Știți că Legea sănătății, proiectul ăla de la care a pornit tot scandalul în iarnă, cu Arafat&Băsescu, se află din nou în dezbateri. Dar acum avem treabă cu referendumuri și nu ne batem capul cu privatizarea sistemului medical, lasă că dacă trage să moară de atâta timp, n-o crăpa taman acu.
E, pentru cine e interesat, totuși, să afle cam cum stă treaba prin alte țări, recomand călduros filmul din 2007 al lui Michael Moore, Sicko. L-am văzut aseară la TVR și am avut coșmaruri după. În stilul deja consacrat, Moore desființează sistemul american de asigurări medicale, susținând că nu face decât să-i îmbogățească pe patronii firmelor de asigurări, cu acordul bine remunerat al politicienilor. În timp ce 50 de milioane de americani, din 300 de milioane, nu sunt asigurați, iar 18.000 mor anual cu zile, din cauza asta.
Filmul are două ore, e un documentar, dar te ține în fața ecranului fără să-ți dai seama când trece timpul. Pornește de la cazuri concrete de americani neasigurați, dar nu-i ocolește nici pe ăia asigurați, ajunși în sapă de lemn din cauza ghinionului de a se îmbolnăvi de ceva ce companiile de asigurări nu consideră de datoria lor să plătească.
Ai senzația la un moment dat că Moore vorbește despre România, nu despre superputerea lumii. Lucrurile sunt atât de rele și de corupte încât te întrebi cum naiba se poate așa ceva în măreața națiune americană. Arată cum oamenii sunt eliberați din spitale și lăsați de izbeliște pe trotuare, în halatul de spital (vă sună cunoscut?) pentru că nu au bani, și chiar eroi americani de la 11 septembrie, pompieri sau voluntari care s-au îmbolnăvit grav de la fumul și praful inhalate atunci, dar nu beneficiază de asistență medicală, din varii motive. Culmea ironiei, la Guantanamo, baza americană din Cuba, în care sunt deținuți teroriștii arabi, există asistență medicală de cel mai înalt nivel, asigurată gratuit deținuților. E memorabilă scena în care Moore îi urcă în bărci pe niște americani bolnavi și-i duce la Guantanamo, strigând cu portavocea: am adus niște cetățeni americani care nu vor decât același tratament medical gratuit pe care-l acordați teroriștilor, nimic mai mult!
Sistemul american de sănătate – de care se fac vinovați toți președinții americani de la Nixon încoace, inclusiv madam Hillary Clinton, acuzată că s-a lăsat plătită de companiile de asigurări ca să tacă – iese foarte șifonat din comparația cu sistemele europene din Franța și Marea Britanie, dar și cu cel canadian sau cubanez. Aici am oarecari dubii, cu privire la prea clamata gratuitate de care zice Moore, dacă la francezi sunt gata s-o cred, nu știu ce să zic la englezi și la cubanezi. More le ridică efectiv statuie cubanezilor, care ajung să le acorde asistență medicală gratuită de top celor câțiva eroi americani îmbolnăviți la 11 septembrie. Oricum, e interesant să vezi cum un american vine în Europa și rămâne fascinat de democratica universalitate a sistemului medical gratuit, deși la origini America a fost făcută tocmai ca o versiune mai bună și mai dreaptă a societății europene putrede.
Una peste alta, filmul merită văzut dintr-un motiv foarte practic, pentru noi românii: acela că ni se pregătește un sistem similar cu cel care a adus America unde e azi. Un sistem în care totul e pe bani, mulți bani, iar pacientul, deși plătește regulat asigurarea, ajunge foarte rar să beneficieze de sistem, tocmai pentru că el e făcut astfel încât să câștige firmele de asigurări și cele de medicamente, nu pacientul. Iar dacă în minunata democrație americană s-a ajuns la corupția asta, vă dați seama cum va fi la noi?
https://www.youtube.com/watch?v=o6ZH1ps20WA