La ce mai sunt bune ziarele

La școala de jurnaliști se învață că nu e o știre când un om e mușcat de câine, ci invers. Acum nu mai e o știre că un politician și-a furat doctoratul, ci aia că un politician și-a obținut diplomele pe merit. Dar și știrea asta va fi dată de un ziar străin, că în România n-ar mai avea loc de țâțe.

Pe vremea când se făceau cornete pentru semințe din ele, ziarele erau mai citite decât acum. Azi, când la tarabă abia dacă mai găsești vreun jurnal fără țâțe pe prima pagină, se confecționează pungi pentru cadouri. Ce vedeți în poză nu e o tipăritură falsă, sunt chiar pagini de ziar lipite într-o pungă.

Poate că e și o metaforă ascunsă în asta. Anume aia de care nu pot să doarmă mulți: că ziariștii – și mai nou blogării – iau șpagă, cadouri, fac afaceri și păcălesc populația credulă, care de aia nu mai are încredere în presă, că ziariștii se vând pe doi lei și-o pungă.

Păi de, fiecare după posibilități. Citeam azi ce scria un fost mare șef de gazetă care se plângea că l-a strivit regimul PDL. Pe unii i-au strivit în redacție mizeriile făcute de șefii cei mari, ocupați să se lase striviți pe mii de euro de politicieni. De aia am ajuns acuma să scrie străinii despre plagiatele politicienilor noștri, că noi nu mai avem presă care să facă asta. Și dacă ar face-o n-ar crede nimeni, nu vedeți că politicienii PDL îi strivesc și acum, din opoziție, până și pe ăștia de la Nature cu influența lor. Lasă că o veni și vremea aia când s-or face pungi – sau cornete – din lucrările de doctorat. Nu mai e mult.

N-am nimic de zis despre plagiatul lui Ponta, din două motive:

– până să fie prim ministru, Ponta tot plagiator era, de ce n-a aflat revista Nature sau orice altă publicație din România măcar?

– pe lângă Ponta avem o țară plină de „doctori” făcuți la apelul de seară, de licențiați și bacalaureați prin fraudă. De ce ne indignează că au ajuns la putere generațiile care și-au furat căciula în școală?

După părerea mea, că tot am început postarea asta cu jurnalismul, suntem în etapa aia în care nu mai e o știre că un politician și-a furat doctoratul, ci aia că un politician și-a obținut diplomele pe merit. Exact ca în jurnalism: nu e o știre când un câine mușcă un om, ci când un om mușcă un câine. Sau o pisică, în funcție de ce are are prin casă 😉

Etichete: , , , , ,

13 comentarii la “La ce mai sunt bune ziarele” Subscribe

  1. Gilbert 19/06/2012 at 17:50 #

    Cum unii de pe la noi se judeca si pentru lucruri mai marunte, Ponta ar trebui sa-i dea in judecata pe cei de la Nature, pentru calomnie, pentru terfelirea imaginii publice (care este) si a celei stiintifice (care n-a fost sa fie). Sa-i invete minte o data si-o data sa nu mai azvarle vorbe asa, in vant.
    Ba poate mai da si-o ordonanta si sa-i schimbe si pe ei de la conducere, ca prea actioneaza la comanda politica…

    • Niki 19/06/2012 at 19:40 #

      Buna asta cu ordonanta!

  2. Motanul dezamăgit 19/06/2012 at 19:38 #

    Dollo, mă dezamagesti
    ! „- până să fie prim ministru, Ponta tot plagiator era, de ce n-a aflat revista Nature sau orice altă publicație din România măcar?”.
    Pana sa fie prim-ministru ce era Ponta, mai ales pentru străini? Fiul ploii! Pai cui ii pasa daca a plagiat un Gheorge oarecare?
    Apropo, articolul tau e plagiat!!! Ai copiat cu nerusinare fiecare cuvânt. Din dictionar:)! Dar la PRIM-MINISTRUL Ponta e alta treaba, a copiat băiatul (daca chiar s-a obosit sa-si scrie singur teza) paginile cu totul. Aici e diferența. Si apropo, Nature i-a incaltat si pe ministrul apărării neamț si pe președintele Ungariei cu dovezi de plagiate, pentru care respectivii si-au dat demisiile. Deci nu l-au discriminat pe Ponta. Si iar apropo:), Ponta avea trecut in CV-ul de la camera deputatilor si un „master” de 4 luni in Sicilia:).

  3. noname 19/06/2012 at 21:55 #

    intr-adevar, ca ponta e plagiator nu e o surpriza, ba chiar e ceva normal in tara asta, cum este si faptul ca basescu e de vina.

  4. Bogdan 20/06/2012 at 06:06 #

    Generatia care si-a luat doctorate la kil va trebui sa plateasca pentru asta stand pe bara in politica si dati afara din mediul universitar. La urma urmelor acesti oameni au distrus educatia din Romania si o data cu asta sansa multor altor generatii de a avea o viata mai buna. Caci un sistem de educatie prost duce la sub-dezvoltare pe termen lung.

    Ma bucur ca am sustinut un om ca Nicusor Dan in alegerile locale ce au trecut, am aratat ca exista si altfel de oameni dispusi sa intre in administratie si politica.

  5. Motanul 20/06/2012 at 11:08 #

    Acu marele mister e cu diploma de master a lui Ponta necesara pentru inceperea studiilor de doctorat:).
    In CV-ul lui de la Camera deputatilor nu mai apare decat diploma de licenta:
    http://www.cdep.ro/pls/parlam/structura.mp?idm=7&cam=2&leg=2004&pag=0&idl=1
    Cred ca si aia e plagiata. Saracu de el;)!

    • Ileana Camelia 20/06/2012 at 12:59 #

      Am si eu o intrebare : Ponta asta, saracu, intre 1991 – 1995 a facut facultatea. Si din 1995 a fost procuror pana in 2001. Oare, in vremurile alea te puteai angaja procuror direct, fara vreo perioada de stagiu? Stie cineva?

      • ady 20/06/2012 at 22:36 #

        nu stiu cum era prin ’95, ca nici nu incepusem liceul (of, incep sa ma simt mai bine, in ultima vreme nu mai sunt cea mai tanara din orice fel de adunare si incepusem sa ma deprim), dar pe la inceputul anilor 2000 trebuia sa faci Institutul National al Magistraturii ca sa „te faci” procuror sau judecator.
        ps. chiar dc esti stagiar, tot in profesia aia esti: procuror stagiar, etc.

    • Niki 20/06/2012 at 18:31 #

      Diploma de master este necesara pentru inceperea studiilor de doctorat doar pentru absolventii in regim Bologna (scurta durata). Cei care au obtinut o diploma de licenta pana in 1993 inclusiv se pot inscrie direct la doctorat.

      • Motanul 20/06/2012 at 20:14 #

        Numa bine ca Ponta a terminat faculta in 1995:).

  6. Motanul 20/06/2012 at 20:26 #

    Breaking news: Domnul Victor Ponta v-a reprezenta România la Olimpiada de la Londra, in cadrul probei de „saritura peste masterat”.

  7. Dumnezero 20/06/2012 at 22:45 #

    oFFtopic

    Dollor, ti-am gasit un coleg de suferinta versus Orange: http://www.george-damian.ro/razboiul-de-exterminare-al-orange-impotriva-pensionarilor-3258.html

  8. angie 21/06/2012 at 08:17 #

    Se va descoperi oricum daca a plagiat sau a trisat cu ceva.

Lasă un comentariu

Oldies but goldies

Cum a distrus Oprescu o investiție de 14 milioane de euro, deturnând 5 milioane

oprescu_telegondola

Pentru o datorie de 5 milioane de euro a RATB către Metrorex, Primăria Capitalei preferă să arunce la coș o investiție de 14 milioane de euro, parte a unui proiect mai amplu, de 35 de milioane de euro, făcut din credite externe.

De ce ea? (3)

tarau-victoriei

Viața de după: reabilitarea, mai grea decât pușcăria, a muncit la negru pentru că nu o angaja nimeni, victoria de la CEDO și rejudecarea procesului în țară, pierderea și regăsirea dosarului, apariția unor „victime” noi atrase de ideea de potențial câștig, facultatea de drept, doctoratul și victoria finală.

Depre ziduri

pano

și oamenii care se încăpățânează să le construiască și să repete istorii de care omenirea ar trebui să se rușineze.

Skopje, Macedonia: sărăcie și statui pe datorie

Prometeu, turiștii și clădirea parlamentului în plan secund

Premierul macedonean ia credite externe ca să clădească identitatea națională cu statui și clădiri impozante, în timp ce țara are 30% șomeri, iar oamenii emigrează ca să trăiască mai bine.

Meșterul român: manualul sunt eu! (IV)

turnare placa

În care se face, în sfârșit, fundația casei și se vorbește despre hachițele meșterului român, despre cât de priceput e și cât se cere plătit. La final, un scurt video demonstrativ.

Învățăm greu, mimăm mult și uităm repede

iohannis

Săptămâna trecută, după 25 de ani de tergiversări, dosarul Revoluției s-a închis, fără să fie cineva pedepsit și fără să știm vinovații. Dar asta e deja istorie, acum ne arde incendiul din club, de data asta va fi altfel, acum au murit tineri nevinovați pentru profitul unora, nu pentru democrație și alte abureli.