Foamea din Piața Vitan

Vânzătoarele din Piața Vitan sunt insistente, cicălitoare, practică o matematică bancherească și nu știu să dea restul. Când ieși de acolo ai senzația că ai fost jefuit și supus la perversiuni.

Ieri am făcut pentru ultima dată cumpărături în civilizata Piață Vitan, despre care v-am mai povestit deja de câteva ori. Am plecat de acolo cu o vânătă, un dovlecel, patru ciuperci, un kil de cartofi, unul de castraveți și două legături de verdeață. Total 17.50 lei. Și cu o senzație de greață generată de foamea din ochii vânzătoarelor care nu știau cum să te mai facă la bani și la cântar.

Prima vânzătoare, de la care am luat totul mai puțin ciupercile, mi-a testat vigilența matematică socotind că dacă adună 2.70 lei de la cartofi cu 4.80 de la vânătă și dovlecel (da, zici că erau cultivate pe lună, fiecare în capsula ei specială) îi dă 9.50 lei. Când i-am atras atenția că pe vremea mea 2 și cu 4 făceau 6, nu 9 s-a scuzat și a cântărit din nou cele două legume pe care le-am luat ca să fac un ghiveci. Până la urmă la cântar a ieșit cum a vrut ea, și cred că și-a scos pârleala și la castraveții pe care mi i-a vândut cu 5.50 kg de zici că erau trufandale de primăvară. Plus cele două legături de mărar și pătrunjel = 15 lei. Roșii nu vreți? Nu!

La tipa cu ciupercile a fost așa: mi-a cântărit patru ciuperci mari, care costau 2.50 conform cântarului. I-am dat 5 lei și a ieșit de după tejghea să-mi dea și marfa și restul. Avea 2.50 lei în mână, dar uitându-se la mine mi-a pus moneda de 5 lei în mână și a zis: „patru și cu un leu cinci, restul dumneavoastră. Ia uite, am venit cu două hârtii de un leu, oare de ce?”

Poate pentru că 2.50 cât costă ciupercile și cu 1.50, cât mi-ați dat rest, nu face 5 lei, zic.

A, da, ia te uită, m-am zăpăcit!, zice ea și-mi dă și leul celălalt, cu părere de rău. Și nu, nu erau zăpăcite de clienți, dimpotrivă. E o tristețe în piața aia mereu. Probabil că tot cartierul o fi ajuns la concluzia la care am ajuns eu azi. Nu merită să te duci la piață și să pleci de acolo cu senzația că ai fost jefuit. Cinstit, cred că dacă mai zăboveam un pic printre tarabe mă taxau și pentru privitul mărfii. Până acasă nu mi-a ieșit din cap întrebarea: cum dracu să coste o vânătă și un dovlecel 5 lei?

Ori eu semănam cu proasta satului ori vânzătoarele alea din piață sunt mai disperate decât mine în fața ratelor la bancă. Oricum, mai cicălitoare și insistente ca vânzătoarele din Vitan n-am văzut decât în bazarul din Istanbul. Sar pe tine de cum te văd și te toacă cu întrebările gen ce ați dori? să vă oferim o roșioară? am cele mai proaspete cocomârle cu pene, acum sunt rupte din pomul din parcare…

Eu înțeleg că zona și chiria la tarabe în piața aia privată fac ca legumele și fructele să fie supraevaluate. Parcă ar fi Piața Dorobanți. Dar ăsta e deja un jaf, nu trebuie să-l dubleze și cu furtul la cântar sau la rest. Când am zis că mă duc până în Vitan, deși știam că sunt ceva mai scumpi, am zis că decât să consum benzină până în altă piață mai ieftină de cartier mai bine dau un leu mai mult aici, aproape de casă. Dar cred că ieșeam mai ieftin cu benzina și fără senzația ai neplăcută că am fost fraierită. Dacă stau să mă gândesc asta m-a deranjat cel mai mult, faptul că te fură pe față, cu scuzele pe buze în caz că le prinzi și cu mulțumesc frumos la plecare.

Nu mai zic că după aia am intrat în Mega Image-ul de alături, unde casierele alea nu știu să dea rest mai mic de 10 bani. Știu, am devenit scârțară, dar cum naiba în toată Europa primești rest până la cent și la noi îți rotunjește vânzătorul/casierul prețul din vorbe. Chiar dacă pe bon scrie x.85, casiera rostește direct x.90. Că e de la sine înțeles că nu o să vezi 5 bani vreodată rest. Cel puțin nu la Mega Image.

Tags: ,

17 Responses to “Foamea din Piața Vitan” Subscribe

  1. Kitana 20/08/2012 at 14:51 #

    *restul

Leave a Reply

Oldies but goldies

Suni la 112 și te sună înapoi niște ciocli

morturary

O întrebare pentru domnul Raed Arafat: ce comision primesc operatoarele de la 112 ca să le furnizeze firmelor de pompe funebre numerele de telefon ale rudelor celor decedați?

Cum și-a arogat PSD un cinema de 3 milioane de euro din bani publici

poza-cinema-gloria-pro

Cinema Gloria, inaugurat și folosit doar de PSD deocamdată, nu are autorizație de securitate la incendii. ISU susține că nu poate amenda nici PSD, nici primăria, din cauza unor chichițe legislative. Totuși a amendat în același timp un cinematograf autorizat, închiriat de USR pentru un eveniment public.

Epoca post adevăr, UE ține presa de mână și o încurajează să meargă spre lumină

eu-oficials

Jurnaliști europeni cer Comisiei Europene să-i apere de bogați, de politicieni și de ura cititorilor. UE știe că moartea presei = sfârșitul democrației, dar habar n-are ce e de făcut nici pentru salvarea uniunii, nici a presei.

De ce picură în Casa Poporului

casa poporului senat

Un accident umed a fost descoperit ieri, pe Facebook, în Parlament. Pentru că am apucat s-o cunosc pe mama Casei Poporului înainte să moară, vă invit să citiți un text din care veți afla și voi cum e când se sparge o țeavă în Palat, cum intră zăpada în birouri iarna, de ce unii zic că ar fi nevoie de termopane noi, câtă apă, curent și nervi consumă Casa Poporului ca să fie ceea ce este: locul în care cei mai iubiți fii ai poporului muncesc zi de zi pentru propășirea noastră, a tutulor.

Pur și simplu Norvegia

16

Impresii de călătorie din Norvegia, încă o țară care nu suferă vreo comparație cu România.

Dacă ai vrea să trăiești doar atât cât poți

maini

Când mai vedeți reclame cu bătrâni râzând cu toată placa într-o lumină caldă, solară, să știți că ăia nu sunt nici români, nici la azil. Și poate nici așa bătrâni 😉