De ce le ținem lumânarea fostelor glorii

Tot respectul pentru performanța lui Dukadam de a apăra nu știu câte penalti-uri acum 20 de ani, dar nu vreau să aflu zi de zi, cât de moale o fi avut scaunul, înainte de clismă, fosta mare glorie. Știrile ProTV devin nefrecventabile.

Nu mai pot cu știrile astea despre fostele glorii ale sportului care ajung în pragul sălii de operație și toate televiziunile se dau de ceasul morții ca să le capteze ultima răsuflare înainte de „marea cumpănă”. Ducadam și Enei Duckadam și Jenei sunt bonavii de serviciu zilele astea, dar ei sunt doar exponenții recenți  ai unui fenomen de care e atinsă iremediabil media românească. Și spun asta cu regret, pentru că singurul post la care mai urmăresc eu știrile acum, ProTV, a ajuns ca o gospodină la menopauză, care lăcrimează la telenovele. Dă știri, cu voluptate și insistență, despre nunți, botezuri și operații de montat stenturi pe arterele îngroșate de îmbuibare.

N-ar fi inacceptabil să-mi dea o știre de câteva secunde-un minut despre nunta vreunei celebrități sau despre accidentul/boala alteia. E firesc, în niște limite. Informative. Că de aia vorbim despre știri profesioniste, și nu despre radioșant.

Dar să-mi spună și mie cineva de la ProTV, că de la ei am pretenții, care este utilitatea celor trei știri (or fi fost mai multe dar eu numai atâtea am văzut), trei zile la rând, despre nunta uneia dintre fetele Cameliei Șucu. Cum se fac pregătirile, cum s-au făcut pregătirile, cum va fi nunta, cum a fost nunta, cât de tare se iubesc mirii, cum se vor iubi mirii… până la moarte. OK, am înțeles din prima, fiica unor super-bogați s-a măritat cu un alt super-bogat. Să fie fericiți! România are 19-20 de milioane de oameni, iar superbogații ăia nu sunt reprezentativi pentru situația socio-economică a țării. Eu de aia mă uit la știri, că dacă mă interesau can-can-urile cumpăram reviste de specialitate sau mă uitam pe Acasă TV.

Sau de ce trebuie să văd zilnic la știri ce a mai scris medicul în fișa de internat a lui Dukadam? Că i-au găsit o arteră înfundată, că i-au găsit mai multe, că de fapt ar putea să-și piardă mâna, dar nu și-o pierde, dar acum ar putea să i se oprească inima. Dar n-o să i se oprească nici asta pentru că totuși „eroul de la Sevilla” va avea parte de un act medical mai bun decât majoritatea românilor. Eu ca telespectator apreciez că e suficientă o știre despre faptul că fosta glorie are niscai probleme de sănătate, ca tot omul. Tot respectul pentru performanța lui de a apăra nu știu câte penalti-uri acum 20 de ani,  dar chiar nu vreau să aflu zi de zi, de la reporteri frenetici care transmit din poarta spitalului, cât de moale o fi avut  scaunul, înainte de clismă, fosta mare glorie.

La mijloc e vorba și de decența, lipsă, a unora dintre vedetele noastre, care își exhibă fiecare neg pe post, la ore de maximă audiență. Înțeleg că există „vedete” gen Drăgușanu sau Pamfile aia care tot pe un post ProTV își făcea reclamă aseară cum că a fost violată la 11 ani. Dar mi-e greu să înțeleg de ce Dukadam vrea ca publicul, care l-a adulat în viața lui sportivă, să rămână pe retină cu ultima imagine despre el, asta de pe patul de spital?

Înțeleg și că televiziunile trebuie să facă rating, și că rolul educativ al presei s-a dus dracu odată cu virginitatea lui Pamfile, dar ce aveți cu știrile, fraților? Măcar pe astea păstrați-le utile și decente, pentru publicul majoritar, și prostituați-vă în rest cu toate celelalte emisiuni. În România nimeni nu face distincție între viața privată a cuiva și viața lui profesională. Iar simțul știrii la editorii televiziunilor a ajuns să se măsoare în orgasme și stropi de sânge pe pereții saloanelor de frizuri.

Sunt milioane de oameni care au suferințe și care mor în anonimat în țara asta, neatinși de atenția televiziunilor. Sunt neajunsuri ale sistemului de sănătate care poate ar trebui să facă obiectul știrilor, și totuși nu se aude despre ele. Sunt personalități care aleg să moară în liniște și cer televiziunilor să le lase în pace. Și foarte bine fac, pentru că publicul nu are niciun beneficiu de pe urma știrilor care vorbesc despre boala/moartea lor. Nu există utilitatea, una dintre calitățile obligatorii la o știre. Decât cel mult dacă din boala lui Dukadam sau a lui Enei li s-ar spune românilor și un mesaj din ăla educativ, gen: dacă mâncați sărat, gras și nu faceți mișcare, ajungeți să vi se înfunde și vouă arterele și să crăpați, pentru că pe voi nu vă bagă nimeni în seamă ca pe fostele glorii. Pentru că da, bolile cardio-vaculare sunt printre primele cauze ale mortalității în România.

Și așa ajungem la, probabil, adevărata cauză a interesului televiziunilor în bolile vedetelor. Țin aproape de bolnav ca să fie primii care dau știrea că a murit. Știu, e cinic, dar altfel nu-mi explic de ce naiba ar vrea cineva să-i țină lumânarea unui om pe care altfel nu l-a mai băgat în seamă în ultimii ani? Tocmai pentru că așa cum îi spune și numele e o fostă mare glorie. Un om îngropat înainte de vreme de propria glorie, la nivelul căreia nu e capabil să se ridice de pe patul de spital și să spună NU reporterilor-ciocli.

Tags: , , , , ,

21 Responses to “De ce le ținem lumânarea fostelor glorii” Subscribe

  1. daniel 25/09/2012 at 11:19 #

    Dollo,nu fi rea!…spune tu,daca n-ar fi fost internetu’ asta si teve-urile,tu nu ajungeai la cota de „200” cu perspective!…))),(cand zic „teve-uri,ma refer la media,in general).Pe de alta parte,ca sa evite situatii de gen TVR,unde banii multi din cotizatii+publicitate,nu au salvat-o de la faliment,trebuie sa tii cont de lumea in care traim si de realitatile ei.Eu cred insa,ca o televiziune care ar incerca cu obstinatie sa dea romanilor „altceva” decat se pretinde in momentul de fata ca ar vrea maria sa,publicul,si acceptand niste pierderi initiale…ar avea mari sanse sa scoata capul sus.Romanul nu este o alta fiinta,coborata din neantul inculturii crase,insa a fost obisnuita sa ia ce i se da,pe principiul…:pai daca asta face rating???

  2. Ronnie 25/09/2012 at 12:40 #

    pe cei doi ii cheama Helmuth Duckadam si Emerich Jenei !

    • Dollo 25/09/2012 at 13:59 #

      Să fie sănătoși, încă o dovadă că pentru mine, o categorie de public, nu reprezintă interes nici cât să le rețin corect numele.

  3. val 25/09/2012 at 15:27 #

    o vreme, imaginea lui Duckadam in mintea mea era exact fotografia de mai sus, cea in care e cu mingea in mâini. din pacate, intr-o anumita zi imaginea s-a schimbat radical si de atunci asa a ramas. in cuvinte, imaginea e cam asa: eram impreuna cu alte sute de romani intr-o coada de 15-16 autocare la vama Nadlac. sa fi fost anul 2000 sau 2001. vamesii erau nervosi din nu stiu ce motiv si cei din autoturisme si autocare am stat 4 ore si am asteptat. in mijlocul acestei multimi, statea Duckadam in uniforma de vames si spargea seminte.

    • Dollo 25/09/2012 at 15:38 #

      de la semințe, deci 😉

      • val 25/09/2012 at 15:44 #

        se prea poate, nu m-am gândit pana acum 🙂

        • Ronnie 25/09/2012 at 16:00 #

          val: si daca nu spargea seminte, crezi ca nu mai era coada?

          Dollo: stirile ProTv sunt asa de cel putin 2-3 ani, nu stiu de ce te enervezi abia acum? stiri serioase si normale sunt pe TVR 1 si TVR 2 dar la alea nu se uita nimeni ca deh …

          • Dollo 25/09/2012 at 16:29 #

            Păi mă enervez că am renunțat la TVR pentru ei, de când TVR a mutat ora jurnalului la 7, în același timp cu Pro. Și am devenit dependentă de Esca 😀

          • val 30/09/2012 at 23:34 #

            Ronnie: cu siguranta nu influenta el cata coada era. dar mi s-a parut degradant pentru el sa faca parte din acea gasca de parveniti care isi mai si bat joc de concentateni. daca il vedeam spargand seminte la o terasa, punand cojile in scrumiera, poate imi spuneam ca, deh, fiecare are dreptul la o dambla.

  4. bugsy 25/09/2012 at 16:13 #

    Lumanarea pe coliva (stirilor) a fost, totusi, ziua mamei lui Ion Dolanescu (chiar breakin’ news la unele televiziuni)

    • Dollo 25/09/2012 at 16:29 #

      O da, n-am ratat-o nici pe aia.

  5. Adrian 25/09/2012 at 17:18 #

    Dollo, nicio legatura cu subiectul DAR te-am vazut citata in revista Esquire cica „revista barbatilor destepti” distribuita gratis de niste gagicute dupa concertul lui Leonard Cohen. O sa scrii la astia?

    • Dollo 25/09/2012 at 17:36 #

      Citată cu ce? Păi în Esquire am tot scris de vreo trei ori până acum, în ultimii 2 ani adică, dar de astă primăvară n-am mai scris nika. Urmează, lucrez la un al patrulea text, dar mai e până îl termin, că acolo durează mult procesul tehnologic 🙂

      • Adrian 25/09/2012 at 18:02 #

        Nooooah…tare, tare! Pai erai in zona de „contributors” – cu poza, cu poveste despre matale, zicea acolo inclusiv de Toshiba. Se sa zic, felicitari, inseamna ca te mai scoti de-un sfert de rata 🙂 Ma duc acasa sa vaz daca ai scris si vreun articol, inca nu am citit toata revista, adevarul e ca-i cam plictisitoare pe alocuri…

        • Dollo 25/09/2012 at 18:33 #

          Ah, păi înseamnă că v-a dat numărul în care am publicat portretul lui Codruț, maidanezul care e căutător de oameni prin dărâmături. N-o să fie plictisitor 😛

          • Adrian 26/09/2012 at 08:58 #

            Ok, scuza-mi ignoranta, aseara am citit articolul tau despre Codrut. Foarte fain, mi-a placut mult. Scrii bine, ce sa mai…

          • Dollo 26/09/2012 at 09:06 #

            Of, of, ce mai fan îmi ești! 😛

  6. janina 26/09/2012 at 07:26 #

    Cine-i Camelia Sucu? De Duckadam si Jenei am auzit, dar doamna aceasta … sa-i traiasca fiica, fiiul si restul neamului … dar cine e?

    • Dollo 26/09/2012 at 09:05 #

      O cucoană care a făcut afaceri cu mobilă din anii 90, cred că Mobexpert se cheamă firma ei

  7. Ileana Camelia 26/09/2012 at 08:20 #

    Nu am mai vazut vreo stire la tv de … la referendum. Nu stiam de ce sunt masinile de televiziune ciorchine la Floreasca. Uite ca am aflat.
    Ultima mea imagine despre Ducadam este de acum cativa ani cand isi lua la revedere de la frati de la surori, de la gradina cu flori , deoarece pleca definitiv din tara. Cand s-a intors?

    • Dollo 26/09/2012 at 09:05 #

      Când a simțit o durere în piept, probabil 😉

Leave a Reply

Oldies but goldies

Cum a distrus Oprescu o investiție de 14 milioane de euro, deturnând 5 milioane

oprescu_telegondola

Pentru o datorie de 5 milioane de euro a RATB către Metrorex, Primăria Capitalei preferă să arunce la coș o investiție de 14 milioane de euro, parte a unui proiect mai amplu, de 35 de milioane de euro, făcut din credite externe.

Miron Radu Paraschivescu, jurnalul unui comunist fără partid

Miron Radu Paraschivescu

Cine ar ști să se roage cu adevărat pentru sufletul meu decât o curvă – însemnările unui ratat oarecare din România secolului trecut. Miron Radu Paraschivescu, Jurnalul unui cobai

Cum a salvat Vodafone caii din Deltă

Cai din Letea

Ca un violator care promite să ia fata de nevastă, ca să nu facă pușcărie, Vodafone promite să hrănească cu 20.000 de euro caii salvați de alții anul trecut. După ce le-a folosit imaginea fără să-i întrebe, ca să-și facă publicitate.

Eu sunt lucrător sexual, legea e o curvă

sexworker

Interviu în 3 episoade cu „Profesoara”, una dintre cele mai vechi prostituate din București. Azi, începuturile – „Epoca de aur”, când comunismul tolera prostituția, marca era mai tare ca dolarul iar clientul era domn.

Ce bucurie aș vrea eu să-mi facă Volksbank

bucurie

Banca pe care au dat-o mii de clienți în judecată oferă trei „lozuri” de câte 1000 de euro pentru satisfacerea unor bucurii omenești. Bucuria mea de client ar fi să-mi achit mai repede creditul la ei și să nu-i mai calc pragul niciodată.

Vinales, seva eco-bio a Cubei

vinales20

Dar ce căutași, maică, taman în Cuba? l-am întrebat noi pe albanez. Și el nu pricepea ce-l întrebăm, dar râdea la noi. Noroc că nevastă-sa mai scăpa câteva cuvinte englezești și până la urmă ne-a arătat stâlpii casei, a bătut cu mâna în ei și am priceput că albanil nu era albanez, ci zidar.