Campanie electorală fără ouă

Ce declara Prigoană acum câțiva ani despre maidanezi și reciclarea gunoiului: câinii trebuie făcuți mănuși, iar reciclarea e o vrăjeală de ochii UE. Bonus, ce aștept eu de la candidatul pe care o să-l votez, pentru cine o fi interesat...

Nu știu cine e creierul campaniei electorale a lui Silviu Prigoană pentru Primăria Capitalei, dar cel puțin până acum i-a pus în gură lucruri total nepotrivite cu caracterul candidatului. După primele semne campania pare a fi o combinație între profilul de personaj monden al posesorului de „plici” și un program politic în care nici măcar Prigoană nu crede. E ca și cum ar băga acum iar divorț de Bahmuțeanca și s-ar însura de complezență cu o vamaiotă ecologistă, vegetariană, care militează pentru salvarea planetei, de pe bicicletă. Pentru că promisiunile lui Prigoană sunt negații gogonate ale mai vechilor sale declarații, din perioada când era un simplu patron de firmă de salubrizare cu pretenții de mogul media, și mai apoi chiar de parlamentar.

Să le luăm pe câteva dintre ele:

2012 – familia Prigoană colectează gunoiul selectiv și reciclează

PDL a amplasat mai multe corturi în oraș unde îi invită pe bucureșteni să aducă hârtie, cum duceau pe vremuri elevii comuniști la școală. Diferența e că acum primești un tricou verde cu politic la schimb. Prigoană însuși – sau cine se ocupă de contul lui pe Facebook, ne chema ieri, duminică 22 aprilie, să-i aducem hârtie în Parcul Moghioroș. (sursa)

 2010 – Prigoană: „Reciclarea e o vrăjeală, politicienii noştri nu s-au uitat vreodată într-un container!”

Pentru un articol publicat de revista Green Report, despre modul în care se achită România de țintele stabilite cu UE pe reciclare, Prigoană mi-a declarat în 2010 următoarele: „Noi am luat nişte documente de la Comunitatea Europeană prin care ne-am angajat că vom face rahatu’ praf. Reciclarea e o vrăjeală, politicienii noştri nu s-au uitat vreodată într-un container, ne comparăm cu Europa, dar noi avem gunoi, în timp ce ei au deşeuri”.

Deşi investise inițial ceva bani în două staţii de sortare a deşeurilor, Prigoană acuza atunci sistemul că ar fi nerentabil. Un fost asociat al lui îmi spunea că Prigoană ar fi închis ambele investiţii tocmai din cauza asta. Oficial, Prigoană nu a recunoscut, pentru că la mijloc erau și aproape 300.000 de euro obţinuţi de la Fondul de Mediu pentru staţiile de sortare a gunoaielor, iar el încă mai avea acele containere de colectat selectiv amplasate în diverse intersecții din sectorul 3. El susţinea atunci că staţia de sortare de la Glina funcţiona, deşi cu un alt patron, iar rezultatul sortării de la Glina era prelucrat la a doua staţie deschisă de Prigoană, în incinta fostei fabrici Acumulatorul, unde transformă PET-urile în fulgi, şi-i exportă. La momentul la care am vorbit eu cu el pentru acel articol stația de fulgi din PET nu funcționa din cauza unei mașinării stricate. Fostul asociat spunea că utilajele achiziționate de prigoană erau chinezești și din cauza asta se stricau des.

Costă o grămadă de bani ca să faci fulgi din PET. Activitatea nu e rentabilă. Staţia de la Glina funcţionează când avem contracte cu instituţii mari. Ce aruncă cetăţeanul pe tobogan e murdar, o balegă din care scoţi PET-ul murdar şi nu rentează să consumi atâţa energie ca să-l speli. E mai rentabil să aduci deşeuri sortate din import pentru că sunt mai curate. Am cumpărat aici maşini care nu se vor amortiza niciodată în viaţa asta. Ca să fie rentabil pentru operator, ar trebui ca 25% din masa de gunoi dintr-un container să fie reciclabil, or noi avem 9-12% maxim. Am avut 12% în perioada în care economia duduia şi lumea bea bere la doză. Acum bea la PET, iar sticla goală o duce laţară ca să ia lăptic în ea. Lumea reală înseamnă altceva decât cred miniştrii noştri”, anunţa trist Prigoană, în 2010, lăsând să se înţeleagă că aduce bani de acasă ca să susţină reciclarea incipientă din România.

2012 – Prigoană „Câinii trebuie să trăiască, dar nu pe străzi.” Dati LIKE dacă sunteți de acord!

Pe site-ul lui, pe Facebook și ori de câte ori are ocazia, Prigoană proclamă acum soluția umană pentru rezolvarea problemei maidanezilor. S-a și grăbit să încheie un parteneriat formal cu o organizație pentru protecția animalelor, parteneriat fără valoare reală chiar dacă Prigoană ar ajunge primar. Dovadă e că acum, în campanie, toți se oferă să castreze maidanezii, inclusiv Oprescu, dar de patru ani nu a făcut nimic ca să rezolve situația în mod real.

2000 – Prigoană era de părere că maidanezii trebuie adunați de pe străzi și făcuți mănuși

Conform unei mai vechi legi sanitar-veterinare, în vigoare încă din 1974, Prigoană îmi declara ritos, la momentul 2000 când i-am luat un interviu pentru Curierul național, că a propus Primăriei Capitalei, în calitate de firmă de salubrizare, să se ocupe și de problema câinilor. El spunea că legea îl face responsabil pe primar pentru siguranța sanitară a comunității, și că acesta poate dispune firmelor de salubrizare adunarea și omorârea câinilor fără stăpân. În exprimarea lui plastică de atunci zicea ceva și de transformarea lor în mănuși, că au pielea bună. Lucrurile s-au întâmplat întocmai în primul mandat al lui Băsescu, la primărie, dar mărturisesc că nu știu ce implicare a avut Prigoană în programul Băsescu. (din păcate arhiva web a Curierului național nu merge atât de mult în trecut, dar la nevoie pot dovedi ce scriu aici cu arhiva pe hârtie a ziarului).

2012 – Silviu Prigoană vrea să reconstruiască bisericile demolate de comuniști (sursa)

Un alt punct în programul lui electoral este reconstruirea patrimoniului cultural-religios al Capitalei. Lăudabilă inițiativă, dar nu spune nici cu ce fonduri are de gând s-o facă și nici pe ce terenuri. Chestia asta pare zisă mai mult așa, ca să-i ia fața pe Facebook contracandidatului-aspirant Nicușor Dan. Oricum, printre clădirile de patrimoniu de care amintește Prigoană ar fi și câteva biserici, de parcă de asta ar duce lipsă Bucureștiul acum. Nu mai departe de anul trecut depunea în Parlament un proiect de lege pentru tăierea finanțării salariilor preoților de la bugetul național. A fost tot o petardă demagogică la fel ca și aia cu mutarea Parlamentului în clădirea actuală a Bibliotecii naționale, și transformarea în Mall a Casei Poporului, pentru rentabilizare.

Toți candidații se înghesuie să-l castreze pe Grivei

Nu mai insist cu declarațiile ante și post candidatură ale lui Prigoană, cine l-a urmărit știe foarte bine că omul e un demagog simpatic și atât. În privința utilității pentru comunitate, că pentru propriile biznisuri o fi eficient, nu zic nu. Desigur, politic vorbind el se apără mereu spunând că pentru niciunul din proiectele propuse nu a avut susținerea colegilor. Poate de aceea acum, că are această susținere, a decis să joace cum îi cântă ei și se comportă ca și când n-ar avea ouă. La fel ca maidanezii pe care toți candidații vor să-i ocrotească în adăposturi. E o avalanșă de intenții bune la adresa câinilor de pe străzi, pe care le manifestă toți candidații, chiar și cei care sunt acum primari și au refuzat să facă ceva în timpul mandatului.

De la Prigoană, însă, m-aș fi așteptat să meargă pe modelul Băsescu. Cel puțin declarativ s-ar fi potrivit în campania electorală, nu e pliciul ca ardeiul, dar tot din cartierul ăla al societății provin.

Părerea mea, de nespecialistă în campanii electorale, e că strategia de a-l transforma pe Prigoană în ceea ce el nu este va da greș. Pentru că ce promite el promit și ceilalți, și pentru că e ușor de bătut și combătut. Fie cu propriile declarații anterioare, fie cu originea lui politică detestabilă zilele astea prin țărișoară. Cum să promiți înverzirea Capitalei, refacerea patrimoniului, rezolvarea problemei maidanezilor, după ce PDL a avut două mandate la dispoziție și nu a rezolvat problemele astea, ba din contră?

Ceea ce aș fi așteptat eu, ca alegător PDL în ultimele campanii, din partea taberei portocalii-verzi ar fi fost niște propuneri clare și reale de rezolvare a acestor trei probleme expuse mai sus: 

1. O legislație locală severă și eficientă pentru colectarea selectivă a deșeurilor – amenzi pentru cei care nu o respectă, reduceri de tarife de salubrizare pentru cei care colectează selectiv. Așa ca în Europa aia cu care ne compară Prigoană.

2. O legislație locală severă și eficientă pentru gestionarea populației de câini și pisici din București și Ilfov – sterilizarea gratuită și obligatorie a tuturor animalelor de rasă comună din curți, sub amenințarea de amenzi mari pentru cei care nu se supun, strângerea reală a câinilor de pe străzi, sterilizarea reală și intensificarea campaniilor pro-adopție, plus introducerea unor stimulente/beneficii pentru bucureștenii amatori să țină un animal de companie.

3. O delimitare clară a candidatului și a primăriei de pretențiile bugetofage ale clerului și bisericilor, o legislație locală clară pentru încurajarea reabilitării fațadelor și una severă, chiar draconică pentru încălcarea regulamentelor urbanistice care permit demolarea pe șest a clădirilor de patrimoniu pentru specula imobiliară. Că de reconstruit nu suntem în stare să mai facem, dar măcar să mai păstrăm și întreținem ce avem

Dacă tot ți-ai asumat pliciul ca siglă electorală, domnu Prigoană, păi folosește și restul arsenalului din dotare, respectiv limba ascuțită, fii tu însuți, arată că ești măcar consecvent cu propriile prostii debitate anterior, pentru că alea te reprezintă. Prin proiectele astea afișate până acum nu reușești decât să arăți că-ți dai singur cu pliciul peste degete, ca să nu zic peste… degete.

* sursa fotografiei cu Prigoană și intelectualii din PDL

*sursa foto cu pliciul

 

Tags: , , , , , , ,

2 Responses to “Campanie electorală fără ouă” Subscribe

  1. brontozaurel 23/04/2012 at 14:16 #

    Stii cum suna titlul fix acum dupa Paste? 🙂

    • Dollo 23/04/2012 at 14:19 #

      e vremea lor;)

Leave a Reply

Oldies but goldies

Raiul există și e în patrimoniul UNESCO

plitivice19

… sub numele de Parcul natural Plitvice, din Croația

Ce înseamnă să fii cioban

cioban

În pofida unei potenţe proverbiale, datorată chipurile cărnii de oaie, ciobanii nu mai au căutare la fete, iar o viaţă de celibat şi mizerie la oi nu mai e pe placul tinerilor.

Zen and the Art of Marcela Maintenance*

marcela

Calitatea service-urilor din București: prețuri europene, servicii făcute românește, pentru că „așa facem noi și n-am avut niciodată probleme”. Avatarurile unui șofer care se încăpățânează să citească manualul mașinii.

Viceroy vrea să-și ia permisul, Bianca – doar să se mărite

IMG_2114

Pentru că statusul social adevărat stă în Dacia papuc, cu care se poate căra „marfa”, și în numărul de puradei agățați de fusta nevestei. Restul e deșertăciune.

Viața și moartea într-un sat românesc. În 2012

Ale lor mâini bătrâne

Despre mutarea clasei muncitoare de la oraș la sat, înmormântarea organizată de firma de pompe funebre a preotului, despre UE care ne obligă să nu mai ținem mortul în casă, dar noi vrem să facem economie. Și despre politicieni.

Nu sunt dezamăgit de România, pentru că nu m-am lăsat amăgit

Camil Petrescu fiul

Camil Petrescu fiul, despre cum se vede România de peste ocean și din mijlocul Bucureștiului. De ce a plecat acum 43 de ani, de ce s-a întors azi și de ce ar mai pleca o dată, dacă ar avea iar 22 de ani. Despre salamul cu soia de New York.