Live blogging de la nunta din Cana Galileii

Va lăsa omul pe mama lui și pe tatăl lui și se va lipi de femeia lui, iar femeia să se teamă de bărbat. Femeile să se supună bărbaților lor precum lui Hristos, pentru că bărbatul e cap femeii precum Hristos bisericii...

Preotul titular rostește o rugăciune care se numește „Ectenia mare” și care invocă, printre altele, binecuvântarea mirilor cu „naștere de prunci buni spre folos...”

Se pun verighetele pe degetele mirilor.

După alte rugăciuni se pun și pirostriile.

Preotul secundar continuă: Doamne binecuvântează pe robul tău acesta să fie cap femeii și să trăiască după voia Ta… că din pământ ai făcut bărbatul și din coasta lui ai făcut femeia spre ajutor...

Unul dintre cei trei dascăli care cântă în stânga altarului dă citire Epistolei Sfântului Apostol Pavel către efeseni: femeile să se supună bărbaților lor precum lui Hristos, pentru că bărbatul e cap femeii precum Hristos bisericii…

bărbatul trebuie să iubească femeia ca pe trupul lui, precum Hristos iubește biserica

Preotul titular revine și punctează:… va lăsa omul pe mama lui și pe tatăl lui și se va lipi de femeia lui, iar femeia să se teamă de bărbat.

Apoi citește din Evanghelie pilda despre prefacerea apei în vin, săvârșită de Iisus la nunta din Cana Galileii. La final Isaia dănțuiește și predica în care ne spune că azi este Duminica femeilor mironosite. Adică ziua în care sunt cinstite femeile care au mers la mormântul lui Iisus, cu mir, și au descoperit piatra dată la o parte și pe Iisus înviat.

Am fost azi la o nuntă în, probabil, cea mai frumoasă biserică din București – Biserica Bucur Ciobanul. Dacă nu ați văzut-o și aveți drum prin centru v-o recomand ca destinație turistică, cu toată inima. Este o bijuterie de arhitectură, simplitate și bun gust.

Iar preotul titular, cel cu „femeia să se teamă de bărbat” și să facă „prunci buni, spre folos”, este unul dintre aceia, puțini, care răspund la întrebarea de la finalul nunții „cât trebuie să plătim, părinte?” cu „nu avem o taxă fixă, dăruiți cât puteți, bisericii”.

A fost o nuntă mică, plăcută, într-o biserică veche, de la începuturile acestui oraș. Am ținut să vă povestesc despre ea mai mult pentru că acolo am făcut poza asta, care nu e o capodoperă artistică – e făcută cu telefonul – dar vorbește despre tradiții și educație. Părerea mea 😉

Etichete: , ,

9 comentarii la “Live blogging de la nunta din Cana Galileii” Subscribe

  1. Daniel 29/04/2012 at 21:18 #

    Cand toata lumea „vrea sa vada mireasa”, tu ai blurat mireasa ?!? :)))

    • Dollo 29/04/2012 at 21:34 #

      Nu ea era ce voiam să arăt în poza asta 🙂

  2. ady 29/04/2012 at 21:39 #

    Casa de piatra mirilor! si „prunci buni, spre folos”! 🙂

    unde e biserica in chestiune?
    poate combinam clubul de carte cu unul „turistic”. cei care sunt mai vechi sau s-au nascut in bucuresti sau il cunosc mai bine prezinte celorlalti bucurestiul. locuri frumoase, care ar trebui vazute. bucatele de cartier, stradute cu case vechi, ramase din alte timpuri, biserici-bijuterii de arhitectura, case/cladiri cu istorie, d-astea.
    mie mi-ar placea. de una singura e cam naspa si mi-e lene sa ies din casa. asa, in 2-3-5-7 e mai misto.

    • Dollo 29/04/2012 at 21:43 #

      E pe malul Dâmboviței, în apropiere de Pasajul Mărășești. Unde e noua Bibliotecă națională, Camera de Comerț și mănăstirea Radu Vodă. Una dintre astea trei trebuie că ți-e cunoscută 🙂 Putem plănui niște vizite din astea, dar nu în așa mulți, mă îndoiesc că sunt atâția interesați.

  3. VASILIU MIRCEA PAUL 30/04/2012 at 06:43 #

    Ati uitat chestia cu „sa rodesti ca Rahila” sau cam asa ceva – eu cind am auzit-o prima oara a trebuit sa-mi musc limba altfel rideam ca prostu. In schimb la „Isaia dantuieste” m-am enervat.

    • Dollo 30/04/2012 at 08:11 #

      asta cu Rahila nu mi-a zgâriat urechea, oricum, fiind o datorie nașterea pruncilor, nu putem decât să ne bucurăm că suntem roditori 🙂

  4. ralu 30/04/2012 at 09:42 #

    si la Biserica Alba tin o slujba de cununie superba superba superba. Nu pot da un pret pentru ca a platit nasu 😀 dar corul lor e minunat.

  5. my name is luca 30/04/2012 at 11:54 #

    da’ schimba si in titlu, cana galileii, nu galileea, ca vad ca in text ai scris corect

    • Motanul Revoltat 30/04/2012 at 20:23 #

      Mai bine sa corecteze cu „paharul Galileiei”;). Cred ca corect e „Caana”.

Lasă un comentariu

Oldies but goldies

Parcul meu IOR

Parcul IOR

Mi-a fost alături 40 de ani, m-a crescut și relaxat. Acum e rândul meu să-l apăr de șmecheri. Dacă sunteți din sectorul 3, veniți mâine la Titan ca să ne păstrăm parcul.

Doctorul cu 2000 de pacienţi şi 350 de oi

doctorul

Medicul Emil Crişan a făcut medicina de drag, dar a moştenit şi dragostea de animale de la strămoşii săi, aşa că azi îşi împarte priceperea între oameni şi animale.

Hai păpușă sexoasă, bagă!

primaria

Primele victime ale poziționării USR împotriva modificării Constituției sunt propriii consilieri generali din București, hărțuiți grobian de consilierii PSD pe tema „cuplurilor de același gen”. Famiglia tradițională PSD de la Primăria Capitalei îi hărțuiește pe copiii adoptați ai cuplului bisexual USR

Când Manhattanu era un soi de Ferentari…

Martha-Cooper-Kids

… iar Martha Cooper, prima femeie fotograf de la New York Post. Azi e septuagenară, dar se aleargă cu poliția și grafferii prin Brazilia ca la tinerețe. Și vine la București în 13-15 octombrie la Make a Point

(III) Clientul român e mitocan și nespălat

sexwork is work

Ultima parte a interviului cu „Profesoara” – una dintre cele mai vechi prostituate din București – face un portret robot al clientului român, de la gunoier și căcănar, până la politician și preot.

Nu sunt dezamăgit de România, pentru că nu m-am lăsat amăgit

Camil Petrescu fiul

Camil Petrescu fiul, despre cum se vede România de peste ocean și din mijlocul Bucureștiului. De ce a plecat acum 43 de ani, de ce s-a întors azi și de ce ar mai pleca o dată, dacă ar avea iar 22 de ani. Despre salamul cu soia de New York.