Ceva ce Băse n-a fost niciodată: diplomat. Tort diplomat ;)

I-am închinat azi lui Băsescu un tort diplomat, care-i va servi și de colivă, în caz că nu ia referendumul.

Mama n-are stare să stea pe fundul ei în căldurile astea, așa că azi a ținut să facă un tort diplomat, pentru prima dată în viața ei. De ce premiera asta? Pentru că ăsta nu trebuia copt la cuptor, iar rezultatul, recunosc și eu care nu sunt vreo fană a torturilor, este destul de agreabil și răcoritor.

Cum eram prin zonă, iar subiectul zilei a fost, inevitabil, Băsescu și patimile lui, am zis la final să i-l închinăm lui, săracul. Mama, convinsă că Băse va înfrânge monstruoasa coaliție și de data asta, a zis să fie tort, eu, mai sceptică (deși o să mă duc să-l votez la referendum ca pe Nicușor Dan, cu părerea de rău că va fi degeaba) am zis că seamănă cu o colivă. Oricum, mesajul e de încurajare. Nu știu ardeiul dacă e suficient de iute pentru gustul lui, dar gestul contează.

Dacă sunteți curioși cum se face tortul diplomat, iată procedura:

ingrediente: jumătate de kg de zahăr, 300 de ml de lapte, trei pliculețe cu gelatină de la Dr Oetker, șapte ouă, esență de rom, o cutie cu frișcă de jumătate de kg, una cu fructe în compot sau fructe de orice fel vreți voi, proaspete.

mod de preparare:

– într-o cratiță, cu 150 de ml de lapte, dizolvați cele trei pliculețe cu gelatină și amestecați în continuu. Procedura este să încorporați gelatina în toată cantitatea de 300 de ml de lapte, și să le amestecați timp de jumătate de oră. Dar începeți cu jumătate din cantitatea de lapte și adăugați treptat, pe măsură ce gelatina crește și încorporează laptele. Trebuie să arate ca un soi de griș cu lapte, ceva mai moale.

separați albușurile de gălbenușuri, și le bateți cu mixerul pe amândouă, cu câte 200 și respectiv 250 de grame de zahăr fiecare. Albușurile bătute spumă mai așteaptă, alături de jumătate din cutia de frișcă, făcută tot cu mixerul.

– gălbenușurile amestecate cu zahărul se toarnă în cratița cu gelatina și laptele (după jumătatea de oră de amestecat gelatina), se omogenizează, apoi se pune totul la foc mic, timp de fix 5 minute, nu mai mult. Mare atenție să nu fie nici focul mare, nici timpul mai lung de 5 minute, pentru că e nevoie doar ca gelatina și zahărul din gălbenușuri să se topească de tot și compoziția să devină fină, fără cocoloașe. După 5 minute o puneți la răcit, în apă rece, astfel încât să nu se răcească brusc, și să se întărească gelatina. Ea trebuie să se întărească treptat, și în niciun caz prea mult înainte de a fi amestecată întreaga compoziție.

– Când compoziția cu gelatină și gălbenușuri are consistența unei budinci, turnați totul peste albușurile bătute spumă, amestecați bine și frișca (jumătatea de cutie), puneți niscai esență de rom și încorporați fructele pe care vreți să le conțină tortul. Noi am pus o conservă cu fructe de compot, un soi de cocktail de fructe, tăiate mărunt, dar am adăugat și ceva fructe de pădure. Cum e plină piața de fructe, lăsați-vă imaginația și gustul să zburde. Ideea ar fi ca fructele să fie acrișoare, pentru ca tortul la final să nu fie grețos. Are totuși mult zahăr și ouă. Și e bine să le tăiați în bucățele mici, ca să se răspândească bine prin tort.

pregătiți o tavă cu pereți înalți sau o cratiță mare – compoziția e destul de multă – în care așezați folie din plastic ca un culcuș pentru viitorul tort. Veți turna în acest culcuș compoziția, îi puneți de jur împrejur pișcoturi, și deasupra o acoperiți tot cu pișcoturi, pentru că la final acela va fi de fapt fundul tortului. Blatul, cum s-ar zice. Acoperiți totul la final cu folie, ca să nu capete miros de la congelator.

– băgați cratița cu tortul la congelator pentru două ore. Când o scoateți, dezlipiți folia și răsturnați tortul pe un platou, cu pișcoturile în sus. Apoi ornați cu frișcă. Cealaltă jumătate de cutie. Și puneți niscai fructe pe deasupra, după imaginație. Noi am folosit coacăze roșii pentru mesaj.

Hai că o să vă placă, deși în secțiune arată ca o mămăligă. La gust e ca un soi de înghețată cu fructe și cremă de ou. De acum puteți să-l țineți normal la frigider, că nu se mai topește. Trebuie să respectați cu strictețe timpii de frecare și încălzire a gelatinei, ca să vă iasă. De gelatină depinde toată reușita.

Puteți să înjumătățiți, dacă vreți, cantitățile, pentru că într-adevăr din ce v-am zis eu iese ditamai tortul. Cred că aceste cantități sunt pentru o petrecere, cu mulți invitați. Altfel o felie destul de subțire de tort e suficientă pentru o poftă. Și frișca de pe deasupra a fost cam multă, dar asta pentru că mesajul pe care-l purta era greu și trebuia susținut 😉

*Scuzați calitatea pozelor, sunt făcute cu telefonul

Etichete: , , , ,

8 comentarii la “Ceva ce Băse n-a fost niciodată: diplomat. Tort diplomat ;)” Subscribe

  1. Vioica Magdalena Balan 07/07/2012 at 21:21 #

    Urmăm exemplul de la un capăt la celălalt.

  2. peter 07/07/2012 at 21:25 #

    esti tare , doloro !

    • brontozaurel 07/07/2012 at 21:53 #

      +1
      Prea tare! =))

  3. fLoreign 08/07/2012 at 08:57 #

    Nu-ti fa griji de pozele facute cu telefonul, ca si accesul mobil la ele parca se face prin camera foto.

  4. Doro 08/07/2012 at 14:13 #

    :)) Esti nebuna (intr-un sens bun).

  5. asad 08/07/2012 at 21:39 #

    Un tort mai dezgustator nici ca se putea.

  6. ionut 11/07/2012 at 19:52 #

    Saracul base, om al vechiul sistem, a spus-o in 2004 acum s-a reevaluat pe el insusi.

  7. Radu Cristian 20/07/2012 at 15:31 #

    Daca pica mitocanul la referendum si participa peste 51%, fac si eu unul in memoria lui…:)))

Lasă un comentariu

Oldies but goldies

De ce nu s-a surpat Bucureștiul când „ne-a făcut Ceaușescu” metroul

metrou5

Pentru că pe vremea aia s-au folosit mulți mineri cu târnăcoape, care au săpat cu grijă tuneluri, pentru că specialiștii de atunci și-au făcut doctoratele pe bune la metrou, nu plagiindu-i pe alții, și chiar și atunci au existat tasări de teren.

Sanssouci, casa de la țară a unui rege cool

pajiste

La 1740 oricine putea să intre pe domeniul lui Frederick cel mare al Prusiei, cu condiția să fi fost îmbrăcat corespunzător. Azi intrarea costă 19 euro și îți dezvăluie un colț de rai și o poveste frumoasă.

Minune, în decembrie în sectorul 3 au răsărit părăluțele

flori-negoita

În triunghiurile decupate în gazonul din sectorul 3 astă vară, s-au ofilit begoniile și au răsărit părăluțele. O afacere horticolă de 49 de euro/mp fără TVA.

Viața și moartea într-un sat românesc. În 2012

Ale lor mâini bătrâne

Despre mutarea clasei muncitoare de la oraș la sat, înmormântarea organizată de firma de pompe funebre a preotului, despre UE care ne obligă să nu mai ținem mortul în casă, dar noi vrem să facem economie. Și despre politicieni.

Copiii proști nu ies din școli proaste, ci din părinți

Lasă și tu copiii la școală

După ce dau lunar, la grădiniță, sume cât salariul mediu pe economie, părinții se înghesuie să plătească oricât ca să-și vadă plozii înscriși „la o școală bună”, dar își păstrează intactă lipsa de disponibilitate pentru a petrece timp cu copilul lor.

De ce nu-i prieşte Mioriţei iarba din UE

turma-alergand

Oieritul românesc supravieţuieşte cu greu, între subvenţia europeană care vine târziu, dezinteresul tineretului pentru meseria de cioban, şi supremaţia supermarketurilor care ne bagă pe gât brânză de import.