Mama n-are stare să stea pe fundul ei în căldurile astea, așa că azi a ținut să facă un tort diplomat, pentru prima dată în viața ei. De ce premiera asta? Pentru că ăsta nu trebuia copt la cuptor, iar rezultatul, recunosc și eu care nu sunt vreo fană a torturilor, este destul de agreabil și răcoritor.
Cum eram prin zonă, iar subiectul zilei a fost, inevitabil, Băsescu și patimile lui, am zis la final să i-l închinăm lui, săracul. Mama, convinsă că Băse va înfrânge monstruoasa coaliție și de data asta, a zis să fie tort, eu, mai sceptică (deși o să mă duc să-l votez la referendum ca pe Nicușor Dan, cu părerea de rău că va fi degeaba) am zis că seamănă cu o colivă. Oricum, mesajul e de încurajare. Nu știu ardeiul dacă e suficient de iute pentru gustul lui, dar gestul contează.
Dacă sunteți curioși cum se face tortul diplomat, iată procedura:
ingrediente: jumătate de kg de zahăr, 300 de ml de lapte, trei pliculețe cu gelatină de la Dr Oetker, șapte ouă, esență de rom, o cutie cu frișcă de jumătate de kg, una cu fructe în compot sau fructe de orice fel vreți voi, proaspete.
mod de preparare:
– într-o cratiță, cu 150 de ml de lapte, dizolvați cele trei pliculețe cu gelatină și amestecați în continuu. Procedura este să încorporați gelatina în toată cantitatea de 300 de ml de lapte, și să le amestecați timp de jumătate de oră. Dar începeți cu jumătate din cantitatea de lapte și adăugați treptat, pe măsură ce gelatina crește și încorporează laptele. Trebuie să arate ca un soi de griș cu lapte, ceva mai moale.
– separați albușurile de gălbenușuri, și le bateți cu mixerul pe amândouă, cu câte 200 și respectiv 250 de grame de zahăr fiecare. Albușurile bătute spumă mai așteaptă, alături de jumătate din cutia de frișcă, făcută tot cu mixerul.
– gălbenușurile amestecate cu zahărul se toarnă în cratița cu gelatina și laptele (după jumătatea de oră de amestecat gelatina), se omogenizează, apoi se pune totul la foc mic, timp de fix 5 minute, nu mai mult. Mare atenție să nu fie nici focul mare, nici timpul mai lung de 5 minute, pentru că e nevoie doar ca gelatina și zahărul din gălbenușuri să se topească de tot și compoziția să devină fină, fără cocoloașe. După 5 minute o puneți la răcit, în apă rece, astfel încât să nu se răcească brusc, și să se întărească gelatina. Ea trebuie să se întărească treptat, și în niciun caz prea mult înainte de a fi amestecată întreaga compoziție.
– Când compoziția cu gelatină și gălbenușuri are consistența unei budinci, turnați totul peste albușurile bătute spumă, amestecați bine și frișca (jumătatea de cutie), puneți niscai esență de rom și încorporați fructele pe care vreți să le conțină tortul. Noi am pus o conservă cu fructe de compot, un soi de cocktail de fructe, tăiate mărunt, dar am adăugat și ceva fructe de pădure. Cum e plină piața de fructe, lăsați-vă imaginația și gustul să zburde. Ideea ar fi ca fructele să fie acrișoare, pentru ca tortul la final să nu fie grețos. Are totuși mult zahăr și ouă. Și e bine să le tăiați în bucățele mici, ca să se răspândească bine prin tort.
– pregătiți o tavă cu pereți înalți sau o cratiță mare – compoziția e destul de multă – în care așezați folie din plastic ca un culcuș pentru viitorul tort. Veți turna în acest culcuș compoziția, îi puneți de jur împrejur pișcoturi, și deasupra o acoperiți tot cu pișcoturi, pentru că la final acela va fi de fapt fundul tortului. Blatul, cum s-ar zice. Acoperiți totul la final cu folie, ca să nu capete miros de la congelator.
– băgați cratița cu tortul la congelator pentru două ore. Când o scoateți, dezlipiți folia și răsturnați tortul pe un platou, cu pișcoturile în sus. Apoi ornați cu frișcă. Cealaltă jumătate de cutie. Și puneți niscai fructe pe deasupra, după imaginație. Noi am folosit coacăze roșii pentru mesaj.
Hai că o să vă placă, deși în secțiune arată ca o mămăligă. La gust e ca un soi de înghețată cu fructe și cremă de ou. De acum puteți să-l țineți normal la frigider, că nu se mai topește. Trebuie să respectați cu strictețe timpii de frecare și încălzire a gelatinei, ca să vă iasă. De gelatină depinde toată reușita.
Puteți să înjumătățiți, dacă vreți, cantitățile, pentru că într-adevăr din ce v-am zis eu iese ditamai tortul. Cred că aceste cantități sunt pentru o petrecere, cu mulți invitați. Altfel o felie destul de subțire de tort e suficientă pentru o poftă. Și frișca de pe deasupra a fost cam multă, dar asta pentru că mesajul pe care-l purta era greu și trebuia susținut 😉
*Scuzați calitatea pozelor, sunt făcute cu telefonul
Urmăm exemplul de la un capăt la celălalt.
esti tare , doloro !
+1
Prea tare! =))
Nu-ti fa griji de pozele facute cu telefonul, ca si accesul mobil la ele parca se face prin camera foto.
:)) Esti nebuna (intr-un sens bun).
Un tort mai dezgustator nici ca se putea.
Saracul base, om al vechiul sistem, a spus-o in 2004 acum s-a reevaluat pe el insusi.
Daca pica mitocanul la referendum si participa peste 51%, fac si eu unul in memoria lui…:)))