „…aplicată numai asupra veniturilor care depășesc 740 de lei…”. Or ei au făcut textul interpretabil. Iar prevederea de la final adâncește misterul: „prin aplicarea acestei cote nu poate rezulta o pensie netă mai mică de 740 de lei.” Păi dacă aplici 5,5% doar la 10 lei să zicem (care depășesc pensia de 740 de lei) nu ai cum să iei în veci și din pensia de 740, că aia rămâne neimpozitată. Logic, nu? Rezultă că ei au pus prevederea de la final special ca să se asigure că după ce se impozitează toată pensia, nu doar ce depășește 740, pensionarul să nu rămână cu mai puțin de 740 de lei în mână.
Ceea ce a urmat demonstrează că o întreagă clasă de funcționari publici și de politicieni făcători de legi în țara asta a primit o educație deficitară la română și logică, posibil chiar de la pensionarii pe care, iată, se răzbună azi rodul muncii lor de la catedră. Funcționarii de la casele de pensii au calculat, normal, în favoarea statului. Adică au aplicat taxa de 5,5% pe toate pensiile care sunt mai mari de 740. Asta poate să fie și semn de oarece lacune matematice, că de, e greu să scazi 740 din pensia totală, apoi să taxezi cu 5,5% doar ce rămâne.
Anul trecut s-au găsit niște rumâni – Kiss Andrei, Iordache Carp, Petrică Carp şi Ioan Frohlich – care să ceară Curții Constituționale să analizeze semantic textul de lege, și să spună dacă nu cumva trebuie să plătească asigurări de sănătate doar pentru ce depășește pensia de 740 de lei. Iar Curtea le-a dat dreptate.
Problema e exploatată acum populist de opoziție și de centrele xerox. Vecinul mamei i-a adus o cerere tip, trasă la xerox, prin care ea să solicite la casa de pensii restituirea sumelor poprite din 2011 până acum (adică peste 600 de lei, deci încă o pensie) actualizate cu inflația. Circulă copiile astea printre pensionari mai ceva ca rugăciunile Maicii Domnului, făcătoare de minuni.
Trist e că și cererile astea or să facă aceeași minune ca și rugăciunea respectivă. Pentru că ăia puțini care au citit decizia CCR s-au limitat la paragraful care i-a interesat. Nu l-au citit și pe ăsta care spune: „Curtea constată că, întrucât deciziile sale produc efecte numai pentru viitor, potrivit art.147 alin.(4) din Constituţie, cele stabilite prin prezenta decizie urmează a se aplica de către Casa Naţională de Pensii Publice, prin casele judeţene de pensii, şi casele sectoriale de pensii, de la data publicării deciziei Curţii Constituţionale în Monitorul Oficial al României.”
Așadar, frați și surori pensionari, nu mai dați buluc la casa de pensii, că nu vi se dă, să ziceți mersi dacă vi se ia mai puțin de acum încolo. Eu pot să înțeleg efervescența pensionarilor, ideea că poți primi înapoi o sumă echivalentă cu pensia ta într-o lună e irezistibilă, dar chiar și dacă CCR nu ar fi scris acolo negru pe alb că decizia se aplică abia de acum încolo, tot nu și-ar fi văzut ei sumele astea înapoi de la stat așa instant. Nu mai dă el statul înapoi proprietățile la câteva mii de oameni, darmite pensiile pe o lună în plus la patru milioane de pensionari.
Oricum, noroc cu românii ăia care au tras CCR de mânecă, se poate lăuda astfel și Guvernul MRU că mărește pensiile de luna viitoare.
Dar ce lege nu e interpretabila in Romania.?!
Nici o noutate ! Prin 1994-1996 firma de proiectare unde ocupam functia de administrator era abonata la Monitorul Oficial. In aceasta calitate mi-am asumat sarcina de a selecta ceea ce interesa activitatea firmei. O munca absolut infernala atit din cauza cantitatii cit si a calitatii materialelor examinate. Concluzii:
1 – Se legifera (ca si acum) in nestire
2 – Limbajul utilizat, fara a fi agramat, era ultra-incilcit
Dupa ce am descoperit ca pina si un conferentiar universitar care dadea sfaturi contabile in singura revista economica a vremii intelesese gresit un paragraf foarte important m-am lamurit: toata treaba avea drept scop incurcarea situatiei. Adica legile nu lamureau ci incurcau. Poate ca cei ce le redactau nici nu erau capabili sa gindeasca si sa scrie altfel dar cind constati cum functionarii statului te invirt cum vor ei tocmai din cauza textelor confuze NU POTI sa nu-ti spui ca tocmai asta se doreste.
Pentru contrast cititi doar ultimul paragraf din articolul referitor la legitima aparare – ceva mai limpede si mai clar nu se poate. Probabil vine tocmai de la Napoleon (intaiul). Si, aproape sigur din acest motiv, Dan Diaconescu l-a spulberat in citeva zile de discutii televizoristice.
A bon entendeur salut !