De când datează pasiunea bisericii ortodoxe pentru mașini străine

Cel puțin din 1965, după cum arată prima atestare documentară, din 1989, când Preafericitul Teoctist asigura conducerea statului de loialitate, în schimbul unui Renault 18, pentru că Mercedesul și Cadilacul erau vechi și consumau mult.

Cel puțin din 1965, după cum arată prima atestare documentară, din 1989, toamna, divulgată azi pe Facebook de Miliția Spirituală 😉 Se făcea că Patriarhia Română – „persoană juridică de interes particular”, după cum e descrisă chiar în motivația celor de la Departamentul pentru Culte – a făcut o cerere către „tovarășul președinte”, și a cerut un Renault 18, că avea un Mercedes din 1965 și un Cadilac din 1975 care consumau cam mult. Cererea se încheie cu o formulă pioasă: „Asigurăm și de această dată conducerea de Stat de loialitatea noastră, de respect și recunoștință pentru sprijinul pe care ni l-a acordat de fiecare dată când l-am solicitat”.

 

 

 

Nota explicativă a celor de la Departamentul Culte vorbește despre statutul privat al bisericii încă de atunci. Nu era „organizație obștească” era categoric o firmă privată:

 

 

Sigur, un ARO i-ar fi stat în gât Preafericitului, sau o Dacie neagră cu numere galbene, ca să se asorteze cu odăjdiile. Despre apetitul pentru mașini sfinte al preoților de lux de azi nu mai e nevoie să vorbim. Azi președinții de stat nu mai primesc loialitatea preafericiților, ci e taman invers.

Mă întreb, totuși, ce era dacă cereau din start și o aripă în plus la Casa Poporului, pe post de Catedrală? Era gata demult și murea și Teoctist împăcat că i-a târnosit altarul înainte să moară. Dar stați, că de fapt comuniștii au fost ăia care au demolat biserici, nu au construit. Iar capii BOR se consolau și ei cum puteau, cu un Renault 18 … noroc că a venit Revoluția.

Etichete: , , , ,

9 comentarii la “De când datează pasiunea bisericii ortodoxe pentru mașini străine” Subscribe

  1. Dumnezero 11/06/2012 at 16:54 #

    La fel ca Vaticanul, in „sufletul” lor materialist, preotii stiu ca oamenii multi nu vin sa asculte minciunile in care sunt experti daca locul si reprezentantii sai nu arata luxuriant. Impresia conteaza mult pentru oamenii impresionabili.

  2. Gilbert 12/06/2012 at 06:04 #

    Deci au fost şi vremuri când toar’şu patriarh chiar trebuia să scoată bani de sub sutană şi să şi plătească?
    Da, aşa e… noroc că a venit Revoluția.

    • Dollo 12/06/2012 at 08:31 #

      Păi nu? 🙂

  3. Moldoveanca 21/06/2012 at 11:01 #

    Unde, o, unde e butonul de share pe facebook?

  4. Alex 11/10/2012 at 11:29 #

    În septembrie ’89 patriarhul se adresa cu „Domnule” și cu „Domniei sale”, peședintelui departamentului cultelor?

  5. ardeleanca 07/02/2013 at 12:47 #

    Dupa cum se vede autoturismul a fost platit.Care e problema voastra?B.O.R singura treaba pe care o aveti?
    Slaba natiune!

    • adib 11/03/2013 at 08:06 #

      Asa o fi, numai ca a fost platit SI din banii mei, bani pe care BOR SRL trebuia sa-i foloseasca pentru binele obstei nu pentru binele lor personal. Cind vine ala mic si negru cu apa sfintita si vrea bani nu-mi spune” vreau si eu o masina, vila la munte si puradeii la scoala in Elvetia”… daca intelegi matale 😉

  6. leo 05/05/2013 at 22:03 #

    stimati cunoscatori intr-ale celor bisericesti, te asigur din surse sigure ca cei din patriarhie, mitropolii si arhiepiscopii (rareori episcopii) PRIMESC unele masini (cum e cazul Mercedes-urilor – clase de lux) din partea dealerilor auto autorizati, in mod GRATUIT in scopuri publicitare! Uneori masinile vin cu plinul facut de cei de la reprezentante! Sunt foarte putine cazurile cand unii preoti, mai rar episcopi, isi cumpara o astfel de masina, si se intampla cateodata acea masina sa zaca in curte, sa nu fie folosita, din motive de posibila sminteala a celor ce vad un astfel de autovehicul in fata bisericii. Cunosc cazuri in care o episcopie a primit un VW PASSAT care a stat in curte ani buni, pentru ca episcopia NU considera necesara cheltuiala intretinerii unui astfel de autovehicul, toate nevoile episcopului (vizite in scop pastoral, si deplasari dintr-un punct in altul) fiind onorate doar de o Dacie Logan.

  7. leo 05/05/2013 at 22:08 #

    „va asigur”…scuze pentru greseala 😛

Lasă un comentariu

Oldies but goldies

Cum s-a făcut de am aflat povestea Amitei Bhose

AmitaBhose_Vaideeni1980

Fascinanta istorie a unei indience care s-a îndrăgostit de România citindu-l pe Eminescu, a lăsat familie și avere în urmă și a venit să trăiască în comunismul fără apă caldă și curent în căminele din Regie.

Nu există o legătură între creșterea avuției bisericii și calitatea vieții enoriașilor

oti

Interviu cu fondatorul Asociației Secular Umaniste din România, Atila Nyerges, despre religie, credință, știință și imoralitatea legăturii dintre biserică și politicieni, pe la spatele poporului prezumat credincios.

Moarte chiaburilor din sănătate!

Rares Nechifor, embolizare uterina

Care n-a plecat din țară până acum – ca să se trateze sau să profeseze într-un sistem civilizat – e invitat s-o facă de la 1 martie 2013. România nu-și permite să mai încurajeze existența unei alternative private în sănătate.

Viceroy vrea să-și ia permisul, Bianca – doar să se mărite

IMG_2114

Pentru că statusul social adevărat stă în Dacia papuc, cu care se poate căra „marfa”, și în numărul de puradei agățați de fusta nevestei. Restul e deșertăciune.

Generaţia „Silicon Valley” de România, după 50 de ani

Politehnica Bucuresti, Falcultatea de Electronica si Telecomunicatii - Generatia 1960 - numai vise

Au absolvit în 1960 Politehnica. Erau 150. Mai târziu unii au emigrat și au ridicat cu creierele lor celebra Silicon Valley din California. Cei care au avut cu adevărat vână de aventurieri au rămas aici, în România. Acum mai sunt vreo 50.

Respect pentru sfânta prostie națională

prostie

Senatorii Ficățel și Miki Șpagă vor să ne oblige să le arătăm respect, printr-o lege care ne va măsura sentimentele și va sancționa prompt abaterile de la sentimentele sănătoase, naționale, de iubire și respect față de tot ce e românesc, creștin și … tricolor