Biblioteca Samsung vs. Biblioteca Perjovschi

Cehii l-au platit pe Dan Perjovschi sa le deseneze peretii Bibliotecii Nationale Tehnice din Praga. La Bucuresti, Ministerul Culturii a pus reclama Samsung pe cladire, ecrane Samsung pe peretii interiori, icoane si imitatii de tablouri celebre.

Nu stiu cati ati auzit de Dan Perjovschi, eu mai vazusem desene de-ale lui dar nu stiam mare lucru despre el in afara de nume. Se pare ca e mai celebru afara decat in tara, dar nici asta nu e o noutate pentru Romania, nu? Aseara, la Forumul din Alpbach, Perjovschi a avut o prezentare si a desenat pe unul dintre peretii salii de congres. A reusit sa-i impresioneze si pe strainii care nu-l cunosteau. Mai multe persoane m-au pus sa le silabisesc numele lui, ca sa-l retina pentru ca li s-a parut `very cool` tipul.

Ce m-a izbit pe mine din prezentarea lui a fost un slide in care arata una dintre putinele lucrari permanente pe care o facuse recent pe peretii interiori ai proaspat inauguratei Biblioteci Nationale Tehnice din Praga. Zic putinele lucrari permanente pentru ca el de regula deseneaza pe pereti si dupa expozitie peretii sunt zugraviti, deci lucrarile lui sunt distruse. `Nu ma deranjeaza, pentru ca asta inseamna ca data viitoare pot fi mai bun. Ce am avut de spus acum zece ani acum e diferit`, zicea Perjovschi aseara.

Revenind la biblioteca ceha. Cand au inaugurat cladirea care seamana foarte mult cu Biblioteca noastra Samsung, tipii de la Praga au facut un concurs pentru artisti – sa propuna ce ar vrea sa picteze pe peretii bibliotecii. Si ideile lui Perjovschi au castigat. Peretii Bibliotecii Nationale Tehnice din Praga vor ramane definitiv marcati de ideile desenate ale unui  artist roman.

La Bucuresti, pe sediul care ne costa peste 100 de milioane al Bibliotecii Nationale, niste baieti destepti din Ministerul Culturii au pus numele Samsung, de zici ca inauntru e sediul coreenilor, nu intaia biblioteca a tarii. Iar peretii interiori au fost impartiti frateste intre ecranele `donate` de Samsung, niste imitatii kitchoase de picturi celebre si, fireste, nelipsitele icoane.

Desigur ca arta e o chestie subiectiva. Poate unora nu le place Perjovschi cu desenele lui despre somaj, saracie, UE, corporatii, puterea banilor, politica si prostie, dar cel putin are niste mesaje care iti pun creierul in miscare. Iar cand te duci la o bilbioteca asta ar trebui sa faci, sa-ti pui creierul la contributie. Nu sa te zgaiesti la niste ecrane sau sa venerezi icoane. Parerea mea.

Iata cateva din desenele lui Perjovschi de aseara:

*Va rog sa ma scuzati ca nu am scris cu diacritice, se pare ca aci in munti laptopul meu a luat-o razna, nu mai vrea sa scrie ca acasa.

Etichete: , , ,

4 comentarii la “Biblioteca Samsung vs. Biblioteca Perjovschi” Subscribe

  1. Geo anti Uselistul 27/08/2012 at 13:12 #

    Lasati-l pe Dan Perjovschi in pace ; exceptionalul artist e „pe fata” impotriva Jigodiei felics , impotriva Juntei useliste, aceasta „Ciuma a lui Caragea” ce a cuprins Romania vara aceasta… Toti cei ce sunteti in slujba lui felics, a trustului „intact” spurcati orice atingeti… Descrieti- daca ati fi onesti- metodele staliniste de Distrugere a Institutului Cultural Roman…Adevaratele Repere ale culturii romane, ca H.r.Patapievici, Andrei Plesu, Gabriel Liiceanu , Mircea Mihaies, laureata premiului Nobel Herta Muler si altii sunt impotriva voastra…Voi, toti ce ati calcat-o in picioare pe Distinsa Doamna Ana Blandiana, ati aruncat cu Mizeriile si Gunoaiele tipic securistice in Seniorul Corneliu Coposu, lasati cultura romana in pace… Ridicati-i in slavi pe d’alde socaciu victor, anti-occidental sadea, pupilul lui adrian paunescu ( putrezi-i-ar oasele!!!), tzaranoiul mircea diaconu ori Mascariciul mircea dinescu… MI-E SILA ETERNA DE VOI !

    • Daniel 30/08/2012 at 02:22 #

      Eterna si fara leac sa-ti fie sila aia……ca din articolul asta oricum n-ai inteles nimic…..

  2. andra 27/08/2012 at 15:02 #

    Dolo,
    Am vizitat site-ul bibliotecii si nu am putut vedea lucrarile – nu stiu poate sunt bune, poate nu.
    Altminteri pare o institutie foarte vie si cu un program remarcabil.
    Imi pare rau ca nu au pe site o sectiune dedicata restaurarii si conservarii de carte.

    Proiectele de arta publica (public art project) se atribuie de obicei in urma unor competitii jurizate.
    Juriul poate fi compus din curatori, sau critici de arta, administratorii institutiei in care va fi expusa lucrarea, arhitectul care a proiectat cladirea.
    Criteriile de selectie sunt de obicei foarte clar enuntate in documentatia de concurs. Concursul poate fi deschis sau cu invitati.

    Evident raspunderea principala revine curatorilor sau criticilor de arta. Tot acest comitet nu alege numai lucrarea dar urmareste si instalarea ei la timp si in banii alocati.
    Citeodata dupa atribuirea lucrarii are loc o prezentare a principalelor lucrari participante si o consultare publica.

    Una dintre cele mai interesante retele de arta publica o are metroul din New-York. Guidette Carbonel , o artista frantuzoaica are citeva lucrari extraordinare , in stilul anilor 60, la Rouen in Franta.
    Si daca vrei sa aprofundezi ce inseamna cu adevarat atitudine civica si generozitate cind vine vorba de colectionari de arta iti recomand istoria lui Herb si Dorothy Vogel

    Puneti presiune pe institutii sa demareze un proces real de promovare a artistilor si de achizitionare de lucrari de calitate.E vorba de banii vostri si placerea tuturor de a trai intr-un oras viu.
    Si scuze pentru polologhia didacticista de mai sus – ma enerveaza ce se intimpla zilele acestea cu ICR, – mi-e teama ca promovarea culturii o sa ajunga iarasi pe mana patriotilor inimosi sfertodocti.

  3. Darius 28/08/2012 at 14:27 #

    Felicitari pentru Dan Perjovchi ca a ajuns asa departe 😀 ! tuturor le doresc acest lucru 🙂
    Lucrarile lui sunt destul de ok si faptul ca apar pe peretii unei biblioteci din Praga cred ca e un mare succes pentru el 🙂 .

Lasă un comentariu

Oldies but goldies

Ce zice FMI de finanțarea găurii negre „biserica”, de la buget?

prefericitul Daniel arata calea

Biserica Ortodoxă Română nu vrea concurență pe piața lumânărilor și a locurilor de veci, dar vrea bani de la buget pentru salarii și catedrale. Oare FMI știe?

Cum stăm cu moralitatea, noi ăștia educați în comunism

pionieri

Dacă e adevărat că predarea religiei în școli are rol de moralizare a maselor, atunci noi decrețeii, pionierii, șoimii patriei, de unde am învățat onoarea și moralitatea?

Discuție cu o viitoare ziarizdă/piarizdă. Trizdă!

A fost odata copiutza - sursa foto: http://www.cheatingculture.com

Pentru cine zicea că presa e plină de ingineri, făcuți ziariști de ocazie, am un mesaj încurajator: vine tare din urmă generația copy/paste. Hold your breath!

Ice age cu comision bancar argentinian

perrito moreno

Trecerea granițelor din Argentina în Chile și retur sau comisioanele bancare nesimțite l-ar face și pe un eurosceptic să iubească UE.

Life’s a bitch, prison bitch

irina-jianu-6-560x419

Irina Jianu, condamnată în lotul „Trofeul calității” alături și pentru Adrian Năstase, ispășește șase ani de pușcărie în închisoarea construită chiar de firma ei, în 2006, la Bacău

Moarte chiaburilor din sănătate!

Rares Nechifor, embolizare uterina

Care n-a plecat din țară până acum – ca să se trateze sau să profeseze într-un sistem civilizat – e invitat s-o facă de la 1 martie 2013. România nu-și permite să mai încurajeze existența unei alternative private în sănătate.