Operațiunea zacusca lu’ mama

Ca să nu muncească doar toamna ca „gospodinele” de la TV, mama adună ca furnicuța, treptat, toată vara, vinete, ardei și tot ce-i trebuie pentru zacuscă, și le păstrează la congelator. Iarna când i se face poftă, le decongelează și le asamblează în tigaie, ca vara.

N-aș fi scris postarea asta, deoarece mă gândeam că toată lumea a evoluat așa, ca mama, și se știe. Dar am văzut că cel puțin ziariștii de la ProTV (eu îi bănuiesc și pe alții, dar doar la ăștia mă uit la știri) au rămas pe stil vechi și, sub clasicul titlu „operațiunea zacusca”, plâng toamna pe umerii gospodinelor care „au pregătit degeaba borcanele deoarece legumele vor fi puține, amărâte și scumpe toamna asta”. Cum zicea bietul Creangă, sărac ca anul ăsta, anul trecut și de când mă știu n-am fost niciodată.

Ieri am fost cu mama în Piața Obor și am luat ultima tranșă de vinete (1 leu kg), ardei (2 lei kg) și roșii (3 lei kg)  pentru celebra zacuscă și celebrul bulion. Pentru că nu m-am gândit că ar fi o știre, n-am pozat rezultatul muncii de ieri, și nici pe al celei de azi, dar vă ofer ocazia să trageți cu ochiul în congelatorul meu, în care nu mai e loc nici măcar pentru un cub de gheață de pus în limonadă. Să vedeți cum e al mamei 😉

Pentru că de câțiva ani, de când a descoperit binefacerile congelării legumelor și fructelor, mama nu mai face zacuscă la borcan, și nici zarzavat. Pe toate le pune la punguțe potrivite pentru cât e necesar la un gătit și le bagă la congelator (a se vedea modelul din poză). Când o lovește pofta de zacuscă dezgheață o pungă cu vinete, una cu ardei copți, una cu ardei gras tăiat feliuțe mici. Taie o ceapă-două, adaugă decongelatele în tigaie, învârte în ele niscai ardei iute și alte mirodenii specifice și gata zacusca. Proaspătă ca vara.

Ca să nu muncească doar toamna ca „gospodinele” de la TV, până la epuizare, mama le adună ca furnicuța, treptat, toată vara, și le păstrează la congelator în straturi „geologice”. De câte ori merge la piață să ia vinete sau ardei, le pune la păstrat pentru iarnă pe alea mai albe și mai frumoase (vinetele) și pe ăia mai grași și mai sănătoși (ardeii). Astfel că la finele verii, spre toamnă, deja are congelatorul plin. De asta în week-end-ul ăsta n-am făcut decât finalul grandios, cu bulion.

Azi am tăiat feliuțe și am pus la punguțe vreo câteva kilograme de ardei capia, și am dat prin mașină zece kg de ardei gras, pentru bulionul care și acum cred că polcăie pe foc. Ăsta e singurul la care nu a renunțat la rețeta tradițională, deși într-un an a zis că nu mai face că vede ea că se găsesc roșii la conservă destul de convenabile ca preț ca să nu se mai muncească cu bulionul de casă. Dar uite că obiceiurile vechi mor greu.

Bine, singurul impediment al acestei proceduri e atunci când se strică, eventual, congelatorul. Nu vreți să fiți fata lu’ mama când are impresia că măgăoaia care conține întreaga ei zestre culinară nu mai respiră 😉 Pe urmă, la fel de adevărat e că unii nu au congelator separat sau măcar o combină frigorifică. Nici mama nu a avut până acum trei-patru ani. Și mai adevărat e că mulți nu se sinchisesc să facă în casă zacuscă sau bulion. Dar nu despre ei e vorba aici. Dar pentru ei sunt știrile de la TV

Așadar, dragi ziariști, vă scriu aceste rânduri cu degetele pătate de roșul celor zece kg de ardei grași dați azi prin mașină: nu mai credeți domnule toți comercianții care au interes să difuzeze panică la TV, ca să scumpească apoi conservele la iarnă. Nu e așa tragică situația. E drept că seceta e reală, dar măcar dați o fugă în piețele reale ale patriei și vedeți că gem de grămezi de legume pentru „cămară” și cine vrea să facă zacuscă, bulion și alte chestii de iarnă, are de unde, la cele mai bune prețuri în perioada asta. Cine nu face, le ia la iarnă din hypermarket, la preț de import.

 

Etichete: , , , ,

11 comentarii la “Operațiunea zacusca lu’ mama” Subscribe

  1. mirabel 13/09/2012 at 21:30 #

    si eu pun vinetele in iulie ,cel tarziu inceputul lui august. Camd fac zacusca le decongelez, Restul trebuie sa fie proaspat. Sa congelezi ardeii de zacusca e o mare greseala pt ca decongelare lasa f multa zeama si nu mai termini cu fiertul. Si eu folosesc bulion facut din timp, dar se inlocuieste cu pasta de rosii daca amestecul e prea fluid. In rest.. sa aveti pofta.

Lasă un comentariu

Oldies but goldies

Din câte încercări reușește un nevăzător să intre la metrou

florin georgescu metrou2

Din cel puțin două, la fel ca noi ăștia care nu nimerim să băgăm cartela cum trebuie în noii turnicheți. Asta de când s-a lansat aplicația gratuită Tandem acces, care le permite nevăzătorilor să folosească metroul ca toată lumea

Pedeapsa norvegiană, cum s-a ajuns la ajutor și n-au rămas la răzbunare

opera2

Zicătoare norvegiană: cu ce fel de fost deținut ai vrea să te întâlnești seara, pe o alee pustie? Aplicată în România, zicătoarea ar suna așa: cu ce fel de ziarist sau politician ai vrea să ai de-a face într-o campanie electorală?

Nu există o legătură între creșterea avuției bisericii și calitatea vieții enoriașilor

oti

Interviu cu fondatorul Asociației Secular Umaniste din România, Atila Nyerges, despre religie, credință, știință și imoralitatea legăturii dintre biserică și politicieni, pe la spatele poporului prezumat credincios.

Cu prejudecățile la Roma

Vaticanul după ploaie

Cum am cheltuit pensia pe o lună a mamei la o masă de fițe la Pierluigi în Roma

Scrisoarea pe care n-a mai primit-o Eugen Ionescu

dosarul-profesorul

Povestea profesorului Ion Nițulescu – un „element dușmănos” față de orânduirea socialistă – și a delatorilor săi, dintre care numai securistul șef mai trăiește azi bine mersi, măncându-și pensia într-o vilă somptuoasă chiar în satul natal al victimei sale

Diferența dintre șpagă și cadou, versiunea polițistului de la rutieră

malecon

O lecție de anticorupție de la doi români indignați, pentru doi polițiști cubanezi înfometați. Plus ultimele experiențe din Cuba, hai, luați de citiți, ca să plec și eu acasă 😉