Îmi povestea un amic zilele trecute că a fost la Mamaia împreună cu o doamnă și puștiul ei de 13 ani. Doamna cu stare, fiul, cunoscător al potențialului mamiței, cu mare aplecare către lucrurile de firmă. Pentru că atunci când mi-a povestit am avut oarecari divergențe cu el pe tema asta, vă reproduc exact cum a povestit el lucrurile:
„Din întâmplare am fost cazați undeva aproape de satul de vacanță. Dimineața am mers la plajă. Dar…cam ieftine toate alea: berea 3,5 lei , șezlongul 10 lei … cam cocalari prin preajmă. Și zice doamna: măi, suntem în Mamaia ? Ăla micu’, pe fază, zice: da mami, da’ suntem în zona ălora săraci!
A doua zi mergem spre nord. Cu fiece juma de km se scumpea și berea și șezlongul. Se face berea 5 lei și șezlongul 20 de lei. Doamna își întreabă odrasla: ei, mami, aci e bine?. Puștiul răspunde: nooooo…, aci suntem pe la ăia cu servici…
După o oră am ajuns și la ăi bogați. 7 lei berea și 30 de lei șezlongul. Aci copilul s-a declarat mulțumit: nu mai stăm cu săracii!
La întoarcere am luat un taxi, că nu mai rezistam pe jos, și mă apuc și negociez cu ăla, că nu știam tarifele. Mi-a cerut inițial 50 și a lăsat-o la 15 până la urmă. Dar copilul a spus: mami, mergem cu taxi de săraci!”
Eu l-am întrebat dacă acolo unde berea era 7 lei nu erau cocalari și a zis că erau, dar „din ăia mai cocliți”. Nu știu exact ce înseamnă termenul ăsta dar când l-am întrebat cum se manifestau „cocliții” mi-a zis că „nu se prea manifestau că erau deja cam beți, da’ nu cu bere de 4 lei jumate. Ci cu d-aia de 7 lei”.
***
Azi primesc un comunicat de la Federația Patronatelor din Turism, care zice că turiștii au cheltuit în vara asta pe litoralul național aproximativ 270 de milioane de euro, împărțiți aproape egal între structurile legale de cazare și cele la negru. Concret, au făcut ei socoteala că în structurile clasificate au fost cam 3,6 milioane de înnoptări pe litoral vara asta, și că fiecare turist ar fi cheltuit cam 200 de Ron pe cazare și masă/zi, deci au ajuns la un total de 160 de milioane de euro. La negru, au estimat tot ei că ar fi fost cheltuieli de 110 milioane de euro, și așa au ajuns la 270.
„La finalul sezonului estival 2012 se desprind două concluzii importante: vremea caniculară i-a determinat pe români să meargă la mare; în plus, după trei ani de criză, românii au ajuns la un echilibru psihic și financiar în care intră și o vacanță, dar în niciun caz una în străinătate. Scăderea puterii de cumpărare a românilor din clasa de mijloc a făcut ca litoralul românesc să devina pentru majoritatea acestora principala lor destinație de vacanță. La aceasta a contribuit și faptul că tarifele în turism sunt înghețate de la debutul crizei. Prin urmare, numărul de turiști pe litoral a crescut cu 15-20% față de anul trecut, de la 735.881 la aproximativ 850.000. În stațiunile românești au ajuns și turiști străini, aproximativ 38.000, în creștere cu 30% față de 2011. Atacul terorist din Burgas, Bulgaria, nu a influențat opțiunile turiștilor care au ales litoralul românesc.” – zice Federația Patronatelor din Turismul Românesc.
Nu știu unde v-ați petrecut voi vacanța, eu n-am văzut marea deloc anul ăsta. Dar mi se pare că pe undeva socoteala patronatelor suferă la capitolul „cheltuieli de fițe la plajă”, adică ce spunea amicul meu la început: cât era berea, cât era șezlongul, și eventual alte jocuri motorizate. În lumina asta mie mi se pare prea mică suma aia de 200 de Ron pe zi de turist, nu credeți?
initial, am vrut sa scriu ca eu personal n-am contribuit cu absolut niciun leu la turism in vara asta. si am derulat filmul si am constatat:
1. la turismul de pe litoral (aproape orice litoral; vacanta din grecia de acu’ 4 ani nu prea se pune; am stat juma’ de zi la plaja sin cele 7 zile) n-am mai contribuit de 11 ani si inainte de asta de alti vreo 16-17 ani. (direct sau prin intermediari)
2. in vara asta am contribuit cam asa: pretul unei ciorbe de burta si o portie de cartofi prajitit pe undeva prin muntii patriei, biltetul de vizitare la cetatea poienari, pretul magnetului de frigider tot d-acolo si drumul dus-intors (microbuz/autocar). cazare-pas c-am stat la bunica-mea, transport intre punctele de interes iar pas (am fost cu niste prieteni si am fost in sistem de barter: cazare la bunica contra nitica plimbare de ici-colo :)). si asta fu’ tot. echilibrul meu psihic/financiar a fost extrem de dezechilibrat in vara asta.
si in cazul enuntat, nu pustiul este problema, ci mama. (parintii). parerea mea, nu dati cu paru’.
Da, părinții întotdeauna sunt de vină 🙂
Cam asa e… parintii sunt de vina in multe! Eu am platit 2000 de iepuroi pentru vacanta la Mediterana – la cei care au ca vecini pe aia de sar in aer cu bombele la brau! Sotia si 3 copii mari au stat 2 luni, iar eu 2 saptamani jumate. Am pus si carca la treaba ca sa ne meritam cazarea si masa, da’ nu in fiecare zi. In rest excursii cat cuprinde, baia in marea aia calda si fara kk plutirori, etc. Am mancat bine si am si baut cate ceva. Una peste alta a meritat si familionu’ asa ceva.
Estimarea nu e mica. E chiar realista. Am fost la mare, in plin sezon, si am platit 100 lei noaptea de cazare, plus 3 mese si alte iesiri… cam la 200 de lei de caciula pe zi e ok. Au fost zile in care am cheltuit mai putin. Dar, facand o medie cu ceilalti, aia cu fite, cam asta e suma. Parerea mea
Cred că ați fost voi cumpătați 😉
Am vrut sa ma cazez si eu la Mamaia intr-o vineri spre sambata de august. Nici la 600-1200RON/noapte nu mai erau camere.
:))
N-am contribuit cu a mia parte din suma asta la turism in toata viata mea :))
La turismul de litoral n-am mai contribuit din ’89. Aveam 5 ani si aia a fost ultima data cand am calcat la mare.
La turism in general…
Anul asta am contribuit cu 4 lei = intrarea la cetatea Harman. Nu stiu daca se pun limonada si Jagermeisteru’ de la intalnirea de 10 ani sau inghetata de la ARTmania. Tehnic, ambele au fost in alt oras decat in cel care locuiesc acum. Ar trebui sa pun si biletele de tren pana la Brasov si Sibiu? Ah, probabil ar trebui sa pun cazarea la Sibiu, 90 lei.
Anul trecut am contribuit cu 17 lei = 2 x kurtos din secuime + 4 lei afine de la niste pui de tigan de pe marginea drumului.
In 2010 am contribuit cu 4 lei = inghetata luata la Cluj. Si bineinteles ~50 lei drumul pana acolo.
Si inainte de asta nu cred ca am mai contribuit cu nimic din 2000, cand ne plimbam cu toata familia pe la manastirile din nord…
Dar na, mie nu-mi place sa ies din grota…
Eu sunt prea saraca pentru un concediu la Mamaia. Am preferat sa merg in Rhodos :))
Ultimul weekend din vara asta l-am petrecut la Cap Aurora, la un hotel de 2 stele unde am platit pe noapte 100 de lei (extra sezon) – da, stiu, suntem excentrici :))
In Grecia, am platit in sezon aproximativ 150 de lei/noapte la hotel de 4 stele. Eu nu pot sa pricep in veci de ce o familie ar cheltui zeci de milioane ca sa se calce in picioare pe plaja de la Mamaia cand, cu aceeasi bani, te poti bronza linistit pe o plaja curata din Grecia …
Daca tot faci un CAR pt o saptamana la mare (sunt convinsa ca inca mai functioneaza sistemul), de ce naiba sa nu te duci la conditii mai civilizate??
Subscriu in totalitate
sint varii motive pt care ” de ce naiba sa nu te duci la conditii mai civilizate??”
1Nestinta, multa lume crede ca, daca acestea sint preturile in ro. sigur in afara e mai mult
2Dorinta de a fii inghesuit intre mii de oameni, calcat in picioare stropit cu apa si sau nisip stresat de manele
3Nationalism de prost gust, lasa e a noastra asa e cel mai bine
in italia pe unde te duci un espresso costa 1.5 euro in medie , intr-un loc mai acatarii 2.5 si daca iti cere 4 euro se cheama ca ai luat o teapa .Concluzia e ca nu sint porci spre deosebire de cei din ro.
[@ciupercutza sistemul CAR functioneaza si inca bine 🙂 ]
Eu am fost in Turcia ,in Alanya, la un hotel de 5*, super fain hotelul , anul trecut am fost in Grecia in Corfu si acum 2 ani in Bulgaria la Duni. Acum 3 ani am fost la Neptun si de atunci am promis ca nu mai am ce cauta pe litoralul romanesc si nu m-am inselat , se pare
Ah da , am fost la Predeal , la Conferinta Rationalilor in august , am contribuit cu 340 lei cazare si masa , deci tot e ceva :))))
Eu am fost la Costinesti si am cheltuit 1400 lei timp de 5 zile, 4 persoane (cazare, masa , transport) in plin sezon. A fost ok si nici nu ne-am bagat unghia in gat. Prefer concediile in Romania deoarece nu mi se pare distractiv sa ne prinda vreo varicela sau cine stie ce altceva prin strainataturi (am o prietena care a patit-o urat in Turcia – n-au putut pleca pana n-au trecut bubitele). In rest, nu mai intereseaza unde prefera altii sa-si petreaca concediile si nici cat cheltuie .
In privinta educatiei copiilor… n-am ce comenta, am doi, si uneori ma simt de parca am 30 ( de copii).