După două incendii „accidentale” care au demolat-o parțial, spre ușurarea stăpânilor, Moara lui Assan a devenit teren propice pentru jucătorii de airsoft, un soi de lupte cu puști de jucărie pentru orășenii plictisiți.
O prietenă îmi povestea deunăzi că a mers acolo ca să facă niște fotografii și s-a lovit de un grup de bărbați îmbrăcați în uniforme de luptă, înarmați cu puștile astea de airsoft, care se jucau de-a hoții și vardiștii printre ruinele fostei mori. Era cu ei un polițist care își dezbrăcase uniforma și o agățase undeva la intrarea în perimetru, ca să se știe probabil că lucrurile sunt sub control. Poliția e acolo și apără monumentul cu arma în mână, cum s-ar zice. Tipii cu armele le-au zis fotografilor să se care de acolo că se vor răni. Așa că au plecat.
Probabil că nu au văzut mulți Moara lui Assan, ascunsă undeva în zona Obor în București, iar modul în care a încăput ea pe mâinile unei firme interesată pesemne doar de terenul de sub ea este ilustrativ pentru „accidentele” care i s-au întâmplat în ultimii ani și care au distrus-o practic. După ultimul incendiu, de astă iarnă, i s-a prăbușit acoperișul și probabil că nu mai durează mult până când proprietarii vor cere autorizație de demolare invocând pericolul public reprezentat de structura șubrezită. Poate chiar unul dintre luptătorii de airsoft va juca rolul ăsta de „victimă”, dacă n-or fi destui hoți de materiale de construcție disponibili.
Asta e soarta românească a unui monument istoric dintr-o capitală europeană. Prima moară cu abur din România, construită în 1853, cu o arhitectură minunată din care și azi se mai vede câte ceva. Figurează degeaba pe listele cu monumente istorice ale Ministerului Culturii, dar nici asta nu e un motiv de mirare.
Fotografii de Mădălina Roșca și Paul Arne Wagner
Limbajul afisat de tine nu prea se coreleaza cu pozele… Nu lasi pe cineva sa faca poze si dupa aia ii spui sa se care de acolo. Pune si poza cu uniforma agatata, ca sa se vada ca nu-ti plac gogosile 😉
Cred că te referi la text, că limbajul e altceva. Deduc că pe tine te deranjează că nu există și uniforma polițistului în fotografii (motiv pentru care mă suspectezi că mint), nu că Moara lui Assan e o ruină plină de gunoaie în care niște băieții se joacă de-a războiul.
De ce va mirati ? Una din metodele cele mai eficiente de a torpila forumurile este tragerea discutiei in amanunte irelevante (pretins pedante) – adica abureala chioara. Spre deosebire de atacurile frontale complet absurde in sprijinul ei se gasesc o droaie de romani mai „nemti” decit nemtii gata sa purice virgulele… pe gratis.
Draga Corbu’,
duminica 2 Septembrie n jurul orei 1 pm bubuia spatiul dintre cimitirul Reinvierea, Lizeanu, strada Masina de paine. Daca ai drum pe acolo, intreaba-i pe sarmanii oameni care locuiesc in blocuile confort II de pe langa fosta moara ce parere au despre jocul de’a razboiul.
E un loc in spatele morii unde jucatori isi lasa autoturismele. Singura Dacie era cea a politistului. Nu faci poza, te amuzi numai…
„bubuia spatiul” ???
Serios? Toti jucatorii de airsoft incearca sa-si faca replicile (nu sunt arme!) cat mai silentioase, tocmai pentru a nu putea fi localizati in timpul jocului. Replicile sunt electrice, mecanismul produce aer comprimat care propulseaza bilele din plastic (6mm diametru, 0.25g greutate).
Ce bubuie? Zici ca e razboi acolo si se trage cu munitie adevarata la cum ai descris…
Sa fim seriosi.
In nici un caz nu suna ca baroasele tiganilor spargind betoane.
se cere o actiune de asalt la doamna cu reclamatia… stiti bancul: si cu violu’ maica… cu violu’ … cum ramane?
Bun, io vad ca s-a pierdut esentialul in comentarii: O CLADIRE VECHE a fost facuta praf (sau e pe cale sa) de tot felul de smecherasi. In timp ce altii lupta sa tina orice rahat de cladire sau vestigiu in picioare, pe noi ne doare nici in ‘paispe’ de ele. Cam aici este problema. Ca o cladire de peste un secol juma’ e la fel de importanta pentru edili ca un scuipat.
Nu este frumos si nici corect cum ai prezentat detaliile acestei intamplari. Te-ai agatat de un grup de oameni care practica un sport/joc intr-o zona dezabilitata. Daca aveai detaliile corecte stiai ca zona in care se „joaca” este partea fostei fabrici de paine si nu Moara lui Assan. In loc sa faceti poze „termitelor urbane” aka tigani cu ciocane care distrug zi de zi aceste cladiri te-ai legat de un grup de oameni care cat timp sunt acolo macar protejeaza acesta locatie de aceste persoane care sapa si sparg pentru a scoate tot ce este metal din aceste cladiri…Mai mult, celor doua persoane care faceau poze li s-a transmis intr-o modalitate civilizata ca exista o posibilitate sa fie zboare proiectile de airsoft in acea zona si sa aiba grija…
My $0.02
FYI
Inainte de a scrie un articol fa un pic de research si aduna-ti toate detaliile inainte sa arunci cu noroi.
Admit că nu am avut toate detaliile când am scris și nici nu aveam cum să scriu o anchetă pe tema asta pentru simplu motiv că aș fi așteptat 30 de zile ca să primesc un răspuns de la primărie. A fost doar o revoltă. De aceea te rog pe tine, că văd că ai fost acolo între jucători, să ne spui cine vă dă autorizație să jucați airsoft acolo? Că despre cei care fură materiale de construcție știu că nu au autorizație, dar voi vă pretindeți mai buni. În plus, nu vă îngrijorează faptul că acolo sunt niște ruine care vă pot pune viața în pericol? Sau e un risc asumat de orice luptător…
Asa este, nu ai avut toate detaliile si inca nu ai toate detaliile incat sa faci o astfel de afirmatie. Iar daca in 30 de zile primesti raspuns de la primarie e bine, inseamna ca ai cunostinte de cauza…Aceleasi entitati care au lasat acele ruine sa cada in paragina, ne dau voie sa jucam in Fabrica de Paine. Fotografilor tai cine le-a dat dreptul sa se plimbe pe acolo sa faca poze, avand in vedere ca este o proprietate privata, si dealtfel fiind in pericol cu viata printre acele ruine??? Cand te revolti impotriva cuiva sau a unei cauze este bine de obicei sa o faci pe ceva bazat. Este un risc asumat de fiecare jucator cand vine sa joace la Fabrica de Paine si nu in Moara lui Assan, asta avand in vedere ca nu se pate intra in Moara lui Assan. Deci Dollores, tinand cont de faptul ca ai o cariera destul de bine impamantata in Mass Media Romaneasca m-as fi asteptat la un pic mai mult de la tine. Iti doresc o seara buna, si totusi nu noi suntem cei care distrug cladiri de patrimoniu.
Iată, tocmai îmi confirmi ceea ce spuneam și eu, că toată lumea face ce vrea între ruinele alea. Nu am spus că voi le distrugeți, ci am semnalat un fapt care se petrece în România: monumentele istorice sunt lăsate/ajutate să se prăbușească, de către stăpâni cu acordul autorităților. Care este de fapt nemulțumirea ta? Faptul că jucați acolo e real, faptul că monumentul ăla e ruinat e real. Cât de „bazat” trebuie să fii ca să te poți revolta în România, totuși? Jurnalistic vorbind asta este o știre: un monument istoric a ajuns teren de joacă, indiferent ce așteptări ai fi avut tu de la cariera mea împământată…
Nemultumirea mea este in modalitatea in care ti-ai exprimat parerile in al doilea paragraf; astfel nefiind in cunostinta de cauza. Ai relatat niste intamplari, la care nu ai fost de fata, prin prisma prietenilor tai. Mai mult, aceasta nu mai este o stire de foarte multa vreme. Dar daca vrei cu adevarat sa dai o stire, fa o cerere catre UNESCO, detaliind acest patrimoniu national lasat in paragina de catre autoritatile Romaniei, si scrie ceva concret despre Moara lui Assan. Ce ai transmis tu in acest articol nu este nimic nou. Dar daca vrei sa faci o diferenta si sa-ti atingi cititorii, fa-o cu ceva concret. In Romania toate lumea se plange ca autoritatile nu fac nimic, si este cel mai simplu sa scrii un articol despre cum autoritatile nu fac nimic. Vrei intr-adevar sa faci o diferenta scrie o scrisoare catre o entitate care poate face o schimbare…
Apropos acel politist nu si-a agat uniforma in vazul lumii, ci o avea pe un umeras in masina sa, cel mai probabil ca sa nu se sifoneze, nu sa ne arate ca este politist sau sa asigure un perimetru…
Adrian, cele două demersuri nu se exclud reciproc. De unde știi că nu am o corespondență asiduă cu UNESCO? Din păcate monumentul tot la pixul lui Onțanu sau a altora din preajmă rămâne. Iar faptul că postarea mea este sau nu o noutate, posteritatea și sfântul Google mă vor judeca 😉 Pentru mine și cei câțiva cititori ai mei a fost o noutate. Tu ești mai cârcotaș, dar dacă tot ai început să mă citești, poate găsești și ceva care să te satisfacă p-aci 🙂 Ai grijă de tine, printre ruinele alea, totuși!
Accept afirmatia ca acele constructii sunt proprietate privata.
Accept afirmatia ca „Aceleasi entitati care au lasat acele ruine sa cada in paragina, ne dau voie sa jucam in Fabrica de Paine” – si sunt sigur ca exista un contract, iar taxele sunt platite la zi, in beneficiul bugetului de stat sau local.
Presupun ca jucatorii au dat declaratii pe proprie raspundere, legalizate de un notar, prin care isi asuma riscurile inerente practicarii sportului in cauza intr-o zona cu constructii in pericol de prabusire.
Cele de mai sus sunt bazate pe deplina mea convingere ca jucatorii de airsoft – o disciplina practicata, pare-mi-se, pentru a prezerva constructiile in cauza de distrugere – sunt persoane profund responsabile, care respecta intrutotul legislatia si obligatiile legale care le revin.
Ceea ce ramane ca fapt este ca un set de cladiri cu importanta arhitecturala sunt lasate sa se degradeze si au ajuns teren de sport (fie si unul atat de nobil ca airsoft-ul). Este regretabil ca „entitatile” mentionate nu se concentreaza pe salvarea aceastor cladiri si prefera sa le lase sa se deterioreze. Deigur insa ca pentru propasirea airsoft-ului trebuie facute si sacrificii.
ia uite cine cine a ajuns subiect de controversa in tara asta . Jucatorii de airsoft. De ei nu mai au loc bloggerii si fotografii hipsteri