Carte frumoasă, cinste cui te propune

Propuneți aici ce carte vreți să citim luna asta.

Am reușit, până la urmă, după lupte seculare care au durat mai bine de două luni, să ne și adunăm ca să bifăm pe lista clubului cele două distopii – Minunata lume nouă și 1984. Unii dintre noi n-au avut suficient sânge sau răbdare să le citească, pe considerentul că „oricum am trăit vremurile alea, de ce să mă mai chinui citind despre ele”. Alții au fost nemulțumiți de forța literară și stilistică a lui Huxley (sau de lipsa ei), care ar fi irosit o poveste bună, neducând-o până la capăt pe anumite direcții. Alții pur și simplu au tăcut, și i-au ascultat pe ceilalți 🙂 Oricum, a fost îmbucurător pentru mine să constat că aseară au venit la club trei oameni în plus față de câți așteptam, ceea ce m-a făcut un pic să visez cu ochii deschiși la ziua în care clubul cărții va cunoaște gloria internațională, își va deschide filiale și francize pe toate continentele 😛

Revenind cu picioarele pe pământ, vă dau acum posibilitatea să propuneți ce doriți să citim pentru luna care urmează. Știu că aseară ziceam de niște Saramago, cu care am rămas și eu datoare – le-am început și abandonat pe noptieră – dar uite că azi m-am trezit cu alte dispoziții în cap, prin urmare că propun așa:

Toate numele, Memorialul mănăstirii sau Pluta de piatră – Jose Saramago și Eternitatea clipei – Zoe Valdes

Contribuiți și voi cu alte propuneri, apoi votăm și vedem ce iese. Vă reamintesc că am convenit să propunem cărți pe care nu le-am citit. La propus e liber și pentru cei care nu au de gând să vină la club, votarea va fi restricționată doar pentru cei care chiar au de gând să citească și să participe.

 

Etichete: ,

26 comentarii la “Carte frumoasă, cinste cui te propune” Subscribe

  1. Irina 22/04/2012 at 12:01 #

    Propunerea mea vine din faptul ca vorbeam ieri despre mass media. Cartea la care ma gandesc are legatura cu subiectul. Este scrisa de Joey Goebel si se numeste TORTURATI-L PE ARTIST. In cateva cuvinte, un nene cu foarte multi bani, dar foarte scarbit de ceea ce se prezinta in ziua de azi in media ca fiind divertisment, isi propune sa ia un numar de copii talentati, pe care sa-i educe intr-o scoala si sa le controleze firul vietii astfel incat respectivii sa dea numai materiale de calitate. Practic tipul vrea sa imbunatateasca ceea ce se numeste divertisment. Dupa cum bine stim, un artist creaza mai bine atunci cand e trist, de unde titlul Torturati-l pe artist. Cred ca ar fi foarte interesanta o discutie pe tema asta.

    • Dollo 22/04/2012 at 14:10 #

      Ai citit-o? 🙂

      • Irina 22/04/2012 at 14:37 #

        Da, am citit-o. Sunt extrem de curioasa sa vad ce controverse va ridica. Nu cred ca vor fi foarte multi de acord cu ideea lansata de cartea respectiva. Pe de alta parte, este o carte foarte usor de citit.

        • Dollo 22/04/2012 at 15:16 #

          Zisesem să propunem ceva ce n-am citit, deci dacă vrei poți să mai propui una, pe care nu ai citit-o, și vedem ce iese 🙂

          • Irina 22/04/2012 at 15:27 #

            Pai atunci, ii raman credincioasa lui Faulkner si propun PE PATUL DE MOARTE.

  2. Dan Burcea 22/04/2012 at 13:58 #

    Am si eu o intrebare: cartea propusa trebuie sa fie neaparat literatura de fictiune? Si daca da, trebuie sa fie neaparat artsy-pantsy sau merge si de exemplu ultimul Stephen King? Na ca se facura doua.

    • Dollo 22/04/2012 at 14:09 #

      Nu „trebuie să fie” dintr-un gen anume, fiecare e liber să propună ce vrea. Votul democratic va stabili câștigătorul. Fă o propunere concretă/sau două/ ca să știu ce trec pe lista finală

    • ady 22/04/2012 at 21:43 #

      iaca cineva care se gandeste si la nervu’ meu. ok, nu ma gandeam taman la stephen king, da’ orisicat. 🙂

  3. t 22/04/2012 at 16:08 #

    una lunga: Jeffrey Eugenides – „Middlesex”
    una scurta: Attila Bartis – „Tihna”
    sau una asa si-asa: Bohumil Hrabal – „L-am servit pe regele Angliei”

  4. Diana 22/04/2012 at 16:27 #

    „Conjuratia imbecililor” de John Kennedy Toole

  5. eugen plesa 22/04/2012 at 18:37 #

    Haruki Murakami – 1Q84

    • Escu 23/04/2012 at 12:06 #

      sunt 3 volume, cand propui trebuie sa te gandesti si la timpul pe care ceilalti il au sau nu il au la dispozitie…

  6. TNH 22/04/2012 at 21:11 #

    Yann Martel – Viaţa lui Pi, pe care recunosc că am început s-o citesc. Din păcate are scrisul mic, nu chiar ca de Biblie, dar aţi prins ideea – se pare că cei de la Editura Univers/Colecţia Cotidianul făceau economie de hârtie şi de cerneală şi sper să o termin anul acesta (deşi planul era s-o citesc în trei ore).

    Literele au cam 2-2,5 mm în înălţime, kill me now and forever.

  7. ady 22/04/2012 at 21:59 #

    off, ce-mi faceti voi mie?! a trebuit sa scutur nitel biblioteca sa vaz ce mi-a ramas necitit. si intrucat asta-vara editurile mele preferate au facut misto de bugetu’ subsemnatei si s-au intrecut in reduceri si promotii de vara. am gasit una-alta. am numa’ doua propuneri, sa-mi ramana si pe data aviatoate:
    1. filip florian si matei florian-baiuteii. http://www.polirom.ro/catalog/carte/baiuteii-2136/
    2. felix j. palma- harta timpului. http://www.edituratrei.ro/product.php/F%C3%A9lix_J_Palma_Harta_timpului/2343/ asta e cam groasa.
    3. si daca vreti totusi sa va amuzati (rau de tot, e posibil sa va doara burticile de ras); asa ca sa ne mai descretim si noi neuronii facuti funda de cartile taman discutate: p.j. wodehouse: multumesc, jeeves. ca p-astea nu am citit-o si o au la una din bibliotecile pe care le frecventez. 🙂 http://www.polirom.ro/catalog/carte/multumesc-jeeves-2130/

    • TNH 23/04/2012 at 10:40 #

      Cred că o să le citesc pe toate, chiar dacă nu câştigă niciuna în procesul de votare. Par foarte interesante şi îţi mulţumesc din suflet pentru că de ceva timp nu mai aveam ce citi. Bine, tocmai am primit cele 15 volume din O mie şi una de nopţi, dar pe astea vreau să le citesc în concediu pentru că nu vreau să le fragmentez.

      • Dollo 23/04/2012 at 10:42 #

        Păi chiar propusesem 1001 de nopți la club, dar unii n-au fost în stare să citească trei volume din Cronică de familie, darmite 15… 😉

        • ady 23/04/2012 at 18:09 #

          cele 14-15 volume (depinde de editie) sunt citibile si fragmentate si nefragmentate si in intregime si partial si cum vreti voi. daca ma gandesc bine, putem citi fiecare cate 1-2 volume/povesti, pentru ca nu avem ce comenta (prea mult) la intamplari (firul povestirii in sine; desi dc citesti suficiente povesti d-alea gasesti personaje asemanatoare, atitudini asemanatoare, etc), cat savoarea textului. cuvintele/semantica, etc. daca amanam 1001 de nopti pt august le aduc eu de la ai mei. si le imprumut „clubaretilor”.

      • ady 23/04/2012 at 18:03 #

        daca vi la club iti pot imprumuta „viata lui pi” intr-un format mai putin ucigator de nerv optic. eu o am de la humanitas, colectia „raftul intai/denisei”.

        • ady 23/04/2012 at 18:04 #

          „vii la club”

          • TNH 05/05/2012 at 19:04 #

            Nu vin pentru că nu se aliniază planetele decât după 25 mai. Poate vin mai la toamnă.

  8. Lucian M 22/04/2012 at 22:28 #

    Parcă îţi atrăsese la un moment dat atenţia Insomnia lui Charlie Huston. Ai renunţat la idee?

    • Dollo 22/04/2012 at 23:02 #

      Bine că mi-ai amintit, o trec pe listă, mulțumesc 🙂

      • Lucian M 24/04/2012 at 21:54 #

        cu plăcere 🙂

  9. Oana 23/04/2012 at 00:13 #

    „Jurnalul Annei Frank”. Eugenia, ma sustii?

  10. Escu 23/04/2012 at 12:04 #

    propun asa: http://www.elefant.ro/carti/fictiune/literatura-romana/literatura-romana-contemporana/matei-brunul-159207.html si http://www.elefant.ro/carti/fictiune/literatura-contemporana/mecanica-inimii-68587.html

Lasă un comentariu

Oldies but goldies

Restul de 60% e tăcere

deget

Portret colectiv al celor 60% absenți de la vot: Vine inspecția sanitară și o întreabă pe asistentă dacă anumite aparate de pe care trebuie să ia probe sunt dezinfectate. Asistenta zice că nu, că nu a avut timp. Inspectorul pune mâna pe soluție, dezinfectează aparatul, ia proba și pleacă mulțumit

Recursul la argumente

ilusion

De ce în 2017 e nevoie să le explici unora că oamenii sunt egali în fața legii și au aceleași drepturi indiferent de rasă, sex sau etnie – pentru că la televiziunea națională vine un avocat al poporului și neagă Holocaustul, și nimeni nu-l contrazice, deși avem și o lege care-l face pasibil de pușcărie pentru asta.

Consilierul Victor Stan: cum să mă adoptați, doamnă, dar ce, sunt câine?

victor ion stan

În proiectul „Nu aștepta supereroi, cere-ți orașul înapoi”, orice bucureștean poate să adopte un consilier general și să-l întrebe ce face el pentru oraș. Eu l-am adoptat pe Victor Stan, unul dintre veteranii consiliului, și așa a decurs prima mea discuție cu el.

De ce nu plecăm din România

Mâini de români - copiii culegători de afine din Pasul Prislop

Dacă despre curajul și nerăbdarea celor care pleacă s-a tot scris, teama, lenea, sentimentalismul și, de ce nu, curajul de a rămâne al celorlalți a fost lăsat în umbră.

De ce picură în Casa Poporului

casa poporului senat

Un accident umed a fost descoperit ieri, pe Facebook, în Parlament. Pentru că am apucat s-o cunosc pe mama Casei Poporului înainte să moară, vă invit să citiți un text din care veți afla și voi cum e când se sparge o țeavă în Palat, cum intră zăpada în birouri iarna, de ce unii zic că ar fi nevoie de termopane noi, câtă apă, curent și nervi consumă Casa Poporului ca să fie ceea ce este: locul în care cei mai iubiți fii ai poporului muncesc zi de zi pentru propășirea noastră, a tutulor.

Românul s-a născut poet, de aia e mai lent

casca

Când o lucrare unică intră pe mâinile unor muncitori români termenele contractuale devin opționale. Totul în România durează mai mult, zice spaniolul șef de șantier. Dar la final iese o operă brâncușiană, zice inginerul român