„Bună ziua, ați auzit de Nicușor Dan? E dublu olimpic la matematică, candidează la Primăria Capitalei!” Fata are un zâmbet inocent, ca de provincial venit prima dată la oraș, și poartă un tricou cu Nicușor Dan. Împărțea pliante cu programul candidatului, la intrarea în Bookfest, de la Romexpo. Reacțiile erau în majoritate descurajant de sictirite și fataliste. Lasă-mă în pace! N-am timp. Da, am auzit, dar nu mă interesează. Îți pierzi timpul degeaba, fato, că n-are șanse. Sunt sătulă de politică! Dar Nicușor Dan nu e politician! Dar ce e? Tot un drac! E dublu olimpic la matematică… Și eu sunt la fel. Chiar triplă, îi aruncă zeflemistoare, peste umăr, o bașoaldă cu pantaloni mulați. Da? La ce sunteți olimpică, o întreabă fata cu pliantele, la fel de inocentă. La bară, hă, hă!
La un moment dat a venit o alta cu mai multe pliante, trase la xerox. Se terminaseră alea tipărite. Fata cu zâmbet provincial tocmai le explica unor doamne interesate că ea e din provincie, dar că face acest demers voluntar, pentru Nicușor Dan, deoarece crede în el și în planurile lui pentru București, orașul ei adoptiv de câțiva ani. Doamnele ziceau că ar vrea să știe mai multe, fata le-a indicat un site de Internet unde se pot citi mai multe. Doamnele zic că nu știu a umbla cu Internetul. Fata e descumpănită. Cum să-l faci cunoscut pe Nicușor Dan în afara Internetului? A doua fată, cea cu pliantele xeroxate, îmi zice că reacțiile de la Bookfest sunt „chiar OK” față de ce reacții au primit în piață. „Am zis mersi că nu ne-au mușcat, la cum ne-au tratat ăia din piață!”. La Bookfest vin intelectualii! Dar în viața reală tot nu se dă like așa ușor ca în virtual.
Nicușor Dan e mai share-uit zilele astea pe Facebook decât filmulețele și pozele cu pisici. Cred că și Google s-a plictisit de numele lui. A reușit, însă, prin supraexpunerea asta virtuală să-și enerveze unii dintre susținătorii mai rezervați. Oamenii se satură repede chiar și de drăgălășenia pisicilor, darmite de accentul graseiat de olimpic la matematică al candidatului cu nume diminutivat. Pentru că tot ce-i mult naște o întrebare – totuși cine e în spatele ăstuia, de e atât de mediatizat? Poate că nu e nimeni, decât disperarea unei echipe bine intenționate, care vede că alegerile se apropie, iar candidatul ei nu reușește să treacă de un procent bun pentru un cvasi necunoscut, dar insignifiant pentru câștigarea alegerilor din primul tur.
Poate că sunt prea bătrână și sceptică, umblată ani de zile pe coridoarele primăriilor, ca să mai cred orbește într-un candidat. Fie el și independent. Mai ales că termenul ăsta s-a demonetizat la noi. După cum trebuie să admit că nu înghit nici vrăjeala asta bloggeristică din categoria „de ce îl votez pe Nicușor Dan”, făcută chipurile gratis și voluntar de câteva nume cunoscute, nu pentru spiritul lor civic, ci pentru cel antreprenorial. Dar, pentru categoria care dă like și share, campania a fost bine gândită. Scriem frumos, simțit, cu nerv și sentiment, despre ce bine vrem noi să fie în lume și cum o să ne mântuiască Nicușor călare pe o biclă albă, care-i va speria precum agheasma pe satana pe puitorii de borduri, ridicătorii de zgârie nori, betonatorii de spații verzi și votanții de PUZ-uri ilegale. În realitate fiecare vede în Nicușor Dan ce-i place să creadă că se va întâmpla cu orașul ăsta. Concret nici promisiunile lui nu sună mult diferit de ale celorlalți. Doar că are respirația mai proaspătă.
Duminică trebuie să mergem totuși la vot. Singura parte bună a existenței unui Nicușor Dan la aceste alegeri este aceea că va scoate la urne – dacă va reuși să concretizeze like-ul și share-ul – fix acel segment care nu a votat până acum din sictir intelectual. Dezamăgiții de clasa politică. Cei care considerau că a nu merge la vot e un vot de blam. Cei care după ce nu votează se plâng că nu se întâmplă nimic, nu se face nimic, nu se schimbă lumea. Feisbuchiștii, corporatiștii, hipsterii, ecologiștii, lețdoit-iștii și toată categoria asta din generațiile care se simt nereprezentate de vreunul din candidații de până acum. Oameni care nu se închină la crucea lui Becali, nici la titlul de doctor al lui Oprescu, nici nu gustă glumele casnice cu pliciul ale lui Prigoană.
Nu sunt puțini, dar nici suficienți. Sau poate nu le-a venit încă vremea. În România mai există suficienți pensionari care merg disciplinat la vot. Ei nu dau like, ci pun direct ștampila. Doar dacă într-adevăr fiecare dintre likerii lui Nicușor, prin absurd, și-ar convinge părinții, rudele să nu-l voteze pe doctor sau pe gunoier, ci să investească în viitor, să-i dea o șansă unui outsider. Ce e ăla, mamă?, mă întrebase mama deunăzi. Am reușit s-o conving să-l voteze pe Nicușor Dan pe motiv că „tu știi mai bine, dacă zici că e de-al vostru de acolo din Internet”, dar în realitate sunt sigură că a atârnat mai mult antipatia ei față de Oprescu și indiferența față de Prigoană. Dacă s-ar fi luat după simțul mamei, de exemplu, PDL-ul ar fi știut să nu-l susțină pe Prigoană la Capitală. În afară de el nu cred că mai vrea cineva din partid să câștige primăria. E un fel de Blaga 2, cu ceva mai multă prezență în paginile tabloidelor. Votul pe el e într-adevăr irosit. Dacă chiar ar fi vrut să-l bată pe Oprescu și să recâștige Bucureștiul, PDL ar fi rebuit să sprijine tot un „independent”, ca și USL-ul. Când oamenii sunt sătui de politică, sprijinirea independenților pare strategia câștigătoare.
Ca să nu vă mai țin în suspans, voi vota și eu cu Nicușor Dan. Gratis. Dar nu din convingere. Mai degrabă din disperare și antipatie față de ceilalți. Din sila pe care o am față de Oprescu, din certitudinea pe care o am că Prigoană nu ar face nimic altfel decât a făcut deja Oprescu. Și dacă va fi o țeapă, Nicușor Dan nu va fi una mai mare decât cele de până acum. Dar cel mai important mesaj va fi fost dat. Acela că un oarecare se poate ridica din mulțime și accede la un post public. Chiar dacă nu va reuși să facă minuni, victoria unui om din afara sistemului va fi probabil cea mai importantă schimbare petrecută în România în ultimii 20 de ani.
Și până la urmă ce mai avem de pierdut dacă-l votăm? Încă patru ani. Mare lucru! La scara istoriei și a vieților noastre deja irosite până acum e nimic. Prin urmare, pentru că în afară de mama nu mai am pe cine să conving să-l voteze, după cum ne îndeamnă clipul lui aritmetic, vă zic vouă, ăștia care mă citiți de prin București: hai domnule că nu muriți, dați-i o șansă lu ăsta micu! Mai rău de cum e acum nu se poate. Dar cine știe, poate fi chiar mai bine.
P.S. Singurul lucru care mă oftică în ecuația asta este că votul meu s-ar putea să-l ajute tot pe Oprescu. Dacă nu vor vota suficienți cu Nicușor va însemna că practic l-am ajutat pe Oprescu să câștige în fața PDL-ului.
Imi pare rau Dollo, dar chiar daca iese primar, ai sa fi dezamagita de el si uite de ce:
Citez din programul lui:
„Dambovita, axa creativa a orasului: concentrarea firmelor de tehnologie, IT si industrii creative, in coabitare cu universitatile si campusurile universitare, de-a lungul Dambovitei. Definirea Bucurestiului ca centru regional in tehnologie, IT si industrii creative.”
Cai verzi pe pereti!! De ce ar da buzna investitorii in IT in Bucuresti si nu in orice alt oras din tara? De ce a plecat Nokia de la Cluj si Siemens de la Timisoara? Domeniul IT e foarte volatil, de exemplu Irlanda a investit enorm in el si cand a dat criza, economia lor a luat-o la vale mai rapid decat in celelalte tari din Europa. Si mai ales e problema fortei de munca. In IT calificarea dureaza ani de zile si nu oricine e capabil de munca asta.Nu poti recalifica un somer sau o persoana de peste 20 de ani sa lucreze in IT. Aia cu industrii creative e buna:))! Cred ca se referea la bloggeri;)!
„Controlul total al ONG-urilor de protectie a animalelor asupra activitatii adaposturilor de caini comunitari.”
Eu vad aici un conflict de interese flagrant. Pai daca dispar cainii vagabonzi de pe strazi (in zece ani sa zicem) ce activitate mai pot avea ONG-urile respective?
„# Finantarea de catre Primarie a studiilor de restaurare a cladirilor istorice (nu si a restaurarii insasi)
# Expropierea proprietarilor care isi degradeaza cladirile istorice”
Adica nu da un ban pentru restaurarea efectiva a cladirilor istorice, cum se practica in general in vest(20-100% acoperire costuri), dar se arunca bani pe studii de restaurare. Pentru tarcuri de caini, adevarate minuni arhitectonice;), bani sunt. Ce e foarte grav e chestia cu expropRierea. Cum faci asta? Pe ce baza legala?
„OBLIGAREA dezvoltatorilor de noi complexe rezidentiale la un procent de locuite „sociale”, cu pret accesibil”.
Ce dezvoltatori?:) Si din nou, pe ce baza legala? Si chiar daca ai fi tu Dollo „dezvoltator” ai construi in pierdere? Sau daca ai fi un potential locatar intr-unul din complexele respective, ti-ar conveni sa ai 15% dintre vecini clienti ai locuintelor sociale(cam stii despre ce e vorba;) ) ?
Si eu nu-nteleg, chiar e atata nevoie in Bucuresti de locuinte sociale? Parca sunt zeci de mii de apartemente/case goale.
Imi pare rau, dar ND e un papagal vopsit. E „nou”, dar nou nu e egal cu „mai bun”. Parerea mea:)!
Cine ar merita ales? NIMENI!
Oricine iese, rugati-va sa nu fie cu muult mai rau decat Oprescu!
De afară e ușor să te speli pe mâini că nimeni nu merită ales. Cineva trebuie totuși ales, deci hai să vorbim concret:
– da, primăria nu poate plăti restaurările unor case private. de ce să plătesc eu din impozitele mele restaurarea casei tale? e același lucru cu anveloparea pe banii primăriei sau cu subvenționarea gigacaloriei, cu care eu nu sunt de acord. pentru că sunt plătite și de ăia care nu stau la bloc și nu au încălzire centrală. vrei să păstrezi o clădire de valoare istorică, păi trebuie să ți-o permiți, asa e.
– da, e normal să fie controlată activitatea ONG-urilor care se opun cu vehemență oricăror măsuri de gestionare a fenomenului maidanezilor. pentru că unele de asta există, ca maidanezul să existe mult și bine, ca raționament al existenței lor. dar până la ele altele sunt organismele care câștigă de pe urma maidanezilor, iar primăria se numără printre ele.
– e nevoie de locuințe sociale atâta vreme cât nu oricine își permite chiriile din piața liberă. o tentativă de a achiziționa apartamente deja existente sau de a subvenționa chiriile a eșuat în mandatul Videanu. nu intru în detalii.
– și da, mi se pare normal ca un dezvoltator să respecte niște reguli impuse de primărie. așa e în orice oraș normal, civilizat, nu construiește orice Gică cum i se scoală, fără parcări că e mai ieftin etc. de ce să nu facă economie și la structura de rezistență atunci, dacă tot e să se spele pe mâini după ce construiește…?
la partea cu IT-ul nu mă pricep… deci nu mă pronunț.
Dollo, nu the supara dar nu intelegi!
1. Nu e vorbade renovarea oricărei clădiri ci a celor de patrimoniu. Practic e vorba de lucrări DE ARTA in adevăratul sens al cuvântului. Nimeni nu-si prea permite prețul. Platesti pentru statui, si clădiri de patrimoniu pentru ca ele contribuie la frumusetea orașului si ii dau valoare.
2. Ne e vorba de controlul activității ONG-urillor cum zici tu ci de controlul DE CĂTRE ONG-uri asupra adaposturilor. Adică de catre acele ONG-uri de care zici ca se opun rezolvarii problemei.
3. Daca nu-ți permiti chiria IN CENTRUL unui oras, te mulți mai departe si faci naveta. Te cam contrazici, zici ca nu vrei sa platesti pentru casele unora(odată la n ani) dar altora le-ai plăti chiria(lunar) :).
4. Bineinteles ca respecti niște reguli, dar nu daca sunt absurde. Regula respectiva (15% e enorm) însemna sinucidere curată, așa decât s-o respecti mai bine lichidezi firma si te bucuri de banii ramasi, sau construiești in alt oraș.
5. Te felicit ca ai curajul sa recunosti ca nu te pricepi la IT, dar stai linistita, nici Nicusor Dan nu se pricepe:).
1. depinde cine e proprietarul clădirii: dacă e statul banii vin de la ministerul culturii, dacă e orașul e normal să vină de la primărie. dacă are proprietar privat, s-avem pardon. faptul că se fac studii pentru renovare nu e un lucru rău, cu condiția să nu se facă doar studii. cred că știi și tu clădiri de patrimoniu care s-au pricopsit cu termopane de exemplu. apoi lucrurile astea sunt deja legiferate, să nu-l credităm pe primar cu atâta putere de schimbare, totuși
2. și vice-versa e bine 🙂
3. nu e vorba de chiria ÎN CENTRU, ci chiar și la periferie. dacă ai 10 milioane salariu nu prea îți permiți nici o chirie de 100 de euro, după cum nici naveta nu e prea ieftină. sunt de acord cu subvenția chiriei pentru categorii sociale pe perioadă limitată, așa cum se întâmplă și în vest.
1. Deci atat timp cat proprietar e statul, ai fi de acord sa platesti? FIY, am un coleg care are casa de patrimoniu in Haga. Primăria ii subventioneaza renovarea, dar ei o controlează așa încât fatada clădirii nu se modifica.
2. Vice-versa e conflict de interese:).
3. OK, ajutorarea saracilor se întâmpla si in vest, dar sunt in cartiere separate, nu amestecati cu milionarii, in buricul târgului. Daca le dai prea multe ii descurajezi sa facă eforturi sa-si depaseasca conditia si doar așteaptă sa „le dai”, cum se întâmpla cu votantii USL.
Motanul, vorbesti bazaconii in privinta IT. Lucrez in domeniu si cunosc piata. Daca nu te pricepi poti sa si taci…
Serios?
Adica pe tine te-au oprit pe strada si te-au intrebat: „Ba, tu ai auzit de IT?”. Si tu ai zis, „Da, stiu sa folosc wordul” si te-au angajat pe loc programator?!?
In ce domeniu lucrezi in IT exact si de cat timp? Cate joburi ai schimbat pana acum? Cati colegi de la firma ta lucreaza acolo de mai mult de 5 ani? (asta e in legatura cu volatilitatea)
Cati ani ai facut si de la ce varsta ai inceput facultatea? Sau esti doar cu liceul si tragi fire?(asta e in legatura cu calificarea).
Cat primesti salariu si cat platesti impozit? (asta e in legatura cu folosul pentru comunitate).
BTW, succes la cautarea unui nou loc de munca, in curand o sa fi somer!
Esti cam frustrat…calm down. La compania la care lucrez se cauta si se vor cauta specialisti mult timp de acum inainte si primesc aceleasi semnale de la fostii colegi de la alte companii. Atentie, am zis specialisti nu absolventi de liceu cu diploma de analist programator. Nu uita ca in timpul crizei industria IT a fost printre putinele industrii care au avut cresteri in Romania. Si asta cu investitie aproape zero (exceptand scolarizarea) din partea statului roman. Si nu, nu platesc impozit…sunt printre cei care produc software de cel putin 10000 de dolari US pe an. Din banii pe care ii aduc la buget iti platesc si tie si mie doctorul, invatatorul, politistul si chiar si popa. Oricum, multumesc pentru urarile optimiste de la sfarsitul mesajului, imi arata ca esti un românaș de mare valoare.
Ai fost cam obraznic in primul mesaj. Stii de ce, nu? Probabil asa ai fost crescut.
Pana una alta imi mentin parerea:
-iti ia ani buni sa pregatesti un specialist in IT si nu poti pregati suficienti si la timp cand piata o cere.
-firmele mari au plecat sau vor pleca din Romania pentru ca au o piata mai buna, China.
-au ramas firmele mici care se lupta pe ramasitele de „specialisti” lasate de firmele mari(asa-i ca n-ai multi colegi cu vechime mai mare de 5 ani in firma?)
-firmele mici au acces greu la piata internationala controlata de firmele mari, de acea raman cu piata nationala(controlata de mafii care de fapt castiga banii pe spinarea statului).
Statul nu castiga de pe urma ta prea mult(desi a investit in scolarizarea ta) pentru ca:
1 Nu platesti impozit.
2. Tu produci de 10.000 de dolari(posibil platiti tot de stat) dar profitul si impozitul aferent poate fi zero.
La o activitate normala statul ia pana la 65% de pe venitul creat de un angajat. In cazul IT-ului, poate scoate 30% daca bu cumva el e si clientul, cand de fapt nu castiga nimic.
Asa ca e foarte posibil ca altii iti subventioneaza tie si celor din IT impozitele.
Per total IT-ul e o afacere paguboasa pentru stat.
Dar si tu ai o problema pentru ca:
-firmele mici sunt vulnerabile la probleme, te pun pe liber rapid daca apar,
-Crizele sunt din ce in ce mai dese si mai grave in ultimii ani. Urmatoarea e dupa colt.
Va trebui sa-ti cauti (in curand) de lucru, pentru ca in mod sigur n-o sa iesi la pensie la firma la care esti acum.
Lucrez in IT si castig 7500 ron. Brut este 9000. Firma mai plateste contributiile ei pentru suma asta, adica inca 30-40% in jur de 3000 ron. Reducerea mea de impozit este de 16% din 9000 ron. Tu iei salariu intr-o luna cat impozit platesc eu la stat intr-o luna ???
Vrei sa iau 6000 ron si apoi sa plec in strainatate sau mai raman pe aici si iau 7500 ron si sa tin in viata pe tine, pe mama ta, pe tata tau, pe toata familia ta. Eu cred ca toti va descurcati si tu ai timp sa scrii aici pe cat plateste firma mea multinationala statului roman pentru ca eu lucrez la ea.
„Tu iei salariu intr-o luna cat impozit platesc eu la stat intr-o luna ???”
Stai sa ma uit pe statul de plata!…
Nu l-am gasit, stai sa ma uit in cont!…
OK, 8552.63 Euro. Net, daca nu ti-era clar.
Calculul lui Sorin este corect. 3000 de ron se duc la bugetul de stat de la fiecare dintre noi. Sunt doua salarii medii pe economie. Sunt salariile a 3 medici stagiari. Ti se pare de colea? Numeste-mi inca trei meserii in Romania de unde se aduna un asemenea cuantum de bani din investitii straine la bugetul de stat. Stat care apropo a investit in scolarizarea noastra la fel cum a investit si la scolarizarea altor absolventi care nu aduc nici macar jumatate din suma asta cu toate impozitele pe care le platesc. Si ca vorbeai de China, afla ca sunt buni executanti insa nu sunt in stare sa genereze IP in masa la momentul actual in conditiile in care salariul unui chinez din IT este actualmente chiar mai ridicat decat unul similar la o companie din Romania. E clar motane ca vorbesti din auzite…
@Adrian
Uite nenea Adrian cum arata un job fair pentru absolventi de faculatate(incluzand IT) in China:
http://www.chinasmack.com/2008/pictures/150000-recent-graduates-at-shenzhen-job-fair.html
Eu as numi asa ceva „diaree”!
Anul asta se asteapta sa fie cam 6 milioane de absolventi de facultate.
Uite aici salariile chinezilor in IT(pe an):
http://www.zdnetasia.com/china-it-salary-benchmark-2012-62304503.htm
1 Euro e aproximativ 8 yuani.
Imparti salariile respective cu 100(8×12) si ai suma aproximativa in Euro pe luna.
Te poti cimpara cu unul pe pozitia ta in China si vezi cine e mai ieftin.
Motane, q.e.d. De ce?
1) Sunt multi, cum ziceam. Executa bine datorita acestui fapt. IP pauza insa. Sper ca intelegi ce inseamna IP in cazul asta…
2) Am comparat. Chinezul e mai bine platit decat mine. Am comparat si cu media din Romania: statistica INS pentru aprilie 2012 este de 3017 RON net pe luna ~ 670 euro ~ 64000 RMB pe an – http://www.insse.ro/cms/files/statistici/comunicate/castiguri/a12/cs04r12.pdf. Si cel mai prost ITst chinez ia mai mult.
Tocmai ti-ai rezervat locul „in clasa de bun simt” intre bucuresteni. Cu toata sfidarea de care Nicusor da dovada spunadu-mi in fata ca sunt nesimtita ca am alte opinii voi vota cu Sorin Oprescu. Urmatorul idealist care va sari din marea masa, cu toate diplomele olimpice din clasa a IV-a sper sa invete in primul rand ce inseamna respectul fata de cetatenii pe care vrei sa-i conduci. Pentru ca, daca va fi primar, va fi si pentru nesimtitii care nu-l voteaza!
nu știu despre ce vorbești, probabil mi-a scăpat afirmația asta a lui, dar am și eu a-i reproșa unele mai vechi oricum, homofobe. dacă ți se pare, însă, că Oprescu e mai curtenitor cu alegătorii și cu femeile în special, votează-l. poate n-ai avut ocazia să te afli în preajma lui vreodată…
„alegerea bunului simt” este la fel ca „fiica mamei”. Nu inseamna ca mama nu are sa nu poate avea mai multe fiice. la fel, pot fi mai mule alegeri de bun simt, cel putin asa arata constructia asta. este o formulare compatibila cu pluralitatea, si nu implica ca ar fi nesimtiti. si asta o spune cineva care nu voteaza duminica.
Hai mai Dollo, nu fi naiva cu Nicusor asta! Ma deprim citi amici de-ai mei din Bucuresti si-au pus badge-uri cu numele lui pe paginile facebook.
http://www.europalibera.org/content/article/24602304.html
https://www.facebook.com/dan.alexe/posts/227421077375810#!/photo.php?fbid=10151155224686258&set=a.10150314121581258.409224.630996257&type=3&theater
Pui pariu ca, daca ajunge la primarie, se „imprieteneste” (si nu doar pe facebook) cu „Noua Republica” si eventual cu viitoarea formatiune pe care vrea sa si-o creeze MRU?
N-am mari probleme cu MRU, dar de Noua Republica si textele lor crestin-nationaliste-dreptace ma cam tem.
parcă dând bani la biserici nu-l văd, totuși, dar Dumnezeu e mare, într-adevăr 😉 știu de declarația aia a lui homofobă, am sancționat-o o dată, dar am decis să-i mai acord o șansă, cică nu mai gândește așa, s-a răzgândit între timp 😉
După ce-am citit din primul link mi se pare ca ar fi reprezentantul celor de la Liga Studenţilor Români din Străinătate, cei care s-au întâlnit la Putna anul trecut. O amestecatura de legionari si comuniști.
E interesant ce zice Wikipedia de Răzvan Codrescu(nume real Adolf Crivăț Vasile) autorul cartii recomandate de N.D. in articolul menționat in cele doua link-uri.
Daca s-ar putea vota online probabil ca ar avea o sansa. Insa sint curios citi din cei care i-au dat like isi vor misca curul pina la scoala ca sa-l voteze…
Pai se mai si razgandeste omul:)!
Bai, cand va aud cu votul pentru ND care il ajuta pe Oprescu ma apuca durerea de cap. Chiar nu pricepeti ca Oprescu e deja primar si ca n-a fost nicio secunda o competitie reala?. Omul are 70% in sondaje si voi sperati la minuni….E ca si cum in ’90 ai fi spus ca Ratiu il poate bate pe Iliescu…
Cu toate acestea, votul pentru ND e foarte important din 2 motive:
– arata ca oamenii se mai pot coaliza in jurul unui proiect, ceea ce intr-o societate scarbita si amortita ca a noastra nu e deloc putin lucru. Si proiectul nu e obligatoriu sa se termine aici, peste 4 ani am putea vorbi de alte sanse pentru ND.
– il poate propulsa pe ND in Consiliul General al PMB…unde cred si sper ca nu v-a face pactul cu diavolul…sper ca va fi o sula in coastele doctorului si ca vom afla si noi mai usor pe ce se cheltuie banii nostri. Avand in vedere simpatia pe care a generat-o ND si voluntariatul pe care multi l-au facut pentru el, as spune ca ND are o mare responsabilitate. Si nu cred ca ne va dezamagi.
sincer nu cred că dacă ajunge în consiliu va face mare brânză, pentru că un vot împotriva a 50 e egal cu zero. pe urmă există o problemă și cu accesul în consiliul, pentru că echipa lui s-a concentrat numai pe scaunul de primar, neglijând aspectul cu consiliul. și cine nu știe că trebuie să-l caute pe buletinul de vot în lunga listă de consilieri, undeva la „și alții”, n-o să-i dea votul. dar vom vedea.
în legătură cu procentele lui Oprescu, eu mai sper într-o minune, totuși 🙂
și eu sunt curioasă de același lucru, câte like-uri vor fi și voturi 🙂
Dollo știi ce? Eu cred ca ND ar avea șanse daca ar renunța la punctele din programul electoral cu probleme(enuntate in comentariul care așteaptă moderarea sau in comentariile de pe Hotnews). O greșeală nu e o prostie decât daca persisti in ea. Daca le scoate, ar putea câștiga. Ar putea folosi schimbarea de macaz in folosul lui, zicand ca el va fi un primar care si asculta, nu numai impune. Daca nu, e destul de ușor atacabil.
Imi retrag comentariul:). Cred(si sper) ca Nicusor Dan nu are șanse. Nu va risipiti votul cu el! Asta e! Încercati cu Prigoana. You’re screwed anyway. Relaxati-va sa nu va doara prea tare:)! Pardon my honesty!
„Fata are un zâmbet inocent, ca de provincial venit prima dată la oraș”.
zise miticul din mahalaua cunoscuta si sub denumirea de bucuresti.
dap, cetățene, mahalaua asta e făcută de provinciali care și-ai pierdut zâmbetul inocent
si asta e lucru bun ???
nu-i, dar civilizația și tonusul nu se rezolvă peste noapte. ține și de reglementări, și de atitudinea personală
Sunt pe acelaşi sistem (deloc turbat) cu tine, nu mi se pare nimic de pierdut în a-l vota pe Nicuşor Dan şi încerc să-i conving pe alţii să-l voteze tot aşa, din scârbă pentru ceilalţi, că mai rău decât ce e acum nu poate să fie. Din păcate, omul nu are un discurs extraordinar şi văd că nici măcar pe facebook nu stă mult mai bine decât Oprescu şi Prigoană.
e incredibil cât de inchistate sunt mintile unora… votati fratilor, votati cu Oprescu, cu Prigoana, cu cine vreti voi sa le mai dati voie sa se imbuibe cum au facut de atâtia ani… ca pubelistul si doctorul afacerist sunt tot o apa si-un pămant… daca votez cu Nicusor Dan e pentru ca a dovedit ca david il poate invinge pe goliath si in justitia noastra super coruptă daca are rabdare, inteligenta si perseverentă (nu tutun!). Dar uite ca a trebuit sa vina cineva din ardeal sa ne arate cum se poate combate coruptia din regat, Nu stiu zau ce riscati sa incercati ceva nou; pe toti pe care i-am votat de 20 de ani incoace i-am văzut după alegere pusi pe furat… in cel mai rău caz ne va dezamagi si va fura si el… so what? dar daca feelingul meu ca nu va fi asa se adevreste, atunci chiar veti putea fi multumiti pentru odata ca ati votat PENTRU cineva care chiar a meritat si urmarile le veti trai in viata de zi cu zi… 🙂
„, Nu stiu zau ce riscati sa incercati ceva nou”
Riscul e ENORM !!! Nou != Bun. Exemple: Nazismul, comunismul au fost „noi” la vremea lor. Preferatul tau are pe trecutul sau ceva pete de culoare neagra(sau ce culoare o fi avut camasile legionarilor). Numai prostii alerga orbeste dupa „nou”, nu te supara!
Apropo, cum iti place NOUL guvern?:)
Se pare că totuși a produs deja ceva emoție Nicușor Dan, că după campania lui de „laik” a început contra-campania: ia uite că n-a promis nimic, nici autostrăzi, nici case gratis, subțire programul lui. Plus niște „probe” incriminatorii cu niște oameni care se jură că l-au auzit personal, pe stradă în amiaza mare, cum cerea șpagă de la niște proprietari de case, dați în judecată, să-i scape de proces 😀
Bine, nu-l votăm că n-a promis mare lucru plus că știm sigur că o să ia șpagă și o să se vândă te-miri-cui, acuma hai să ne întoarcem la opreștii noștri că o să mai facă un pod inutil și mai pune și niște copaci auriți prin vreun parc și ne arată el că se poate.
Desi initial m-am bucurat ca a aparut cineva proaspat si independent cu care sa pot vota, acum mi se pare si mie ca toata campania asta agresiva pe internet i s-a intors cumva impotriva. Toata „batalia” asta virtuala mi se pare de prost gust. Ma enerveaza si articolele care il ridica prea tare in slavi, dar si cele care il critica/desfiinteaza. Pentru ca, in general, ma enerveaza extremistii.
Pana la urma Bucurestiului nu stiu daca ii trebuie un olimpic la mate. Ii trebuie un manager bun. Sa vedem daca il gasim. 😉
Eu trebuie sa votez pentru sectorul 2, adica niste anonimi pusi acolo ca sa iasa Ontanu probabil …
Atunci cand Base a fost primar general a avut o mare problema…consiliul era impotriva lui. Tot mandatul a tipat in gura mare ca i-au pus bete in roate. Daca nu ai consilierii de partea ta, sunt mici sanse sa faci treaba buna.
Totusi, Nicusor e independent si poate ca e destul de diplomat a.i. sa se inteleaga cu toti.
Dar sa fim realisti, sanse mari nu are sa iasa primar. Sunt mai multi cei care nu stau prea mult pe net si o sa voteze cu marile partide pentru o sacosa primita pe strada sau pentru alt motiv. Sansa lui e sa fie consilier si chiar daca votul lui nu o sa conteze prea mult, poate creste in popularitate daca o sa tipe in ziare la toate magariile care vor fi supuse la vot. E mai important sa fie, sau macar sa incerce sa fie, transparent. Pozitia de consilier e mult mai buna pentru el, pentru ca are ocazia sa se familiarizeze cu primaria si sa invete sa fie manager. O sa votez cu el si sper sa ajunga consilier. Mai departe depinde de el cum o sa stie sa foloseasca acest atu.
Eu cred că tu supraestimezi valoarea „țipatului” unui consilier. Presa a țipat de multe ori în anii ăștia despre multe măgării care se fac și în consiliu și în primărie. Și vezi cu ce procente sunt creditați primarii în funcție, nu?