Câteva fapte din România, după 22 de ani:
– se împlinesc 22 de ani de la prima Mineriadă – 13-15 iunie 1990 – când minerii au năvălit cu bâte și lămpașe în București, au plantat panseluțe și le-au băgat democrația în cap țărăniștilor, liberalilor, studenților și în general proto-hipsterilor care umblau atunci nebărbieriți prin Capitală.
– rezultatele votului popular din 10 iunie 2012 a consfințit o reconciliere greu de anticipat în urmă cu 22 de ani. Partidul care le-a mulțumit minerilor și-a dat mâna peste țară cu partidul celor caftiți de ortaci, și împreună au câștigat alegerile.
– de ciudă, parte din ăia care le-au pierdut au decis să renunțe și la funcțiile mai mici pe care le căpătaseră în urma scrutinului. Adepții lui totul sau nimic. Prefectul Atănăsoaie, care nu l-a putut învinge pe Vanghelie, dar a câștigat un loc de consilier la sectorul 5, a anunțat că renunță la locul în consiliu. La fel și Liviu Negoiță, care ar fi anunțat că nu dorește să mai rămână nici măcar consilier local la sectorul 3, de unde l-au dat afară ăia cărora li se urâse cu binele.
– printre câștigătorii de funcții de primar în București, întâiul oraș al patriei, se numără trei exponenți care au studiat îndelung liceul, reușind totuși să-l absolve de orice vină după 30 de ani: Robert Negoiță (ales primar la sectorul 3), Cristian Popescu Piedone (ales cu 80% la sectorul 4), și deja consacratul care este Vanghelie reales a patra oară la sectorul 5.
– o mână surprinzătoare de oameni parcă scoborâți din munți, după ani de rezistență prin cultura Internetului, a reușit să-l propulseze pe un onorant loc 3,4 între candidații la Primăria Capitalei, dar n-a reușit să-l bage și în Consiliul General, pe numitul Nicușor Dan, care la mineriade probabil rezolva integrale prin cine știe ce olimpiadă internațională de matematică. Așa s-a aflat că legea electorală a fost schimbată în așa fel în ăștia 22 de ani încât teoria mulțimilor de voturi e bătută de teoria listelor de partid.
– să nu uităm că totuși 10% dintre cei care au ieșit la vot au ales Partidul domnului Dan Diaconescu. Și asta e doar o încălzire pentru alegerile generale. Când poporul va lua definitiv puterea.
– în timp ce unii strigă că legea electorală e proastă, strâmbă și nedreaptă, politicienii se ceartă pe o altă lege, făcută în spiritul rezolvării conflictelor cu lămpașul. Constituția. Premierul cere binecuvântarea de la Parlament să meargă el la Bruxelles la Consiliul European. Băsescu zice că e dreptul lui, conform Constituției și tratatului de aderare la UE. Cum în Parlament e aceeași majoritatea care a câștigat alegerile, degeaba țipă Băsescu, că nu mai are trenurile pe mână ca să cheme și minerii.
– lumea virtuală s-a împărțit în două, care ține cu Constituția lui Băsescu, care cu a lui Ponta, iar parlamentul emite o hotărâre care tranșează definitiv dilemele: Curtea Constituțională nu se mai poate pronunța dacă hotărârile Parlamentului sunt legale au ba.
– se pregătește astfel a doua suspendare a președintelui. Dacă le iese, însă, o să se mai ducă dracu să-l voteze iar la referendum, pentru că nimeni nu va înțelege de ce există Consiliul European, Consiliul Europei și Consiliul Uniunii Europene, care e diferența dintre ele și de ce nu și le pot împărți Ponta și Băsescu fără să se certe? E atât de steril subiectul asta, că până și o discuție despre sexul îngerilor la un grătar la iarbă verde ar fi mai ușor de priceput de popor decât care-i diferența dintre instituțiile Europei.
– în disperare de cauză că domnește peste un popor prea prost, președintele României ne îndeamnă să citim tratatul de aderare al țării la UE ca să pricepem și noi după cinci ani măcar cu cine ne-am făcut frate și de ce. Așa ne trebuie dacă nu ne-a plăcut cartea la timp și nu l-am ales acum opt ani pe celălalt, pe Adrian Năstase în preajma căruia pur și simplu te simți mai deștept, după cum a declarat chiar azi unul dintre avocații lui care încearcă să-l scape astfel, elegant, de pârnaie.
– în timp ce unii se dau de ceasul morții pe Internet, despre abuzurile actualei puteri și se minunează cât de prost sunt făcute legile, cu care, apropos, suntem toți contemporani, jumătate din cele 18 milioane de români (creditați de INS cu drept de vot) continuă să trăiască, să iubească și să spere că cineva, cândva va veni și-i va salva. Nu va mai fi nevoie să votăm, pentru că oricum toți sunt la fel, hoți și corupți, dar vom face revoluție și vom aduce alții în loc, mai buni și mai puri, care vor face dreptate și va fi stabilitate.
E ceva ce am omis? A, da. În perspectiva viitoarelor alegeri, eu cred că ăia care au înțeles mai din timp că nu există mântuiri colective, ci doar individuale, și au plecat din țară, n-ar trebui să mai aibă drept de vot aici. Adică de ce să mai voteze? Există vreo soluție politică sau candidat care i-ar face să se întoarcă în țară dacă ar ieși? Nu, pentru că socoteala întoarcerii acasă nu ține de politică, ci doar de rațiuni personale, așa cum a fost și plecarea. Deci ce rost are să-i pui un far în ochi unui popor educat la lămpaș? Nu faci decât să-l orbești de furie.
„În perspectiva viitoarelor alegeri, eu cred că ăia care au înțeles mai din timp că nu există mântuiri colective, ci doar individuale, și au plecat din țară, n-ar trebui să mai aibă drept de vot aici. Adică de ce să mai voteze? Există vreo soluție politică sau candidat care i-ar face să se întoarcă în țară dacă ar ieși?”.
Nu e vorba de intoarcerea imediata. Unii se gandeau sa se intoarca la pensie iar altii deja s-au intors in tara, de ex. MRU si ND. Romanii din strainatate ar trebui sa fie reprezentati proportional in parlament, nu cum e acum, cand practic 2 milioane aleg un senator, iar in tara sunt alesi senatori cu 30 de voturi. Chiar sunt curios cum o sa fie la viitoarele alegeri cu votul uninominal pentru romanii din afara tarii. Cati senatori si deputati o sa fie alesi cu voturile lor?
Da nu mai fi asa pornita, nu vedea viitorul asa negru:)! Te incurajez si eu c-o vorba parinteasca: „Nu te teme, doar o sa curga sange si-o sa doara!”:).
Auch! Articolul asta e cam sfichiuitor. A propos de postarea cu ‘amintirea preferata’, e foarte interesant ca am amintiri foarte intense din 1990 (alegerile din 20 Mai, Piata Universitatii, 13-15 iunie, samd), dar amintiri destul de vagi din anii de imediat dupa, adica pina prin ’96, cind a fost prima mea plecare din tara, de care imi amintesc.
Nu te teme, eu ca Romanca cu domiciliul in strainatate, n-am mai fost la vot din 2000. Nu doar ca nu gasesc pe nimeni care sa ma motiveze sa stau la coada la Ambasada (intii sa ma inscriu pe liste, apoi sa chiar votez), dar si mie mi se pare cam tras de par sa imi dau cu parerea/stampila a propos de ce se intimpla intr-o tarisoara in care nu mai traiesc, nu mai platesc taxe, si imi petrec per total poate 2 saptamini pe an.
pe mine ma nedumereste-amuzo-enerveaza istericalele presedintelui in functie apropos de vizitele premierului in europa. ca in ultimii 22 sau cati or fi de ani, eu n-am mai vazut vreun alt presedinte care sa fi incalcat atat de flagrant constitutia (acu’ ca nu ma luati ca si ailalti au facut si dres, ca stiu; eu vorbesc de presedinte si ce ar trebui el sa faca si sa nu faca intr-un tip de stat ca al nostru); si acu’ scoate constitutia din buzunar si face tapaj.
iar despre consiiile „europei”, sa ma bata mam-mare, nici eu n-as sti sa-ti spun care diferenta si cica am facut un master in drept comunitar.
mareata initiativa parlamentara legata de curtea constitutionala ma inspaimanta.
si, vezi de ce nu ma uit eu la televizor?! oricum aflu tot ce-ar trebui sa stiu, dar fara istericale si nu pe un ton de zici ca vin vreo trei sfarsituri ale lumii in acelasi timp.
Ady, cu cine ai facut masterul ala in drept comunitar? Cu Mang sau cu Corina Dumitrescu?
Doar asa se explica nedumeririle tale „apropos de vizitele premierului in europa”. Daca l-ai fi facut cu cineva care si-a castigat titlul pe bune, poate ai fi inteles ce scrie in Constitutia Romaniei (ca de tratatul UE mi-e si frica sa-ti zic) „apropos de reprezentarea Romaniei in europa” si ai fi fost capabil sa si argumentezi – pe articole, nu la plezneala – cum si cand a incalcat Basescu Constitutia.
Curtea Constitutionala ar putea avea nevoie in viitor de niste experti ca tine, cu ditamai masterul in drept comunitar, care stiu sa interpreteze mai cu talent prevederile constitutionale decat aia din 2007 si decat astia de acum, de care va avea Ponta grija in curand.
Altfel, vorbesti si tu ca sa te afli in treaba, cam ca Parlamentul Romaniei.
Pe de alta parte, articolul tau, Dollo, m-a intristat pentru ca exprima perfect starea de spirit – deziluzia asta amara – care i-a cuprins pe romani nu de azi, de ieri, ci de exact 22 de ani, cand nu minerii, niste bieti oameni dezabuzati si manipulati, ci Iliescu, mentorul si – mai grav – liderul de facto al actualei Puteri rosii-galbene, ne-a distrus speranta unei vieti normale intr-o societate normala, mai mult sau mai putin prospera, dar in care cei din jur – fie ei politicieni, jurnalisti, afaceristi, functionari publici sau oameni fara titlu si functie – au mai multa rusine si simt asa, un pic de jena cand te mint in fata.
Felicitari pentru articol, desi mi-as fi dorit mai degraba sa te pot contrazice.
daca-mi amintesc bine, cu niciunul dintre ei. dar nu-mi amintesc. daca nu te-ai prins, faceam misto de mine insami apropos de acel masterat. din facultate imi amintesc aproape toti profesorii iar materia predata/invatata stiu c-am folosit-o.
si nu, nu sustin ca premierul este cel in drept sa reprezinte romania in strainatate. nu despre asta bombaneam, ci despre faptul situatia e ca-n banc: lupul striga „lupu!”
cat despre comentat pe articole, n-am chef.,timp, energie; e mult prea mult de spus si n-am urmarit prea atent viata politica romaneasca, ca sa iau toate deciziile presedintelui la puricat si incadrat pe articole. totusi, insasi ideea de presedinte-jucator este in contradictie cu indatoririle si obligatiile presedintelui intr-o republica semi-parlamentara cum, teoretic, este Romania.
si, recunosc, de multe ori vorbesc ca sa ma aflu in treaba, dar nu o fac pe banii cetateanului roman, ca domnii/doamnele din parlament.
Chiar, tu cate luni ai facut „masterul” ala? 4 ca Ponta?
Vezi ca expresia corecta e „am facut un masterat”.
Un articol bun, cum am mai vazut pe acest blog. Nu am inteles de ce nu ar mai trebui sa voteze romanii din strainatate. Poate copii lor ramasi acasa nu ar mai trebui sa aiba dreptul sa faca facultate si sa lucreze la stat? Ori sa dam si o lege prin care Money Gram sau WU sa predea valuta direct la organele statului? Eu stau in Grecia acum dar am casa in Romania, am parinti in Romania, copilul meu nu a invatat o boaba greceasca pentru ca nu am vrut sa cresc un grec in casa. Duminica sunt alegeri in Grecia dar eu nu am drept de vot pentru ca sunt cetatean strain iar cand vor fi ale noastre nu voi avea drept de vot pentru ca muncesc in strainatate. Am aici afacerea mea,nu sterg batrani la fund si nu culeg capsuni, desi pentru suma potrivita as face si aceste munci. Dar cand ma voi intoarce,pentru ca ma voi intoarce sa-mi dau copilul la scoala romaneasca probabil ca voi fi arestat si trimis la canal pentru ca am incercat sa ma salvez individual.
întrebarea e cât de „la curent” cu informațiile despre candidați ești ca votant locuitor în altă țară? cât de bine crezi că înțelegi realitatea din țară? dacă ai rude în țară nu înseamnă că participi cu ceva la viața socială din țară în afara unor vizite în concediu, nu? sigur că dreptul de cetățean există, dar mă refer la dreptul moral. există cercetări sociologice care arată că familiile care au membri afară votează altfel, sunt tentate să fie mai critice cu autoritățile naționale și locale pentru că știu de la cei plecați cum ar trebui să fie. oare nu e suficient? am mulți cunoscuți care locuiesc de ani de zile în alte țări și sunt cam rupți de realitățile din țară.
Mi-a placut ce ai scris, mai putin partea cu dreptul de vot pentru romanii din strainatate. Mie mi se pare normal sa votezi cat timp esti cetatean roman, indiferent unde ai domiciliul. In tara ai sigur rude, familie, te intereseaza, mantuirea personala nu inseamna ca nu mai ai nimic de dorit si de sperat in tara. Cu asta nu sunt de acord, nu am inteles logica.
In mintea mea e ca si cum ai spune ca oamenii cu studii postuniversitare nu se incadreaza in vasta majoritate si prin urmare n-ar trebui sa voteze.
păi cam așa, ai studii prea multe, nu te încadrezi în modelul de votant căutat 😉 nu vezi că în Ro poți să votezi primari care sunt arestați, dar nu poți să bagi un civil în consiliul general, măcar?
@Ioana
ntz ntz ntz…si eu sunt de parere ca cei ce sunt plecati nu ar avea de ce vota, indiferent ca mai au cetatenie..
De ce? sunt mai multe argumente :
1. votul „acolo” e organizat de ambasadori si functionari nu tocmai independenti (isi datoreaza functiile in tari calde unor politruci de acasa..), asa ca nu e chiar OK….remember „viteza de vot”de la Paris parca de acu citiva ani…coregrafiata de un anume ambasador ..nu spui cine:)
2. O data plecat altfel decit turist, omul respectiv e ACOLO, nu in tara, deci voteaza parlamentari si presedinti din Rominia, in timp ca sta la „caldurica” acolo. E cam ca si cum ar participa la un video-game…efectele votului sau nu il ating. Iti dau un exemplu…rominasii pleacti in spania sau suedia sau canada.. mi l-au votat pe PDl..care mi-a „facut” mie TVA-ul de 24% , nu lor:)
deci..daca ai plecat, ramii plecat si abtine-te de la vot, oricum ai scapat de rominia. nu vota ceva ce apoi nu iti asumi la un loc cu ceilalti ce ramin in tara. Ca si eu poate m-as distra votind PPDD – din australia..si apoi sa ma uit pe net la veselia ce e in rominica.
Daca FMI iti da un miliard de dolari imprumut,nu degeaba, are pretentia sa urmareasca ce faci cu economia,iti stabileste o serie de conditii. Romanii plecati din tara au trimi sgratuit in tara dublul sumelor imprumutate de la FMI. Macar din acest considerent si tot ar trebui sa fie luati in seama.Asa-i ca a fost greu in 2009-2012 cand remitentele s-au injumatatit? Dar daca ar inceta de-a dreptul? Poate statul roman sa rezolve uriasele probleme sociale care ar decurge din aceasta stare de fapt? Da am votat cu Traian Basescu dar nu din cauza vreunui consul ci pentru ca asa am vrut. Cum puteti sa fiti atat de absurzi incat sa spuneti ca suntem rupti de realitatile din tara cand daca as provoca zece mii de oameni de pe strada la un concurs de cultura generala pe teme politice interne m-as clasa in cel mai rau caz pe locul 10?
Rominii plecati ca si capsunari sau IT-isti de top , nu conteaza…trimit BENEVOL bani in tara, si i ii trimit rudelor, prietenilor si cui doresc ei.
Cei ramasi acasa platesc taxe, impozite si TVA-uri si contributii OBLIGATORIU, si tot OBLIGATORIU il suporta pe baselu, pe pontelu, pe crinelu, pe care o mai fii la butoane dupa votul „tuturor rominilor”.
Nu esti aici, nu suporti/platesti ce ai votat, fie ca are efecte bune sau rele.
Deci, cum s-ar zice, unii români e mai putin români de fapt decât restul românilor. ‘Tu-i mama ei de Constitutie cum ne abureste cu egalitatea…
Si, daca tot si-a pierdut puritatea de român, atunci hai sa-l interzicem de tot. Deh, mai stiu eu o tara cu apucaturi extremiste si in care mai simplu sa interzici [un lucru] decat sa-i cauti o rezolvare.
@valabill – mi-ai luat vorba din gura cu investitorii astia co-nationali de peste border. Daca e fraieri, asa le trebuie…
De fapt, in 14-15 iunie 1990 a fost a treia mineriada. Prima a fost in ianuarie (pe 29 parca), a doua in februarie (pe 19). Oricum asta nu schimba nimic din sensul articolului…
mi-a mers articolul la inimă.
amar si puternic ca un expreso!
Trist, Dollo, foarte trist.
Principala „cauza” a mineriadelor(si a rezultatelor ultimelor alegeri) a fost manipularea prin intermediul televizorului. Atunci a fost TVR, acum au fost Antenele/iRealitatea. Atat timp cat informatia nu e corecta, democratia nu poate functiona. Problema e ca in cazul manipularilor TV, nu exista posibilitatea de a contrazice mesajul manipulator. Eu cred ca rolul televiziunilor de formatori de opinie va scade, fiind luat de presa on-line. Iar in presa online e mai greu sa manipulezi, pentru ca exista reactii la mesajul emis, si informatia corecta iese la iveala pana la urma. Mai ramane problema furtului electoral care in Romania inca nu e pedepsit. Odata ce se trece de un prag al procentului de populatie cu acces la internet, politica din Romania va fi alta.
BTW, lucrul din Romania care-mi provoaca cea mai mare scarba e existenta lui Iliescu. Imi pute mai rau ca un hoit. Cat timp el si acolitii lui mai au posibilitatea de a accede la putere, eu stau departe de Romania.
Poza cu prostia e criminală. Cum zice vorba, râde ciob de oală spartă.