A m decis să-i mai acord o șansă doamnei doctor care m-a tratat mai „rece” săptămâna trecută, așa că m-am înființat la programare, așa cum stabilisem. Nu a fost cu mult mai călduroasă primirea de azi, dar per total prestația a fost în regulă, nu am a mă plânge. Probabil ăsta e stilul ei, mai detașat.
M-a poftit să aștept pe un scaun cât era sala de operații ocupată cu un alt pacient. Apoi, înăuntru, mi-a indicat să mă întind pe un pat înalt, așternut cu un prosop de hârtie. A fost o procedură banală, care nu a durat mai mult de 20 de minute.
Asistenta, o femeie trecută de 50 de ani, era deja angajată într-o discuție cu doctorița când m-am întins eu pe pat, între ele.
– Să-i facem o anestezie doamnei, zice doctorița.
– Ca să se învinețească? Haideți, doamnă, nu suportați puțin? Strângeți din dinți! Decât să vă invinețiți…, mă încurajează asistenta.
– O s-o doară, totuși, zice doctorița uitându-se zâmbind întrebător la mine. Era primul zâmbet din partea ei. M-am decis să nu risc așa că am cerut anestezie. Doctorița a decis să fie drăguță și a cerut un ac dintre cele mai fine. Chestiunea unde avea să lucreze era lângă ochi, deci sensibilitate mare.
Se purcede la lucru. După anestezia locală nu mai simt nimic în zona afectată, dar aud tot. Asistena continuă ce începuse înainte să vin eu, în timp ce doctorița mă „operează”:
– De exemplu mă deranjează că domnul doctor mi-a cerut trusa mea ca să se ducă la ăștia cu HIV să facă proceduri. Pe mine mă deranjează că-mi folosește trusa la ăștia cu HIV. Dar poți să-i spui asta domnului doctor? Nu poți!
– Păi dacă tot o sacrifici pe asta sterilizeaz-o de două ori după aia și scrie pe ea că e pentru HIV, o sfătuiește doctorița.
– Dar mie nu-mi convine să-mi folosească instrumentarul la ăia cu HIV. Nu știu cum să-l refuz.
– Da, cazuri oricum apar, eu am găsit mulți și cu hepatită C, de asta sugerez să fie niște truse separate, totuși…
Am rămas cu nelămurirea asta: câte feluri de sterilizare există și cât de sigur poți fi când ți se spune că instrumentarul a fost sterilizat? Din discuția auzită azi ce concluzie ar trebui să trag: că asistenta aia are prejudecăți și un comportament discriminatoriu gratuit la adresa bolnavilor de SIDA sau că ea știe că de fapt sterilizarea instrumentarului nu distruge toți virușii?
Discuția de azi, coroborată cu una avută la începutul anului (când cei de la un anumit spital bucureștean refuzau donatorii de sânge care fuseseră în ultimele șase luni la dentist), mă face să cred că probabilitatea de a lua o boală transmisibilă prin instrumentar medical în România ține doar de noroc și are o legătură mică spre deloc cu procedurile medicale de sterilizare sau cu progresul medicinei. Poate mă lămurește un doctor dacă greșesc.
***
La plecarea din spital trec pe lângă un cabinet unde se recoltau analize. Ușa dată de perete, o asistentă, la un birou, îl întreabă cu voce tare pe un pacient mai tare de urechi:
– În afară de HIV ce mai vreți?
– Păi … tot ce mai trebuie!, răspunde pacientul, confuz, cu ochii spre fișa din mâna asistentei.
P.S. Nu am dat și nu mi s-a cerut nimic. Am dat doar 1 leu și 15 bani pe un print screen de pe site-ul Casei de Asigurări, care demonstra că sunt asigurată. O chestie pe care o puteau face și cei de la spital, cu puțină bunăvoință. Dar dacă verificau doar pe site nu aveau ce să prindă cu bolduri la fișa medicală 😉
merg la dentist de la 6 ani (cred, poate 7), n-am luat niciodata nimic. (poate vreo raceala din sala de asteptare) nici pe vremea impuscatului, nici in vremurile moderne. fac anual diverse analize de sange. presupun ca ceva s-ar vedea pe undeva daca as avea vreo buba. (chiar dc analizele nu vizeaza direct „buba”) (n-am luat nimic nici macar in vremurile imemoriale cand dentistu’ nu folosea manusi si masca chirurgicale- o fi mai a naibii pielea pe mine de nu se prinde nika 🙂 )
acu’ niste ani am citit un articol despre drama unui parinte cu copil infectat cu hiv care nu gasea niciun dentist care-i sa-i trateze copilu’. si am intrebat-o pe dentista mea (actuala) daca smacurile alea ale ei de sterilizare fac fata la dracii d-astea (hiv, hepatita c- am o vaga senzatie ca p-asta o au multi si habar n-au) si mi-a aratat una dintre sticloantele cu smacuri cu care stergea diverse instrumente. scria pe ea de nici cu gandu’ nu gandesti. si nu era vorba de sterilizarea-sterilizare, si doar smacul ala cu care stergea pe acolo tavitele, suportu’ si ce mai e.
eu cred (sau prefer sa cred, cum vrei s-o iei) ca daca smacurile alea sunt folosite cum trebuie, in concentratia necesara, nu-i problema.
asistenta aia se dadea de ceasu’ mortii cu instrumentele, dar pun pariu cu tine ca nu-si face atatea griji cand se duce la cosmeticiana (si acolo nu vine clienta si zice am hepatita c, hiv, alta dracie, sterilizati instrumentele, asta in cazul in care clienta stie de ce sufera), poate chiar se duce la o tanti fara cabinet care abia daca sterge forfecuta, clestisorul, unghierele, etc cu spirt.
eu, una, cred ca-s prejudecati.
daca n-ar fi prejudecati medicii/asistentele care ingrijesc bolnavi infectati cu asa ceva ar fi demult oale si ulcele. dar nu-s.
In general medicii sterilizeaza echipamentul medical, dar se pot intampla si mici scapari. Si atunci se mai trezeste unu cu hepatita de la destist sau cu mai stiu eu ce alta boala.
Sterilizarea este sigura,asistenta doar nu e are incredere in ea insasi. In momentul de fata nu se mai foloseste pupinel,nici etuve nu prea mai vezi,se folosesc autoclave + in in prealabil se folosesc solutii de dezinfectat.
hiv e depistabil la minim 9 luni,pana la 1 an jumate de la infectare,din cate stiu. Insa ipocrizia si fatarnicia societatii actuale fac ca ghinionistul(a),desi nu e capabil sa isi aduca aminte ce a mancat acum 2 zile,o sa retina doar ca acum 3-4 luni a fost la medic si i s-a parut ceva aiurea – fara sa tina cont ca in intervalul asta de timp s-a zgariat de 14 ori,fara a dezinfecta rana urgent,si a se gandi ca poate,obiectul cu care a patzit-o nu e tocmai steril.
Dar,desi hiv nu se transimte prin folosirea aceluiasi capac de wc,ma indoiesc ca multi,daca ar stii ca inainte a fost folosit de un seropozitiv,nu vor cauta un alt wc.
Dupa cum spuneam,e multa ipocrizie si fatarnicie in lumea asta…
bon. Deci HIV moare la cateva min. distanta de sange. Nu rezista. Problema mai intalnita e cu hepatitele.
Sterilizarea completa a unui set stomatologic se face la temp. de peste 100gr, timp de minim 30min. Atat ca… unii stomatologi…scurteaza acest timp ca sa nu le consume curent asa mult, sau ca au nevoie de instrumentarul ala.
Despre stomatologi cu HIV, exista echipe volante, si echipamente volante in Bucuresti. Nu cunosc pretul, dar medicii de acolo stiu ca lucreaza cu oameni cu probleme ( nu stiu daca si pt copii ac interventii).
Nici eu nu am luat de la dentist aste boli f. interesante: hiv,hepatite – dar asta nu e regula. Stiu ca dentista isi face periodic teste (pt ca e expusa), si la ea, si la toata familia ( asa a aflat ca si-a vaccinat copiii inutil).
La cosmetica, eu merg la un cabinet al unei doctorite. Ea isi sterilizeaza – dar cu un sterilizator simplu.
prejudecati medicale sunt. Romanii au multe prejudecati si mai ales…rasismul e in floare (inclusiv la cadrele medicale)
Cred ca si personalul medical poate fi pur si simplu ignorant (nu generalizez, dar exista cazuri, in definitiv si la medicina se copiaza ca la orice facultate). Then again, poate ca doamna doctor stia ea cat de bine sterilizeaza instrumentele.
Curiozitate personala: cum dovedesti ca esti asigurata cu un screenshot de pe site-ul Casei de Asigurari?
Intreb pentru ca in weekend as fi avut nevoie de asa ceva (in spital fiind, dar cu net pe telefon mobil) … Pana la urma am dus o adeverinta de salariat (old fashion way) la 2 zile dupa.
Intri pe site-ul Casei Naționale de Asigurări de Sănătate, introduci CNP-ul în motorul de căutare al Sistemului Informatic Unic Integrat și îți returnează rezultatul: asigurat sau neasigurat. Dai print screen și mergi cu el la medic. Chestia asta o poate face chiar medicul de la computerul de pe biroul lui, dacă are bunăvoință.
Wow! Multumesc mult pentru informatie! Habar nu aveam ca se poate asa. Si da, medicul ar trebui sa verifice singur. Mi se pare mult mai sigur sa vada el in sistem decat sa aduc eu o bucata de hartie cu o iscalitura pe ea …
Prof. Dr. Hunter H. Handsfield (unul dintre cei mai buni specialişti în epidemiologia HIV, cu experienţă din 1985 în studiul infecţiei în mai multe ţări din lume) spune cam aşa:
1. HIV nu se poate transmite printr-un contact care are loc în afara organismului. Chiar şi dacă îţi torni, pur şi simplu, sângele contaminat pe piele sau mucoase. Expus la aer, moare în câteva minute. Chiar şi în cele mai concentrate preparate de laborator făcute pentru a-l studia, nu poate supravieţui mai mult de câteva ore.
2. HIV este foarte uşor de distrus de către dezinfectante banale.
3. Probabilitatea transmiterii pe cale sexuală neprotejată este destul de redusă, poate o şansă din 2000 (Asta nu înseamnă că „acel contact, unul din 2000”, nu poate fi chiar primul!)
4. Probabilitatea transmiterii în cazul folosirii corecte a prezervativului este zero. Virusul nu are cum să traverseze membrana de latex. Chiar dacă prezervativul s-ar rupe sau înţepa, probabilitatea ca fisura să se suprapună exact peste o mică leziune în ţesut, care să permită schimbul de viruşi, este neglijabilă.
5. Probabilitatea transmiterii prin sex oral neprotejat este suficient de apropiată de zero pentru a nu fi luată în considerare, din motive biologice complexe legate de structura chimică a salivei, de posibilitatea existenţei leziunilor pe mucoasa bucală etc. De fapt, atât Dr. Handsfield, cât şi ceilalţi specialişti, nu îşi amintesc să fi depistat vreo contaminare pe această cale în ultimii 27 de ani, printre miile de pacienţi investigaţi.
6. (Chiar dacă nu e spusă direct, apare în discuţii) Posibilitatea contaminării prin ac de seringă este foarte reală şi foarte gravă, iar un număr mare de profesionişti (medici, asistente, paramedici etc) s-au contaminat astfel prin înţeparea accidentală cu un ac după ce i-au făcut o injecţie unui pacient seropozitiv.
Topul mijloacelor de transmitere de la cel mai periculos la cel mai puţin periculos arată cam aşa: Transfuzie -> Transmitere de la mamă la bebeluş în timpul naşterii -> Ac contaminat -> Sex anal neprotejat -> Sex vaginal neprotejat -> (în teorie) Sex oral neprotejat.
Acele şi instrumentarul medical au provocat epidemia din 1987-1991 de la noi, tot ele au continuat-o şi în prezent acele folosite de toxicomani sau de cine ştie ce dobitoc păduchios de prin vreun cartier bântuit de şobolani sunt la fel de periculoase pe cât erau în vremurile trecute holera şi ciuma bubonică la un loc.
~Nautilus