Live blogging de la nunta din Cana Galileii

Va lăsa omul pe mama lui și pe tatăl lui și se va lipi de femeia lui, iar femeia să se teamă de bărbat. Femeile să se supună bărbaților lor precum lui Hristos, pentru că bărbatul e cap femeii precum Hristos bisericii...

Preotul titular rostește o rugăciune care se numește „Ectenia mare” și care invocă, printre altele, binecuvântarea mirilor cu „naștere de prunci buni spre folos...”

Se pun verighetele pe degetele mirilor.

După alte rugăciuni se pun și pirostriile.

Preotul secundar continuă: Doamne binecuvântează pe robul tău acesta să fie cap femeii și să trăiască după voia Ta… că din pământ ai făcut bărbatul și din coasta lui ai făcut femeia spre ajutor...

Unul dintre cei trei dascăli care cântă în stânga altarului dă citire Epistolei Sfântului Apostol Pavel către efeseni: femeile să se supună bărbaților lor precum lui Hristos, pentru că bărbatul e cap femeii precum Hristos bisericii…

bărbatul trebuie să iubească femeia ca pe trupul lui, precum Hristos iubește biserica

Preotul titular revine și punctează:… va lăsa omul pe mama lui și pe tatăl lui și se va lipi de femeia lui, iar femeia să se teamă de bărbat.

Apoi citește din Evanghelie pilda despre prefacerea apei în vin, săvârșită de Iisus la nunta din Cana Galileii. La final Isaia dănțuiește și predica în care ne spune că azi este Duminica femeilor mironosite. Adică ziua în care sunt cinstite femeile care au mers la mormântul lui Iisus, cu mir, și au descoperit piatra dată la o parte și pe Iisus înviat.

Am fost azi la o nuntă în, probabil, cea mai frumoasă biserică din București – Biserica Bucur Ciobanul. Dacă nu ați văzut-o și aveți drum prin centru v-o recomand ca destinație turistică, cu toată inima. Este o bijuterie de arhitectură, simplitate și bun gust.

Iar preotul titular, cel cu „femeia să se teamă de bărbat” și să facă „prunci buni, spre folos”, este unul dintre aceia, puțini, care răspund la întrebarea de la finalul nunții „cât trebuie să plătim, părinte?” cu „nu avem o taxă fixă, dăruiți cât puteți, bisericii”.

A fost o nuntă mică, plăcută, într-o biserică veche, de la începuturile acestui oraș. Am ținut să vă povestesc despre ea mai mult pentru că acolo am făcut poza asta, care nu e o capodoperă artistică – e făcută cu telefonul – dar vorbește despre tradiții și educație. Părerea mea 😉

Etichete: , ,

9 comentarii la “Live blogging de la nunta din Cana Galileii” Subscribe

  1. Daniel 29/04/2012 at 21:18 #

    Cand toata lumea „vrea sa vada mireasa”, tu ai blurat mireasa ?!? :)))

    • Dollo 29/04/2012 at 21:34 #

      Nu ea era ce voiam să arăt în poza asta 🙂

  2. ady 29/04/2012 at 21:39 #

    Casa de piatra mirilor! si „prunci buni, spre folos”! 🙂

    unde e biserica in chestiune?
    poate combinam clubul de carte cu unul „turistic”. cei care sunt mai vechi sau s-au nascut in bucuresti sau il cunosc mai bine prezinte celorlalti bucurestiul. locuri frumoase, care ar trebui vazute. bucatele de cartier, stradute cu case vechi, ramase din alte timpuri, biserici-bijuterii de arhitectura, case/cladiri cu istorie, d-astea.
    mie mi-ar placea. de una singura e cam naspa si mi-e lene sa ies din casa. asa, in 2-3-5-7 e mai misto.

    • Dollo 29/04/2012 at 21:43 #

      E pe malul Dâmboviței, în apropiere de Pasajul Mărășești. Unde e noua Bibliotecă națională, Camera de Comerț și mănăstirea Radu Vodă. Una dintre astea trei trebuie că ți-e cunoscută 🙂 Putem plănui niște vizite din astea, dar nu în așa mulți, mă îndoiesc că sunt atâția interesați.

  3. VASILIU MIRCEA PAUL 30/04/2012 at 06:43 #

    Ati uitat chestia cu „sa rodesti ca Rahila” sau cam asa ceva – eu cind am auzit-o prima oara a trebuit sa-mi musc limba altfel rideam ca prostu. In schimb la „Isaia dantuieste” m-am enervat.

    • Dollo 30/04/2012 at 08:11 #

      asta cu Rahila nu mi-a zgâriat urechea, oricum, fiind o datorie nașterea pruncilor, nu putem decât să ne bucurăm că suntem roditori 🙂

  4. ralu 30/04/2012 at 09:42 #

    si la Biserica Alba tin o slujba de cununie superba superba superba. Nu pot da un pret pentru ca a platit nasu 😀 dar corul lor e minunat.

  5. my name is luca 30/04/2012 at 11:54 #

    da’ schimba si in titlu, cana galileii, nu galileea, ca vad ca in text ai scris corect

    • Motanul Revoltat 30/04/2012 at 20:23 #

      Mai bine sa corecteze cu „paharul Galileiei”;). Cred ca corect e „Caana”.

Lasă un comentariu

Oldies but goldies

Turism nemţesc în Transilvania: “Adevărata Românie poate fi descoperită numai la sat”

Casutele de vacanta ale lui Jonas din Valea Verde

„Pupă-mă-n fund şi rămâi sănătos!”, salutul medieval inedit al sighisorenilor, a provocat, in epoca, indignarea Vienei, iar azi le smulge zambetele turistilor straini

Și nevaccinați, și cu sănătatea garantată de stat

vaccinare2

Dialog între doi medici la Comisia de Sănătate din Senat:
– Niciun guvern nu poate impune ca în corpul supușilor săi să fie inoculate cu forța anumite medicamente.
– Dar de ce obligăm bolnavii de sifilis să se trateze?
– Da, îi tratăm cu forța pentru că sifilisul se transmite pe cale sexuală, dar SIDA și minoritățile sunt libere…

Respect pentru sfânta prostie națională

prostie

Senatorii Ficățel și Miki Șpagă vor să ne oblige să le arătăm respect, printr-o lege care ne va măsura sentimentele și va sancționa prompt abaterile de la sentimentele sănătoase, naționale, de iubire și respect față de tot ce e românesc, creștin și … tricolor

Dubița albă din Vitan, monumentul neputinței poliției și Primăriei sectorului 3

Celebra dubiță abandonată în fața Poștei Vitan

O dubiță zace de câteva luni încurcând traficul din Vitan. Poliția locală știe, dar nu are platformă de ridicat, Poliția rutieră o filmează și-l amendează pe proprietar, Primăria Capitalei zice să apelăm la țiganii care fură fier vechi, să fure și mașina abandonată.

Pentru Dan. Și pentru toți cei care au murit „ca fraierii” la Revoluție

O bunică de pe strada care-i poartă numele lui Dan

Azi e doar un nume de stradă în Berceni. Pe ea locuiesc oameni. Probabil unii dintre ei s-au enervat acum câțiva ani când au fost nevoiți să-și schimbe buletinele pentru că primăria le schimbase numele străzii.

Ziua 7: Facerea de bine e ca recensământul fără CNP

Cuvantul recenzorului de la blocul meu

Azi am recenzat prin telefon o persoană care se afla la coadă la moaștele sfântului x. CNP-ul încă era facultativ.