România își ucide oaspeții cu indiferență

În 2006 japonezul Hajime Hori a sângerat până la moarte în fața unui bloc din Piața Victoriei, mușcat de un maidanez. În 2012 japoneza Yurika Mauno e acostată pe Aeroportul Otopeni de un individ sub pretext că îi oferă un taxi, apoi violată și omorâtă. Două dintre marile bube ale României, eternizate de indiferența autorităților, ne omoară turiștii.

În timp ce România se dă de ceasul morții să pozeze în țară europeană, civilizată, în stat de drept în care justiția și democrația funcționează, Japonia ar avea toate motivele să-și sfătuiască locuitorii să nu mai calce pe aici. Țara asta le-a omorât până acum doi oameni veniți cu cele mai bune gânduri. În 2006 japonezul Hajime Hori a sângerat până la moarte în fața unui bloc din Piața Victoriei, mușcat de câinele Bosquito. În 2012 japoneza Yurika Mauno e acostată pe Aeroportul Otopeni de un individ sub pretext că îi oferă un taxi, apoi violată, omorâtă și lăsată în pădure. Sunt două exemple edificatoare pentru două dintre marile bube ale României. De 20 de ani nimeni nu se sinchisește să le rezolve. Și nici nu se va sinchisi.

Despre maidanezi am tot scris. Fiind o afacere bănoasă pentru prea mulți, nimeni nu are interesul să rezolve această problemă care a devenit deja o emblemă pentru București. La vremea respectivă s-a urlat demagogic pe la televiziuni că „a trebuit să moară un om ca să se ia măsuri de rezolvare a problemei maidanezilor”. Aiurea, nu s-a luat nicio măsură, și oameni au tot murit de atunci, de colții maidanezilor.

Mai rău decât maidanezii, însă, se comportă haita de interlopi care ocupă terminalul de sosiri de la Aeroportul Otopeni. Oricine a avut ocazia să intre în România pe acolo a fost acostat de cel puțin un dubios cu vorbe mieroase, care oferea „un taxi ieftin”. Indivizii ăia care-și fac veacul în aeroport zici că sunt coborâți din duba poliției, pentru o aliniere de identificare. Unul mai dubios ca altul, ar merita săltați de acolo fie și numai pentru că arată suspect. Dar ar putea fi îndepărtați legal, dacă s-ar vrea, pentru că pur și simplu nu au ce să caute acolo. Și totuși sunt tolerați și chiar organizați de personalul aeroportului și de toate conducerile politice care s-au perindat de-a lungul anilor pe la Ministerul Transporturilor. Ultima dată când am venit în țară pe acolo am fost șocată să văd că țeapa Fly Taxi a fost înlocuită de niște așa-zisi independenți, organizați de personalul de pază al aeroportului. În continuare nu sunt lăsați să intre acolo, la liber, taximetriștii autorizați din oraș. În continuare, dacă nu te așteaptă nimeni la aeroport, ești hăituit de „particularii” ăștia interlopi mai ceva ca un alb asaltat de copiii înfometați într-o țară bananieră.

Suntem penibili cu pretențiile noastre de a fi luați în seamă ca țară civilizată, ca destinație turistică, dar noi nu știm nici măcar să ne întâmpinăm cum se cuvine oaspeții în cea mai mare poartă a țării. Și aici e vorba și de organizația aia din Craiova (citisem undeva că ar fi vorba de AIESEC) la care mergea profesoara japoneză. Să lași tu un om singur, venit de la mii de km, într-o țară necunoscută, să ajungă pe cont propriu și de la București la Craiova, când el vine la tine să te învețe ceva gratis, mi se pare altă supremă dovadă de nesimțire. Ce-i costa să trimită un om cu un cartonaș cu numele ei, s-o aștepte pe aeroport și s-o conducă două ore până la Craiova? Cu siguranță infim față de o viață de om.

Vă mai spuneam anul trecut că atunci când intri în România prin Otopeni ar trebui să se strige tare în megafoane, ca la Londra: Mind the gap between Romania and the rest of the world! E, ar trebui să se strige și să se scrie asta în toate limbile, mai cu seamă în japoneză.

Etichete: , , , , , , ,

25 comentarii la “România își ucide oaspeții cu indiferență” Subscribe

 1. Glass and Iron 22/08/2012 at 10:55 #

  Ha !
  Este un alt „stat in stat”, atat de binecunoscut element al Romaniei. Daca sunt si procurorii, daca sunt si judecatorii, daca pana si comerciantii sunt, de ce nu ar fi si taximetristii ? Era o vreme cand, la coada, era si cate un „Fly” ratacit si, chiar daca se burzuluiau, puteai sa il folosesti imediat sau puteai sa il obligi pe cel care juca rolul de „dispecer” sa il cheme in faţa celorlalti … gata, „Fly” a disparut cu totul. Daca le dai telefon si ceri sa vina, iti raspund ca trebuia sa faci programare. Nu iti ramane decat sa te „bagi in gura lupului” sau sa cobori la nivelul inferior pentru a lua autobuzul – lucru pe care il fac cei mai multi oameni. Cu ce dracu’ se „hraneste si gura” astora care someaza la intrarea aeroportului, nu stiu. Poate ca pur si simplu au timp de pierdut. Departe de noi acele civilizate ghisee de unde poti sa inchiriezi imediat un taxi, unde iti „taie” si chitanta Cat de departe ? Cam cat intre Bucuresti si Tokio. Si daca ma gandesc bine, poate ca nu este vorba de „stat in stat” … mai repede ar fi „grupare mafiota in grupare mafiota” – asta este impresia pe care mi-au lasat-o. Nu poti sa lupti cu ei, poti doar sa te feresti …

  • Gogu 22/08/2012 at 15:11 #

   Sau poti sa te duci la plecari cu un carut de bagaje dupa tine si sa iei un taximetrist normal care aduce persoane la aeroport si care te ia ca sa nu plece gol spre Bucuresti. Eu am gasit de-astia si la 1:30 noaptea

 2. VASILIU MIRCEA PAUL 22/08/2012 at 11:08 #

  Dar e foarte simplu: Soljenitin ne explica pe larg ca militia trata cu blindete infractorii ordinari pentru a tine sub presiune oamenii cinstiti si prin aceasta metoda. Chiar cind unii dintre ei erau pedepsiti, se bucurau, in puscarii si lagare, de un soi de imunitate fata de detinutii „politici” (adica cei complet nevinovati). Daca v-ati plictisit de Soljenitin incercati mai recenta carte a lui Anne Applebaum.

  Concret: in anii ’80 un coleg de serviciu mergea spre casa in jurul orelor 12 ZIUA. In fata unui birt doi se bateau cu spor. Dupa citeva sute de metri intilneste doi militieni in uniforma pe care ii atentioneaza asupra evenimentului. Unul singur a catadixit sa raspunda cu un dispret total: „Dati un telefon la militie.” Precizare pentru cei tineri: in acele vremuri NU EXISTAU telefoane mobile.

  Daca mai contabilizam si caschetele date de pamint, prieteniile ciudate ale lui Gorbunov, plus ce mai vreti Dvs. se observa o continuitate perfecta.

  COMUNISMU’ N-O MURITU // DOAR O TZAR’ S-O HOGINITU

 3. redraz 22/08/2012 at 11:17 #

  Tragic. Sunt convins ca un politist cu minima experienta in domeniu, daca ar supraveghea zona de sosiri, si-ar da seama extrem de usor care sunt indivizii suspecti. Dupa care ar putea sa-i ia la intrebari.
  Ignoranta pe linie, De la personalul aeroportului, care trebuie tras la raspundere pentru ceea ce s-a intamplat(pe aeroport sunt SRI, trupe anti-tero, firme private de securitate; cum dracu un recidivist poate sa se plimbe nesupravegheat in terminal, in miezul noptii?), pana la taximetrist, care a lasat biata fata cu un personaj dubios la marginea padurii.
  Sa nu mai zic de titlul din libertatea „Uite ce drăguţă era japoneza ucisă lângă Otopeni”. Cat de cretin poti sa fii sa pui un astfel de titlu?

 4. C. 22/08/2012 at 11:28 #

  In state e o vorba, nu armele omoara oamenii, ci oamenii.
  Nu stiu de ce cauti vina tutoror celorlati, cind in mod clar nu e decit un criminal – BTW, este un tigan.
  Dar despre asta nu spui nimic, ca doar tu militezi pentru drepturile tiganilor. Sint intr-adevar discriminati, nu pot sa violeze si sa ucida in voie.

  • Dollo 22/08/2012 at 15:02 #

   Și dacă nu era țigan ce mai comentai tu? Că avea ochi verzi?

   • C. 22/08/2012 at 15:42 #

    Fireste. Ma asteptam sa spui ca este o crima oribila (cu atat mai mult ca esti femeie), si ca pentru un asemenea individ nici pedeapsa cu moartea nu e destul de blanda, cind colo, tu spui ca e vina statului. Te-ai intrebat vreo clipa ce e in sufletul parintilor acelei fete? Eu daca eram taica-sau ceream sa il vad si il omoram cu mainile goale, in sectia de politie.

    • Dollo 22/08/2012 at 15:59 #

     Păi o crimă e oribilă prin definiție, și e normal că vinovat pentru ea e ăla care o face. Să plătească! Dar sunt sigură că ai auzit că există și autori morali. Autoritățile, prin lipsa lor de implicare, ba chiar prin interesele diverse cu care tolerează aceste stări nefirești de lucruri (maidanezi, infracționalitatea tolerată pe aeroport), sunt autorii morali ai acestor crime. În Codul penal există fapta care se cheamă „favorizarea infractorului” și din câte știu se pedepsește. Statul român favorizează aceste crime. Să înțeleg că tu consideri că e firesc ca statul să îi lase pe ăia pe aeroport, ca în junglă, să-și facă regulile lor, și să jecmănească turiștii dacă ăștia sunt fraieri și nu știu care e mersul locului?

 5. Adrian 22/08/2012 at 11:35 #

  Terminalul sosiri din Tel Aviv – same shit, plin de taximetristi dubiosi!

  • bugsy 22/08/2012 at 12:39 #

   Daca era dubios nu ajungea la terminal. Aeroportul din TLV (David Ben Gurion) este unul din cele mai sigure din lume.

  • GEORGE 22/08/2012 at 14:59 #

   VORBESTI PROSTII ADRIENE
   VREI DOAR SA SPUI CA MAI SINT SI ALTE LOCURI IN LUME CU TZIGANIA DIN RO IN GENERAL SI OTOPENI IN SPECIAL
   DEUNAZI A FOST UN SCANDAL ENORM IN MEDIA PORNIT DE LA FAPTUL CA FIRMA DE TAXIMETRIE DIN TEL AVIV NU PERMITE SOFERILOR ARABI SA INTRE IN AEROPORT SI BINE FACE CU TOATE CA SI EU SINT DE ACORD CA E NEDREPT
   DAR SA COMPERI BEN GURION CU OTOPENI E O MAGARIE SI O SPUN EU CARE STAU DE VREO 25 DE ANI IN ISRAEL SI CIRCUL

   • Adrian 22/08/2012 at 17:44 #

    Bah lasati-ma-n sufletul meu ca mi-am luat numai tepe cu taximetristii din Tel Aviv, incepand de la cel din aeroport…evreii lu’ peste ce sunteti si voi…

 6. vlp 22/08/2012 at 14:27 #

  Autorul sau autoarea articolului se pretinde civilizat(a), si apoi vorbeste de „tari bananiere”…

 7. pink_freud 22/08/2012 at 15:40 #

  @dollo „Ce-i costa să trimită un om cu un cartonaș cu numele ei, s-o aștepte pe aeroport și s-o conducă două ore până la Craiova? Cu siguranță infim față de o viață de om.” ..cam prea patetic nu crezi?. Totuși Bucureștiul nu e o junglă și nici Craiova nu e. Ucigași de genul ăstuia sunt peste tot în lume nu cred că soluția e o abordare paranoidă
  .

  • Dollo 22/08/2012 at 15:43 #

   Tocmai, că la aeroport Bucureștiul e o junglă. În condițiile descrise de la Otopeni nu mi se pare nici patetic, nici paranoid. E vorba de un oaspete care vine la tine pentru prima dată. Nu faci minimul efort să-l aștepți la aeroport, deși știi că poate fi cel puțin fraierit la aeroport?

 8. pink_freud 22/08/2012 at 16:02 #

  Dacă vorbim de țeapă atunci drumul până la București după oaspete ar costa mai mult decât țeapa. Un email ar fi fost suficient.
  În altă ordine de idei, din ce știu eu, dacă pleci în afară prin AISEC ești plătit. Nu că ar conta în povestea asta ..

  • Dollo 22/08/2012 at 16:25 #

   Eu zic că și dacă ar fi fost numai o țeapă financiară și nu o crimă, tot ar fi fost mai mic prețul plătit pe drumul Craiova București și retur, ca să faci o imagine frumoasă. Dar poate sunt eu pretențioasă, și imaginea nu contează așa de mult…

 9. fefe 22/08/2012 at 17:15 #

  Suntem o natie de trogloditi. Nu era mare lucru sa strangi toti AISECII si sa zici „Ba vine o japoneza la noi. Care o asteapta la aeroport in Bucuresti?” Eu zic ca macar din interes masculin toti se gaseau doi,trei care sa se ofere sa faca serviciul oricat ar fi costat el.

  Ba, aia de la Craiova, muriti baaaa…

  Iar ce e la noi in aeroport nu e in nicio tara mai de la vest de noi, trebuie sa fii tare incuiat sa consideri normal ce e pe Otopeni.

 10. mircea 22/08/2012 at 19:18 #

  Strict statistic vorbind, e mai sigur Otopeniul decit Burgas: macar nu sar autobuze in aer.

Lasă un comentariu

Oldies but goldies

Din Buenos Aires con mucho calor

eu

Zgomotos, fierbinte, cu iz de grătar și cu aromă de tango – Buenos Aires, orașul cu 13 milioane de oameni

Pentru Dan. Și pentru toți cei care au murit „ca fraierii” la Revoluție

O bunică de pe strada care-i poartă numele lui Dan

Azi e doar un nume de stradă în Berceni. Pe ea locuiesc oameni. Probabil unii dintre ei s-au enervat acum câțiva ani când au fost nevoiți să-și schimbe buletinele pentru că primăria le schimbase numele străzii.

„Căpșunarii” care construiesc metroul din Drumul Taberei

Faur, Gheorghe și Vișovan în fața scutului cu care vor săpa tunelul de metrou

Au plecat de 10-20 de ani din țară, s-au specializat în săpat tuneluri în Spania sau Italia, și acum vin ca specialiști „străini”. Vestea proastă e că vor să plece înapoi. Sunt dezamăgiți că România nu a ajuns Europa din urmă cât timp ei au fost plecați.

Primăria Capitalei cumpără lumina soarelui la suprapreț

panouri

Aministrația parcurilor București a cârpit sistemul de iluminat din Parcul Tineretului cu niște panouri fotovoltaice pe care le-a cumpărat cu de patru ori prețul pieței, de la o firmă care a făcut în viața ei o singură afacere: asta.

Life’s a bitch, prison bitch

irina-jianu-6-560x419

Irina Jianu, condamnată în lotul „Trofeul calității” alături și pentru Adrian Năstase, ispășește șase ani de pușcărie în închisoarea construită chiar de firma ei, în 2006, la Bacău

Jadranska magistrala

drum4

Este motivul care ar trebui să vă ducă în Croația, drumul cel mai frumos spre o destinație care nu face decât să confirme preludiul ăsta auto, suspendat între munte și mare.