De când datează pasiunea bisericii ortodoxe pentru mașini străine

Cel puțin din 1965, după cum arată prima atestare documentară, din 1989, când Preafericitul Teoctist asigura conducerea statului de loialitate, în schimbul unui Renault 18, pentru că Mercedesul și Cadilacul erau vechi și consumau mult.

Cel puțin din 1965, după cum arată prima atestare documentară, din 1989, toamna, divulgată azi pe Facebook de Miliția Spirituală 😉 Se făcea că Patriarhia Română – „persoană juridică de interes particular”, după cum e descrisă chiar în motivația celor de la Departamentul pentru Culte – a făcut o cerere către „tovarășul președinte”, și a cerut un Renault 18, că avea un Mercedes din 1965 și un Cadilac din 1975 care consumau cam mult. Cererea se încheie cu o formulă pioasă: „Asigurăm și de această dată conducerea de Stat de loialitatea noastră, de respect și recunoștință pentru sprijinul pe care ni l-a acordat de fiecare dată când l-am solicitat”.

 

 

 

Nota explicativă a celor de la Departamentul Culte vorbește despre statutul privat al bisericii încă de atunci. Nu era „organizație obștească” era categoric o firmă privată:

 

 

Sigur, un ARO i-ar fi stat în gât Preafericitului, sau o Dacie neagră cu numere galbene, ca să se asorteze cu odăjdiile. Despre apetitul pentru mașini sfinte al preoților de lux de azi nu mai e nevoie să vorbim. Azi președinții de stat nu mai primesc loialitatea preafericiților, ci e taman invers.

Mă întreb, totuși, ce era dacă cereau din start și o aripă în plus la Casa Poporului, pe post de Catedrală? Era gata demult și murea și Teoctist împăcat că i-a târnosit altarul înainte să moară. Dar stați, că de fapt comuniștii au fost ăia care au demolat biserici, nu au construit. Iar capii BOR se consolau și ei cum puteau, cu un Renault 18 … noroc că a venit Revoluția.

Tags: , , , ,

9 Responses to “De când datează pasiunea bisericii ortodoxe pentru mașini străine” Subscribe

  1. Dumnezero 11/06/2012 at 16:54 #

    La fel ca Vaticanul, in „sufletul” lor materialist, preotii stiu ca oamenii multi nu vin sa asculte minciunile in care sunt experti daca locul si reprezentantii sai nu arata luxuriant. Impresia conteaza mult pentru oamenii impresionabili.

  2. Gilbert 12/06/2012 at 06:04 #

    Deci au fost şi vremuri când toar’şu patriarh chiar trebuia să scoată bani de sub sutană şi să şi plătească?
    Da, aşa e… noroc că a venit Revoluția.

    • Dollo 12/06/2012 at 08:31 #

      Păi nu? 🙂

  3. Moldoveanca 21/06/2012 at 11:01 #

    Unde, o, unde e butonul de share pe facebook?

  4. Alex 11/10/2012 at 11:29 #

    În septembrie ’89 patriarhul se adresa cu „Domnule” și cu „Domniei sale”, peședintelui departamentului cultelor?

  5. ardeleanca 07/02/2013 at 12:47 #

    Dupa cum se vede autoturismul a fost platit.Care e problema voastra?B.O.R singura treaba pe care o aveti?
    Slaba natiune!

    • adib 11/03/2013 at 08:06 #

      Asa o fi, numai ca a fost platit SI din banii mei, bani pe care BOR SRL trebuia sa-i foloseasca pentru binele obstei nu pentru binele lor personal. Cind vine ala mic si negru cu apa sfintita si vrea bani nu-mi spune” vreau si eu o masina, vila la munte si puradeii la scoala in Elvetia”… daca intelegi matale 😉

  6. leo 05/05/2013 at 22:03 #

    stimati cunoscatori intr-ale celor bisericesti, te asigur din surse sigure ca cei din patriarhie, mitropolii si arhiepiscopii (rareori episcopii) PRIMESC unele masini (cum e cazul Mercedes-urilor – clase de lux) din partea dealerilor auto autorizati, in mod GRATUIT in scopuri publicitare! Uneori masinile vin cu plinul facut de cei de la reprezentante! Sunt foarte putine cazurile cand unii preoti, mai rar episcopi, isi cumpara o astfel de masina, si se intampla cateodata acea masina sa zaca in curte, sa nu fie folosita, din motive de posibila sminteala a celor ce vad un astfel de autovehicul in fata bisericii. Cunosc cazuri in care o episcopie a primit un VW PASSAT care a stat in curte ani buni, pentru ca episcopia NU considera necesara cheltuiala intretinerii unui astfel de autovehicul, toate nevoile episcopului (vizite in scop pastoral, si deplasari dintr-un punct in altul) fiind onorate doar de o Dacie Logan.

  7. leo 05/05/2013 at 22:08 #

    „va asigur”…scuze pentru greseala 😛

Leave a Reply

Oldies but goldies

Cum s-a întors ţurcana în Haţeg, în loc să emigreze

iovaneasa

Şapte tineri de la poalele Retezatului s-au apucat să crească oi când alţii ca ei voiau să emigreze. În câţiva ani au adunat în jurul lor peste o sută de crescători şi speră să fie urmaţi şi de consătenii care acum stau la poartă şi-i bârfesc.

Nu sunt dezamăgit de România, pentru că nu m-am lăsat amăgit

Camil Petrescu fiul

Camil Petrescu fiul, despre cum se vede România de peste ocean și din mijlocul Bucureștiului. De ce a plecat acum 43 de ani, de ce s-a întors azi și de ce ar mai pleca o dată, dacă ar avea iar 22 de ani. Despre salamul cu soia de New York.

Ice age cu comision bancar argentinian

perrito moreno

Trecerea granițelor din Argentina în Chile și retur sau comisioanele bancare nesimțite l-ar face și pe un eurosceptic să iubească UE.

Cine-l bate pe prinţul Charles, la popularitate, în Viscri

Patul care asteapta musafiri in casa Gerdei din Viscri

Transilvania li s-a arătat străinilor exact aşa cum este. Un ţinut minunat, locuit de oameni în esenţă buni, dar inconştienţi de valoarea moştenirii pe care o au în bătătură.

Dacă-ți iubești copilul

adam si eva

Dacă s-ar face un referendum pentru introducerea în Constituție a dreptului de a fi tras de curent, probabil mi-ar fi greu s-o conving pe mama să nu meargă să voteze. Dar pentru ăsta din 6-7 octombrie nu a trebuit să-i explic că dragostea are forme atât de diverse, încât nu e treaba omului s-o înghesuie într-un tipar alb-negru

Metodologia bătutului în ușă

suricate

Sau cât de mult seamănă românul cu americanul, când trebuie să-și dea zăpada din fața casei sau să facă front comun cu vecinii în fața autorităților