Poiana lui Iocan din fața blocului

Aseară, între cutii de bere și coji de semințe: dacă ai un președinte de bloc care face numai tâmpenii nu aștepți să-i expire mandatul, ci îl schimbi înainte, că e ca și o căsnicie, nu stai cu unul care te bate... întotdeauna poți să găsești ceva mai bun. „Iar mai bun decât Băsescu e oricine, până și Diaconescu!”.

Venind din oraș, aseară am fost deturnată de un grup de vecini care stăteau la aer pe bancă, în fața blocului. Beau bere, mâncau semințe și discutau… ați ghicit, politică. M-au întrebat de unde vin și din una în alta s-a ajuns, prea curând, la o dispută politică în care nu aveam chef să intru și care nu s-a soldat cu vreo concluzie. Ei au rămas cu ideile lor, eu cu ale mele.

În grup era și un tip care se declara neutru, dar care fusese ostracizat până să vin eu din cauza faptului că nu fusese la vot, și în felul ăsta îl ajutase pe „Chiorul”. „Ete căcat ești neutru, nu poți să fii neutru, ori cu unii ori cu alții” îi zicea un altul dintre cei anti Băsescu. „Ca Elveția sunt de neutru, adică cum îmi spui tu mie că Elveția n-are voie să fie neută?”, riposta „neutrul”. Pusă să aleg între unii și alții am mai jucat încă o dată rolul de „băsistă nenorocită”.

Ceilalți erau anti Băsescu, dar și anti USL, însă tot nu se considerau neutri. „Vrem să plece ăsta mai întâi, după aia mai vedem!”, asta a fost concluzia disputei, care a trecut, firesc, prin toate etapele: că Băsescu a mințit că se duce la vot și nu s-a dus, și că ne-a îndemnat și pe noi să stăm acasă, care dacă ne duceam să votăm s-ar fi văzut cu adevărat câți mai țin cu el; că i-a ținut în brațe pe alde Videanu, Roberta, Udrea etc, că a controlat politic justiția (că Năstase nu merita să facă pușcărie pentru niște termopane, ci pentru distrugerea economiei, de ce nu l-a închis pentru asta?) și a pus țărișoara la cheremul poliției secrete (pe asta n-am înțeles-o, dar n-am insistat că era deja inutil); că ne-a jignit când a spus că învățământul produce idioți (ce el e mai deștept?) și că medicii să plece afară din țară dacă vor bani; că n-a făcut nimic decât scandal și că l-a pus și pe inginerul ăla de pe vapor să-l care în cârcă pe scări, când era comandant de navă.

Argumentele erau inutile în discuție, pentru că fiecare o ținea pe a lui, de parcă eram niște plăci stricate, blocate fiecare pe canalul ei. Le-am zis că sunt de acord cu unele dintre nemulțumirile lor, că și eu am unele în legătură cu Băsescu și multe în legătură cu PDL, dar că nu văd soluția salvatoare nici în tabăra celorlați, deci nici graba pentru care Băsescu trebuia suspendat, pentru că lunile astea de scandal politic ne costă mai mult decât dacă el rămânea la Cotroceni până la finalul mandatului.

Mi s-a răspuns că e o prostie ce zic, și că se așteptau la mai mult din partea mea (?!) că dacă ai un președinte de bloc care face numai tâmpenii nu aștepți să-i expire mandatul, ci îl schimbi înainte, că e ca și o căsnicie, nu stai cu unul care te bate etc… întotdeauna poți să găsești ceva mai bun. „Iar mai bun decât Băsescu e oricine, până și Diaconescu!”.

Am plecat de acolo cu senzația că stătusem între două sau mai multe ecrane pe care vorbeau diverși „formatori de opinie”, unii de la Antene, alții de la OTV, alții de la B1. Vecinii mei erau foarte siguri de tot ce afirmau, de parcă trăiseră cu Băsescu până atunci în apartamentele lor și-i văzuseră toate mișcările. Omul nu mai are secrete față de popor, Împăratul e gol, să-l dăm afară în șuturi. Poporul s-a săturat de el, Băsescu trebuie să plece! Surprinzător, însă, toți ziceau că îl admiră pe MRU și că sunt gata să voteze cu el la alegeri, „că e băiat deștept” și Băsescu trebuia să-l pună mai demult prim ministru. N-am înțeles cum îl pot admira pe MRU dar nu-i urmează și îndemnul de a-l susține pe Băsescu până la capăt, pentru că la orice întrebare la care doar apucam să pronunț numele Băsescu se declanșa în toți isteria cu „nu-l mai vrem, ne-am săturat, să plece!”.

Nu există logică sau rațiune în popor, zilele astea. Nu sunt sigură că o fi existat vreodată, după cum nici neutralitatea nu-i posibilă. Așa mi-a zis și mie un fost coleg înainte de referendum, că nu e posibil să fii neutru în chestia asta, tre să ții cu unii, nu există cale de mijloc. Așa că ne împărțim în două și ne batem. Partea proastă e că nici la vârf, ăia puși chipurile să rezolve blocajul în care ne aflăm nu sunt altfel decât vecinii mei. Sunt doar unii care au prins mișcarea, secretul, ce sunete să scoată ca să păcălească masele.

Și dacă vecinii mei măcar au scuza faptului că nu au pregătire juridică, nu sunt informați corect și complet, ci vorbesc doar ca niște ecouri ale unor voci care apar la TV și emit verdicte, vocile alea sunt doar niște glume sinistre pe care le face cineva care vrea să se distreze. Ca în videoclipul de mai jos.

 

 

Pleșu zicea că nu vrea să schimbe un berbec cu două gâște. Mă tem că n-avem de fapt de ales, toți suntem un popor de curci proaste pe seama cărora cineva se distrează și face bani.

 

Etichete: , , , ,

21 comentarii la “Poiana lui Iocan din fața blocului” Subscribe

  1. daniel 10/08/2012 at 14:55 #

    Fain articolul dar noi alegatorii (cititorii) cu cine votam??…si ca s-o lamurim…esti sau nu esti???…”basista nenorocita”…? :)))

    Si inca o nedumerire:freelancer-ii scriu „la comanda”?…

    • Dollo 10/08/2012 at 15:02 #

      Sunt, mai încape îndoială ?:D Da, freelancerii scriu la comandă fermă, pe bani 😉

      • C. 11/08/2012 at 08:37 #

        Care e diferenta dintre curva si prostituata? Una o face din placere, alta pentru bani. Acelasi lucru se aplica la jurnalistii de azi, care se afla fie intr-o tabara fie in alta.

        • Dollo 11/08/2012 at 10:29 #

          Așa complimente de la cititori, mai rar!

          • C. 11/08/2012 at 11:59 #

            Mai, Dolo, imi exprimam doar nemultumirea fata de „jurnalistii” care s-au transformat in propagandisti. Nu e cazul tau, ca daca ar fi nu te-as mai citi.

        • Motanul 11/08/2012 at 10:43 #

          Maica-ta (daca mai ai) de care e?;)

  2. Alui 10/08/2012 at 15:12 #

    Plesu s-a inselat! Nu e vorba de gaste, ci de lupi. Sau mai degraba rechini. Cu berbecul o fi nimerit-o, nu zic. Cand vad cine conduce tara, incepand de la primarii Robert Negoita si Radu Mazare, pana la fasificatorii de la ministere si CCR, mi se cam face pielea de gaina. Deci noi suntem gainile, Basescu berbecul si cei din USL(Uniunea Stalinist Leninista), lupii si rechinii:((.

  3. daniel 10/08/2012 at 15:28 #

    Oricat am fi de „impartiti” intre cele doua tabere,suntem pana la urma romani cu totii.De ce ne macina si dezbina atat de tare cei care ne conduc,oricare ar fi aceia??….Romanul obisnuit are grija zilei de maine si temeri in legatura cu seceta si canicula.Oare ne este scris in gene ura si dezbinarea???

    • Alui 10/08/2012 at 15:45 #

      Ura are doua surse:
      1) Educatia(pentru unii, mai destepti dar mai putini, inseamna insuflarea unor principii morale care duc la ura daca sunt incalcate de ceilalti flagrant, iar pentru altii, prosti dar multi, inseamna spalarea creierelor, care duce tot la ura, la „ordinul” manipulatorilor).
      2) … te las pe tine sa ghicesti care, sa vad din care categorie faci parte:)

      Dezbinarea e de fapt o forma de democratie extrema.

  4. doina 10/08/2012 at 15:39 #

    Dollo, ai facut o radiografie de o claritate exceptionala a starii de fapt in acest moment in tarisoara noastra draga, care, din pacate, este locuita. Si dupa toata tristetea ce m-a prins incet, incet, pe masura ce citeam povestioara ta, am dat clic pe videoclip si am ras pina la lacrimi :))))))

  5. dojo 10/08/2012 at 15:49 #

    Eu am incetat sa mai discut politica, atunci cand stiu ca nu am interlocutori care sa inteleaga ceva. pot discuta alte chestii, nu e nevoie sa-mi bat capul sa comunic cu indivizi pentru care ‘daca nu esti cu noi, esti impotriva mea’. Ma bucur ca au timp de stat la palavre in fata blocului, eu nu am timpul asta 😀

    • Dollo 11/08/2012 at 10:28 #

      Am uitat să spun că era cam miezul nopții, deci mai degrabă nu aveau somn, îi ținea treji drama țărișoarei 😉

  6. mandea007 10/08/2012 at 20:35 #

    Minunat videoclip, corecta ,,radiografia”. Comentariile sunt de prisos…

  7. Ovidiu 10/08/2012 at 22:59 #

    Daca e cu gaste si curci, atunci e „Poiata lui Iocan”

  8. VASILIU MIRCEA PAUL 11/08/2012 at 09:57 #

    Intotdeauna povestea cu „Poiana lui Iocan” mi s-a parut un artificiu literar – da, romanii, ca peste tot in lume, au si exemplare agere. Dar cum sa priceapa politica (deja foarte complicata in perioada interbelica) o seama de tarani (sprinteni la minte) lipsiti fiind de un morman de informatii bine structurate. Chiar si virfurile intelectualitatii de atunci au cazut in mari erori. Pe urma Marin Preda a scris totusi sub acel regim blestemat, adica a fost obligat din start sa serpuiasca printre tot felul de restrictii, ceea ce NU PUTEA PERMITE o redare fidela. Cenzurii comuniste i-a placut ideea fiindca semana prea bine cu asa-zisele soviete originare, un soi de democratie participativa ad-hoc creata de „mase”. Ca ulterior bolsevicii au stors-o de orice continut pastrind doar eticheta n-o stia nici Iocan, nici majoritatea cititorilor romani de atunci, posibil nici Marin Preda integral. Ultimele doua decenii si articolul de mai sus demonstreaza cele afirmate.

    Cred ca ar trebui sa-l ingropam definitiv pe Iocan, nu de alta, dar vulgata ultra-simplificatoare a invatamintului romanesc parca ar vrea sa ne induca un soi de mindrie nationalist-pashunista. In contextul actual ASTA ESTE O ATITUDINE SINUCIGASA.

    • Dollo 11/08/2012 at 10:31 #

      Indiferent cum i-am zice unei astfel de adunări – aveam și eu nevoie de un titlul, deh – ea există. Și nu e regizată, doar manipulată.

  9. Bogdan 11/08/2012 at 11:15 #

    Deci tu faci parte din categoria celor care au stat acasa cand a iesit lumea in strada, sau care n-au fost la vot.

  10. DanBruma 11/08/2012 at 11:30 #

    Nu prea esti neutra, este evident. Cand spui „pentru că lunile astea de scandal politic ne costă mai mult decât dacă el rămânea la Cotroceni până la finalul mandatului” e clar ca faci politica PDL. E foarte simplu de ce. In viata nu poti numai sa castigi, si asta este valabil si in politica si in economie etc. Asa ca pierderea pe care o invoci poate fi compensata oricand cu un castig. Din momentul in care pierderea respectiva o legi de plecarea lui Basescu nu mai esti neutra.

    • Gogu 11/08/2012 at 14:04 #

      Si ce-am castigat ca a venit USL-ul si-ncearca disperat sa-l dea jos pe Basescu?
      Cumva am castigat la cursul valutar ? Ah pardon de pe la 4.4 a ajuns 4.56, ca daca le mergea ce-au vrut sa faca acum eram pe la 4.7.
      Cumva am castigat intrarea in schengen la toamna dupa cum avea intuitii feminine ministrul Rus ? Eu tind sa ascult totusi vocea germaniei care zice NUUU !
      Am castigat oare vreun capital de imagine pe la Bruxelles? Pardon se uita toti la noi ca la niste hoti de cand cu prim-copiatorul sef Victor Copy-Paste Ponta sau cu Adrian – N-am luat bani desi m-ati prins cu fofarlica – Severin.

Lasă un comentariu

Oldies but goldies

Cât ne costă să „stârpim” prostituția și cât am câștiga dacă am legaliza-o

ashley

Statul a cheltuit un milion de lei și doi ani de anchete ca să descopere că prostituția se face și prin mica publicitate. Printre „proxeneți” – o femeie de serviciu care cumpăra prezervative la un salon de masaj, o studentă care-i organiza agenda unei fete, un ziar de mică publicitate…

Secretul Rozaliei din Criţ: “Ne-a ferit Dumnezeu de emigrare aicea, că avem mult de lucru”

Minunata ciorba ardeleneasca a adunat Europa la aceasi masa

Cu timpul oamenii au constatat că activităţi pe care noi le considerăm plictisitoare, pentru că le facem zi de zi, pot fi vândute foarte bine străinilor, care nu le-au văzut niciodată

Cât ne-a costat înflorirea sectorului 3, în campania electorală 2016

begonia1

Primarul Negoiță a cumpărat gazon la preț dublu față de piață, apoi l-a tăiat și aruncat ca să planteze în loc begonii. Cât au costat ele și de ce primarul refuză să spună?

Ziua 2: Dragă, eu unde dorm? că mă întreabă recenzorul….

Ospitalitate, dar nu degeaba

Dacă vă calcă recenzorul oferiți-i, vă rog eu, un pahar cu apă. Nici nu știți ce nevoie are!

Megastructuri și mini-popoare

catedrala2

Cum ne privesc turiștii care ne vizitează Casa Poporului. Ce diferență e între uimirea lor și a noastră când le vizităm catedralele lor, vechi de secole. Și la ce ne ajută clădirile astea impunătoare pe noi, oamenii de rând.

Diferența dintre șpagă și cadou, versiunea polițistului de la rutieră

malecon

O lecție de anticorupție de la doi români indignați, pentru doi polițiști cubanezi înfometați. Plus ultimele experiențe din Cuba, hai, luați de citiți, ca să plec și eu acasă 😉