Oamenii sunt lumina

„Câți ani ai, tataie? Niciunul, s-au dus toți!” Despre România te iubesc și despre oameni și filme care-ți merg la inimă.

N -aș vrea să trec cu vederea două lucruri care mi-au plăcut mult de Paștele ăsta: titlul sub care ProTV a făcut seria de reportaje din „Româna te iubesc” – „Oamenii sunt lumina” – și filmul „Biutiful” pe care l-am văzut în noaptea de sâmbătă spre duminică, la o televiziune, nu mai știu care.

Biutiful

E un film după care nu m-aș duce în veci să văd Barcelona. Povestea unor vieți aparent irosite, în cele mai mizere cartiere ale Barcelonei, în care Javier Bardem se chinuie să-și crească cei doi copii, împărțit între job-ul semi-legal de intermediar de locuri de muncă pentru emigranții chinezi, dragostea pentru fosta nevastă, și ea tulburată de droguri și alte vicii, și descoperirea că are metastaze pornite de la o prostată netratată. După primele minute aș fi vrut să schimb postul, pentru că în general nu-mi place să văd filme cenușii, dar pentru că Javier Bardem e unul dintre preferații mei am suportat cu stoicism. Nu pot să zic că e o capodoperă ce nu trebuie ratată, dar e un film ce trebuie văzut într-o anumită stare, ca să-l simți. O stare în care ți se pare că tot ce ține de tine e cam inutil – starea mea de la o vreme – așa că un film cu niște vieți irosite înseamnă cumva a turna apă în fântână. Dar măcar nu ți-e sete.

E fantastică lupta care se dă permanent în personajele din film,  între moralitate și inutilitatea ei într-o lume marcată de profit. Iar finalul sugerează un pic că moralitatea câștigă. Deși e fragilă și poate fi foarte bine doar în imaginația personajului, nu neapărat reală.

***

– Câți ani ai tataie?

– Nicicunul, zice moșul serios.

Apoi, după o pauză

– S-au dus toți!

Râde echipa de filmare, râde și el, știrb, de la distanța celor 92 de ani petrecuți cu bune, cu rele, în satul Libotin, minus cei trei irosiți pe front, la ruși.

– Și acuma? îl întreabă Alex Dima, de la ProTV.

– Acuma-i vai de „io”!

Râde iar, senin, de parcă nimic n-ar mai conta. Și probabil că nici nu mai contează.

Sunt câteva personaje pe care trebuie să le vedeți, în reportajul ăsta făcut la mănăstirea Rohia și în satul maramureșan Libotin. Și după asta să vă continuați viața.

Tags: , , , , , ,

3 Responses to “Oamenii sunt lumina” Subscribe

  1. angel 16/04/2012 at 19:33 #

    uite un film interesant: Dirty prety things

  2. Moldoveanca 17/04/2012 at 17:09 #

    Bai, deci am prins si eu faza cu tataie! M-a dat pe spate! Cand cresc mare vreau si eu sa fiu ca tataie ala. Mi se pare ca el reprezinta spiritul romanesc pur, ala pe care il gasesc din ce in ce mai greu printre lanuri de pitzipoance si kilograme de prostie 🙁

    • Dollo 18/04/2012 at 09:43 #

      Da, am văzut mulți oameni în reportajul ăla care au îmbătrânit frumos

Leave a Reply

Oldies but goldies

Perla Harghitei din Călărași (V)

noi

Povestea casei din lemn de la Harghita și minunații unguri de la Ecowoodenhouses care au construit-o

Turism nemţesc în Transilvania: “Adevărata Românie poate fi descoperită numai la sat”

Casutele de vacanta ale lui Jonas din Valea Verde

„Pupă-mă-n fund şi rămâi sănătos!”, salutul medieval inedit al sighisorenilor, a provocat, in epoca, indignarea Vienei, iar azi le smulge zambetele turistilor straini

(II) Prostituatele, distracție și sursă de venit pentru polițiști

politie-prostituate

Partea a doua din interviul cu „Profesoara”, una dintre cele mai vechi prostituate din București. După anii de glorie din comunism și zorii revoluției capitaliste, vin anii de hărțuire democratică din partea poliției și jandarmeriei

Dacă Traian ar fi vrut să cucerească Dacia în 2013…

turnulete

… l-ar fi oprit jandarmii să urce la cetatea Sarmizegetusa Regia, pe motiv că e închisă între decembrie și februarie, și astfel geneza poporului român ar fi așteptat primăvara

Raiul există și e în patrimoniul UNESCO

plitivice19

… sub numele de Parcul natural Plitvice, din Croația

Învățăm greu, mimăm mult și uităm repede

iohannis

Săptămâna trecută, după 25 de ani de tergiversări, dosarul Revoluției s-a închis, fără să fie cineva pedepsit și fără să știm vinovații. Dar asta e deja istorie, acum ne arde incendiul din club, de data asta va fi altfel, acum au murit tineri nevinovați pentru profitul unora, nu pentru democrație și alte abureli.