Tort(ura) CCR

Ca să mai ucidă din plictiseala așteptării rezultatului de mâine, mama a făcut un soi de mușuroi de cârtiță-tort CCR, cu cremă diplomat în interior și rondele nehotărâte precum deciziile Curții Constituționale pe margine. Rezultatul e grețos de dulce.

Nu știu cum așteaptă Băsescu, Ponta și Antonescu decizia Curții Constituționale de mâine, dar mama le-a făcut un soi de mușuroi de cârtiță, ca să mai ucidă din plictiseala așteptării. Nici telenovelele alea turcești la care se uită ea nu mai au atâta dramă câtă plutește în țărișoară în așteptarea marelui rezultat de mâine. Și pentru că pe tortul pentru Băsescu a primit deja autograf, pe ăsta pentru CCR l-a tapetat cu felii de ruladă cu gem de căpșuni, exact așa cum ne-au învârtit și ei săptămânile astea, de la referendum încoace: când cer liste actualizate, când cer actualizarea lor, când cu diaspora, când fără diaspora, când 31 august, când 21 august.

Ca să nu fie total inutilă postarea asta, să vă zic și rețeta, deși nu e vreo invenție a mamei. Înțeleg că a văzut-o la TV exact după ce a făcut celălalt tort, așa că și-a jurat atunci în barbă să-l facă și ea. Procedura e similară pentru tortul diplomat, iar în loc de frișca de deasupra, care oricum era cam grețoasă, trebuie făcută această ruladă.

Așadar, mama a făcut rulada din 5 ouă, 5 linguri de zahăr, 5 linguri de făină. A bătut spumă albușurile, apoi a amestecat gălbenușurile cu zahărul și le-a turnat peste albușuri, apoi a pus făina. Puteți să adăugați arome după gust. Rezultatul l-a întins cu spatula ca pe o foaie groasă pe fundul unei tăvi mari de aragaz și l-a băgat la cuptorul încins timp de maximum 10 minute. Cu cât e tava mai mare cu atât mai multă ruladă o să obțineți.

Imediat după ce a scos blatul ăsta din cuptor a întins pe masă un șervet de bucătărie (curat) tapetat cu zahăr pudră. A așezat blatul cald pe șervet și le-a rulat cât mai strâns împreună. Trebuie ținut așa rulat vreun sfert de oră, apoi desfășurat și uns cu gem de căpșuni. A rulat apoi din nou, doar blatul, fără șervet, tot strâns, l-a înfășurat sul într-o folie alimentară și l-a trimis în frigider pentru răcire. Câteva ore.

Procedura pentru asamblarea tortului diplomat cu această ruladă este următoarea: după ce rulada s-a răcit o tăiați în rondele cu grosimea de un centimetru. Într-un castron puneți o folie din plastic apoi așezați rondelele ca un tapet pe fundul și pereții castronului, ca în imaginea alăturată. Peste ele turnați crema tortului (în care puteți să puneți ce fructe vreți, de sezon, eventual mai acrișoare, deoarece crema de diplomat e cam grețoasă) apoi acoperiți tot cu rondele și cu niscai pișcoturi pe margine. Acoperiți cu marginile foliei din plastic și dați la frigider până se întărește tot.

La final răsturnați castronul cu gura în jos și obțineți tortul CCR sau al cârtiței. Că tot ce trăim noi în ultimele luni parcă e Ziua Cârtiței.

Tags: , , ,

13 Responses to “Tort(ura) CCR” Subscribe

  1. ady 20/08/2012 at 20:35 #

    desi mama facea destul de des rulada cand eram eu mica, nu stiu de ce, dar intotdeauna mi s-a parut mare inginerie.
    dupa cum descrii reteta este un blat simplu de pandishpan (pain-de-spagne- ma dau culta 🙂 ) dar pus la copt intr-o tava mai mare sa fie mai subtire si apoi rulat. credeam ca blatul e altfel. si n-am intrebat-o pe mama niciodata. ce-o fi fost in capul meu?!
    cand eram copil mama ii zicea „rulada” cand o facea cu crema de unt (singura prajitura pe care o facea cu crema de unt; restul care de care mai elaborate; mai ales dupa revolutie cand au inceput sa se gaseasca una alta in magazine) si „cataif” daca il umplea cu frisca. saracii turci, daca ar sti ce numea mama „cataif” …………. cred ca eram prin ultimul an de facultate cand am mancat prima oara un cataif adevarat.
    phuuuuuuuuuuuiiiiiiiiiiiiiiiiii. bine ca mi-am amintit. tre’ sa caut niste idei de aperitive pt cumnata. uitasem, dc nu era postul tau……….

    • Dollo 20/08/2012 at 21:20 #

      Da, pare simplu de făcut, eu doar o descriu, n-am fost de față și la facerea ei, doar la asamblarea tortului;)

  2. mircea 20/08/2012 at 20:42 #

    Pai cu un tort ca asta poti cumpara f’o j’de mii de voturi!

    • Dollo 20/08/2012 at 21:19 #

      E prea târziu acu. Ne trebuie numa fo 5-6 voturi, d-alea 😉

  3. Niki 20/08/2012 at 21:16 #

    Aha! Gem de capsuni! Si eu supraveghez frigiderul de la birou sa nu atenteze careva la borcanul promis in schimbul vuitton-ului de papura.

    • Dollo 20/08/2012 at 21:18 #

      Aoleu, uitasem de el! Vai, și mama a tot căutat și a cumpărat până la urmă un borcan de la hypermarket. Dar n-a fost foarte mulțumită de el că era cam palid, cică 🙂

      • Niki 20/08/2012 at 21:20 #

        Pai da pe la noi sa-l iei, mai stam de vorba!

  4. brontozaurel 21/08/2012 at 00:12 #

    Arata foarte bine! Si eu nici macar nu-s fana tort diplomat.

    O chestie patita in liceu:
    Trec eu pe langa o cofetarie, vad scris pe geam: „Executam torturi la comanda.”
    Primul meu gand a fost fix asta: oare pe cine tortureaza? cine vrea sa fie torturat?

  5. Adrian 22/08/2012 at 12:39 #

    Doamna Dollo, cum ati comenta „iar în loc de frișca de deasupra, care oricum era cam grețoasă, trebuie făcută această ruladă”, rulada fiind plamadita din „5 ouă, 5 linguri de zahăr, 5 linguri de făină”? Pai se poate? Frisca rulz!

    • Dollo 22/08/2012 at 15:02 #

      N-ai gustat din rulada ca să îți dai cu părerea 🙂

      • Adrian 22/08/2012 at 17:37 #

        Ce „bucatica” ti-ai taiat 🙂

        • Dollo 22/08/2012 at 17:38 #

          A fost doar pentru ilustrare, am mâncat trei zile din ea

          • Adrian 22/08/2012 at 17:41 #

            …rrriiiight…..:P:P:P

Leave a Reply

Oldies but goldies

Slăbiciunile unei femei puternice

katharine-graham

„Personal history”, de Kay Graham, cândva cea mai puternică femeie din America, la cârma Washington Post: despre jurnalism, politică, feminitate și neîncredere. O carte despre cum era America great în secolul trecut.

Secretul Rozaliei din Criţ: “Ne-a ferit Dumnezeu de emigrare aicea, că avem mult de lucru”

Minunata ciorba ardeleneasca a adunat Europa la aceasi masa

Cu timpul oamenii au constatat că activităţi pe care noi le considerăm plictisitoare, pentru că le facem zi de zi, pot fi vândute foarte bine străinilor, care nu le-au văzut niciodată

De ce nu-i prieşte Mioriţei iarba din UE

turma-alergand

Oieritul românesc supravieţuieşte cu greu, între subvenţia europeană care vine târziu, dezinteresul tineretului pentru meseria de cioban, şi supremaţia supermarketurilor care ne bagă pe gât brânză de import.

Sanssouci, casa de la țară a unui rege cool

pajiste

La 1740 oricine putea să intre pe domeniul lui Frederick cel mare al Prusiei, cu condiția să fi fost îmbrăcat corespunzător. Azi intrarea costă 19 euro și îți dezvăluie un colț de rai și o poveste frumoasă.

Mama mi-a zis să nu mă duc, dar eu nu și nu…

parapanta3

Cu parapanta e ca și cu un bărbat, prima dată nu e bine, dar ceva te face să mai vrei măcar o dată 😉

Viața și moartea într-un sat românesc. În 2012

Ale lor mâini bătrâne

Despre mutarea clasei muncitoare de la oraș la sat, înmormântarea organizată de firma de pompe funebre a preotului, despre UE care ne obligă să nu mai ținem mortul în casă, dar noi vrem să facem economie. Și despre politicieni.