Operațiunea zacusca lu’ mama

Ca să nu muncească doar toamna ca „gospodinele” de la TV, mama adună ca furnicuța, treptat, toată vara, vinete, ardei și tot ce-i trebuie pentru zacuscă, și le păstrează la congelator. Iarna când i se face poftă, le decongelează și le asamblează în tigaie, ca vara.

N-aș fi scris postarea asta, deoarece mă gândeam că toată lumea a evoluat așa, ca mama, și se știe. Dar am văzut că cel puțin ziariștii de la ProTV (eu îi bănuiesc și pe alții, dar doar la ăștia mă uit la știri) au rămas pe stil vechi și, sub clasicul titlu „operațiunea zacusca”, plâng toamna pe umerii gospodinelor care „au pregătit degeaba borcanele deoarece legumele vor fi puține, amărâte și scumpe toamna asta”. Cum zicea bietul Creangă, sărac ca anul ăsta, anul trecut și de când mă știu n-am fost niciodată.

Ieri am fost cu mama în Piața Obor și am luat ultima tranșă de vinete (1 leu kg), ardei (2 lei kg) și roșii (3 lei kg)  pentru celebra zacuscă și celebrul bulion. Pentru că nu m-am gândit că ar fi o știre, n-am pozat rezultatul muncii de ieri, și nici pe al celei de azi, dar vă ofer ocazia să trageți cu ochiul în congelatorul meu, în care nu mai e loc nici măcar pentru un cub de gheață de pus în limonadă. Să vedeți cum e al mamei 😉

Pentru că de câțiva ani, de când a descoperit binefacerile congelării legumelor și fructelor, mama nu mai face zacuscă la borcan, și nici zarzavat. Pe toate le pune la punguțe potrivite pentru cât e necesar la un gătit și le bagă la congelator (a se vedea modelul din poză). Când o lovește pofta de zacuscă dezgheață o pungă cu vinete, una cu ardei copți, una cu ardei gras tăiat feliuțe mici. Taie o ceapă-două, adaugă decongelatele în tigaie, învârte în ele niscai ardei iute și alte mirodenii specifice și gata zacusca. Proaspătă ca vara.

Ca să nu muncească doar toamna ca „gospodinele” de la TV, până la epuizare, mama le adună ca furnicuța, treptat, toată vara, și le păstrează la congelator în straturi „geologice”. De câte ori merge la piață să ia vinete sau ardei, le pune la păstrat pentru iarnă pe alea mai albe și mai frumoase (vinetele) și pe ăia mai grași și mai sănătoși (ardeii). Astfel că la finele verii, spre toamnă, deja are congelatorul plin. De asta în week-end-ul ăsta n-am făcut decât finalul grandios, cu bulion.

Azi am tăiat feliuțe și am pus la punguțe vreo câteva kilograme de ardei capia, și am dat prin mașină zece kg de ardei gras, pentru bulionul care și acum cred că polcăie pe foc. Ăsta e singurul la care nu a renunțat la rețeta tradițională, deși într-un an a zis că nu mai face că vede ea că se găsesc roșii la conservă destul de convenabile ca preț ca să nu se mai muncească cu bulionul de casă. Dar uite că obiceiurile vechi mor greu.

Bine, singurul impediment al acestei proceduri e atunci când se strică, eventual, congelatorul. Nu vreți să fiți fata lu’ mama când are impresia că măgăoaia care conține întreaga ei zestre culinară nu mai respiră 😉 Pe urmă, la fel de adevărat e că unii nu au congelator separat sau măcar o combină frigorifică. Nici mama nu a avut până acum trei-patru ani. Și mai adevărat e că mulți nu se sinchisesc să facă în casă zacuscă sau bulion. Dar nu despre ei e vorba aici. Dar pentru ei sunt știrile de la TV

Așadar, dragi ziariști, vă scriu aceste rânduri cu degetele pătate de roșul celor zece kg de ardei grași dați azi prin mașină: nu mai credeți domnule toți comercianții care au interes să difuzeze panică la TV, ca să scumpească apoi conservele la iarnă. Nu e așa tragică situația. E drept că seceta e reală, dar măcar dați o fugă în piețele reale ale patriei și vedeți că gem de grămezi de legume pentru „cămară” și cine vrea să facă zacuscă, bulion și alte chestii de iarnă, are de unde, la cele mai bune prețuri în perioada asta. Cine nu face, le ia la iarnă din hypermarket, la preț de import.

 

Etichete: , , , ,

11 comentarii la “Operațiunea zacusca lu’ mama” Subscribe

  1. mirabel 13/09/2012 at 21:30 #

    si eu pun vinetele in iulie ,cel tarziu inceputul lui august. Camd fac zacusca le decongelez, Restul trebuie sa fie proaspat. Sa congelezi ardeii de zacusca e o mare greseala pt ca decongelare lasa f multa zeama si nu mai termini cu fiertul. Si eu folosesc bulion facut din timp, dar se inlocuieste cu pasta de rosii daca amestecul e prea fluid. In rest.. sa aveti pofta.

Lasă un comentariu

Anunță-mă prin email când apar comentarii noi.
Te poti abona si fara sa comentezi.

Oldies but goldies

Generaţia „Silicon Valley” de România, după 50 de ani

Politehnica Bucuresti, Falcultatea de Electronica si Telecomunicatii - Generatia 1960 - numai vise

Au absolvit în 1960 Politehnica. Erau 150. Mai târziu unii au emigrat și au ridicat cu creierele lor celebra Silicon Valley din California. Cei care au avut cu adevărat vână de aventurieri au rămas aici, în România. Acum mai sunt vreo 50.

Prezență inedită a lui Budha la răstignirea lui Iisus la București

soldati-jandarmi

Un Pilat din Pont grăsuț și chel a stârnit polemici în rândul audienței de la răstignirea lui Iisus – ediția 2014

De ce nu-i prieşte Mioriţei iarba din UE

turma-alergand

Oieritul românesc supravieţuieşte cu greu, între subvenţia europeană care vine târziu, dezinteresul tineretului pentru meseria de cioban, şi supremaţia supermarketurilor care ne bagă pe gât brânză de import.

Când un gard pe mijlocul drumului e cel mai smart lucru din oraș

bucuresti

Gabriela Firea are mai multe atuuri decât au avut predecesorii ei: un buget mare, un consiliu obedient, guvernul de aceeași culoare politică și marele talent de a vorbi ca la televizor. Este un mister de ce nu reușește mai mult decât niște paranghelii jenante.

Ziua 7: Facerea de bine e ca recensământul fără CNP

Cuvantul recenzorului de la blocul meu

Azi am recenzat prin telefon o persoană care se afla la coadă la moaștele sfântului x. CNP-ul încă era facultativ.

Miron Radu Paraschivescu, jurnalul unui comunist fără partid

Miron Radu Paraschivescu

Cine ar ști să se roage cu adevărat pentru sufletul meu decât o curvă – însemnările unui ratat oarecare din România secolului trecut. Miron Radu Paraschivescu, Jurnalul unui cobai