Dacă dați BAC-ul cu fițuicile noastre îl luați 75%

Consumerismul a transformat până și intimul act al facerii unei copiuțe, noaptea, chinuindu-ți ochii pe „bobul de orez”, într-o industrie online prosperă și bine marketată.

Băi, pe vremea mea se muncea serios la copiuțe. Nu zic de mine, că eu n-am copiat niciodată (:P) dar știu de colegi de-ai mei care stăteau nopțile și scrijeleau formulele la mate pe fâșii de dictando, precum chinezii pe boabe de orez. Hai, ca să nu ziceți că sunt nașpa, admit că am copiat și eu, dar zău dacă aveam răbdare să scriu copiuțe. Maximum la mine a fost să scriu cu creionul pe bancă, niscai formule la mate, chimie și fizică. Astea au fost întotdeauna coșmarul vieții mele. Să memorez formule.

Bine, pe vremea mea nu exista nici Internetul, iar ăl mai înstărit dintre elevi avea cel mult un tată cu mașină de scris acasă. Așa că un site ca ăsta ar fi fost cam ca o teleportare în timp. De aia m-am dat azi un pic pe el și m-am minunat.

Organizarea e ireproșabilă. Mesajul e țintit și adecvat. Clienților li se dau mai întâi asigurări că textele din fițuici sunt făcute de profesori, deci sunt „pe bune”, n-ai cum să pici cu ele:

Materialele au fost elaborate de către profesori de specialitate,conform cerințelor bacalaureatului 2012, ținând cont întocmai de matricea de corectare (edu.ro), atât în ce privește conținutul cât și structura. Folosind aceste materiale ajutătoare disponibile numai aici, ai acces garantat la note de 10! ”

Pe urmă li se oferă variante de prezentare, pentru toate ocaziile: fițuică de 4,5×8 cm, memorator sau carte – cu coperți tari, cartonate, elegante!

Comanda se livrează la domiciliu, și dacă cumperi mai multe nu te costă transportul. Mai mult, oferta e explicativă pentru ăia care copiază la mate și nu le au cu socotelile „Presupunând că cei 30 de colegi de clasă ai tăi vor să comande câte 4 fițuici, ceea ce însemnă 120 de exemplare, dacă faci o comandă colectivă, puteți economisi 360 RON (sau primești 30 de fițuici gratuit). Gândește-te, dacă te apuci să aprovizionezi întreaga școală, poți să te alegi chiar și cu câteva mii de lei!”. OK, ar mai fi de lucrat la exprimare și la corelația persoanelor, dar nu poți să le ceri profilor de română să-ți scrie și textul de prezentare, e suficient că ți-au făcut copiuțele, nu? 😉

Clienții mai află că pe site sunt cele mai bune fițuici din țară, că sunt ușor de manevrat, organizate astfel încât să-ți ofere acces rapid la informații și că dacă copiezi cu ei ai șanse mărite la BAC „Conform sondajelor noastre din 2011, 98% din utilizatori au fost mulțumiți de produsele noastre și le-au considerat utile în pregătirea pentru bacalaureat. Proporția de trecere a bacalaureatului a fost de 50% la nivel de țară, printre clienții noștri aceasta a fost de 75%! (edu.ro)”. Cum or fi măsurat asta?

Singura chestie care mi se pare aiurea e că ți se cer datele personale dacă faci o comandă și chiar dacă ceri o mostră gratuit, ca să vezi dacă-ți place sau nu. Dar cine stă să se întrebe acum ce se întâmplă cu datele lui dacă le completează pe site-ul ăla… Mai ales că, dacă comanzi de peste 200 de lei primești gratis un tricou „original de supraviețuire FB 2012”. Unde FB = fițuici BAC, nu Facebook.

Eu zic așa, că la BAC-ul ăsta oricine vine îmbrăcat cu un astfel de tricou să fie promovat din start, numai pe motiv că a investit masiv în fițuici. Știți cum se zicea pe vremea mea, că dacă ai stat o noapte să faci fițuici, înainte de o teză, musai să-ți fi intrat și ceva în cap. Cum suntem în plin consumerism, zic că cine a cumpărat fițuici de 200 de Ron, musai că merită să treacă BAC-ul. Bașca că e foarte sexi, numai dacă vă uitați la poze, cât de sexi poate să fie să ții în mână o fițuică, duamneee!

Înțeleg că site-ul ăsta datează de ceva ani, eu abia azi l-am descoperit, grație … exact Facebook. Și sunt fascinată. Să-ți dai silința să faci un astfel de site – mișto – să croiești mesajele special pentru publicul țintă, să faci poze cu „copiuțe mini și sexi” sau care „încap în trusa de machiaj”. Să le pui la dispoziție o întreagă logistică, totul pentru a-i ajuta să-și fure cât mai sigur căciula. Mă întreb cum va arăta totuși viitoarea piață de consum destinată acestor categorii de elevi care azi sunt ajutați atât de organizat să fure? O să apară și siteuri care te învață cum să furi din bănci sau din magazine, ca să ai tot ce-i mai cool și sexi în viață, fără muncă și fără efort? Vă dați seama că peste zece ani, să zicem, în generațiile astea nu va mai exista întrebarea „cum ați făcut primul milion?”?

Tags: , , , , , ,

9 Responses to “Dacă dați BAC-ul cu fițuicile noastre îl luați 75%” Subscribe

  1. Ileana Camelia 08/06/2012 at 17:19 #

    fantastic! cum nici cu gandul nu gandesti….

  2. Victor B 08/06/2012 at 17:22 #

    Parcă aş comanda una, doar să văd ce scrie prin ele. Aia de C++ pare interesantă, dar în varianta normală, pentru oameni care au luat de ceva timp BAC-ul.

  3. Motanul 08/06/2012 at 17:54 #

    Nu de mult vazui si eu site-ul ala. Am citit un articol care zicea ca „investitorii” respectivi au facut sute de mii de euro cu el.
    Eu nu mi-am facut niciodata fituici pentru ca mi-am dat seama ca ma chinuiam degeaba(abia imi inteleg scrisul la marime normala). Trebuie sa fac eforturi serioase sa scriu ligibil, daca scriu ligibil scriu incet, daca scriu repede nu-nteleg nici eu ce-am scris.
    Chestia e ca ministerul invatamantului ar putea sa le ceara drepturi de autor astora cu site-ul, dar nu poate sa-l interzica.
    Am vazut totusi ceva ciudat pe fituicile pentru examenul de engleza. Subiectele(nu rezolvarile) erau scrise intr-o engleza stricata, pline de greseli. Chiar or fi asa de la minister?:)

    • Dollo 08/06/2012 at 19:51 #

      sunt și alte greșeli, am găsit și eu pe la o fițuică de mate, parcă

  4. ady 08/06/2012 at 18:50 #

    eu m-am saturat! va rog eu, spuneti-mi ca mai sunt si pustani care invata, care mai sunt cat de cat normali. „normalitatea” asa cum o intelegem noi, astia de peste 30 de ani. vreau sa stiu/sa cred/sa am curaj sa sper ca mai exista sanse.
    ce mama naibii s-a intamplat cu invatatu’?! activitatea aia cand pui mana pe un manual, pe maculator si citesti ce scrie acolo, intelegi si retii. sau aia cand pui mana pe o carte si pe un caiet (si vreo unealta de scris) si te apuci si rezolvi niste exercitii. sa nu ziceti voi ca-s asa si pe dincolo, sari peste carti si caiete. deschizi computeru’, citesti niste informatii, le intelegi si retii, sau deschizi fisierul cu exercizii si unul gol si rezolvi exercitiile alea.
    am copiat odata, la geaografie, cu fituica sub foaia de lucrare. pe profa o apucase chefu’ sa stea labga banca mea si eu ma labartasem cu coatele pe toata banca; dadusem pagina (dubla, de caiet mic) si se vedea fituica prin hartia ultimei pagini. m-au trecut toate apele. m-am lasat de sportul asta.

    • Dollo 08/06/2012 at 19:53 #

      tre să ai sânge ca să copiezi 😉

    • santiango de compostela 06/10/2012 at 01:25 #

      Mari ipocriti sunteti voi generatia lui Ceausescu,ati copiat cu totii,ati trecut cu 7,dupa ani va dati oameni care au fost in stare sa treaca….bacul,ati si uitat ca profesorii scriau rezolvarea pe tabla si plecau in cancelarie la covrigei si taclale,orice dobitoc lua bacul,doar daca nu te prezenta-i nu avea-i bacul.Deci te rog,lasa-ne cu vrajelile,azi profesorii predau cu gandul la contul de socializare,se mediatizeaza mult prea mult un examen ce nu ar trebui sa existe si mai apar si idioti ca tine care se cred „capabili”.

  5. Daniel 08/06/2012 at 21:20 #

    `Ai ma Doli, chiar asa ieftin a ajuns bac-ul ?? Doar 200 lei ??
    De la o investitie de vreo 2000 lei in sus, parca as mai fi si eu de acord……serios…..Pentru ca astia 2000 lei ar fi mai putin decat ar costa meditatiile animalului ca sa ia bac-ul, pentru ca 2000 lei e chiar putin fata de cat cheltuie un animal pe tzoale, gadget-uri, baruri si cluburi ca sa fie cool si nu in ultimul rand pentru ca afacerea istetilor cu afacerea asta chiar geniala, sa prospere ! Pai uiti ce cheltuieli au oamenii aia cu site-ul, cu hosting-ul, cu plata alora care produc fituicile, plus consumabilele, iar de taxe date la stat, nici nu mai zic, ca sunt de-a dreptul impovaratoare pentru un IMM la inceput de drum !!!
    Si apoi, invatamantul romanesc are si el o prestanta, nu se poate compromite cu preturi asa modeste !!! Auzi, 200 lei un bac ?!??? Tzztzztzztzztzz…….

  6. NL 09/06/2012 at 01:14 #

    Am copiat de m-am spart, mai ales in facultate. Ziceti ca sint naspa de memorat formulele? Dar stati sa vedeti cum e sa ti se dea sa faci un program de calculator pe foaie (adica in scris, nu la calculator). Si nu orice program, ci numai fineturi: problema reginelor, problema turnurilor din Hanoi… si nu in Pascal sau C… ci in LISP, in Prolog…
    Dar am copiat! Aveam fituici „normale”, d-astea de face oricine, scrise cu creion de 0,5mm pe benzi de 1cm. Dar aveam si fituici super-sofisticate, trase la imprimanta laser cu font de 3.5. Pe unele le plastifiam, ca sa fie mai usor de minuit. Dar la ultimul examen am avut o idee geniala: am facut fituici cu font de 3, am cumparat vreo 20 de pixuri BIC (d-astea http://ninfield.files.wordpress.com/2008/07/bic_cristal_ballpoint_pent.jpg ) si am bagat fituicile in ele. Foarte tare, muchiile functionau ca niste lupe. Am copiat cu profesorul linga mine, ba chiar schimbam pixurile.

Leave a Reply

Oldies but goldies

Raiul există și e în patrimoniul UNESCO

plitivice19

… sub numele de Parcul natural Plitvice, din Croația

Ziua 4: Și chinez, și ateu, și friguros

Cica daca Adam si Eva ar fi fost chinezi

Azi am explicat unui conclocuitor chinez cum funcționează termoficarea românească; i-am băgat mințile în cap recenzoarei care voia să mă înregistreze doar pentru că trecusem pe la mama, și apoi am bârfit copios cu niște recenzoare bătrâne și puțin ciupite de molii, ca mine 😛

Din câte încercări reușește un nevăzător să intre la metrou

florin georgescu metrou2

Din cel puțin două, la fel ca noi ăștia care nu nimerim să băgăm cartela cum trebuie în noii turnicheți. Asta de când s-a lansat aplicația gratuită Tandem acces, care le permite nevăzătorilor să folosească metroul ca toată lumea

Când un gard pe mijlocul drumului e cel mai smart lucru din oraș

bucuresti

Gabriela Firea are mai multe atuuri decât au avut predecesorii ei: un buget mare, un consiliu obedient, guvernul de aceeași culoare politică și marele talent de a vorbi ca la televizor. Este un mister de ce nu reușește mai mult decât niște paranghelii jenante.

Tata

tata

Mama, aplecată asupra crucii lui, exclamând cu o imperceptibilă urmă de satisfacție: „Deh, Nelule, ai murit așa cum ai trăit, ca un câine!”. Mi-am dat seama că ea nu l-a iertat niciodată.

Depre ziduri

pano

și oamenii care se încăpățânează să le construiască și să repete istorii de care omenirea ar trebui să se rușineze.