Ce citim luna asta

Pe patul de moarte, de William Faulkner. Aveți timp s-o procurați și s-o împărțiți până pe 23 sau 30 iunie.

A seară am zgâriat un pic suprafața Jurnalului Annei Frank. Pentru că unii n-au fost atât de încântați pe cât au fost alții de carte, discuțiile s-au cantonat într-un ping-pong gen „da de ce nu-ți place, că uite mie mi-a plăcut pentru că”. Jurnalul ăla merită o analiză mai profundă, poate altă dată.

Luna asta citim Pe patul de moarte de William Faulkner, și am stabilit că ne vom întâlni pe 16 iunie ca s-o discutăm. Mi-am consultat acasă agenda și 16 era data aia când nu puteam eu, deci rămâne ori pe 23 ori pe 30 iunie. Ziceți care cum puteți. Propuneți și locuri de întâlnire.

Citind cronica acestei cărți am senzația că o să avem peste o lună o discuție ca aia năucitoare de la primul club, când am discutat Cimitirul de piane 😉

Dar om dovedi-o noi și pe asta! Ar fi frumos dacă și cea care a propus cartea ne va onora cu prezența, ca să ne spună de ce a propus-o, în bună tradiție clubistă 🙂 Nu de altceva, dar la fiecare întâlnire pare că există cineva care nu înțelege „de ce am citit noi cartea asta?”…

Tags: , ,

19 Responses to “Ce citim luna asta” Subscribe

  1. ady 20/05/2012 at 13:03 #

    m-am amuzat teribil la ultima replica. eu nu ma bag, ca la asta nu vin. sa-mi ziceti cand ne intalnim pt middlesex.
    acu’ sa nu zica fata ca am ceva cu ea, sa va zic cum s-a produs prima si singura mea intalnire cu dl Faulkner. undeva prin adolescenta, 16-17 ani, dl tata mi-a pus in brate „ursul”a d-lui mai sus mentionat. m-am apucat s-o citesc. nu pricepeam absolut nimic, desi teoretic era in limba romana dar am continuat oarecum. pe la pagina 30-40 am constatat ca inca nu intalnisem semnul de punctuatie numit generic „punct”, eram in ultimul sfert al unei pagini si uitasem complet si cu desavarsire ce spusese omul ala in primult sfert al aceleiasi pagini. in continuare nu intelegeam ce se vrea de la persoana mea. 🙂
    una dintre putinele cartie pe care am abandonat-o fara s-o termin. a mai fost volumul 2 de la morometii. aici am mai incercat. de trei ori. am abandona-o si p-asta. in definitiv nu-s sinucigas sa incerc pana-mi iese. si „orasul si cainii” a lui llosa. si nu-mi mai amintesc.

  2. Oana 20/05/2012 at 16:21 #

    Eu am de gand sa dau o fuga pana la mare in a doua jumatate a lui iunie, inca nu stiu exact cand, o sa ma hotarasc in functie de vreme. Asa ca mai bine citesc, dar nu votez vreo data, ca sa nu promit si apoi sa nu apar.

  3. Escu 20/05/2012 at 16:54 #

    Am citit 30 de pagini din ea, si nu inteleg nimic. O voi citi si i-o dau Ileanei. Ma bate si pe mine gandul sa zic deja pas la intalnirea asta. Si nici aia cu Middlesex nu ma tenteaza.
    Am stat si m-am gandit la toata treaba asta cu clubul de carte. Eu citesc din placere si din relaxare. De ce-as citi ceva ce nu-mi face placere ? Ma rog, momentan sunt niste ganduri…mai am timp sa ma decid.

    • ady 20/05/2012 at 19:37 #

      si eu citesc din aceleasi motive, dar uneori imi face bine sa citesc si chestii pe care eu nu le-as alege. (totusi, nu pana la masochism; pt mine faulkner ar fi masochism)
      midllesex e misto.

      • Escu 20/05/2012 at 20:16 #

        In ultima vreme am tot citit ce nu mi-a facut placere…tocmai de aia gandurile astea.

        • Dollo 20/05/2012 at 20:46 #

          te referi la club sau în general? că parcă stabilisem că nu e ca la armată 😉 nu te inspiră, nu citești.

          • Escu 21/05/2012 at 08:20 #

            In general….

  4. Oana 20/05/2012 at 16:56 #

    Am uitat sa propun locatii. Eu zic asa:
    – Green Tea
    – Ceainaria Infinitea – http://metropotam.ro/Unde-iesim/Ceainarie-Bucuresti-Infinitea-art8510044440/ (mi s-a spus ca ar fi prin Cotroceni, nu am fost aici)
    – Terasa Verona (la Carturesti)
    Asa cum am zis, insa, e posibil sa nu apar…

    • Dollo 20/05/2012 at 17:08 #

      ce să zic, dacă cine a propus cartea s-a dat la fund, nu mai am pretenții decât de la cei care au votat-o 🙂

      • Ileana Camelia 20/05/2012 at 18:17 #

        Eu am votat-o :d.
        In privinta datei… sa traim pana atunci !
        In privinta locatiei… o terasa undeva sub soare s-o gasi.
        Pe patul de moarte de William Faulkner are recenzii bune, dar nu ma mai iau dupa recenzii .
        Citire placuta .

  5. raducu 20/05/2012 at 17:07 #

    O sa citesc si eu cartea, ca recomandare.

  6. eugenie 20/05/2012 at 21:19 #

    nu ştiu încă dacă voi citi cartea. ar trebui să îi acord măcar şansa de a ne întâlni înainte de a spune că nu îmi place. ce pot să spun este că tare mi-aş dori ca la următoarea noastră întâlnire să discutăm mai fain, pe fraze care ne-au inspirat, pe idei, pe momentul scrierii cărţii, pe autor. dacă am pretenţii prea mari înseamnă că am înţeles greşit conceptul clubului

  7. spufi 22/05/2012 at 14:09 #

    Eu am citit Zgomotul&Furia acum ceva vreme, cu destul de multa greutate… experimentele lui Faulkner, cu fluctuatiile de cronologie/naratori pe mine ma deruteaza. Recenziile pe care le-am citit pt Pe patul de moarte nu ma incita. Daca ramane cartea asta (pe care nu am votat-o) si eu zic pas.
    ah, si eugenie are un point 😉

    • Dollo 22/05/2012 at 18:19 #

      Mă faceți curioasă rău cu cartea asta 🙂 Deocamdată rămâne, pentru că totuși au votat-o trei oameni, dar dacă pe parcursul lunii se retrag toți ce o să facem, o citim pe următoarea…

  8. Oana 22/05/2012 at 21:45 #

    Pai tocmai am cumparat cartea. Tipul a luat si premiul Nobel pentru Literatura, mi se pare un motiv suficient sa citesc ca sa vad cum sta treaba cu ce scrie domnul asta. Spre rusinea mea, nu l-am citit la vremea lui cand era printre lecturile de facultate. In privinta discutiilor, idem Eugenie, ca sa zic asa 🙂

  9. Irina 22/05/2012 at 22:15 #

    eu sunt cea care a propus-o. in primul rand, nu m-am dat la fund. dupa cum am spus deja, am avut anumite probleme care nu au tinut de mine. in al doilea rand, experienta cu Faulkner citit la 16-17 ani am avut-o si eu. la fel, nu am inteles nimic si am aruncat-o cat colo. insa, acum, la 30, cineva a stiut sa mi-l prezinte pe faulkner si sa-mi deschida apetitul pt scriitura lui. am citit zgomotul si furia, iar cartea aia, asa intortocheata cume, nu este buna, este de-a dreptul geniala. pe patul de moarte este cartea pe care am incercat sa o citesc la 16 ani si nu am reusit. dar faulkner, eu una, zic ca nu reprezinta masochism, ci provocare intelectuala. dar, daca sunt atat de multi impotriva, mai bine schimbam cartea.

    • Dollo 22/05/2012 at 22:44 #

      Irina, eu te urmez, am toate intențiile să citesc cartea. De îndată ce pun mâna pe ea 🙂 Sigur că frumos ar fi ca să citim toți și ce propun alții, nu numai ce propunem fiecare, că asta e ideea clubului. Dar cum am mai spus, nu e ca la armată, deci citește cine vrea, vine cine poate.

      • Irina 22/05/2012 at 22:52 #

        iti multumesc pentru sustinere. un singur lucru mai am de spus legat de cartea asta, defapt despre autor: STIU ca faulkner nu este usor, dar TOCMAI asta il face bun de comentat. (am citit cartile care nu au fost propuse de mine: 1984, minunata lume noua, si chiar si jurnalul, cu toate ca nu am fost de acord cu el si in continuare nu imi place)

        • Ileana Camelia 01/06/2012 at 16:05 #

          Am citit pana pe la pagina 40 . Nu am inteles nimic din ea, dar nimic. Cam dupa 40 am inceput sa ma luminez. Si asa luminata cum eram, am luat-o de la capat. Aseara. Azi am terminat-o. Nu e genul de carte pe care sa n-o lasi din mana. E genul care iti lasa un gust amar.
          O carte foarte buna !
          Felicitari Irina!
          Multumesc Escu!

Leave a Reply

Oldies but goldies

Nu sunt dezamăgit de România, pentru că nu m-am lăsat amăgit

Camil Petrescu fiul

Camil Petrescu fiul, despre cum se vede România de peste ocean și din mijlocul Bucureștiului. De ce a plecat acum 43 de ani, de ce s-a întors azi și de ce ar mai pleca o dată, dacă ar avea iar 22 de ani. Despre salamul cu soia de New York.

Prezență inedită a lui Budha la răstignirea lui Iisus la București

soldati-jandarmi

Un Pilat din Pont grăsuț și chel a stârnit polemici în rândul audienței de la răstignirea lui Iisus – ediția 2014

Cum stăm cu moralitatea, noi ăștia educați în comunism

pionieri

Dacă e adevărat că predarea religiei în școli are rol de moralizare a maselor, atunci noi decrețeii, pionierii, șoimii patriei, de unde am învățat onoarea și moralitatea?

Românul s-a născut poet, de aia e mai lent

casca

Când o lucrare unică intră pe mâinile unor muncitori români termenele contractuale devin opționale. Totul în România durează mai mult, zice spaniolul șef de șantier. Dar la final iese o operă brâncușiană, zice inginerul român

Ce ar fi de văzut/făcut în Portugalia

Porto, râul Douro și un pod făcut de Eiffel

Vizitat Lisabona, Porto, Estoril, Sintra, Coimbra, Fatima, Obidos&co; lăfăit pe plajele din Algarve, mâncat fructe de mare sau ce vă poftește apetitul, băut vin verde, ascultat Fado live, simtit bine pe bani putini

Maidanezul antrenat să fie Saint Bernard

Codruț și nepotul lui, Vasile

Codruț a fost cules de pe străzile din Craiova, în 2004, și a devenit azi unicul maidanez cu atestat de câine de căutare și salvare din dărâmături. O performanță la care ajung maximum 10% din câinii de rasă la nivel internațional.