Umilință cu share și like pentru supraviețuire

Ne-am transformat într-o țară de bocitori a cauzelor umanitare. Umilința la care se supune actorul Șerban Ionescu e doar una dintre ele.

Poate că nu apreciez eu suficient viața, dar mi se pare că circul prin care este purtat actorul Șerban Ionescu, precum ursul cu lanțul, este o umilință gratuită. Înțeleg că boala asta provocată de căpușă este nenorocită, nu m-am dumirit dacă e tratabilă sau ba – diverse surse medicale se contrazic între ele – dar tot tam-tam-ul care se face cu strângerea de fonduri și cu prezentarea actorului, aproape muribund, pe patul de suferință este o insultă și la adresa bărbatului care a fost și la adresa familiei sale. Nu mi-ar plăcea să mă aflu vreodată într-una dintre ipostaze.

Dacă ăsta e prețul pe care trebuie să-l plătești ca să trăiești, în România, atunci mai bine lipsă. Deși înțeleg că Magda Catone, soția actorului, spune că își permite să-l susțină financiar, media se repede vulturește asupra subiectului, care încă nu a devenit hoit, cu o determinare demnă de o cauză reală. De exemplu, dacă tot a acceptat Șerban Ionescu să fie imaginea acestei boli provocate de căpușă, nu mai bine v-ați concentra voi, ziariștii lu pește, pe vinovații care au făcut ca în București numărul cazurilor de mușcături de căpușă să explodeze în primăvara asta? Ați ghicit, vinovații se ascund la vedere, între numeroșii candidați la scaunele de primari, care au pus doar panseluțe nu au catadicsit să facă și igienizarea spațiilor verzi, astea puține câte mai avem. Hai să le refuzăm apariția în presă acestor fanfaroni, până când nu rezolvă treaba cu căpușele. În spațiul lor de emisie electorală hai să punem niște căpușe uriașe cu sânge în bot. Că s-ar potrivi mai bine oricărui candidat.

Apoi hai să ne mutăm atenția și asupra sistemului medical și al celui de îngrijiri paliative. De ce e nevoie într-o astfel de boală? Se tratează acceptabil și în România? De ce unei familii cu relativă bunăstare îi e greu să susțină financiar un astfel de bolnav (dacă îi e cu adevărat greu)? De ce are nevoie sistemul medical ca să ne trateze de căpușe, după ce primarii n-au fost în stare?

Haideți fraților să ne preocupăm un pic și de cauze, că în ritmul ăsta ne vom transforma într-o țară de bocitori și fundraiseri pentru muribunzi. Șerban Ionescu e un actor cunoscut, dar dacă ar fi fost un neica nimeni mușcat de căpușă murea sau trăia fără atâta publicitate maladivă. Mie una mi-e silă de câte campanii „dați un leu pentru viața lui cutărică” văd zi de zi. Și toate nu sunt decât niște moduri de a ne da umani și generoși ăștia care ne învârtim pe Internet. Like-urile și share-urile nu se transformă aproape niciodată în bani. Serios vă spun, dacă ajung în situația asta prefer să mor cu demnitate decât să-mi văd moaca desfigurată de boală share-uită și like-uită aiurea pe Facebook. Puneți-vă un pic în locul unui astfel de bolnav. Dacă chiar vă iubiți viața atât de mult nu mai bine faceți ceva pentru ea înainte de a ajunge pe un astfel de afiș?

 

Etichete: , , , ,

26 comentarii la “Umilință cu share și like pentru supraviețuire” Subscribe

 1. George Lacatus 15/05/2012 at 13:44 #

  in ultimul interviu pe aceasta tema, acordat chiar de actor lui Maruta, la ProTv, Serban Ionescu s-a prins ca Maruta vrea doar rating. L-am simtit pe actor jenat de situatie. Sunt sigur ca nici lui nu-i place circul asta

  • Dollo 15/05/2012 at 14:54 #

   Păi s-a cam pus singur în mijlocul circului, dar el are o scuză, noi ăștilalți nu avem

 2. Niki 15/05/2012 at 13:49 #

  Acusica rezolva Ponta problema http://www.hotnews.ro/stiri-esential-12259477-actorul-serban-ionescu-diagnosticat-boala-lyme-putea-primi-sprijin-financiar-din-partea-guvernului.htm

 3. Oana 15/05/2012 at 14:05 #

  Toti profita de boala lui si sar ca vulturii vad. Deja m-am saturat de publicitatea asta penibila facuta pe spatele actorului.

 4. Oana 15/05/2012 at 14:07 #

  ”Dacă chiar vă iubiți viața atât de mult nu mai bine faceți ceva pentru ea înainte de a ajunge pe un astfel de afiș?” – Ai perfectă dreptate! Omul clar nu și-a iubit viața, pentru că, dacă și-o iubea, nu se lăsa mușcat de o căpușă. Până la urmă, cât de prost trebuie să fii ca să te lași omorât de o ființă atât de mică?
  Oricum, felicitări pentru restul articolului! Este solid argumentat, mai ales în chestiunea existenței căpușelor în București sau pe unde a fost mușcat actorul. Dacă am fi o țară civilizată, nici euglene verzi n-ar mișca prin iarbă.

  • Dollo 15/05/2012 at 15:01 #

   Ai înțeles tu ceva, dar nu tot. Dacă-ți iubești viața nu lupți (doar) cu efectele, ci te duci la cauză. Dacă toți ne mărginim să dăm like și share când mai apare câte un caz, dar în rest ne e indiferent cine ce face cu banii și voturile noastre, atunci, ne plângem degeaba.

   • Oana 16/05/2012 at 00:24 #

    Mă bucur că ne înțelegem! :)))

 5. petrov 15/05/2012 at 14:20 #

  „Dacă ăsta e prețul pe care trebuie să-l plătești ca să trăiești, în România, atunci mai bine lipsă.” aici vorbesti tampenii, cand e vorba de viata platesti oricat.

  in rest, ai dreptate.

  p.s. : sper sa-l muste pe maruta cat mai multe capuse.

 6. Dragos B 15/05/2012 at 14:21 #

  Probabil are contract cu ProTV / Acasa din asta. Mai scoate Sarbu niste bani din toata chestia asta… 🙁

 7. Escu 15/05/2012 at 14:22 #

  Serban Ionescu e in starea asta de multa vreme. Cum se face ca abia acum l-au bagat in seama ? Nici eu nu suport chestiile share si like si alte social media crap… mai ales pentru oameni bolnavi. Cu mousul in mana nu se rezolva problemele.

 8. adi 15/05/2012 at 14:33 #

  Dolo,
  Am tot scris de doua ori pe site la EVZ si vad ca nimeni nu citeste. Omul asta trebuie dus la tratament cu oxigen hiperbaric la clinica de la Constanta http://www.medicinahiperbara.ro/hiperbara/
  Nu le fac nici un fel de reclama ca eu sunt din Cluj dar mi-am tratat sotia acolo. Intrati pe forum si cititi si povestile altor pacienti.
  Chiar nu pricepe nimeni ca oricat antibiotice ai baga in omul asta n-o sa se vindece? Oxigenul respirat la presiune de 3 ori mai mare decat cea atmosferica barboteaza in sange si ajunge pana la cele mai periferice tesuturi/celule iar la nivel tisular se comporta ca si un antivbiotic deoarece bacteriilor nu le prieste. Ce naiba? Chiar nu citeste nimeni informatii utile la articole de genul asta? E 400 RON o sedinta acolo. Patronul e un medic roman care a lucrat 10 ani in Germania si apoi si-a deschis clinica aia in Constanta. A avut o gramada de pacienti cu borelioza. Dati-i omului informatia si nu mai plangeti langa capataiul lui ca nu-l ajutati cu nimic asa.

  • Dollo 15/05/2012 at 15:03 #

   Nu pricep de ce nu i-o dau chiar medicii lui, totuși, dacă e la îndemână?

 9. Alsta 15/05/2012 at 14:35 #

  Mai buna ar fi o campanie „sa scapam de maidanezii din bucuresti”, dar vad ca nimeni nu pune problema.

 10. Luca Emil 15/05/2012 at 14:52 #

  Bun articol. Ma simt dator. (Imi) iubesc viata deci vreau sa fac ceva.
  Am urmarit impresionat un site cu informatii extrem de pretioase venite din partea unor persoane care au luptat cu LYME.
  Va propun sa-l faceti cunoscut d-lui Serban Ionescu si altora, care pot citi FARA PREJUDECATI, multe raspunsuri la intrebarile d-voastra in articolele acestui site: www.http://mariuscruceru.ro/?s=Lyme

  Fie ca Dumnezeu sa va ajute!
  Fie ca romanii sa se ajute!

Lasă un comentariu

Oldies but goldies

Visiting Transilvania: “Traditional roma people on the left!”

Port traditional la un copil care cersea in Sighisoara

Turul bisericilor fortificate săseşti din Transilvania a fost, pentru cei şase ziarişti, o ocazie să cunoască România reală, cu drumuri proaste, cu monumente dărăpănate, cu prea mulţi “roma people” în locuri în care li se spunea că au trăit “the saxons”, dar şi cu oameni ospitalieri şi calzi, cu mâncare multă şi gustoasă, şi cu peisaje fabuloase.

Construcția unei case în România, când nu ai bani, dar ai pretenții (I)

trasare

Arhitectul și proiectul – România geme de Gaudi nedescoperiți; 12 arhitecți în doi ani și al 13-lea care ne-a pus capac; Care e treaba cu proiectul casei – diferența dintre DTAC și PTh

Ce caută englezii în Grecia

karaoke

În timp ce milioane de estici se dau peste cap să emigreze în vest ca să facă bani, englezi, germani sau canadieni vin în Grecia ca să trăiască decent, în căutarea unui stil de viață care nu le mai e accesibil în propriile țări.

Raiul există și e în patrimoniul UNESCO

plitivice19

… sub numele de Parcul natural Plitvice, din Croația

Cum s-a „optat” pentru ora de religie

scoala

Curtea Constituțională îți dă, dar nu-ți bagă și-n traistă. Motive pentru care peste 90% dintre părinți au făcut cereri ca să-și înscrie copiii la ora de religie.

(III) Clientul român e mitocan și nespălat

sexwork is work

Ultima parte a interviului cu „Profesoara” – una dintre cele mai vechi prostituate din București – face un portret robot al clientului român, de la gunoier și căcănar, până la politician și preot.