Unu-i moldovean, altul bucureștean și celălalt biciclist. Toți trei se vorbiră și se sfătuiră, cum să ne scoată din cap mentalitatea fatalistă. Și au găsit soluția: o eliberează pe Miorița tocmai prin stepele îndepărtatei Mongolii. Că nomazii ăia de mongoli încă se mai ocupă cu agricultura, oieritul și mineritul.
Miorița lor e o Dacia 1310. Pe bujiile ei, care au dus 50 de ani în spate tot poporul ăsta, se bizuie și cei trei, că-i vor duce 15.000 de km până la Ulan Bator și nu-i vor lăsa în drum prin vreun deșert Gobi. Pe bujiile ei și pe nea Ion, mecanicul lăsat acasă, de pază lângă telefon. În caz că, pe drum, Miorița o să înceapă să facă nazuri – știți voi, iarba nu-i mai place, gura nu-i mai tace – nea Ion să facă un pic de terapie cu ea prin telefon.
Odată ajunși în capitala Mongoliei vor dona Miorița la pachet cu 1000 de lire sterline pentru o cauză nobilă – cârcotașii ar zice că numai așa ar fi primită o Dacie de pomană – și se vor întoarce teferi și victorioși în țărișoara natală. Va fi probabil singura Dacie 1310 scăpată astfel spectaculos de la moartea sigură la REMAT.
Pentru eliberarea Mioriței și ducerea spiritului „daciot” pe culmile mongole ale celebrității, cei trei bărbați au nevoie de 12.000 de euro. Cam cât un Audi A5 la mâna a doua, tot o mașină preferată de români 😉
Iulian, fost publicitar, Alexandru, fotograf la Jurnalul Naţional, şi Nicu, biciclist şi actual corporatist, vor merge cu Dacia până în Mongolia, în cadrul raliului umanitar Mongol Rally 2012. Este pentru prima dată când o Dacie va ajunge în Mongolia şi este prima Dacie care participă la acest raliu.
Ca să ajungă până la Ulan Bator, cei trei dacioţi vor trece prin 15 ţări, dintre care Azerbaijan, Turkmenistan și Uzbekistan, vor ajunge la Marea Aral şi vor traversa Pamirul – a doua cea mai înaltă şosea din lume, aflată la peste 4.500 de metri, dar şi deşertul Gobi. Startul se va da la Praga pe 16 iulie, iar aventura va dura, după toate probabilităţile, aproape două luni. Două luni pe cont propriu: fără ajutorul organizatorilor, fără asistenţă tehnică sau medicală și fără aer condiţionat. (imaginează-ți, Miorițo!)
De ce vor ei să scoată în evidență acest produs clasic românesc? „Trăim într-o ţară invadată de chinezării, de produse importate. Ne-am gândit că e momentul să ne întoarcem la mărcile noastre. Suntem români, suntem dacioţi, iar Dacia ne reprezintă, a făcut parte din copilăria noastră, a părinților noştri”, spune Nicu.
Scopul principal al acestui raliu, care se desfăşoară din 2004, este umanitar. Toate echipajele, circa 400 în fiecare an, se angajează să doneze la destinaţie maşinile pe care le conduc şi cel puţin 1.000 de lire sterline. Banii strânşi sunt folosiţi pentru ajutorarea copiilor din Mongolia. Dacioţii vor dona Dacia 1310 şi cel puţin 500 de lire sterline către Lotus Children’s Centre, iar celelalte 500 de lire sterline către o cauză umanitară din România.
Puteți susține acest proiect prin donații sau direcționând 2% din impozitul pe venit/salariu (formularele 200 sau 230) în contul Asociației Trei RO42CECEB10130RON3147479, deschis la CEC Bank Agenția 1 Mai București, C.I.F. 29953226.
Puteți descărca de aici formularele 200 și 230 gata completate cu datele Free Miorița.
Dacă nu dați bani (deși direcționarea celor 2% din impozit nu vă costă nimic), dați măcar un like pe pagina lor de Facebook/dacioți sau screți-le pe adresa: dacioti@freemiorita.ro
***
„Dacioţi până-n Mongolia” este un proiect al Free Mioriţa, asociaţie înfiinţată de Iulian, Alexandru şi Nicu din dorinţa de a demitiza basmul Mioriţa. Dacioţii nu se complac cu imaginea mioritică a românului: au curăţat plaja de la Vadu, au plantat copaci în Maramureş şi Călăraşi, au dus ajutoare familiilor nevoiaşe din Vaslui, au deszăpezit casele oamenilor din Buzău, şi altele.
Iulian Angheluţă (zis şi Jules)
După nouă ani de publicitate şi-a dat demisia pentru a pleca în aventura vieţii lui – Mongol Rally. În 2000, a călătorit cu Alexandru, timp de o lună, cu 50 de trenuri prin Europa, a fost şi în Asia, dar tot în Balcani, în Făgăraş şi pe plaja de la Vadu se simte acasă. Boicotează cu succes produsele chinezeşti, cumpărând mai ales mărci româneşti. Nu are televizor şi şi-a făcut cont de Facebook special pentru Mongolia.
Alexandru Molovata (zis şi Molo)
Fotograf la Jurnalul Naţional, iar în timpul liber aventurier, a fost în expediţii la triburile din jungla amazoniană, în Peru, cu maşina în Turcia asiatică, cu velierul pe Marea Neagra, în China tibetană şi cu bicicleta până la Balcic.
Născut într-o ţară care nu mai există, URSS, chiar de partea cealaltă a Prutului, din 1992 în România, nu are carnet, dar vorbeşte rusa la fel de bine ca româna. Această aventură va fi un cadou frumos la 40 de ani.
Nicolae Stancu (zis şi Nicu)
Mezinul echipei, biciclist şi tânăr corporatist, a colindat România de la est la vest şi de la sud la nord şi a fost de fiecare dată surprins de paradoxurile care o definesc. Merge în Mongolia pentru că vrea să vadă ce se află dincolo de Europa. El va fi copilot pentru Iulian şi mecanic de nădejde.
*foto Dragoş Savu
**exponatele din fotografii sunt doar cu titlu de prezentare 😉
Pai Miorita din poza arata destul de in forma, le-o preiau eu pentru, hai, 5000 de euro. I-am scutit de 7000 de euro cheltuiti aiurea si de un drum prin puste si jur ca nu o dau la REMAT ci voi umbla cu ea. E?
Iei pâinea de la gura copiilor amărâți 😛 Vezi că scrie la final că exponatele din poze sunt doar cu titlu de prezentare. E posibil ca asta să fie mașina cu care vor pleca sau alta. Deocamdată sunt în tratative și cu Miorița.
„deși direcționarea celor 2% din impozit nu vă costă nimic”… Ba te costa. Ca sa faci un gest umanitar in tara asta, trebuie sa-ti iei o zi libera de la munca (iar eu lucrez la privat), sa umbli pe la circa financiara, sa completezi foarte multe hirtii, etc. Nu stiu, probabil ar fi mult mai simplu daca de aceste directionari de impozit s-a ocupa cei direct interesati. Sa vina cu toate actele necesare ssi sa umble ei pentru banii pe care eu ii donez.
Ca să direcționezi cei 2% din impozit descarci de pe net unul dintre formularele 200 sau 230, la care te încadrezi, îl completezi cu datele tale și cu datele asociației la care vrei să direcționezi banii și le trimiți prin poștă la Direcția de taxe. Nu trebuie să te învoiești pentru asta.
Multumesc! Ultima data cind mi s-a explicat ceva de genul asta era cu plimbare pe la Directia de taxe si impozite.
O zi cit mai frumoasa!
Am mai evoluat de atunci 🙂
@ adib: nu este chiar asa de negru Dacul. La circa financiara, formularele astea sunt disponibile la orice ghiseu, inclusiv la cel de informatii, ba chiar il poti descarca de pe net. Il completezi si il trimiti prin posta la Finante, si gata, ai donat cateva zeci sau sute de lei unei cauze care ne va face mai cunoscuti intr-o comunitate bine definita de aventurieri decat treizeci de romani care fura prin occident:)
Astorlantilor, nebunilor care vreti sa mergeti in Mongolia cu Dacia: SUCCES! Va urmarim indeaproape;)
mulțumim pentru sprijin, ne străduim să nu dezamăgim 😉
Hmm. „cei trei bărbați au nevoie de 12.000 de euro”. „Dacioţii vor dona Dacia 1310 şi cel puţin 500 de lire sterline către Lotus Children’s Centre, iar celelalte 500 de lire sterline către o cauză umanitară din România.” Cat poate costa rabla de Dacie, dupa INCA 8.000 de km facuti pe cine stie unde incarcata cu trei barbati si bagaje? Deci ca sa faca un bine de maxim 1400 de euro( mia de £, ca rabla o sa ajunga direct la reciclare) cheltuie 12.000?! Nu stiu ce sa zic. Nu vor mai bine sa mearga cu avionul? Cu 3500 de euro merg toti trei (dus-intors) cu Lufthansa! Poate vor aventura. A, pai s-avem pardon, daca vor, n-au decat sa mearga pe banii lor, nu pe banii copiilor care, daca respectivii ar sta acasa, ar putea primii toti cei 12.000 de euro;). Acum serios, in locul lor as face rost de o sponsorizare(Coca-Cola Romania cred ca s-ar baga), n-as sta cu mana-ntisa pe blogu lu Dollo.Ca stau degeaba:).
Ce bine știi tu, Motane, să ții socoteala altora 😉
Care-mi da si mie 12.000 euro(sau 15.000 $) cu titlu de sponsorizare? Am de gind sa inchiriez un RV, sa traversez SUA si sa donez minim 1500$ indienilor din rezervatii. Pot pleca si miine (si asa ma plictisesc ca e vreme urita la New York de o saptamina)
Păi fă un proiect interesant și poate ai noroc 😉
Io prin iulie ma duc intr-o calatorie de bine-facere intr-un sat din Grecia(ca sunt loviti greu de criza saracii). E vorba de satul Esperos din Rodos: http://www.esperosvillage.gr/en/ 😉
asta seara cred ca m-am blonzit. deci. :
1. cine este titularul contului catre care indreptam cei 2%. (din cate am priceput, organizatie nu se ocupa doar cu „plimbari” mongolia).
2. odata cu formularul trebuie sa trimit si fisa fiscala?
dollo, sper sa nu te superi, ca zic asta: cand s-a lansat loganul, a scris cornel nistorescu un editorial in evz despre dacia 1310. pe mine m-a dat pe spate (decupat si pastrat), dar eu is mai sentimentala nitel.
Ady, titularul este Asociația Trei, care va face mai multe acțiuni de promovare a Mioriței și luptă cu fatalismul național. O să mai auzi de ei de acum.
Da, cu formularul de direcționare a celor 2% trebuie trimisă și fișa fiscală, până la 25 mai, dar numai dacă ai venituri din alte surse decât salariul. Pentru că fișa fiscală de salariat e trimisă oricum de către angajator. Dacă ai alte venituri decât salariul trebuie să completezi fișa 200 pentru cei 2%.
Cornel Nistorescu a avut niște editoriale remarcabile, o vreme 🙂
super. momentan dau cu sapa doar pe plantatia altora. deci fara fisa fiscala. misto. chiar am o declaratie completata-fara destinatar. maine sau poimaine o pun la posta.
il mai am si p-ala cu „cantarea americii”. m-a trecut cu racori/calduri, toate cele.
De unde iei tu, pisi, A5 cu 12.000 euro? Vreau si eu doua.
vezi în târg
Mai bine ia-ti numa’ unu si ailalti 12.000 baga-i la mandelu’ sa se plimbe si gura lui cu arvii-u’ prin canioane 🙂
Explicati-mi si mie nene ce-i aia corporatist tot citesc peste tot. E frumoasa meseria asta?
Unul care asudă într-o corporație, de regulă străină de neam și țară, care-l exploatează capitalist și fuge cu plusvaloarea lui în țările alea de unde a venit 🙂
Dollo, alex are dreptate. Termenul de corporatist e utilizat in mod eronat in limbajul zilnic. Ca de obicei, incurajam folosirea lui dexonline.
Nu pot să mă pun eu împotriva autodefinirii omului. Așa a zis el că e, așa am scris 😉
Ady, dacă ești din București ne putem întâlni la o vorbă, ne vom cunoaște și vom depune noi formularul tău la Administrația Financiară 🙂
nu mai faceti propuneri d-astea oamenilor timizi. ca iute disparem ca magaru;-n ceata. 🙂 trimis formular prin posta, cu confirmare, sa nu se piarda. cu tot cu fisa fiscala, ca asa mi-o zis o tanti de la AFP la telefon.
Hai ma Dollo! Tu chiar pui botisoru’ lu’ Toshiba la de-alte de-astea ?
Anul trecut la Mongolia Rally conditiile erau asa:
1) sa strangi 1000 (lire, Euro, nu mai tin minte),
2) sa ai o masina care costa sub 1000(iar nu mai tin minte ce fel de unitati monetare, sa zicem E)
3) masina sa nu aiba peste 10 ani ca se supara autoritatile mongoloide ca le dam harburi. Masinile urmeaza a fi folosite pe post de ambulante/masini de pompieri/masini de dus copiii la scoala si alte asemenea scopuri nobile.
4) sa le dai masina
5) sa te accepte organizatorii. (aveau foarte multi inscrisi si acceptau doar o parte)
De unde pana unde stransu’ a 12.oooE ?
Daca scopul e sa ajutam oamenii din tarile alea mai saracute, atunci sa le dam 12.oooE + 1oooE pt organizatori + 1oooE masina si sa terminam povestea.
Daca scopul e sa mearga baietii pana acolo si sa se „aventureze” nitel, atunci sa o faca pe baza propriului buzunar. Oamenii din tarile cu apa calda pun banii de masina si de drum si cer donatii pentru cei 1000E din donatii.
Daca scopul e un mix de alde de-astea de mai sus, pai cu 12.oooE iei si masina o si repari, ai si bani de benzina, iti ramane si de-o cazare, un suc, o fetita.
Daca scopul e: „hai c-am gasit fraerii sa ne distram si noi vreo 2 luni in asia”, atunci sa caute in alta parte.
Măi, Gogule, eu pun boticul Toshibei, dar nici tu nu le ai cu socotelile 🙂 Păi oamenii ăștia au nevoie de 12.000 ca să achiziționeze mașina, să aibă și ei ce mânca două luni pe drumurile alea, și cu ce se întoarce înapoi de acolo, că doar n-or veni pe jos. Pe urmă mașina pe care o vizează ei se încadrează în regulile amintite de tine, din câte știu oamenii s-au înscris deja și nu au fost refuzați. Cât despre mongoli chiar vor fi ajutați,și cu mașina și cu banii. Nu rămâne nimeni neajutat 😉 Dacă nu vrei să fii „fraier” și să-i ajuți cu ceva pe cei trei ca „să se distreze” nu te obligă nimeni 🙂